posao u dm-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tarajozic

#1 posao u dm-u

Post by tarajozic »

zna li netko koliku placu imaju djelatnice dm-a??
hvala na bilo kakvoj informaciji
nova_korisnica

#2 Re: posao u dm-u

Post by nova_korisnica »

one sto rade u prodavnici, ja sam cula da imaju 700 KM...
tarajozic

#3 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

znas li to iz nekog pouzdanog izvora?
naime, ja sam iz hrvatske, i kod nas djelatnice u ducanu imaju astronomsku placu, ali stvarno astronomsku za nase uvjete, zato me i zanima, jeli i u BIH isti slucaj
nova_korisnica

#4 Re: posao u dm-u

Post by nova_korisnica »

tarajozic wrote:znas li to iz nekog pouzdanog izvora?
naime, ja sam iz hrvatske, i kod nas djelatnice u ducanu imaju astronomsku placu, ali stvarno astronomsku za nase uvjete, zato me i zanima, jeli i u BIH isti slucaj

pa ne znam sta je astronomska plata u Hr, ali sam sigurna da su puno bolje placeni gore nego ovdje :)
zena koja radi u prodavnici kao obicna radnica ima 700 KM...znaci, slaze police, radi na kasi i slicno....nije nikakav poslovodja....
*mima*

#5 Re: posao u dm-u

Post by *mima* »

Jel to pouzdan izvor?
nova_korisnica

#6 Re: posao u dm-u

Post by nova_korisnica »

jeste :)
tarajozic

#7 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

pa evo npr nase dm-ovke imaju placu i do 1000 eura
plus regres, plus bozicnica, 13. placa...
i to je 100% pouzdan izvor, jer se ti podaci mogu naci i na internetu
imam mogucnost da se zaposlim u dm-u u sarajevu, i zato me interesira
*mima*

#8 Re: posao u dm-u

Post by *mima* »

nova_korisnica wrote:jeste :)

Potanje nije bilo za tebe.
BIONA

#9 Re: posao u dm-u

Post by BIONA »

Na onoj njihovoj stranici ima da se ispuni formular za zaposljavanje,ali on naravno ne radi kako treba :roll: tu je izgleda samo radi reda kao i sve ovdje kod nas :roll:
mayab

#10 Re: posao u dm-u

Post by mayab »

tarajozic wrote:pa evo npr nase dm-ovke imaju placu i do 1000 eura
TI apliciraj za posao, a na razgovoru obavezno pitaj o visini primanja, to nije sramota i nepozeljno!Ispasces jadni preplaseni zec ako i o tome ne razgovaras na razgovoru za posao! :thumbup:
tarajozic

#11 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

naravno da cu pitati, nego mislila sam da netko ovdje mozda zna :)
anyway hvala vam na pomoci :) :bih:
tarajozic

#12 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

BIONA wrote:Na onoj njihovoj stranici ima da se ispuni formular za zaposljavanje,ali on naravno ne radi kako treba :roll: tu je izgleda samo radi reda kao i sve ovdje kod nas :roll:
znam, to sam vidjela, haha
mislila sam da je staro pa da zato ne radi, haha
Amazonka27

#13 Re: posao u dm-u

Post by Amazonka27 »

mayab wrote:
TI apliciraj za posao, a na razgovoru obavezno pitaj o visini primanja, to nije sramota i nepozeljno!Ispasces jadni preplaseni zec ako i o tome ne razgovaras na razgovoru za posao! :thumbup:
ovo je greska...na prvom razgovoru za posao se ne pita za platu- osim ako nisi aman zaman strucnjak u necemu....o plati se razgovara ako prodjes u uzi krug ili ako te poslodavac licno pita. Kompaniju kosta obuka radnika i njemu ne treba radnik koji tu radi samo zbog plate jer danas - sutra taj radnik ce otici raditi za nekog drugog sa malo vecom platom. Iako se ovo cini besmisleno za nas "radnike" i da se svi drzimo "radimo za platu"...poslodavci ne razmishljaju tako i treba tu taktiku ispostovati
BIONA

