POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

tenderusa.ba

#1 POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by tenderusa.ba »

Iako dugo vremena pratim ovaj forum, ovo je prvi put da postavljam temu. Znam da ima slicnih tema gdje forumasi daju svoje ideje/prijedloge za eventualno pokretanje biznisa. Medjutim, ja imam proizvod, kvalitetan i dobar, cijene fabricke, ali mi trebaju saradnici. Radi se o solarnim sistemima. Dakle, s obzirom da je ovo privredna grana "buducnosti", te da kod nas ljudi jos uvijek preispituju ovu mogucnost, smatram da ima velikog potencijala, a dobro je biti medju prvima na pocetku uvodjenja proizvoda na trziste.

Molim da se javljaju samo ozbiljni forumasi, koji su zainteresirani za posao. Veliki napor je ulozen da se dobiju uslovi i cijene kakve jesu, osmisljen plan za razvoj ovog biznisa, uradjenu web stranicu, i to je ono sto ja mogu ponuditi. To je moj ulog u posao.
Ne trebaju mi ideje, njih imam, potrebni su mi saradnici koji ce zajedno samnom stvarati firmu. Obrazovanje, znanje, iskustvo, ozbiljnost, entuzijazam, optimizam...sve je dobro doslo!

Dakle, potreban je kancelarijski prostor, auto i novac kako bi se uslo u posao. Svi kojima treba posao, a imaju odredjena znanja (pozeljan fakultet tehnickog smjera ali nije obavezujuce) i iskustva (u prodaji, administraciji, informatici, marketingu itd.) neka se jave. Ne obecavam nista, ali uz rad, trud i volju, moze se dobiti mnogo.

Hajdemo konkretno nesto uraditi! Nakon vasih prijava, slijede intervjui...
(Naziv teme mozda zvuci futuristicki, ali solarna energija i jeste buducnost :)
mousstapha

#2 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by mousstapha »

Interesantno. :)

Nesto sam skeptican sa ovim, ali eto ako bude potreban programer, spreman sam ucestvovati.
tenderusa.ba

#3 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by tenderusa.ba »

Samo da navedem da se za pocetak, odnosi na sarajevski kanton. Hercegovina je vec pokrivena, radi se...

moustapha, zahvaljujem na pokazanom interesovanju, to je vec dobar pocetak :)
Nokija

#4 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by Nokija »

tenderusa.ba wrote:Iako dugo vremena pratim ovaj forum, ovo je prvi put da postavljam temu. Znam da ima slicnih tema gdje forumasi daju svoje ideje/prijedloge za eventualno pokretanje biznisa. Medjutim, ja imam proizvod, kvalitetan i dobar, cijene fabricke, ali mi trebaju saradnici. Radi se o solarnim sistemima. Dakle, s obzirom da je ovo privredna grana "buducnosti", te da kod nas ljudi jos uvijek preispituju ovu mogucnost, smatram da ima velikog potencijala, a dobro je biti medju prvima na pocetku uvodjenja proizvoda na trziste.

Molim da se javljaju samo ozbiljni forumasi, koji su zainteresirani za posao. Veliki napor je ulozen da se dobiju uslovi i cijene kakve jesu, osmisljen plan za razvoj ovog biznisa, uradjenu web stranicu, i to je ono sto ja mogu ponuditi. To je moj ulog u posao.
Ne trebaju mi ideje, njih imam, potrebni su mi saradnici koji ce zajedno samnom stvarati firmu. Obrazovanje, znanje, iskustvo, ozbiljnost, entuzijazam, optimizam...sve je dobro doslo!

Dakle, potreban je kancelarijski prostor, auto i novac kako bi se uslo u posao. Svi kojima treba posao, a imaju odredjena znanja (pozeljan fakultet tehnickog smjera ali nije obavezujuce) i iskustva (u prodaji, administraciji, informatici, marketingu itd.) neka se jave. Ne obecavam nista, ali uz rad, trud i volju, moze se dobiti mnogo.

