Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Moderator: anex
-
Eborg
#51 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Jednog dana kada dotraje jugoslovenska infrastruktura, zadnji jugoslovenski školovani kadrovi odu u penziju, a dijaspora više ne bude imala kome slati eure za fasungu, strašna će nas sudbina zateći.
Onda nijedan grad neće imati vode kao Sarajevo, bolnice neće imati lijekova kao u Zenici, na struju ćemo se kopčati divlje kao u Indiji, liječit će nas doktori iz Foče i poslove voditi pravnici iz Kiseljaka a 40% stanovnišva koje mahom radi za mizerne cifre će izdržavati sistem za stranačku oligarhiju i 60% stanovništva kojeg čine horde penzionera, nezaposlenih, učenika, studenata, invalida i djece. I onda će samo sve da se strovali u pičku materinu i probudit ćemo se iz sna.
Problem je što neće trebati još dugo. Neće biti za 3-4 godine ali hoće u dovoljno bliskom roku da se studenti sa kahvica i radnici kojima je mrsko kopati cijeli dan za 20 KM nađu da nemaju šta jesti. Tata i mama nisu dobili penziju, jebi ga...
Onda nijedan grad neće imati vode kao Sarajevo, bolnice neće imati lijekova kao u Zenici, na struju ćemo se kopčati divlje kao u Indiji, liječit će nas doktori iz Foče i poslove voditi pravnici iz Kiseljaka a 40% stanovnišva koje mahom radi za mizerne cifre će izdržavati sistem za stranačku oligarhiju i 60% stanovništva kojeg čine horde penzionera, nezaposlenih, učenika, studenata, invalida i djece. I onda će samo sve da se strovali u pičku materinu i probudit ćemo se iz sna.
Problem je što neće trebati još dugo. Neće biti za 3-4 godine ali hoće u dovoljno bliskom roku da se studenti sa kahvica i radnici kojima je mrsko kopati cijeli dan za 20 KM nađu da nemaju šta jesti. Tata i mama nisu dobili penziju, jebi ga...
- adda_sa
#52 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
kao iz nekog postapokalipticnog filma, al nazalost jako vjerovatan scenarijEborg wrote:Jednog dana kada dotraje jugoslovenska infrastruktura, zadnji jugoslovenski školovani kadrovi odu u penziju, a dijaspora više ne bude imala kome slati eure za fasungu, strašna će nas sudbina zateći.
- jao_situacije
#53 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
ne može se od govana pita praviti
-
dezurni_ucenik
#54 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
I tada ce ljudi glasati za SDA, jer vazno je biti Bosnjak. I tada ce se proslavljati pobjede Erdogana jer nam je Turska bratska zemlja. ismijavat cemo "glupe" Amerikance, cigane od Spanaca, francuske pedere, njemacke svinje, engleske klosare jer smo mi uzvisena rasa. Vodeca oligarhija ce i dalje budalama davati patriotizam da im to bude dusevna fasunga. Gledace se Farme, bosnjo ce drkat na nekog novog Kristijana Golubovica, slace se poruke Mitrovicima i Popovicima da bi se moglo reci "kako Bosnjak pobjedjuje usred Beograda"...Eborg wrote:Jednog dana kada dotraje jugoslovenska infrastruktura, zadnji jugoslovenski školovani kadrovi odu u penziju, a dijaspora više ne bude imala kome slati eure za fasungu, strašna će nas sudbina zateći.
- Logovan
#55 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Po meni ovo nema veze sa temom, ali da je žalosno, žalosno je i to do bola.dezurni_ucenik wrote:Gledace se Farme, bosnjo ce drkat na nekog novog Kristijana Golubovica, slace se poruke Mitrovicima i Popovicima da bi se moglo reci "kako Bosnjak pobjedjuje usred Beograda"...
Biće još gore i gore, a mi ništa nećemo poduzeti po ovom pitanju. Čak i da se uradi nešto, neće se ništa postići.
