posao u dm-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

metar_drva

#26 Re: posao u dm-u

Post by metar_drva »

irconbih wrote: U dm-u sjede, dok se radnice u Konzumu narade! :-) Hau jes nou! Za tu "3 puta više" platu se itekako naradiš. Znam to, jer poznajem nekoga ko radi u dm-u u Sarajevu. Ako si prijavljena na 8 sati, a skoro sve dm-ove prodavnice se otvaraju u 9, ti moras biti na poslu u 8, u prometnijim prodavnicama i ranije. Vodi ti se da radis do 16 sati, ali kuci odlazis u 17. Tvoj dio radnje (koji zaduzis) mora biti "pod koncem". Znaci, svaki dezodorans, sampon ili sta vec mora biti poredan kako treba. Ako nesto ima rok trajanja, sve to moras pratiti. Ako radis kao prodavacica, a poslovotkinja je u kancelariji, obavlja svoj dio posla, moras, znaci, citavu radnju nadzirati. Pratiti da su svi proizvodi izvuceni na pocetak police, nadopuniti sta fali, gledati ima li ti koga na kasi, pratiti da ko sta ne ukrade, a uz sve to se moras nakeziti i biti ljubazna prema svim nadrkanim i nenadrkanim ljudima, koji su btw uvijek u pravu! A za platu je istina da je "nesto" veca, imas bozicnice, rad vikendom i praznicima ti se nadoknadi, imas sva prava koja radnik treba da ima. Ali zato, da izvines, otegnes ono sto zene nemaju :D
Vjeruj mi, da se i u BiH taj posao trazi!
Ako nije tajna, sta bi radila u dm-u u BiH? Prodavacica, poslovotkinja ili neka civija u centrali?
pa to je takva vrsta djelatnosti u kojoj se zahtjeva ljubaznost, urednost, usluznost... poredane police, proizvodi koji su u okviru roka trajanja, uredno slozeni proizvodi, itd su stvari o kojima ovisi konkurentska prednost u odnosu na ostale igrace u bransi. na stranu kompletan koncept "rad bez rada" u kojem se idealnim radnim mjestom smatra ono na kojem se nista ili vrlo malo radi, a prima velika plata. na kraju krajeva, ako se neko primio posla, neka ga radi kako treba il nek pusti nekog drugog. jbg, kad podjem od sebe, ne bih volio imat firmu koja ovisi o prodaji, a da mi rade u njoj ljudi koji se izvlace od posla.

p.s. na prvom razgovoru se ne pita kolika je plata, amazonka je fino objasnila
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#27 Re: posao u dm-u

Post by KatarinaKosaca »

irconbih wrote:
U dm-u sjede, dok se radnice u Konzumu narade! :-) Hau jes nou! Za tu "3 puta više" platu se itekako naradiš. Znam to, jer poznajem nekoga ko radi u dm-u u Sarajevu. Ako si prijavljena na 8 sati, a skoro sve dm-ove prodavnice se otvaraju u 9, ti moras biti na poslu u 8, u prometnijim prodavnicama i ranije. Vodi ti se da radis do 16 sati, ali kuci odlazis u 17. Tvoj dio radnje (koji zaduzis) mora biti "pod koncem". Znaci, svaki dezodorans, sampon ili sta vec mora biti poredan kako treba. Ako nesto ima rok trajanja, sve to moras pratiti. Ako radis kao prodavacica, a poslovotkinja je u kancelariji, obavlja svoj dio posla, moras, znaci, citavu radnju nadzirati. Pratiti da su svi proizvodi izvuceni na pocetak police, nadopuniti sta fali, gledati ima li ti koga na kasi, pratiti da ko sta ne ukrade, a uz sve to se moras nakeziti i biti ljubazna prema svim nadrkanim i nenadrkanim ljudima, koji su btw uvijek u pravu! A za platu je istina da je "nesto" veca, imas bozicnice, rad vikendom i praznicima ti se nadoknadi, imas sva prava koja radnik treba da ima. Ali zato, da izvines, otegnes ono sto zene nemaju :D
Boldirano navodiš kao nešto jako neobično i kao pojam eksploatisanja, a to je sasvim normalan opis posla svake prodavačice. Ne znam šta je čudno i neobično da se nabraja i podvlači :?
irconbih