Ako sam dobro procitala izmedju redova, ti ces uvoziti solarne panele i prodavati ih u BH. Ako grijesim, rado cu se doci na intervju :D
tenderusa.ba

#5 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by tenderusa.ba »

Nisi dobro procitala. :D
Uglavnom, dobronamjerni komentari su pozeljni. Mnogi traze posao, a nude samo supljiranje.
Ova tema bi mogla biti primjer "od ideje do biznisa", jer imamo dobar proizvod i vjerujemo da se ovo moze uspjesno realizirati.
Drago mi je da se na pp vec javljaju osobe koje su zainteresirane :thumbup:
Detaljnije informacije slijede prilikom intervjua.
sema911s

#6 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by sema911s »

radim u firmi koja prodaje sve isvasta,., pa tako imamo i te solarne ploce kolektore kako vec,.,
dobijamo te ploce iz kine, austrije, spanije i jos neke juznoaziske zemlje,. ljudi su jos uvjek skepticni povodom te vrste grijanja, prozvodnje energije i sl,.
problem koji smo mi uocili je nespretno rukovanje istim ,. pogotovo kada snijeg napada na iste, lupaju ih lopatama posipaju so po njima,.

jel vi prodajete sve sto je potrebo il idu svi djelovi posebno, ploca, isntalacija postolj, lezista, i too ,.
tenderusa.ba

#7 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by tenderusa.ba »

Proizvodi su iz evrope, nisu kineski. Imamo 2 velika proizvodjaca, od obicnih do sofisticiranih sistema (mobitelom palis grijanje/klimu itd.), te su i cijene razlicite.
Dobro bi bilo povezati se sa opcinskim vlastima, pa ako neko ima veza u istim, neka se javi, dogovorit cemo proviziju :D
...samo optimizam :)
Nokija

#8 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by Nokija »

tenderusa.ba wrote:Nisi dobro procitala. :D
Uglavnom, dobronamjerni komentari su pozeljni. Mnogi traze posao, a nude samo supljiranje.
Ova tema bi mogla biti primjer "od ideje do biznisa", jer imamo dobar proizvod i vjerujemo da se ovo moze uspjesno realizirati.
Drago mi je da se na pp vec javljaju osobe koje su zainteresirane :thumbup:
Detaljnije informacije slijede prilikom intervjua.
Ispricavam se :D
Nije mi namjera da kritikujem, naprotiv, podrzavam svaki napor. Ali u tvom poduzem tekstu se ne da naslutiti o cemu se radi. A to je vrlo neozbiljno, neprofesionalno i netransparentno. Tvoju carobnu formulu i finansijsku konstrukciju mozes zadrzati za sebe, to i nije za javnost.
Trazis ljude razlicitih profila, uz to iskusne, bez ikakvih naznaka o cemu je rijec. Proizvodnja, uvoz-izvos, testiranje prototipa?
Za solidan honorar mogu te vrlo transparentno posavjetovati na temu emerging markets, ecommerce, marketing ukljucujuci oglasavanje u javnosti :D
Nokija

#9 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by Nokija »

tenderusa.ba wrote:Proizvodi su iz evrope, nisu kineski. Imamo 2 velika proizvodjaca, od obicnih do sofisticiranih sistema (mobitelom palis grijanje/klimu itd.), te su i cijene razlicite.
Dobro bi bilo povezati se sa opcinskim vlastima, pa ako neko ima veza u istim, neka se javi, dogovorit cemo proviziju :D
...samo optimizam :)
:lol: :lol: :lol:
Pa sta sam ja rekla, uvoziti gotove proizvode i tusiti ih po mogucnosti rodbinskim vezama na svim nivoima vlasti. :D Pretpostavljam da se radi o njemackim proizvodjacima koji su lideri u ovoj oblasti, nazalost svi redom bankrotiraju jer ne mogu izdrzati kinesku konkurenciju. Povlacim ponudu o saradnji, samo jedan mali savjet: ukoliko se radi o firmama pred zatvaranjem ne bi se upustala u taj biznis jer poslije imas problama sa rezervnim dijelovima i odrzavanjem.
:run:
sinuhe

