Posao u LRC
-
suncica23
#1 Posao u LRC
Da li ima neko da je radio u LRC-u ili radi... Ako moze da napise o uslovima rada i placanjima.
Hvala
Hvala
- black
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#3 Re: Posao u LRC
Plata je redovna i plaćaju sve doprinose radnicima (dakle, svi su prijavljeni). U početku par mjeseci radiš po Ugovoru o djelu dok se ne dokažeš i onda prelaziš na Ugovor o radu. Po pravilu stalni radni odnos.
Kao i svugdje visina plate zavisi od pozicije koju vršiš. Ima dosta pritiska i puno se radi, ali i to dosta zavisi od tvoje pozicije u firmi i vrste posla.
Kao i svugdje visina plate zavisi od pozicije koju vršiš. Ima dosta pritiska i puno se radi, ali i to dosta zavisi od tvoje pozicije u firmi i vrste posla.
- vjesticanametli
#4 Re: Posao u LRC
stresno
a inace malo malo konkurs pa nek ti to bude neki pokazatelj o kakvoj firmi se radi
- drag_gost
#5 Re: Posao u LRC
OOO, o LRC-u se moze dosta pisati.
Zaposljavali su (krajem 2009. godine i pocetkom 2010.)studente (pretezno) da rade na unosu podataka i placali im 250 km mjesecno. Nakon mjesec dana rada nisu htjeli da plate, te su od istih trazili cak i da se odreknu svog dijela plate, ili ce ih u kontratuzbi LRC "samljesti" sa svojim "strasnim timom advokata". Naravno nisu svi nasjeli i naravno da su im pokazali da ipak u ovoj drzavi ima zakon, kakav god da je.
Firma, pijacarsko odjeljenje, koje se bavi(lo) lihvarskim poslovima. Vlasnik firme ih je pokusavao da impresionira svojm pricom kako ima firme u, pazite, Panami i Armeniji, te da je tamo satnica koju placa oko 400 eura (pazi ironije ovdje rade za 250 km mjesecno), as ako se pokazu kao dobri radnici moguce da ce tamo i da odu. Inace firma koja je tako prepadala mnoge prije i poslije njih, a za gotov posao isplacivala jedan mjesec umjesto dva ili tri. Mnogi nisu htjeli da ih tuze, a neki su se cak i pismeno odrekli svog dijela novca, iz straha od kontratuzbe.
Uglavnom, sve ono sto moze da stane u jedan tekst o prljavosti, korupciji i crnom trzistu datim informacijama stalo bi u ovaj tekst, ali pametnom dosta.
Zaposljavali su (krajem 2009. godine i pocetkom 2010.)studente (pretezno) da rade na unosu podataka i placali im 250 km mjesecno. Nakon mjesec dana rada nisu htjeli da plate, te su od istih trazili cak i da se odreknu svog dijela plate, ili ce ih u kontratuzbi LRC "samljesti" sa svojim "strasnim timom advokata". Naravno nisu svi nasjeli i naravno da su im pokazali da ipak u ovoj drzavi ima zakon, kakav god da je.
Firma, pijacarsko odjeljenje, koje se bavi(lo) lihvarskim poslovima. Vlasnik firme ih je pokusavao da impresionira svojm pricom kako ima firme u, pazite, Panami i Armeniji, te da je tamo satnica koju placa oko 400 eura (pazi ironije ovdje rade za 250 km mjesecno), as ako se pokazu kao dobri radnici moguce da ce tamo i da odu. Inace firma koja je tako prepadala mnoge prije i poslije njih, a za gotov posao isplacivala jedan mjesec umjesto dva ili tri. Mnogi nisu htjeli da ih tuze, a neki su se cak i pismeno odrekli svog dijela novca, iz straha od kontratuzbe.
Uglavnom, sve ono sto moze da stane u jedan tekst o prljavosti, korupciji i crnom trzistu datim informacijama stalo bi u ovaj tekst, ali pametnom dosta.
