posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agencija
Moderator: anex
-
malena243
#1 posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agencija
Trebam hitno vasu pomoc; Ocajna sam za poslom, pretpostavljam kao i vecina vas. Konstantno pregledavam oglase, apliciram, na sve moguce adrese. Pokusavam naci posao u Njemackoj. I prije neki dan vidim oglas na http://www.konkursi.bih5.net/ o nekoj o agenciji koja posreduje pri zaposljavanju u Njemackoj. Zanima me da li je iko cuo nesto o njima ili mozda imate vec neka iskustva s tom agencijom. zove se Mountain Group. Ako ko sta zna, bila bih vam veoma zahvalna..
- szlava
#2 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
Evo i ja sam isto tako na sve zivo se prijavljivammalena243 wrote:Trebam hitno vasu pomoc; Ocajna sam za poslom, pretpostavljam kao i vecina vas. Konstantno pregledavam oglase, apliciram, na sve moguce adrese. Pokusavam naci posao u Njemackoj. I prije neki dan vidim oglas na http://www.konkursi.bih5.net/ o nekoj o agenciji koja posreduje pri zaposljavanju u Njemackoj. Zanima me da li je iko cuo nesto o njima ili mozda imate vec neka iskustva s tom agencijom. zove se Mountain Group. Ako ko sta zna, bila bih vam veoma zahvalna..
-
malena243
#3 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
Jesi li se vec cuo s njima? jesu li ti rekli kako ide placanje njihovih usluga i to? ja se s onima jesam cula putem maila, rekla mi ako ja pristanem da mi oni trazer posao odmah potpisujem s njima ugovor i moram im odmah plkatiti odredjenu sumu novca, a tek od prve plate kao placam njima drugu sumu koja je u pola manja od prve, i to je kao tek njihova provizija. Kako su tebi ovi rekli?
- Pasiflora
#4 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
NE placajte nikome nista! Kod tih posrednickih agencija zapoljavanje placa onaj ko daje posao, a ne onaj ko trazi posao.
- OptimusPrime
#5 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
Tako je. Vrlo lako mozete postati njihov taoc.Pasiflora wrote:NE placajte nikome nista! Kod tih posrednickih agencija zapoljavanje placa onaj ko daje posao, a ne onaj ko trazi posao.
Ako ste u mogucnosti trazite posao normalnim putem.
Konkurs --> Prijava --> Intervju --> Ugovor --> Viza --> Preseljenje --> Rad
Nije lako ali je izvodljivo, i da, budite spremni da to traje minimum 4-5 mjeseci.
Sretno...
-
mario16
#6 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
Tako je. Posredničke agencije se naplaćuju od poslodavaca.Pasiflora wrote:NE placajte nikome nista! Kod tih posrednickih agencija zapoljavanje placa onaj ko daje posao, a ne onaj ko trazi posao.
-
malena243
#7 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
Meni je ovako jedna agencija iz Njemacke objasnila, i prilicno sam uvjerena da nije nikakva prevara, ona mi nadje posao, ja potpisem radni ugovor sa tom nekom firmom, i kad dobijem vizu i pocnem raditi, tek nakon 3 sedmice rada trebam joj platiti prvu ratu koja nije toliko velika, a nakon 3 mjeseca drugu koja je jos manja? sta mislite o tome? a u pravu ste to sto kazete da firme poslodavcdi trebaju platiti , da ali samao u slucaju kada njima treba radni, ali posto niko ne trazi radnika poput mene, ova agencija ce traziti za mene poslodavca,
- OptimusPrime
#8 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
malena243 wrote:Meni je ovako jedna agencija iz Njemacke objasnila, i prilicno sam uvjerena da nije nikakva prevara, ona mi nadje posao, ja potpisem radni ugovor sa tom nekom firmom, i kad dobijem vizu i pocnem raditi, tek nakon 3 sedmice rada trebam joj platiti prvu ratu koja nije toliko velika, a nakon 3 mjeseca drugu koja je jos manja? sta mislite o tome? a u pravu ste to sto kazete da firme poslodavcdi trebaju platiti , da ali samao u slucaju kada njima treba radni, ali posto niko ne trazi radnika poput mene, ova agencija ce traziti za mene poslodavca,
Uglavnom, procitaj dobro prije nego bilo sta potpises, nemoj da iz ocaja prhvatis nesto zbog cega ces se kajati.
To je sve sto ti mogu reci jer nemam iskustva u trazenju posla preko ovakvih firmi.
Sretno jos jednom...