#28 Re: posao u dm-u

Post by irconbih »

metar_drva wrote: pa to je takva vrsta djelatnosti u kojoj se zahtjeva ljubaznost, urednost, usluznost... poredane police, proizvodi koji su u okviru roka trajanja, uredno slozeni proizvodi, itd su stvari o kojima ovisi konkurentska prednost u odnosu na ostale igrace u bransi. na stranu kompletan koncept "rad bez rada" u kojem se idealnim radnim mjestom smatra ono na kojem se nista ili vrlo malo radi, a prima velika plata. na kraju krajeva, ako se neko primio posla, neka ga radi kako treba il nek pusti nekog drugog. jbg, kad podjem od sebe, ne bih volio imat firmu koja ovisi o prodaji, a da mi rade u njoj ljudi koji se izvlace od posla.

p.s. na prvom razgovoru se ne pita kolika je plata, amazonka je fino objasnila
Stoji to, naradis se, ali znas za sta, sve to bude placeno, za razliku od nasih firmi i privatnika.
Kako ja shvatih od gdjice koja je postavila temu, radnice u Konzumu se slomise, malo su placene, a ove u dm-u imaju tri puta vecu platu, a ne rade toliko. Samo sam naveo da iza kulisa ima dosta posla. A vala i jeste lijepo kad te s vrata docekaju s pozdravom, pomognu ti kad treba, ljubazne su i opet te pozdrave na izlazu. :-D
irconbih

#29 Re: posao u dm-u

Post by irconbih »

KatarinaKosaca wrote: Boldirano navodiš kao nešto jako neobično i kao pojam eksploatisanja, a to je sasvim normalan opis posla svake prodavačice. Ne znam šta je čudno i neobično da se nabraja i podvlači :?
Ne navodim kao nesto jako neobicno i kao pojam eksploatisanja, nego sam napisao sta se sve radi na tom poslu, izmedju ostalog, jer u jednom od postova je navedeno da se radnice Konzuma narade za platu. Narade se i u dm-u, mozda i vise. Konzum koji ja posjecujem je u vise slucajeva bio neuredniji od dm-a.
Nerijetko se moze vidjeti u drugim, vecim, prodavnicama nered na policama i slicno, sto u dm-u nije slucaj.
tarajozic

#30 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

kurty wrote:
tarajozic wrote:
kurty wrote:

Postavljas pitanje "kako neko zna da si ti neko sa jedinstvenim vjestinama", a raspitujes se za posao, za koji treba 10 dana prakse.... Sama si rekla da je u pitanju rad na kasi, slaganje polica...
oprosti, o cemu ti pricas? ja sam samo pitala tebe odakle ti znas da ja nemam bosansko drzavljanstvo?
ja uopce nisam spominjala "rad na kasi, slaganje polica" i slicno
niti sam spominjala ikakve vjestine, samo ti na pitanje odgovaram pitanjem
Izvinjavam se...mislio sam da si ti spomenula rad na kasi, i slaganje polica... Ne, ti to nisi spomenula, ali nisi to ni porekla, dakle ja imam puno pravo da mislim da si ti mislila da radis na kasi, i sl. Sama si se raspitivala za platu osobe koja radi takav posao, i nigdje nije navedeno da ce ti biti menadjer necega, ili direktor poslovnice, ili koji vec faktor...

Ja nisam ni rekao da ti imas ili nemas BiH pasos, nit me to, iskreno, zanima...
ok, polako
nisam se dosla ovdje svadati
samo sam trazila informaciju
tarajozic