-
vrinda
#6 Re: Posao u LRC
Moja je prijateljica radila u LRC, svaki dan je dolazila plačući. Plata mala, puno izrabljivanja.
- heckler
#7 Re: Posao u LRC
Primjecujem da na svakoj od ovih "posao u ...." temi ako se radi o privatnoj firmi redovno isti komentari zaredaju. Stres, robovlasnistvo, prijetnje, varanje, pritisci....
Sto od prilike znaci da je broj 1 ambicija prosjecnog Bosancerosa da se uhvati drzavne sise i udomi u javnoj firmi ili negdje u mutant birokraciji i tu hladi muda do penzije.
Jao kako ce u ovoj drzavi uskoro da se desi ruzno budjenje..
Sto od prilike znaci da je broj 1 ambicija prosjecnog Bosancerosa da se uhvati drzavne sise i udomi u javnoj firmi ili negdje u mutant birokraciji i tu hladi muda do penzije.
Jao kako ce u ovoj drzavi uskoro da se desi ruzno budjenje..
- O'zone
- Globalni moderator
#8 Re: Posao u LRC
Lično iskustvo- zaobiđi!
Većeg mobinga u BiH mislim da nema, o riječniku gospodina vlasnika nema potrebe govoriti, plate smiješne redovne jesu ali psihički potoneš za manje od tri mjeseca.
@heckler prijavi se pa idi radi tamo ja sam promjenio 6 firmi do sada ali na gore ljude još nisam naišao.
Većeg mobinga u BiH mislim da nema, o riječniku gospodina vlasnika nema potrebe govoriti, plate smiješne redovne jesu ali psihički potoneš za manje od tri mjeseca.
@heckler prijavi se pa idi radi tamo ja sam promjenio 6 firmi do sada ali na gore ljude još nisam naišao.
- Romeo 80
#9 Re: Posao u LRC
Sa nekim stvarima bih se složio, ali treba biti pošten pa ispričati priču do kraja. Ti studenti koji su radili na unosu podataka su haos napravili, jer su praktički sve podatke unijeli pogrešno! Bilo im je ponuđeno da isprave napravljene greške pa bi bili isplaćeni ali mislim da su svi to odbili.drag_gost wrote:OOO, o LRC-u se moze dosta pisati.
Za boldovano, o kakvim se lihvarskim poslovima radi? Kakva korupcija i crno tržište, ne kontam?! I plata ipak nije 250 KM. To je bila naknada za mislim 4 sata rada po Ugovoru o djelu...
- drag_gost
#10 Re: Posao u LRC
Naravno da treba biti posten pa ispricati pricu do kraja. Ti studenti su haos napravili, samo zato sto im nije bilo objasnjeno kako treba. Obuka je bila nikakva, sefovi smjene nisu znali sta treba unijeti gdje, pa cak i sami gospodin koji je programirao program. Radilo se o 5 sati, a treba napomenuti da se radilo i subotom i nedjeljom puno radno vrijeme , dakle od 8 do 4. Bilo im je ponudjeno da isprave, da ne bi bili tuzeni.Romeo 80 wrote:Sa nekim stvarima bih se složio, ali treba biti pošten pa ispričati priču do kraja. Ti studenti koji su radili na unosu podataka su haos napravili, jer su praktički sve podatke unijeli pogrešno! Bilo im je ponuđeno da isprave napravljene greške pa bi bili isplaćeni ali mislim da su svi to odbili.drag_gost wrote:OOO, o LRC-u se moze dosta pisati.
Za boldovano, o kakvim se lihvarskim poslovima radi? Kakva korupcija i crno tržište, ne kontam?! I plata ipak nije 250 KM. To je bila naknada za mislim 4 sata rada po Ugovoru o djelu...
Da, treba biti posten...
A kakvi lihvarski poslovi? Pa takodjer treba biti posten i ne lagati i reci da je Ugovor o djelu, rad na crno.