#14 Re: posao u dm-u

Post by BIONA »

Pa dobro, to bas i nije smijesno!
tarajozic

#15 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

BIONA wrote:Pa dobro, to bas i nije smijesno!
sta? to sta ne radi stranica? ??
tarajozic

#16 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

Amazonka27 wrote:
mayab wrote:
ovo je greska...na prvom razgovoru za posao se ne pita za platu- osim ako nisi aman zaman strucnjak u necemu....o plati se razgovara ako prodjes u uzi krug ili ako te poslodavac licno pita. Kompaniju kosta obuka radnika i njemu ne treba radnik koji tu radi samo zbog plate jer danas - sutra taj radnik ce otici raditi za nekog drugog sa malo vecom platom. Iako se ovo cini besmisleno za nas "radnike" i da se svi drzimo "radimo za platu"...poslodavci ne razmishljaju tako i treba tu taktiku ispostovati
imas pravo, to se ne pita, ali lijepo je znati :)
ako netko jos nesta cuje neka mi javi
*mima*

#17 Re: posao u dm-u

Post by *mima* »

A zasto te interesuje? Jel i ti iz pouzdanih izvora znas kolika je plata u HR?
ETO_SAD

#18 Re: posao u dm-u

Post by ETO_SAD »

Amazonka27 wrote:
mayab wrote:
Apsolutno se ne slažem sa tobom da ne treba da se pita za platu. U svakoj normalnoj zemlji postoji satnica koja se unaprijed zna kolika će biti prije nego i odeš na interviju.
Pošto naši poslodavci imaju taj običaj da ih se ne pita za platu (to treba hitno mjenjati), pa onda čovjek čeka mjesec dana da se iznenadi kolika je plata, da bi na kraju u večini slučajeva pao u nesvjest kada vidi ne kolika, nego kolišna je plata.

Na razgovoru za posao, fokus treba da bude na struku, na pružanje usluga, na mogučnosti uposlenika ali se definitivno treba dohvatiti plate, bonusa, godišnjeg, praznika, jer u ovom slučaju poslodavac kupuje uslugu uposlenika. Pošto je kod nas stanje specifično osim pitanja vezanih za visinu plate, obavezno treba i pitati da li je redovna.

Znam slučaj kada je cura pogodila extra platu, samo što je nikada nije dobila. :dance:
tarajozic

#19 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

mima wrote:A zasto te interesuje? Jel i ti iz pouzdanih izvora znas kolika je plata u HR?
interesira me zato jer imam mogucnost da se zaposlim u dm- u u BIH
zivim u hrvatskoj i to nije nimalo jednostavna odluka, iz tog sam se razloga htjela raspitati o placi, koja je vrlo, vrlo bitna, ali ne i presudna
i da, navela sam koliko su placene djelatnica dm-a u hrv... ovdje je taj posao postao najtrazeniji
kad usporedis konzum (u kojem se radnice itekako narade) i dm, dodes do spoznaje da su cure u dm- u 3 puta vise placene
eto, cisto me informativno zanimalo, dali je i u BIH isti slucaj, nista vise
melb26sa

#20 Re: posao u dm-u

Post by melb26sa »

tarajozic wrote:
mima wrote:A zasto te interesuje? Jel i ti iz pouzdanih izvora znas kolika je plata u HR?
zivim u hrvatskoj i to nije nimalo jednostavna odluka, iz tog sam se razloga htjela raspitati o placi, koja je vrlo, vrlo bitna, ali ne i presudna
i da, navela sam koliko su placene djelatnica dm-a u hrv... ovdje je taj posao postao najtrazeniji
kad usporedis konzum (u kojem se radnice itekako narade) i dm, dodes do spoznaje da su cure u dm- u 3 puta vise placene

A zar ne moras biti drzavljanin BiH da bi dobila posao? Osim ako donosis neke vjestine koje niko u Bosni nema pa da ti tako lako daju radnu i boravisnu dozvolu.
tarajozic

#21 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

melb26sa wrote:
tarajozic wrote:

A zar ne moras biti drzavljanin BiH da bi dobila posao? Osim ako donosis neke vjestine koje niko u Bosni nema pa da ti tako lako daju radnu i boravisnu dozvolu.
a odakle ti znas da ja to nemam?? ne mislim na vjestine vec na drzavljanstvo
kurty

#22 Re: posao u dm-u

Post by kurty »

tarajozic wrote:
melb26sa wrote:

Postavljas pitanje "kako neko zna da si ti neko sa jedinstvenim vjestinama", a raspitujes se za posao, za koji treba 10 dana prakse.... Sama si rekla da je u pitanju rad na kasi, slaganje polica...
tarajozic

#23 Re: posao u dm-u

Post by tarajozic »

kurty wrote:
tarajozic wrote:
melb26sa wrote:

Postavljas pitanje "kako neko zna da si ti neko sa jedinstvenim vjestinama", a raspitujes se za posao, za koji treba 10 dana prakse.... Sama si rekla da je u pitanju rad na kasi, slaganje polica...
oprosti, o cemu ti pricas? ja sam samo pitala tebe odakle ti znas da ja nemam bosansko drzavljanstvo?
ja uopce nisam spominjala "rad na kasi, slaganje polica" i slicno
niti sam spominjala ikakve vjestine, samo ti na pitanje odgovaram pitanjem
kurty

#24 Re: posao u dm-u

Post by kurty »

tarajozic wrote:
kurty wrote:

oprosti, o cemu ti pricas? ja sam samo pitala tebe odakle ti znas da ja nemam bosansko drzavljanstvo?
ja uopce nisam spominjala "rad na kasi, slaganje polica" i slicno
niti sam spominjala ikakve vjestine, samo ti na pitanje odgovaram pitanjem
Izvinjavam se...mislio sam da si ti spomenula rad na kasi, i slaganje polica... Ne, ti to nisi spomenula, ali nisi to ni porekla, dakle ja imam puno pravo da mislim da si ti mislila da radis na kasi, i sl. Sama si se raspitivala za platu osobe koja radi takav posao, i nigdje nije navedeno da ce ti biti menadjer necega, ili direktor poslovnice, ili koji vec faktor...

Ja nisam ni rekao da ti imas ili nemas BiH pasos, nit me to, iskreno, zanima...
irconbih

#25 Re: posao u dm-u

Post by irconbih »

tarajozic wrote:
U dm-u sjede, dok se radnice u Konzumu narade! :-) Hau jes nou! Za tu "3 puta više" platu se itekako naradiš. Znam to, jer poznajem nekoga ko radi u dm-u u Sarajevu. Ako si prijavljena na 8 sati, a skoro sve dm-ove prodavnice se otvaraju u 9, ti moras biti na poslu u 8, u prometnijim prodavnicama i ranije. Vodi ti se da radis do 16 sati, ali kuci odlazis u 17. Tvoj dio radnje (koji zaduzis) mora biti "pod koncem". Znaci, svaki dezodorans, sampon ili sta vec mora biti poredan kako treba. Ako nesto ima rok trajanja, sve to moras pratiti. Ako radis kao prodavacica, a poslovotkinja je u kancelariji, obavlja svoj dio posla, moras, znaci, citavu radnju nadzirati. Pratiti da su svi proizvodi izvuceni na pocetak police, nadopuniti sta fali, gledati ima li ti koga na kasi, pratiti da ko sta ne ukrade, a uz sve to se moras nakeziti i biti ljubazna prema svim nadrkanim i nenadrkanim ljudima, koji su btw uvijek u pravu! A za platu je istina da je "nesto" veca, imas bozicnice, rad vikendom i praznicima ti se nadoknadi, imas sva prava koja radnik treba da ima. Ali zato, da izvines, otegnes ono sto zene nemaju :D
Vjeruj mi, da se i u BiH taj posao trazi!
Ako nije tajna, sta bi radila u dm-u u BiH? Prodavacica, poslovotkinja ili neka civija u centrali?
Locked