#31 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

irconbih wrote:
tarajozic wrote:
mima wrote:A zasto te interesuje? Jel i ti iz pouzdanih izvora znas kolika je plata u HR?
interesira me zato jer imam mogucnost da se zaposlim u dm- u u BIH
zivim u hrvatskoj i to nije nimalo jednostavna odluka, iz tog sam se razloga htjela raspitati o placi, koja je vrlo, vrlo bitna, ali ne i presudna
i da, navela sam koliko su placene djelatnica dm-a u hrv... ovdje je taj posao postao najtrazeniji
kad usporedis konzum (u kojem se radnice itekako narade) i dm, dodes do spoznaje da su cure u dm- u 3 puta vise placene
eto, cisto me informativno zanimalo, dali je i u BIH isti slucaj, nista vise
U dm-u sjede, dok se radnice u Konzumu narade! :-) Hau jes nou! Za tu "3 puta više" platu se itekako naradiš. Znam to, jer poznajem nekoga ko radi u dm-u u Sarajevu. Ako si prijavljena na 8 sati, a skoro sve dm-ove prodavnice se otvaraju u 9, ti moras biti na poslu u 8, u prometnijim prodavnicama i ranije. Vodi ti se da radis do 16 sati, ali kuci odlazis u 17. Tvoj dio radnje (koji zaduzis) mora biti "pod koncem". Znaci, svaki dezodorans, sampon ili sta vec mora biti poredan kako treba. Ako nesto ima rok trajanja, sve to moras pratiti. Ako radis kao prodavacica, a poslovotkinja je u kancelariji, obavlja svoj dio posla, moras, znaci, citavu radnju nadzirati. Pratiti da su svi proizvodi izvuceni na pocetak police, nadopuniti sta fali, gledati ima li ti koga na kasi, pratiti da ko sta ne ukrade, a uz sve to se moras nakeziti i biti ljubazna prema svim nadrkanim i nenadrkanim ljudima, koji su btw uvijek u pravu! A za platu je istina da je "nesto" veca, imas bozicnice, rad vikendom i praznicima ti se nadoknadi, imas sva prava koja radnik treba da ima. Ali zato, da izvines, otegnes ono sto zene nemaju :D
Vjeruj mi, da se i u BiH taj posao trazi!
Ako nije tajna, sta bi radila u dm-u u BiH? Prodavacica, poslovotkinja ili neka civija u centrali?
kao prodavacica
jedna mi je cura ovdje rekla da je placa djelatnice 700KM
ne podcjenjujem niti jedan posao niti struku, nego su kod nas djelatnice dm-a stvarno dobro placene, barem za nase uvjete
irconbih

#32 Re: posao u dm-u

Post by irconbih »

tarajozic wrote: kao prodavacica
jedna mi je cura ovdje rekla da je placa djelatnice 700KM
ne podcjenjujem niti jedan posao niti struku, nego su kod nas djelatnice dm-a stvarno dobro placene, barem za nase uvjete
Pa, tu je negdje, ne znam tačno koliko, ali sve zavisi na koliko sati si prijavljena. Sest je minimum.
akcija007

#33 Re: posao u dm-u

Post by akcija007 »

ja sam cuo da trgovkinje kod nas u SA u DM-u imaju i 13-tu placu da imaju 2 slobodna dana u sedmici pa kad te zakaci ... A i plata im je dobra oko 800 KM
safran

#34 Re: posao u dm-u

Post by safran »

Ma bezveze rasprava ciji čemer je crnji. Moja prijateljica radi u DM-u i znam da je zadovoljna platom. Isto tako znam da je, kada je bila prijavljena na pola radnog vremena, radila maltene cijelo radno vrijeme. Sada je prijavljena na puno radno vrijeme obavezno odrapi koji sat duže. Više je nema kući nego što je ima. Sa druge strane, u lokalni Konzum mi je više muka ući. U bilo koje doba dana da uđem viđam iste žene (da, uglavnom su žene). I one su jednako ljubazne i prijazne i nije mi od njih muka. Muka mi je što Konzum ne poznaje ni nedjelju ni svetac ni državni praznik. Zaista ne znam kolika im je plata ali one kao da žive u Konzumu.
tarajozic