- szlava
#9 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
Poslao im meil odgovorili kao da ima posla da pregledam njihovu stranicu pa da im se javim da se dogovorimo ali sve mi je to nekako sumljivo preko interneta neznam zbog cega ali nemam povjerenja u takve stvari
pogotovo neko uplacivanje novca unaprijed mislim platio bi ali da znam da je sigurno i ovdje navode neke uplate ali svaki mjesec uzimaju neku proviziju od 10% vase plate tako nesto ali nigdje na netu nisam pronasao da je neko nesto pokusao preko njih 
-
modem33
#10 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
szlava wrote:Poslao im meil odgovorili kao da ima posla da pregledam njihovu stranicu pa da im se javim da se dogovorimo ali sve mi je to nekako sumljivo preko interneta neznam zbog cega ali nemam povjerenja u takve stvaripogotovo neko uplacivanje novca unaprijed mislim platio bi ali da znam da je sigurno i ovdje navode neke uplate ali svaki mjesec uzimaju neku proviziju od 10% vase plate tako nesto ali nigdje na netu nisam pronasao da je neko nesto pokusao preko njih
To ti je tipicno prevarantska firma .... unaprijed ti traze novce .... pa ne koristis usluge u BiH-a pa da unaprijed platis.
Masa prevaranata iskoristava obicne ljude i njihovu situaciju.
- szlava
#11 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
Evo ovako mi odgovorili iako ja jos nista ne kontam
Ojoj niste dobro shvatili !
Firmu koju vi u Sloveniji kupite jo kupite zato da dobite radno dozvolu.
Vi kad dobite sve papire nakom cetri meseca se zaposlite na vasu firmu.
I mi vam nademo posao recimo u Avstriji u nekoj firmi. Tam vi dobite placeno bruto satnicu . Mi svaki mesec posaljemo toj firmi racun za vase satove ili ako ste po kvadratnom metru - fasaderi ili keramicari...
Oni pare pisalju na vasu firmu na racun . Ja vam preko racunovodstva napravim platno listu , vam nakazem platu na vas licni racun. Vi imate bancnu karticu i dizete na bankomatu.
Onda se plati zdravstveno i penzijsko osiguranje 350 e i pedeset racunovodstvo. I mi imamo 10% od vase neto zarade.
To izgleda tako ; vi imate bruto satnicu 15 e puta 200 sato je 3000 e
Pa - 350 i - 50 je 2600 e. Nasa mesecna provizija je 10 % od neto to je 260 e . Znaci vi dobite na vasu bancno karticu 2340 e. Tako taj sistem radi.
Nisam vas razumeo sta niste nasli na nasoj strani ?
Vi to prestudirajte pa se nam javite.
I mi vam nademo posao recimo u Avstriji u nekoj firmi. Tam vi dobite placeno bruto satnicu . Mi svaki mesec posaljemo toj firmi racun za vase satove ili ako ste po kvadratnom metru - fasaderi ili keramicari...
Oni pare pisalju na vasu firmu na racun . Ja vam preko racunovodstva napravim platno listu , vam nakazem platu na vas licni racun. Vi imate bancnu karticu i dizete na bankomatu.
Onda se plati zdravstveno i penzijsko osiguranje 350 e i pedeset racunovodstvo. I mi imamo 10% od vase neto zarade.
Pa - 350 i - 50 je 2600 e. Nasa mesecna provizija je 10 % od neto to je 260 e . Znaci vi dobite na vasu bancno karticu 2340 e. Tako taj sistem radi.
-
malena243
#12 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
OptimusPrime wrote:malena243 wrote:Meni je ovako jedna agencija iz Njemacke objasnila, i prilicno sam uvjerena da nije nikakva prevara, ona mi nadje posao, ja potpisem radni ugovor sa tom nekom firmom, i kad dobijem vizu i pocnem raditi, tek nakon 3 sedmice rada trebam joj platiti prvu ratu koja nije toliko velika, a nakon 3 mjeseca drugu koja je jos manja? sta mislite o tome? a u pravu ste to sto kazete da firme poslodavcdi trebaju platiti , da ali samao u slucaju kada njima treba radni, ali posto niko ne trazi radnika poput mene, ova agencija ce traziti za mene poslodavca,
Uglavnom, procitaj dobro prije nego bilo sta potpises, nemoj da iz ocaja prhvatis nesto zbog cega ces se kajati.
To je sve sto ti mogu reci jer nemam iskustva u trazenju posla preko ovakvih firmi.
Sretno jos jednom...
Hvala ti na savjetu, nisam ja nista potpisala sa ovom iz njemacke ona mi je rekla, da je to sto mi trazi posao besplatno jedino ako uspje da nadje firmu koja zeli sa mnom potpisati ugovor i ako ja to zelim e tek onda bih s njom trebala potpisati ugovor da cu joj dati nekew procente od svoje plate, a za ovu mountain group sto sam pitala na pocetku, to je neka hrvatsko-rumunska ili tako nesto posrednicka firma i oni mi jesu sumnjivi, jer traze unaprijed i prije ikakve potrage da im uplatim, nisam im se vise javila i necu,
-
malena243
#13 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
szlava wrote:Evo ovako mi odgovorili iako ja jos nista ne kontam![]()
![]()
Iskreno, po ovome sto sam procitala i meni djeluje sumnjivo, a sve i da nisu vidim da ne govore nas jezik, pa cak i da su najposteniji moze doći do nesporazuma...cuvaj se
-
mario16
#14 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
http://www.facebook.com/groups/idemo.u.njemacku/
U ovoj grupi imaš brdo informacija o zapošljavanju i radu u njemačkoj, pa pogledaj.
