POSAO U INOSTRANSTVU

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Bigtaurus

#1 POSAO U INOSTRANSTVU

Post by Bigtaurus »

Prvo bih pozdravio sve koji ov citaju.

Kao sto znate i vidite kakva nam je situacija u nasoj lijepoj BiH i kako iz dana u dan postaje sve bolje i bolje odnosno (gore) :) malo sam sjeo za racunar sa nekim mozda suludim idejama al sam onda naisao na neke zanimljive teme na nekim frumima i neka iskustva ljudi.Inace zivim u Sarajevu od svog rodjenja tu sam odrastao i skolovao se pa i poceo raditi,kad kazem raditi hmmm ne znam sta da vam kazem po pitanju toga al raditi ovdje u nasoj lijepoj BiH je jako interesantno i uzbudljivo tj jako tesko ima nekih poslica na kojima se moze raditi al pitanje je kako zaraditi odnosno dali taj novac moze biti da covjek ovdje u Bosni zivi sasvim solidno,solidno mislim na normalan nacin zivota a to je placanje rezija,kupovina hrane u granicama normale kao i odjece ponekad da se izadje na kafu i sta vec jos sto se podrazumjeva u skroman zivot.Mislim da je jako tesko i covjek svaki dan sve vise i vise pada u neku depresiju i crnilo jer je BiH jedna velika CRNA RUPA bez dna u koju tonemo vec godinama al sstemom polako al sigurno.

Htio sam malo da se informisem dali postoje neke mogucnosti ili sanse za odlazak iz ove zemlje negdje u inostranstvo u neku drzavu,grad da bi se poceo novi zivot tj da se zaposli na nekom poslu nije bitno koji posao naravno i kakve su mogucnosti da se ostane u nekoj od drzava svijeta za stalni boravak kao i posao.Dali neko zna mozda na koji nacin se moze otici u neke drzave EU za pocetak da se radi a onda mozda da se i ostane za stalni boravak?Kako se moze naci neki posao,kakve su sanse i na koji nacin se moze legalno izaci iz BiH naravno i ostanak legalan u nekoj od drzava?
Trenutno mi je stanje vise nego tesko a situacija je sljedeca da ja i supruga zivimo u podstanarima i placamo kiriju,ja sam zaposlen kao i ona al primanja su jako mala i neredovna sto tesko stizemo sve poplacati i preziviti mesec dan sve je to neko natezanje tamo vamo gore dole razne kombinacije al sve u svemu je grozna situacija.Razlog zbog koje ovdje sad pisem je moje razmisljanje legalnog odlazska u inostranstvo u potrazi za poslom naravno po mogucnosti zajedno sa suprugom kao i mogucnosti stalnog boravka naravno LEGALNO.Moja struka je inace tehnicar na racunarskim mrezama kao i telefonskim instalacijama te telefonskim centralama,engleski djelimicno govorim osnovno znanje i komunikacija volim raditi i ne bojim se bilo kakvog posla nije mi mrsko i tesko bilo sta raditi,brzo ucim i savladavam sve sto treba.Trenutno nemam nikoga negdje u nekim inostranim drzavama da bi mi pomogao na neki naci sto se tice posla u inostranstvu.

Bio bih zahvalan svim ozbiljnim ljudima koji bi mozda napisali par rijeci,dali postoji mogucnost legalnog odlasta u inostranstvo,zaposlenja,moguceg ostanka u nekoj od drzava i na koji nacin se to moze uraditi dali imate neke prijedloge.

Unaprijed hvala svima .
kuma

#2 Re: POSAO U INOSTRANSTVU

Post by kuma »

Nisam u toku za Eu.
Ne znam koliko ti moze pomoci ovo ali postoji Green card lottery za Ameriku.
„Green Card“ ili ti „zelena karta“ je dokument kojim dokazujete pravo boravista u USA. Ako putujete sa zelenom kartom, i dalje vam treba pasos zemlje iz koje dolazite, a zelena karta je potrebna za ponovni ulazak u Ameriku. Sa zelenom kartom dakle stice se pravo na rad i zivotu u USA.

Jedini websajt da se prijavite za lutriju za zelenu kartu jeste zvanicni sajt americke vlade za „green card lottery“ i potpuno je besplatan: http://www.dvlottery.state.gov/.
Ljudi stvarno dobijaju nije prica u prazno. Prijave za 2011 godinu se primaju od oktobra ove godine pa do decembra. Ako nista prijavite se pa ako upali upali. Ne kosta vas nista.
Proguglaj ima dosta stranica o ovome na nasem jeziku a mislim da sam vidjela i ovdje na forumu...

Sretno!
Post Reply