#35 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

safran wrote:Ma bezveze rasprava ciji čemer je crnji. Moja prijateljica radi u DM-u i znam da je zadovoljna platom. Isto tako znam da je, kada je bila prijavljena na pola radnog vremena, radila maltene cijelo radno vrijeme. Sada je prijavljena na puno radno vrijeme obavezno odrapi koji sat duže. Više je nema kući nego što je ima. Sa druge strane, u lokalni Konzum mi je više muka ući. U bilo koje doba dana da uđem viđam iste žene (da, uglavnom su žene). I one su jednako ljubazne i prijazne i nije mi od njih muka. Muka mi je što Konzum ne poznaje ni nedjelju ni svetac ni državni praznik. Zaista ne znam kolika im je plata ali one kao da žive u Konzumu.
placa im je cista mizerija, makar ovdje kod nas
stvarno premalo, a narade se zene
a da su neljubazne, stvarno jesu
vjerovatno su nezadovoljne
Pikaboo

#36 Re: posao u dm-u

Post by Pikaboo »

E da vam ja kazem sta je rad i sta znaci naraditi se u pravom smislu rijeci.Pocinjem posao ujutro u 06:00 .Ima voznje do posla oko 30 minuta,zavisi od saobracaja,i radim do 19:00.SVAKI DAN.Slobodne vikende nemam,sem ako je neki drzavni praznik onda taj dan odmaram i to je to.Plata je boli glava naravno,al ' sam umorna ko' rudar.Znam da nije tema al' eto da vam docaram da ima i gorih radnih sati
tarajozic

#37 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

Pikaboo wrote:E da vam ja kazem sta je rad i sta znaci naraditi se u pravom smislu rijeci.Pocinjem posao ujutro u 06:00 .Ima voznje do posla oko 30 minuta,zavisi od saobracaja,i radim do 19:00.SVAKI DAN.Slobodne vikende nemam,sem ako je neki drzavni praznik onda taj dan odmaram i to je to.Plata je boli glava naravno,al ' sam umorna ko' rudar.Znam da nije tema al' eto da vam docaram da ima i gorih radnih sati
ljudi moji, ja sam samo trazila najjednostavniju informaciju o visini place
jedino to me interesira, da zbrojim i oduzmem, isplati li se mjenjati kompletan nacin zivota
Gospoda Ministarka

#38 Re: posao u dm-u

Post by Gospoda Ministarka »

tarajozic wrote:
Pikaboo wrote:E da vam ja kazem sta je rad i sta znaci naraditi se u pravom smislu rijeci.Pocinjem posao ujutro u 06:00 .Ima voznje do posla oko 30 minuta,zavisi od saobracaja,i radim do 19:00.SVAKI DAN.Slobodne vikende nemam,sem ako je neki drzavni praznik onda taj dan odmaram i to je to.Plata je boli glava naravno,al ' sam umorna ko' rudar.Znam da nije tema al' eto da vam docaram da ima i gorih radnih sati
jedino to me interesira, da zbrojim i oduzmem, isplati li se mjenjati kompletan nacin zivota
:lol: :lol: :lol: Draga Tajra... evo ovo ti je bosanski mentalitet, zamisli kako bi ti tek bilo da dodes u zemlju ovakvih :D
Ostani tamo gdje jesi, ne isplati se zbog mjesta prodavacice mjenjati kompletan zivot, kolika je tamo u Hrvatskoj nezaposlenost i kriza ovdje je toliko 3 puta gore, a cijene su nam vjerovala ili ne bar 20-30% vece, a plata manja.
Tako da ostani tamo gdje jesi savjet iskren i od srca.
kockica_kockica

#39 Re: posao u dm-u

Post by kockica_kockica »

placa u dm-u je do 800 KM
nedjelje su slobodne, jer ne rade nedjeljom
i svaka druga subota ( valjda to nesto zavisi od smjena radnica)

:)
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#40 Re: posao u dm-u

Post by Priorat »

Gospoda Ministarka wrote:
tarajozic wrote:
:lol: :lol: :lol: Draga Tajra... evo ovo ti je bosanski mentalitet, zamisli kako bi ti tek bilo da dodes u zemlju ovakvih :D
Ostani tamo gdje jesi, ne isplati se zbog mjesta prodavacice mjenjati kompletan zivot, kolika je tamo u Hrvatskoj nezaposlenost i kriza ovdje je toliko 3 puta gore, a cijene su nam vjerovala ili ne bar 20-30% vece, a plata manja.
ha,ha,ha....e bas ovako.. :D :D :D
tarajozic