-
dezurni_ucenik
#56 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Htio sam reci, da Bosnju boli briga sto se raspadamo sve dok ima sa cime se zabaviti. Sve te Farme i reality emisije samo sluze za odvracanje paznje sa stvarnih problema.Logovan wrote:Po meni ovo nema veze sa temom, ali da je žalosno, žalosno je i to do bola.dezurni_ucenik wrote:Gledace se Farme, bosnjo ce drkat na nekog novog Kristijana Golubovica, slace se poruke Mitrovicima i Popovicima da bi se moglo reci "kako Bosnjak pobjedjuje usred Beograda"...
Biće još gore i gore, a mi ništa nećemo poduzeti po ovom pitanju. Čak i da se uradi nešto, neće se ništa postići.
-
modem33
#57 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
dezurni_ucenik wrote:I tada ce ljudi glasati za SDA, jer vazno je biti Bosnjak. I tada ce se proslavljati pobjede Erdogana jer nam je Turska bratska zemlja. ismijavat cemo "glupe" Amerikance, cigane od Spanaca, francuske pedere, njemacke svinje, engleske klosare jer smo mi uzvisena rasa. Vodeca oligarhija ce i dalje budalama davati patriotizam da im to bude dusevna fasunga. Gledace se Farme, bosnjo ce drkat na nekog novog Kristijana Golubovica, slace se poruke Mitrovicima i Popovicima da bi se moglo reci "kako Bosnjak pobjedjuje usred Beograda"...Eborg wrote:Jednog dana kada dotraje jugoslovenska infrastruktura, zadnji jugoslovenski školovani kadrovi odu u penziju, a dijaspora više ne bude imala kome slati eure za fasungu, strašna će nas sudbina zateći.
Jebote, ovaj tvoj post je realna slika ponasanje 90% bosancerosa ..... Nemam sta vise dodati. Srz totalna .... Ja se samo sjetim onog video klipa na youtube-u "Ferida trese struja" od nadreality show-a ....
- drunken tiger
#58 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Već kopaju za 20 KM. U "građevinskim" firmama ljudi rade za satnicu od 1,5KM. A de ti meni reci je li to normalno da se kopa cijeli dan za 20KM? Kopa ko mora, ko nema šta drugo, ali je li to normalno i je li to treba da nam bude standard? Nisam te razumio ovdjenajbolje. Ništa loše ne mislim, samo pitam.Eborg wrote:Jednog dana kada dotraje jugoslovenska infrastruktura, zadnji jugoslovenski školovani kadrovi odu u penziju, a dijaspora više ne bude imala kome slati eure za fasungu, strašna će nas sudbina zateći.
- Logovan
#59 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Ma koga te budalaštine odvraćaju od problema, neka se zapita malo je l' dobar sa glavom.dezurni_ucenik wrote:Htio sam reci, da Bosnju boli briga sto se raspadamo sve dok ima sa cime se zabaviti. Sve te Farme i reality emisije samo sluze za odvracanje paznje sa stvarnih problema.Logovan wrote:Po meni ovo nema veze sa temom, ali da je žalosno, žalosno je i to do bola.dezurni_ucenik wrote:Gledace se Farme, bosnjo ce drkat na nekog novog Kristijana Golubovica, slace se poruke Mitrovicima i Popovicima da bi se moglo reci "kako Bosnjak pobjedjuje usred Beograda"...
- Ali Kemal
#60 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Vrhunac je u ovakvoj situaciju je dodjeljivanje novcane nagrade Bakiru kao zasluznom gradjaninu Banovica.
Kao kad Superhik pljacka siromasne i daje bogatim
Kao kad Superhik pljacka siromasne i daje bogatim
-
use your illusion
#61 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Zna li neko o čemu je riječ...vlada fbih sljedece godine zapošljava 10 hiljada pripravnika...ima li neki plan kako ce se raspoređivati.da li u javnu upravu ili ce se slati direktno u preduzeca na obuku...navodno zapošljavati ce se samo osobe koje nisu imale radnog iskustva do sada...