U ovoj grupi imaš brdo informacija o zapošljavanju i radu u njemačkoj, pa pogledaj.
-
malena243
-
mali_balon
#16 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
@szlava
1. Kad ukucas u google ime firme "gobal reit upravljanje" izadje ti firma koja se bavi nekretninama i kojoj su svi racuni zatovoreni ali pise da firma jos posluje.
2. Evo trazim ih po telefonu ali sad za sad nista, ko jos stavlja 00 ispred 386 obicno ide +386, evo nadjoh da je pozivni 030 pozvini za neki M mobil.
3. Slovenija puna Bosanaca tako je ovo sve regularno i OK nasli bi nekog bosancerosa ili nekog drugog balkanca da im makar stranicu odradi kako treba.
Sad je do tebe ...
1. Kad ukucas u google ime firme "gobal reit upravljanje" izadje ti firma koja se bavi nekretninama i kojoj su svi racuni zatovoreni ali pise da firma jos posluje.
2. Evo trazim ih po telefonu ali sad za sad nista, ko jos stavlja 00 ispred 386 obicno ide +386, evo nadjoh da je pozivni 030 pozvini za neki M mobil.
3. Slovenija puna Bosanaca tako je ovo sve regularno i OK nasli bi nekog bosancerosa ili nekog drugog balkanca da im makar stranicu odradi kako treba.
Sad je do tebe ...
- szlava
#17 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
Ma predpostavio sam ja odmah da je neka muljaza ipak ni za kakvo zaposljavanje odmah pare ne bih nikome ni dao to mi je suludno skroz ali bar me meil ne kosta nisat tesko je inace preko neta pronaci nesto konkretno ali valjda bar nesto posteno bude 
-
rekla-kazala
#18 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
Koliko kontam, kupiš neaktivnu firmu u Sloveniji i po tom osnovu dobiješ radnu dozvolu u Sloveniji a onda kao podizvođač ili firma koja pruža određene usluge obavljaš usluge po ugovoru kod nekih većih ili za neke veće firme.szlava wrote:Evo ovako mi odgovorili iako ja jos nista ne kontam![]()
![]()
Tako sad rumuni i bugari rade u Njemačkoj.
Oni prijave samostalnu djelatnost za npr. čišćenje ili peglanje i onda giljaju za neku minimalnu bruto satnicu iz koje moraju platiti sve obaveze.
Ova satnica od 15 eura je smješno mala jer je cijena rada zidara, molera, električara, keramičara između 40 i 50 eura. To je dakle cijena koju firma naplaćuje bilo da se radi o drugoj firmi ili o fizičkom licu kao korisniku usluga.
Očito da se ovi slovenci debelo ugrađuju pa si podizvođač podizvođača.
-
haluga
#19 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
bosna nije u EU
bugari i rumuni jesu
to kao prvo
kao drugo
slovenci koriste bosance za crnjaka po AUT i BRD i vec se debelo ganjaju i kontrolisu tamo
nije svabo lud
.
.
zaboravi malena agencije te
bugari i rumuni jesu
to kao prvo
kao drugo
slovenci koriste bosance za crnjaka po AUT i BRD i vec se debelo ganjaju i kontrolisu tamo
nije svabo lud
.
.
-
malena243
#20 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
haluga wrote:bosna nije u EU
bugari i rumuni jesu
to kao prvo
kao drugo
nije svabo lud
.
.
Ma pokusala sam sama naci poslodavca, jer imam zavrsen fakultet, pa sam mislila uspjet cu, ali nista, pa onda vidim te agencije, mislila sam da bi mi oni pomogli , al eto opet nista
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
ljudi ništa ne plaćajte
u kapitalizmu radnik prima plaću za rad
ne plaća da bi radio
drugo je školovanje za rad...
u kapitalizmu radnik prima plaću za rad
ne plaća da bi radio
drugo je školovanje za rad...
-
haluga
#22 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
koji fakultet?malena243 wrote:haluga wrote:bosna nije u EU
bugari i rumuni jesu
to kao prvo
kao drugo
nije svabo lud
.
.
Ma pokusala sam sama naci poslodavca, jer imam zavrsen fakultet, pa sam mislila uspjet cu, ali nista, pa onda vidim te agencije, mislila sam da bi mi oni pomogli , al eto opet nista
ja bi rado u svom odjeljenju u tvrtci zaposlio bih fakultetlije, jebeno brate samo zbog radne dozvole u EU
-
malena243
#23 Re: posao u inostranstvu preko privatnih posrednickih agenci
haluga wrote:koji fakultet?malena243 wrote:haluga wrote:bosna nije u EU
bugari i rumuni jesu
to kao prvo
kao drugo
nije svabo lud
.
.
ja bi rado u svom odjeljenju u tvrtci zaposlio bih fakultetlije, jebeno brate samo zbog radne dozvole u EU
Sociologija, magistar. Ja koliko sam shvatila, najvaznije je potpisati dobar radni ugovor a onda ide zahtjev za vizu i cekanje.