#41 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

tarajozic wrote:
hvala ti na ovom lijepom odgovoru, ali moj je muz bosanac, i od takvog mentaliteta nemogu pobjeci sve i da hocu :-D
znam kakav je zivot u BIH, zivjela sam neko vrijeme
iako su za moj pojam bosanci najveseliji i najprirodniji ljudi na svijetu
ovdje je sve tako umjetno i kvarno, uzas u sta nam se pretvorila drzava
tarajozic

#42 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

kockica_kockica wrote:placa u dm-u je do 800 KM
nedjelje su slobodne, jer ne rade nedjeljom
i svaka druga subota ( valjda to nesto zavisi od smjena radnica)

:)
hvala ti kokica :)
Pikaboo

#43 Re: posao u dm-u

Post by Pikaboo »

tarajozic wrote:

U zemlju kakvih? U cemu je problem vas dvije? koji klinac citiras moj post ako ti se nesto ne svidja? Ja sam samo dodala moj belaj bez ikakvih losih namjera,a ti,ostani ba u svojoj Hrvatskoj i tamo radi,koji ces nam kinac ovdje.Imamo mi svoje nezaposlene.
Gospodja ministarka,komentar ti je kretenizam pravi i srami se !
tarajozic

#44 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

hvala svima na potrebnim informacijama, ocito je da su ovdje pocele uvrede po nacionalnoj bazi
pozdrav svim bosancima dobre volje :) :) :)
osa

#45 Re: posao u dm-u

Post by osa »

ne znam za bih, u hrvatskoj je lakše doći do posla u uredu predsjednika nego u dm, plaće su im vrhunske, regres u visini plaće, 13 plaća, ma bolji posao nego u masi tvrtki sa visokom stručnom spremom.
tarajozic

#46 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

osa wrote:ne znam za bih, u hrvatskoj je lakše doći do posla u uredu predsjednika nego u dm, plaće su im vrhunske, regres u visini plaće, 13 plaća, ma bolji posao nego u masi tvrtki sa visokom stručnom spremom.
pa to je ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam
*mima*

#47 Re: posao u dm-u

Post by *mima* »

tarajozic wrote:hvala svima na potrebnim informacijama, ocito je da su ovdje pocele uvrede po nacionalnoj bazi

A ko te uvrijedio?
osa

#48 Re: posao u dm-u

Post by osa »

mima wrote:
tarajozic wrote:hvala svima na potrebnim informacijama, ocito je da su ovdje pocele uvrede po nacionalnoj bazi

A ko te uvrijedio?
da mu nanu naninu.
Pikaboo

#49 Re: posao u dm-u

Post by Pikaboo »

osa wrote:
mima wrote:

A ko te uvrijedio?
da mu nanu naninu.[/quote

Uzivaj
Gospoda Ministarka

#50 Re: posao u dm-u

Post by Gospoda Ministarka »

Pikaboo wrote:U zemlju kakvih? U cemu je problem vas dvije? koji klinac citiras moj post ako ti se nesto ne svidja? Ja sam samo dodala moj belaj bez ikakvih losih namjera,a ti,ostani ba u svojoj Hrvatskoj i tamo radi,koji ces nam kinac ovdje.Imamo mi svoje nezaposlene.
Gospodja ministarka,komentar ti je kretenizam pravi i srami se !
Pikaboo, a koji je tebi vrag???
Tvojh post nisam ni vidjela, nit sam vjeruj mi imala namjeru da citiram, vec je jednostavno tu bio post od tarajozic, te sam nju citirala.
A tvoje zalbe nisam ni vidjela, evo tek sad... ako ti je tako lose tamo gdje jesi, ako ti je Bosna tako zlatna a ti pokupi stvari i dodi... uvijek ima mjesta na birou :mrgreen: ili uviijek mozes raditi na crno, za 500tinjak maraka ili ako si skupila 20.000KM mozes si kupiti radno mjesto.
Zamlju kakvih? Zamlju nas, ovakvih kakvi jesmo... kad vec pitas, eto takvi poput tebe.

Pikaboo, ti si tako isfrustrirana osoba, ali razumijem stres... sjedi... zapali---
Locked