- purgatorio
#62 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Na izgradnji autoceste. Neće biti plaćeni, ali bar ide radno iskustvo.use your illusion wrote:Zna li neko o čemu je riječ...vlada fbih sljedece godine zapošljava 10 hiljada pripravnika...ima li neki plan kako ce se raspoređivati.da li u javnu upravu ili ce se slati direktno u preduzeca na obuku...navodno zapošljavati ce se samo osobe koje nisu imale radnog iskustva do sada...
-
Eborg
#63 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Mislim na besposličare koji odbijaju dnevnicu od 20 KM za neke normalne fizičke poslove koji mogu da uključuju i kopanje kao "najjednostavniji" vid posla gdje nije potrebna nikakva pamet ili kvalifikacija. Nedavno sam imao poslova oko kuće koje nisam mogao sam završiti i ponudio sam 20 KM lokalnim nezaposlenim momcima da to obave. Dan im se svodi na sjedenje u kladionici i ispijanje kahvica u obližnjem kafiću. Trebalo je složiti drva za ogrjev koja su se srušila, podrezati cvijeće i pomesti lišće. Laganim tempom, posao ne duži od 4 h po finom vremenu. Šta misliš šta je bilo na kraju? Svi su odbili i tražili 50 KM i rekli da je bolje sjediti i čekati dvicu na Manchester City nego se umarati za 20 KM, "Šta ti misliš ko sam ja!?".drunken tiger wrote:Već kopaju za 20 KM. U "građevinskim" firmama ljudi rade za satnicu od 1,5KM. A de ti meni reci je li to normalno da se kopa cijeli dan za 20KM? Kopa ko mora, ko nema šta drugo, ali je li to normalno i je li to treba da nam bude standard? Nisam te razumio ovdjenajbolje. Ništa loše ne mislim, samo pitam.
-
prog321
#64 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Eborg wrote:
Mislim na besposličare koji odbijaju dnevnicu od 20 KM za neke normalne fizičke poslove koji mogu da uključuju i kopanje kao "najjednostavniji" vid posla gdje nije potrebna nikakva pamet ili kvalifikacija. Nedavno sam imao poslova oko kuće koje nisam mogao sam završiti i ponudio sam 20 KM lokalnim nezaposlenim momcima da to obave. Dan im se svodi na sjedenje u kladionici i ispijanje kahvica u obližnjem kafiću. Trebalo je složiti drva za ogrjev koja su se srušila, podrezati cvijeće i pomesti lišće. Laganim tempom, posao ne duži od 4 h po finom vremenu. Šta misliš šta je bilo na kraju? Svi su odbili i tražili 50 KM i rekli da je bolje sjediti i čekati dvicu na Manchester City nego se umarati za 20 KM, "Šta ti misliš ko sam ja!?".
Hahaha, i meni se dogodilo bezbroj puta.
Na vikendici ima uvijek posla, a ne mozes naci radnika ni za lijeka.
Zato se pitam gdje to ljudi rade za 20 KM dnevnicu ?
- drunken tiger
#65 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
To si u pravu i slažem se s tobom. Mislio sam da govoriš o zaposlenju.Eborg wrote:Mislim na besposličare koji odbijaju dnevnicu od 20 KM za neke normalne fizičke poslove koji mogu da uključuju i kopanje kao "najjednostavniji" vid posla gdje nije potrebna nikakva pamet ili kvalifikacija. Nedavno sam imao poslova oko kuće koje nisam mogao sam završiti i ponudio sam 20 KM lokalnim nezaposlenim momcima da to obave. Dan im se svodi na sjedenje u kladionici i ispijanje kahvica u obližnjem kafiću. Trebalo je složiti drva za ogrjev koja su se srušila, podrezati cvijeće i pomesti lišće. Laganim tempom, posao ne duži od 4 h po finom vremenu. Šta misliš šta je bilo na kraju? Svi su odbili i tražili 50 KM i rekli da je bolje sjediti i čekati dvicu na Manchester City nego se umarati za 20 KM, "Šta ti misliš ko sam ja!?".drunken tiger wrote:Već kopaju za 20 KM. U "građevinskim" firmama ljudi rade za satnicu od 1,5KM. A de ti meni reci je li to normalno da se kopa cijeli dan za 20KM? Kopa ko mora, ko nema šta drugo, ali je li to normalno i je li to treba da nam bude standard? Nisam te razumio ovdjenajbolje. Ništa loše ne mislim, samo pitam.