#10 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by sinuhe »

Kako samo ljudima pada na pamet prodavati po Bosni ono sto je i zapadnom evropljaninu velika investicija.
I onda se hvataju za glavu.
gidra

#11 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by gidra »

tenderusa.ba wrote:Iako dugo vremena pratim ovaj forum, ovo je prvi put da postavljam temu. Znam da ima slicnih tema gdje forumasi daju svoje ideje/prijedloge za eventualno pokretanje biznisa. Medjutim, ja imam proizvod, kvalitetan i dobar, cijene fabricke, ali mi trebaju saradnici. Radi se o solarnim sistemima. Dakle, s obzirom da je ovo privredna grana "buducnosti", te da kod nas ljudi jos uvijek preispituju ovu mogucnost, smatram da ima velikog potencijala, a dobro je biti medju prvima na pocetku uvodjenja proizvoda na trziste.

Jesi ti ozbiljan ili se zajebavaš?
Ja kontao ovo nešto ozbiljno, a ti našao nekog hadžu u Njemačkoj i sad tražiš ko fol saradnike da tušite panele po Bosni kao što je već Nokija rekla. :lol:
Android Knego

#12 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by Android Knego »

hmmm, odlicno prolazno vrijeme... od ozbiljnog poslodavca do varalice za samo 02:27 :D
mali_balon

#13 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by mali_balon »

gidra wrote:

Jesi ti ozbiljan ili se zajebavaš?
Ja kontao ovo nešto ozbiljno, a ti našao nekog hadžu u Njemačkoj i sad tražiš ko fol saradnike da tušite panele po Bosni kao što je već Nokija rekla. :lol:
Ma ja ono ko fol joj raja super ideja super poso, odavno pratim foruk, tek sad postavljam pitanje , de Bogati ne mogu vise suplje eto mi ovdje travu pasemo inace
Ma samo treba kancelarija auto i novac sitinca, uhhh odo da ne bi lano sta da ne odem u banovice
sema911s

#14 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by sema911s »

ove solarne ploce i kolektori su super,. samo im je cijena od 3000km pa nadalje ako hoces da imalo valja, a ako se odlucis za jednu solarnu plocu(da proizvodi el,energiju) moze napajat bojler citav dan, sijalice, ito jer dok ima sunca radi sta poslije a baterije su uber skupe cak i za bosnjake,. a ti kolektori dobra stvar al opet problem sta preko noci,.,
i nemozes samo 1 plocu kolektor od1,72m2 jer nemoze ugrijat sve prostorije,. minimum na nekih 80m2 idu 2 kolektora e to je vec cifra od 6000km, minimum,.,
ato da se pali mobacem, preko neta i sta vec to je tako hednostavno napravit da ono
na ebay taj modul kosta 18km, program je pirat il kupoivina org 2€ tako da je to bar jeftino,.
a kod nas snijeg kada zapada nosi i veliki rizik da ce te ploce stradat,.

a svejst ljudi jos uvjekk nije dovoljno velika,., a i isplativost nije nesto(dok ima sunceto dobro je sta poslije) to jedino koristit da se samnji racun za elektorprivredu,.

a balkanac gleda kako samo preprodat jeftinije dodje da direktno od hansa iz svabendorfa kupite i da vam on ugradi nego da vam zemljak to odradi,,. za kvalitet radova ipak je hans hans,.,.
tenderusa.ba

#15 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by tenderusa.ba »

