Pa to je normalno pitanje,nece niko radit 12 sati dnevno za 350KM.sarayewo wrote:Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje je nezaposlenost 50%, svi kukaju kako nema posla a prvo sto pitaju je "kolika je plata i dokle je radno vrijeme"... Socijalizam majka.
posao u BBI Banci
Moderator: anex
- S4mpion
#51 Re: posao u BBI Banci
- just principe
#52 Re: posao u BBI Banci
zivjela /NE/pismenost 
-
filozofija
#53 Re: posao u BBI Banci
Ovo fakat ne razumijem! Pa šta bih to trebao činiti. Šutjeti i čekati kada legne prva plata da vidim kolika je? To nama ne treba slobodno vrijeme za djecu i familiju, za privatne stvari, pa prema tome ne trebamo ni pitati kakvo je radno vrijeme?sarayewo wrote:Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje je nezaposlenost 50%, svi kukaju kako nema posla a prvo sto pitaju je "kolika je plata i dokle je radno vrijeme"... Socijalizam majka.
- Ja prvo što pitam jeste (i to kada me telefonski nazovu da potvrde prvi termin intervjua za posao), koliko je duga radna sedmica, a ako prelazi 40 sati, odmah odjebem. Pa nisam se rodio da budem rob nekome.
- Druga stvar koja je možda i bitnija od ove gore navedene jeste plata, jer za nju radim i naravno da ću pitati kolika je. Ne pitam odmah preko telefona, ali je sigurno jedno od obaveznih pitanja tokom prvog razgovora.
Onaj ko misli da me samo plata i radno vrijeme interesuju, u pravu je. Pa neću valjda biti presretan da radim za nekoga drugoga. Ne kontam, jel' treba da se lažemo u oči ili?
- Zhurba
#54 Re: posao u BBI Banci
u vecini slucajeva ne smijes ni pitati za platu....to ti je veliki minus , odmah te eliminisu...drugo je ako ti trazis posao a vec imas jedan pa mozes burati...bgm neko ne bira, al svakako ne bi niko trebao biti izrabljivan.filozofija wrote:Ovo fakat ne razumijem! Pa šta bih to trebao činiti. Šutjeti i čekati kada legne prva plata da vidim kolika je? To nama ne treba slobodno vrijeme za djecu i familiju, za privatne stvari, pa prema tome ne trebamo ni pitati kakvo je radno vrijeme?sarayewo wrote:Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje je nezaposlenost 50%, svi kukaju kako nema posla a prvo sto pitaju je "kolika je plata i dokle je radno vrijeme"... Socijalizam majka.
- Ja prvo što pitam jeste (i to kada me telefonski nazovu da potvrde prvi termin intervjua za posao), koliko je duga radna sedmica, a ako prelazi 40 sati, odmah odjebem. Pa nisam se rodio da budem rob nekome.
- Druga stvar koja je možda i bitnija od ove gore navedene jeste plata, jer za nju radim i naravno da ću pitati kolika je. Ne pitam odmah preko telefona, ali je sigurno jedno od obaveznih pitanja tokom prvog razgovora.
Onaj ko misli da me samo plata i radno vrijeme interesuju, u pravu je. Pa neću valjda biti presretan da radim za nekoga drugoga. Ne kontam, jel' treba da se lažemo u oči ili?
nego kolika je plata ovoj djevojci sada...i sta radi
-
sarayewo
#55 Re: posao u BBI Banci
Naravno da trebas znati i pitati ali je problem sto se sve svodi samo na ta dva pitanja, a postoji (ili bi trebalo da postoji) toliko drugih jednako bitnih stvari: mogucnost napredovanja, obuka, okruzenje, putovanje, sta za 3,5,10 godina.filozofija wrote:Ovo fakat ne razumijem! Pa šta bih to trebao činiti. Šutjeti i čekati kada legne prva plata da vidim kolika je? To nama ne treba slobodno vrijeme za djecu i familiju, za privatne stvari, pa prema tome ne trebamo ni pitati kakvo je radno vrijeme?sarayewo wrote:Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje je nezaposlenost 50%, svi kukaju kako nema posla a prvo sto pitaju je "kolika je plata i dokle je radno vrijeme"... Socijalizam majka.
Jok, bitno je samo imam li ja vremena za svakodnevne kafe i gdje cu ja raditi za ispod milju maraka.
Uopste ne kazem da kod nas i poslodavci nisu cirkus i da je upravo zbog njih situacija takva, ali mi je fascinantno koliko se ljudi zadovoljavaju mediokritetom i koliko nemaju apsolutno nikakvih ambicija i zelja.
Pa meni kad su kad sam tek izasao s faxa ponudili posao gdje je normalno radno vrijeme i ok plata, pa mi na moje pitanje kakve su mogucnosti napredovanja odgovorili da moram cekati da onaj iznad mene umre ili se penzionise, ja se fino zahvalio i krenuo traziti dalje. U istom ovom Sarajevu.
Ljudi imaju prilike da cuda naprave od sebe i karijere samo ako se malo potrude, al jok... vaznije je da se moze u pola 5 kafa dogovoriti. I nemam nista protiv toga i takvih, al onda isti ti kukaju kako im je plata mala ili kako nema povisica ili unaprijedjenja - zasto? Pametan poslodavac ce nagraditi one koji se trude, dobro rade i zalazu se za firmu, a ne one koji gledaju na sat kad ce kraj radnog vremena od momenta kad se vrate s rucka.
- Cica_Mica
#56 Re: posao u BBI Banci
da li neko zna nakon koliko vremena poslije razgovora, obavjestavaju da li ste primljeni ili ne ?
- jazzer
#57 Re: posao u BBI Banci
A koliko je vremena vec proslo od tvog razgovora?Cica_Mica wrote:da li neko zna nakon koliko vremena poslije razgovora, obavjestavaju da li ste primljeni ili ne ?
- Cica_Mica
#58 Re: posao u BBI Banci
Oko 7 danajazzer wrote:A koliko je vremena vec proslo od tvog razgovora?Cica_Mica wrote:da li neko zna nakon koliko vremena poslije razgovora, obavjestavaju da li ste primljeni ili ne ?
-
natascha
#59 Re: posao u BBI Banci
Eno otvaraju poslovnicu u Konjicu, ne znam koja banka po redu u Konjicu, ali haj šta ćeš, više banaka, veća konkurencija, sav narod će nahrliti tamo jer je nova banka u gradu.
-
modem33
#60 Re: posao u BBI Banci
S4mpion wrote:Pa to je normalno pitanje,nece niko radit 12 sati dnevno za 350KM.sarayewo wrote:Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje je nezaposlenost 50%, svi kukaju kako nema posla a prvo sto pitaju je "kolika je plata i dokle je radno vrijeme"... Socijalizam majka.
Odlican odgovor. Svaka normalna firma koja trazi zaposlenika na konkursu NAPISE VISINU PLATE. Osim kod nas jer to je znak da nesto petljaju ili je nezahvalno radno mjest gdje se ljudi mijenjaju svaka 3 mjeseca sto znam u praksi. Svi dobri placeni poslovi se dobijaju stelom.
Nitko ne zeli raditi prekovremeno, niti za 3 KM mjesecnu platu. S druge strane mnogi "uspjesni poslodavci" ce se iznenaditi a dobili nagradu posao.ba "najkompanije" ako budu stavili 500 KM mjesecno.. jedva ce im se javiti 2-3 radnika. Jer nitko ne zeli da se ponizava da ne moze platiti mjesecne troskove za rezije sto neki glupani u kadrovskoj sluzbi ne razumiju.