- Romeo 80
#11 Re: Posao u LRC
Možda si i u pravu što se tiče te obuke za rad. To ipak nije moj fah, tako da možda i ne raspolažem svim informacijama, ali sam uvijek za to da se stvari iznesu na čistac bez navijanja za bilo koju stranu, jer je tako jedino pošteno. 
- drag_gost
#12 Re: Posao u LRC
Apsolutno. 
- Romeo 80
#13 Re: Posao u LRC
Ne, Ugovor o djelu nije rad na crno! To je legalan ugovor koji se sklapa kad nema potrebe za stalnom radnom snagom i kad su u pitanju poslovi kratkotrajnog karaktera. I zakon o radu poznaje i priznaje ugovor o djelu kao jedan od oblika i načina regulisanja odnosa između poslodavca i posloprimca.
PS: Drago mi je da smo se složili!
PS: Drago mi je da smo se složili!
- drag_gost
#14 Re: Posao u LRC
Ohrabrujem te da odes u inspekciju i provjeris to. Isto sam i ja mislio dok mi nisu drugacije rekli ljudi koji se bave time. Ugovor o djelu je samo izgovor za rad na crno, nista vise!
PS. Takodjer
PS. Takodjer
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#15 Re: Posao u LRC
Moram da se umiješam iako nije moj posao, ali samo da ti kažem da ti čovjek dobro govori o ugovoru o djelu. To je jedan od legalnih vidova poslovnog odnosa, kada treba poslodavcu da se obave poslovi kratkotrajnog karaktera. Zato se sada i zove "Ugovor o privremenim i povremenim poslovima". Odradiš, dobiješ novac i to je to. U ugovoru se naznači njegovo trajanje (koje može biti i samo jedan dan). Naravno da ti ne pripadaju ostale povlastice koje imaju stalno zaposleni. To je praktično honoraran rad. Šta, trebali su ih primiti sve u stalni radni odnos da im unesu neke podatke?drag_gost wrote:Ohrabrujem te da odes u inspekciju i provjeris to. Isto sam i ja mislio dok mi nisu drugacije rekli ljudi koji se bave time. Ugovor o djelu je samo izgovor za rad na crno, nista vise!
PS. Takodjer
U ovoj državi se stalno žale da nema posla za studente, a kada im ga neko pruži onda uvijek nađu neku falinku.
- drag_gost
#16 Re: Posao u LRC
Shvatam konstrukciju, ali meni su licno iz inspekcije rekli da je to vid rada na crno. Samo prenosim svoja saznanja.
- JThomas
#17 Re: Posao u LRC
ugovor o djelu i ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova su dvije različite stvari. ovaj prvi je...jebiga, ugovor o djelu, obligacionopravni ugovor, a ovaj drugi je ugovor o radu iz zakona o radu, samo drukčiji.
i kad god se ugovorom o djelu prikriva faktički stalni rad - to je rad na crno i izigravanje propisa.
i kad god se ugovorom o djelu prikriva faktički stalni rad - to je rad na crno i izigravanje propisa.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#18 Re: Posao u LRC
Šta u praksi znači ta razlika?JThomas wrote:ugovor o djelu i ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova su dvije različite stvari. ovaj prvi je...jebiga, ugovor o djelu, obligacionopravni ugovor, a ovaj drugi je ugovor o radu iz zakona o radu, samo drukčiji.
Ne vidim kako je jednokratno unošenje podataka u računar stalni rad?
- JThomas
#19 Re: Posao u LRC
u praksi to znači da ove druge niko i ne zaključuje, jer bi morao plaćati doprinose po stopi ugovora o radu. al' to nije isto.
jebiga, ako ja tebi džedžim na radnom mjestu tri mjeseca od 9 do 5, a imam ugovor o djelu...inspekcija će te odrati, jer je tu morao ići ugovor o radu. d
jebiga, ako ja tebi džedžim na radnom mjestu tri mjeseca od 9 do 5, a imam ugovor o djelu...inspekcija će te odrati, jer je tu morao ići ugovor o radu. d
- drag_gost
#20 Re: Posao u LRC
Pa u praksi, za svaku radnu obavezu bi trebao da se placa doprinos drzavi.Jer inspekcija po zavrsetku ugovora ne moze da reaguje, ali ako je na vrijeme prijavljena aktivnost, ako izadju na teren i uhvate te radnike koji rade na crno, onda stizu kazne.