Zivimo u zemlji u kojoj se podrazumijeva da ukoliko zelis nesto napraviti i biti uspjesan, moras varati, krasti i lagati. Stoga nije cudno nepovjerenje koje vlada medju ljudima. Ipak, moram priznati da su me ovi negativni komentari pogodili, zato cu dati svoj komentar:
1. Proizvod je Svedski, posjeduje sve potrebne certifikate EU, a proizvodi se u BiH.
2. Kod nas tek krecu projekti o energetskoj ucinkovitosti, pa smo smatrali da iskoristimo ovu sansu, imamo dobar proizvod koji ce u narednom periodu biti trazen. Zato je dobro uvezati se preko opcinskih vlasti, mi na zalost nemamo stele, a bez stela ne mozes nista napraviti, bez obzira koliko imas dobar proizvod.
3. od '76 godine zivim u Sarajevu, nemam haziju u dijaspori, niti roditelje funkcionere. Ideja je potekla iz licnih razloga i velikih racuna energenata (u zimskom periodu do 450 KM za stan od 60 m2).
4. Obracaju vam se porodicni ljudi, roditelji dvoje djece, ciji otac dugo vremena ne moze naci posten posao. Lopovski poslovi uvijek se mogu naci, a mi to ne zelimo. Ideja je potekla od cinjenice da se pola plate izdavajalo na rezije i razmisljali smo kako napraviti ustede u kucnom budzetu, kasnije je islo sve samo od sebe.
5. Na jednom forumu, forumasi su pokretali mali biznis, gdje je jedan imao novac, drugi je imao poslovni prostor a nije imao ideju, treci je imao auto ali nije imao novac itd. To je nasa ideja, zajednickim snagama, pokrenuti biznis, ne moju nego nasu.
6. Trazeni su saradnici, a ne radnici. Ako procitate ponovo prvi post, vidjet cete da nije trazeno nista sto bi moglo ukazivati na licnu korist. Navedeno je ono sto imamo i ono sto je potrebno. Ono sto imamo, to je nas ulog u posao. Nemam namjeru neciji prostor ukrasti i ponijeti kuci i sl. Ukoliko je neko zainteresiran, a ima nesto za ponuditi, ne meni, to je njegov ulog u posao. Dakle, zajedno ulagati u posao.
7. Pored prodaje, ideja je napraviti odrzivi biznis, tj. istovremeno razvijati servisnu podrsku. Svaki prodati proizvod treba da pruza kupcima servis i rezervne dijelove narednih godina. Ne zelimo iskoristiti trenutnu traznju na trzistu,prodati proizvode, zaraditi lovu i nestati, to ne zelimo. Nokia_nemam tajnu cudotvornu formulu, kao ekonomista izvrsena je analiza trzista i biznis plan, te svi pokazatelji ukazuju na mogucu uspjesnost ovog biznisa. Naravno, na uspjesnost uticu i mnogi drugi faktori.
8. Nije namjera samo prodati sistem pojedincu, ideja je ugradnja sistema u zgradama koje nemaju grijanje preko Toplana. Nokia_u pravu si, Njemacka je zadnjih godina davala velike podsticaje za ugradnju ovih sistema, koji su se masovno ugradjivali, sada nesto manje. Svabe nisu budale, ako se moze dobro usparati, zasto da ne.
9. Svi zainteresirani koji su se javljali na pp, receno je da ce sve detaljnije informacije dobiti prilikom razgovora.

Mislim da nije moglo biti transparentnije i postenije, samo nismo htjeli poceti temu sa socijalom kako bi izazvali emotivnu reakciju pa da se ljudi pocnu javljati. Dosta mi je monopola Elektroprivrede i Sarajevogasa, a istovremeno ne mogu da gledam likove koji zavrsavaju poslove, voze skupe aute a nemaju ni osnovnu skolu.