- Ali Kemal
#66 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Da vidimo trenutno stanje.
U "Statističkom pregledu stanja tržišta rada u Bosni i Hercegovini sa stanjem na dan 31. oktobra 2015 godine" u Bosni i Hercegovini su registrovane 536.902 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja.
U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je manji za 2.801 osobu ili 0,52 posto.
Nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 1.005 osoba (0,26 posto), u Republici Srpskoj za 1.933 osobu (1,41 posto), dok se u Brčko distriktu BiH povećala za 137 osoba (1,15 posto).
Medjutim ovo je interesantno:
U oktobru je ukupno 19.040 osoba brisano sa evidencija službi zapošljavanja. Od ovog broja zaposleno je 11.401 osoba.
Znaci razlika je 7639. Zasto su brisani, ako nisu zaposleni?
Zvanicno je nezaposlenost 43%, sto je katastrofa, tako kada bi Bake odrzao obecanje i zaposlio 100,000 ljudi (sto je objektivno nemoguce) i tada bi ostalo 436.902 nezaposlena, tako da je ocigledno da ova garnitura politicara nije u stanju da uradi bilo sta po pitanju nezaposlenosti, cega su i oni svjesni, ali i dalje ne odustaju od vlasti, jer ako nista mogu sebi da namaknu koju marku
Onda je normalno da se bave iracionalnim pitanjima, tipa ravnopravnosti boje ociju clanova vijeca ministara
U "Statističkom pregledu stanja tržišta rada u Bosni i Hercegovini sa stanjem na dan 31. oktobra 2015 godine" u Bosni i Hercegovini su registrovane 536.902 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja.
U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je manji za 2.801 osobu ili 0,52 posto.
Nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 1.005 osoba (0,26 posto), u Republici Srpskoj za 1.933 osobu (1,41 posto), dok se u Brčko distriktu BiH povećala za 137 osoba (1,15 posto).
Medjutim ovo je interesantno:
U oktobru je ukupno 19.040 osoba brisano sa evidencija službi zapošljavanja. Od ovog broja zaposleno je 11.401 osoba.
Znaci razlika je 7639. Zasto su brisani, ako nisu zaposleni?
Zvanicno je nezaposlenost 43%, sto je katastrofa, tako kada bi Bake odrzao obecanje i zaposlio 100,000 ljudi (sto je objektivno nemoguce) i tada bi ostalo 436.902 nezaposlena, tako da je ocigledno da ova garnitura politicara nije u stanju da uradi bilo sta po pitanju nezaposlenosti, cega su i oni svjesni, ali i dalje ne odustaju od vlasti, jer ako nista mogu sebi da namaknu koju marku
Onda je normalno da se bave iracionalnim pitanjima, tipa ravnopravnosti boje ociju clanova vijeca ministara
- Vitezanin
#67 Re: Posao u BiH traži 550.000 ljudi
Po pitanju "pada" broja nezaposlenih... Morate biti prilično naivni da povjerujete da je to istina. Ljudi su se brisali s biroa jer su iselili i sad rade u Njemačkoj, Austriji i drugim finim, normalnim državama. Ne nasjedajte na ova glupava filtriranja podataka.
Napravite anketu na autobusnim stanicama i vidite kako de prodaja karata za Njemačku npr i koji profil ljudi kupuje kartu. Iz ove države odlaze svi jbt, ljudi s fakultetom, ljudi sa znanjem nekih zanata i svi drugi.
Pad nezaposlenosti je iluzija za naivne ili je samo simboličan.
Napravite anketu na autobusnim stanicama i vidite kako de prodaja karata za Njemačku npr i koji profil ljudi kupuje kartu. Iz ove države odlaze svi jbt, ljudi s fakultetom, ljudi sa znanjem nekih zanata i svi drugi.
Pad nezaposlenosti je iluzija za naivne ili je samo simboličan.