- JThomas
#21 Re: Posao u LRC
različite su stope doprinosa za ugovor o djelu i o radu.
u praksi tu može biti tanka linija, ali u principu se ugovor o djelu zaključuje za klix poslove. npr. ako ja dajem konsultacije za neki posao u toku par sedmica, izrađujem ti knjigovodstveni program, montiram mrežu, pišem sedmičnu kolumnu, renoviram prostorije, to su takvi poslovi gdje se tipično zaključuje ugovor o djelu i gdje je to u redu...ali ako ja faktički rintam od 9 do 5 posao koji se mora stalno raditi da bi tvoja firma radila (k'o što je ovdje unošenje podataka) a imam ugovor o djelu - e to je rad na crno.
u praksi tu može biti tanka linija, ali u principu se ugovor o djelu zaključuje za klix poslove. npr. ako ja dajem konsultacije za neki posao u toku par sedmica, izrađujem ti knjigovodstveni program, montiram mrežu, pišem sedmičnu kolumnu, renoviram prostorije, to su takvi poslovi gdje se tipično zaključuje ugovor o djelu i gdje je to u redu...ali ako ja faktički rintam od 9 do 5 posao koji se mora stalno raditi da bi tvoja firma radila (k'o što je ovdje unošenje podataka) a imam ugovor o djelu - e to je rad na crno.
-
Pera Trta
#22 Re: Posao u LRC
Ja kad za svog poslodavca obavljam dodatne poslove, koji nisu u opisu radnog mjesta i ne ulaze u platu, onda potpisujem ugovor o djelu.JThomas wrote:u praksi to znači da ove druge niko i ne zaključuje, jer bi morao plaćati doprinose po stopi ugovora o radu. al' to nije isto.
Za poslove koje sam obavljao za drugu ustanovu potpisivao sam ugovor o djelu prvih par godina, a onda se taj ugovor počeo zvati "Ugovor o privremenim i povremenim poslovima", ja sam zaključio da je to isto, jer se za mene ništa nije promijenilo, dobijao sam isto koliko i prije. Istina, od tada sam morao otvoriti poseban račun u banci na koji su mi lijegale pare od tih poslova (do tada su mi uplaćivali na isti račun na koji primam platu).
-
Cruella de Villa
#23 Re: Posao u LRC
Lično nemam iskustva sa tim LRC, ali imam iskustva sa ovim ugovorima kojekakvim...ugovor o djelu ako je sklopljen na duže od 6 mejseci je krivičan i nije važeći, te se smatra da prikriva stvarno stanje i stvarni rad neke osobe u nekoj firmi...ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova se ne može sklpiti na duže od 2 mjeseca, ukoliko se produžava prelazi u ilegalu naravno, jer je opet muljanje u pitanju...drag_gost wrote:Shvatam konstrukciju, ali meni su licno iz inspekcije rekli da je to vid rada na crno. Samo prenosim svoja saznanja.
sve u svemu, pitanje je i šta piše u ugovoru, na kojim se poslovima čovjek uposljava i zavisno od toga ugovor bilo prvi ili drugi takodjer moze da bude krivino djelo...........
a rad na crno su definitivno i ejdno i drugo, cim se ne uplacuju doprinosi ni nista
- drag_gost
#24 Re: Posao u LRC
U praksi za Vas je isto, ali po zakonu nije.
- Alhemicarkaa
#25 Re: Posao u LRC
Kako inspekcija može dokazati da neko obavlja stalni rad a na ugovoru je o djelu?JThomas wrote:različite su stope doprinosa za ugovor o djelu i o radu.
I kako osoba koja je na ugovoru o djelu može regulisati penziono i zdravstveno, je li sa ugovorom o djelu se prijavi i sama uplaćuje ili kako?