Ovo je moj bunt protiv lopovske drzave, zivota koji nije dostojan covjeka, pa ko hoce da radimo, bujrum! Ko nece, i dalje ce ostavljati zajedljive komentare, jer ne zna nista drugo.
Pozdrav,
O'zone
Globalni moderator

#16 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by O'zone »

tenderusa.ba wrote:Zivimo u zemlji u kojoj se podrazumijeva da ukoliko zelis nesto napraviti i biti uspjesan, moras varati, krasti i lagati. Stoga nije cudno nepovjerenje koje vlada medju ljudima. Ipak, moram priznati da su me ovi negativni komentari pogodili, zato cu dati svoj komentar:
1. Proizvod je Svedski, posjeduje sve potrebne certifikate EU, a proizvodi se u BiH.
2. Kod nas tek krecu projekti o energetskoj ucinkovitosti, pa smo smatrali da iskoristimo ovu sansu, imamo dobar proizvod koji ce u narednom periodu biti trazen. Zato je dobro uvezati se preko opcinskih vlasti, mi na zalost nemamo stele, a bez stela ne mozes nista napraviti, bez obzira koliko imas dobar proizvod.
3. od '76 godine zivim u Sarajevu, nemam haziju u dijaspori, niti roditelje funkcionere. Ideja je potekla iz licnih razloga i velikih racuna energenata (u zimskom periodu do 450 KM za stan od 60 m2).
4. Obracaju vam se porodicni ljudi, roditelji dvoje djece, ciji otac dugo vremena ne moze naci posten posao. Lopovski poslovi uvijek se mogu naci, a mi to ne zelimo. Ideja je potekla od cinjenice da se pola plate izdavajalo na rezije i razmisljali smo kako napraviti ustede u kucnom budzetu, kasnije je islo sve samo od sebe.
5. Na jednom forumu, forumasi su pokretali mali biznis, gdje je jedan imao novac, drugi je imao poslovni prostor a nije imao ideju, treci je imao auto ali nije imao novac itd. To je nasa ideja, zajednickim snagama, pokrenuti biznis, ne moju nego nasu.
6. Trazeni su saradnici, a ne radnici. Ako procitate ponovo prvi post, vidjet cete da nije trazeno nista sto bi moglo ukazivati na licnu korist. Navedeno je ono sto imamo i ono sto je potrebno. Ono sto imamo, to je nas ulog u posao. Nemam namjeru neciji prostor ukrasti i ponijeti kuci i sl. Ukoliko je neko zainteresiran, a ima nesto za ponuditi, ne meni, to je njegov ulog u posao. Dakle, zajedno ulagati u posao.
7. Pored prodaje, ideja je napraviti odrzivi biznis, tj. istovremeno razvijati servisnu podrsku. Svaki prodati proizvod treba da pruza kupcima servis i rezervne dijelove narednih godina. Ne zelimo iskoristiti trenutnu traznju na trzistu,prodati proizvode, zaraditi lovu i nestati, to ne zelimo. Nokia_nemam tajnu cudotvornu formulu, kao ekonomista izvrsena je analiza trzista i biznis plan, te svi pokazatelji ukazuju na mogucu uspjesnost ovog biznisa. Naravno, na uspjesnost uticu i mnogi drugi faktori.
8. Nije namjera samo prodati sistem pojedincu, ideja je ugradnja sistema u zgradama koje nemaju grijanje preko Toplana. Nokia_u pravu si, Njemacka je zadnjih godina davala velike podsticaje za ugradnju ovih sistema, koji su se masovno ugradjivali, sada nesto manje. Svabe nisu budale, ako se moze dobro usparati, zasto da ne.
9. Svi zainteresirani koji su se javljali na pp, receno je da ce sve detaljnije informacije dobiti prilikom razgovora.

Mislim da nije moglo biti transparentnije i postenije, samo nismo htjeli poceti temu sa socijalom kako bi izazvali emotivnu reakciju pa da se ljudi pocnu javljati. Dosta mi je monopola Elektroprivrede i Sarajevogasa, a istovremeno ne mogu da gledam likove koji zavrsavaju poslove, voze skupe aute a nemaju ni osnovnu skolu.

Ovo je moj bunt protiv lopovske drzave, zivota koji nije dostojan covjeka, pa ko hoce da radimo, bujrum! Ko nece, i dalje ce ostavljati zajedljive komentare, jer ne zna nista drugo.
Pozdrav,
Kao neko ko već ima firmu želim ti puno uspjeha ALI... ovo što sam boldirao molim te izbaci iz glave jer ako te ljubomora vodi nikad nećeš ništa postići, ako ti je cilj biti konkurencija glavonjama sa osnovnom školom koji su puni para a ne znaju da se potpišu kako treba- zakasnio si. Davno si trebao da se ustrančiš,sklapaš poznanstva i uvlaćiš se u dupe glavonjama da bi bio na njihovom mjestu.

Bolje neka te vodi motivacija da ćeš napraviti sebi radno mjesto i da ćeš eventualno još nekome obezbjediti hljeb i to je dovoljno ostalo dolazi samo po sebi a pohlepa je i najjače srušila u bijedu.

Ako zatreba opremanje ureda- od namještaja, preko računara i periferije do daljnje podrške i potrošnog kancelarijskog tu sam :mrgreen: (mali marketing)
kako to

#17 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by kako to »

Moj savjet, nadji nekoga u vladi ... i preko tendera oblozi zgrade predsjednistva vlada, kantona itd solarnim panoima.
tenderusa.ba

#18 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by tenderusa.ba »

O'zone_hvala Bogu, nisam ljubomorna niti pohlepna, smatram se realiziranom osobom a ono sto imam ne bih nikada mijenjala. Razlozi za pokretanje biznisa navedeni su jasno, a ovo zadnje svakako nije.
Imam dovoljno godina, skole i radnog iskustva (vjeruj mi zavidnog) da se mogu odvaziti za ovaj korak.
Raspucala me ljudska povrsnost i donosenje neutemeljenih zakljucaka. Prvo pocne sa pozitivnim komentarima, jedan donese pogresan zakljucak i sve ode nizbrdo.
Nokija

#19 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by Nokija »

Hvala na objasnjenju, ali dozvoli da primjetim da tvoj uvodni post i ovo sad detaljno objasnjenje djeluju kao da su ih napisale dvije razlicite osobe. Uvodni post je vise nego diletantski, sto naravno samo moze izazvati ove komentare koje si dobio.
Takodje mislim da ces naci daleko vise ljudi koji ce te podrzati nego onih koji su ljubomorni na tudji uspjeh. Oni su uvijek samo glasniji od ostalog normalnog svijeta. Pod uslovom naravno da djelujes ozbiljno.
tenderusa.ba

#20 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by tenderusa.ba »

Prilikom pisanja uvodnog posta, zeljela sam biti konkretna, bez mnogo dopisivanja, detalji dolaze kasnije face-to-face. Moja akcija "hajdemo zajedno raditi" izazvala je potpuno neocekivanu reakciju (lopov, suplja,neozbiljno itd).
Kao sto sam i navela, ovo je moj prvi post i mozda zbog toga moje objasnjenje nije bilo detaljnije. Moja greska_Nokia hvala na tvom obrazlozenju. Kritike i sugestije su uvijek dobro dosle :)
O'zone
Globalni moderator

#21 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by O'zone »

tenderusa.ba wrote:O'zone_hvala Bogu, nisam ljubomorna niti pohlepna, smatram se realiziranom osobom a ono sto imam ne bih nikada mijenjala. Razlozi za pokretanje biznisa navedeni su jasno, a ovo zadnje svakako nije.
Imam dovoljno godina, skole i radnog iskustva (vjeruj mi zavidnog) da se mogu odvaziti za ovaj korak.
Raspucala me ljudska povrsnost i donosenje neutemeljenih zakljucaka. Prvo pocne sa pozitivnim komentarima, jedan donese pogresan zakljucak i sve ode nizbrdo.
Kod nas su ljudi nepovjerljivi. Razloga za to imaju nažalost i previše i ne zamjerim im uopšte.

Pronaći prave ljude za prezentaciju i prodaju proizvoda nije lako a ni ljudima koji se bave prodajom nije lako.

Jeftini proizvodi iz Azijskih zemlja uzimaju primat u svemu a među deset ljudi kojima se održi prezentacija jednog eventualno dvojicu zanima kvaliteta ostali su na principu daj jeftinije (mada te to na kraju skoro uvjek košta više). Na to nadoveži da su naši ljudi većinom tradicionalni pa su mu čumur,drva,plin vrh a to solarno... ma znaš već naše priče.

Nešto velik prostor ti nije bitan posebno ako se odlučiš na tranzicijsku trgovinu, mada paneli su nešto što je gabaritno samo od sebe. Novac je nešto čega ti treba puuuuuuno, ja mjesečno imam cca 2500 KM troškova a koliko se toga mora prodati da bi ti ostalo toliko love :roll: i na kraju strpljenje jer ništa se nije desilo preko noći.
Vegetastar

#22 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by Vegetastar »

Pozdrav pokretaču teme, i iako je sama inicijativa za svaku pohvalu, moram postaviti nekoliko pitanja:

1. Da li ste već registrovali firmu?
2. Da li ste prilikom analize tržišta i izrade biznis plana konsultovali stručnjake iz ove oblasti ili ste to isključivo radili sami?
3. Da li imate iskustvo u ovoj oblasti?

Zašto je ovo bitno? Prvo ako je registrovana firma znači da ste zavedeni kao vlasnici iste. Što znači da, ako se neko odluči priključiti ulaganjem sopstvenih novčanih sredstava isti mora dobiti proporcionalan udio u kompaniji. S druge strane, ukoliko kompanija nije registrovana onda bi potencijalni investitor bio jedini vlasnik. U tom slučaju budući da je vaš jedini doprinos izrada biznis plana ne možete reći da nudite posao, nego tražite investitora, a to je već potpuno druga priča. Tada morate dokazati isplativost buduće investicije, dokazati iskustvo u oblasti i dokumentovati da ste koristili znanje i iskustvo stručnjaka koji su isplativost potvrdili.

Mislim da bi trebali odgovoriti na ova tri pitanja kako bi se dobila barem malo jasnija slika o čemu se radi, i onda na pravi način tražiti ili investitore ili potencijalne radnike (ili kako vi rekoste saradnike).

U svakom slučaju želim vam puno sreće, i nadam se da ćete ovo shvatiti kao dobronamjeran savjet.
EDIT: tek vidjeh da je post iz 2010 :cry:
Nokija

#23 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by Nokija »

tenderusa.ba wrote:Prilikom pisanja uvodnog posta, zeljela sam biti konkretna, bez mnogo dopisivanja, detalji dolaze kasnije face-to-face. Moja akcija "hajdemo zajedno raditi" izazvala je potpuno neocekivanu reakciju (lopov, suplja,neozbiljno itd).
Kao sto sam i navela, ovo je moj prvi post i mozda zbog toga moje objasnjenje nije bilo detaljnije. Moja greska_Nokia hvala na tvom obrazlozenju. Kritike i sugestije su uvijek dobro dosle :)
Ne radi se o nedostatku detalja u uvodnom postu nego o nekoliko neozbiljnih izjava. Ali nejse, to nije vazno. Ja vam zelim puno uspjeha.

Ako sam dobro skontala ti sistemi se proizvode u Hercegovini, po svedskim standardima. Vi ste uspostavili kontakt sa tim proizvodjacem, dobili povoljne cijene i sad bi ste to distribuirali u Kantonu Sarajevo. Muz ne radi, ima vremena da se bavi tim stvarima. To mi je sve OK. Ali nije mi jasno zasto vam u ovoj situaciji trebaju saradnici bilo kakve vrste?????? Jedino sto vam u ovoj situaciji treba je muz koji hoce da radi, odjelo, kravata i pouzdano auto. I onda slijedi obilazenje svih mogucih prodavaca gradjevinske opreme, gradjevinskih firmi, arhitekata, fakulteta gradjevine-arhitekture, naci kakvog studenta koji ce o tome pisati u diplomskom radu, obilazenje sajmova gradjevine, obilazak hotela, bogatasa na Poljinama, naci kakvu poznatu osobu kojoj cete to dzabe ugraditi a onda za uzvrat reklamirati vas proizvod home story i te stvari.
No to je najveci problem nasih ljudi. Oni imaju ideju i web stranicu i treba im neko ko ce raditi. Tako se ne pravi biznis.

Bez obzira koliko se trudim, ne polazi mi za rukom da vas smatram ozbiljnim. Svaki ozbiljan proizvodjac kad zeli da izadje na novo trziste trazi partnera koji vec ima razradjenu distribuciju, u vasem slucaju maloprodaju. Trazi da vidi skladisne prostore i da li odgovaraju njegovim standardima (prilazni put, osvjetljnje, izolacija, osiguranje, temperatura...sve zavisno od toga o kakvom se proizvodu radi) i milion drugih stvari.

Kako god, ja vam zelim puno uspjeha.
:run:
tenderusa.ba

#24 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by tenderusa.ba »

1. Firma postoji, kolega koji ima firmu u Mostaru dobio je zastupnistvo za Hercegovinu, a moj suprug za sarajevski kanton i ostatak Bosne. Da ne bi otvarali novu firmu, jer to zahjteva znacajna ulaganja, koristit cemo ovu firmu koja postoji, (otvoriti podruznicu u Sarajevu) i radi uspjesno godinama (solarni sistemi su samo jedan od proizvoda), to nam treba radi referenci i ucesca na tenderima.
2. Naravno, imali smo prezentaciju masinskih inzinjera iz inostarnstva kao i prof sa fakulteta, koji su potvrdili ustede. Ima vise vrsta sistema, topla voda, grijanje/hladjenje. Ako se sistem otplati nakon 3 godine kako oni tvrde, a cijene energenata rastu, onda je ovo itekako isplativo.
3. Imamo iskustvo u prodaji i servisu, ali ne u ovoj oblasti. Da imamo, ove price ne bi ni bilo :D , zato se uglavnom javljaju masinci koji shvataju o cemu govorimo.

Nokia_trebaju nam saradnici jer pored prodaje zelimo razviti servisnu podrsku, a zato trebaju ljudi, koji ce biti obuceni za to. Ovdje nema mjesta improvizaciji, bilo bi neozbiljno. Cak i varilac mora imati odredjeni certifikat.
talić

#25 Re: POSAO U FIRMI BUDUCNOSTI - ZASTO DA NE!

Post by talić »

Solarni paneli nisu samo proizvod nego i proizvođač električne energije i da bi se neko odlučio na investiciju u proizvodnju solarne energije treba biti podržan i od strane banaka i od strane države.
Treba dokazati potencijalnom investitoru da na uloženo ima proizvodnju koja pokriva amortizaciju investicije i da će ostvariti dobit.
Koliko je meni poznato solarna energija je u zemljama EU subvencionirana kako kod nabavke panela tako i proizvodnje od desetak eurocenti pa do fantasičnih 0,33 eura/kWh u Grčkoj (od nedavno nešto manje).
Da bi ja investirao u solarne panele treba da mi trgovac ponudi povoljnu kreditnu liniju, da mi dokaže isplativost investicije i garantuje servis.
Ovako,....... ništa.
Post Reply