Posao u americkoj ambasadi
Moderator: anex
-
VLAHOV
#1 Posao u americkoj ambasadi
molim za vasa iskustva i informacije? Hvala
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#2 Re: Posao u americkoj ambasadi
Ti mora da se salis.VLAHOV wrote:molim za vasa iskustva i informacije? Hvala
-
EdnaMaric
#3 Re: Posao u americkoj ambasadi
Zavisi koji te posao interesira.
Ja znam za poslove security guards. Dobro zaradjuju (oko 2000-2500 KM) ali je posao uzasan. Za otvorene pozicije se raspitaj na kapiji ambasade.
Koliko znam, prije dva mjeseca su bila masovna testiranja za administrativne radnike koji ce raditi u novoj ambasadi (ona u izgradnji kod Marsalke). Ljudi su vec primljeni, a prednost su imali oni koji su neki dio skolovanja zavrsili u Americi. Naravno, oni ti to nece reci ali to im je plus kod kandidata.
Ja znam za poslove security guards. Dobro zaradjuju (oko 2000-2500 KM) ali je posao uzasan. Za otvorene pozicije se raspitaj na kapiji ambasade.
Koliko znam, prije dva mjeseca su bila masovna testiranja za administrativne radnike koji ce raditi u novoj ambasadi (ona u izgradnji kod Marsalke). Ljudi su vec primljeni, a prednost su imali oni koji su neki dio skolovanja zavrsili u Americi. Naravno, oni ti to nece reci ali to im je plus kod kandidata.
- karanana
#4 Re: Posao u americkoj ambasadi
jeli bio konkurs za to objavljen negdje?EdnaMaric wrote:Zavisi koji te posao interesira.
- Asana
#5 Re: Posao u americkoj ambasadi
Stipu suplju
Mozda je bio nekakv konkurs za neku poziciju na koju se javilo puno ljudi - ali
Ambasada vec ima svoje administrativne radnike, za novu zgradu bice dovoljno dobri i stari sluzbenici
Mozda je bio nekakv konkurs za neku poziciju na koju se javilo puno ljudi - ali
Ambasada vec ima svoje administrativne radnike, za novu zgradu bice dovoljno dobri i stari sluzbenici
- karanana
#6 Re: Posao u americkoj ambasadi
i ja to mislim sto se administracije tice. eh sad, moguce je da ce se otvoriti neka nova odjeljenja ambasade koja prije nisu bila tu kao naprimjer peace corps ili slicno. ali to ce vjerovatno biti popunjeno izvana sa mozda par mjesta za lokalce.
- chuchumbamayumbe
#7 Re: Posao u americkoj ambasadi
Odes lijepo na stranicu Americke Ambasade u Saraejvu, i imas odjeljak za Job Opportunities.
Sta te jos inetresuje?!
Job Opportunities
JOB ANNOUNCEMENT 08-23
OPEN TO: All interested candidates
POSITION: Electrical Engineer
OPENING DATE: May 16, 2008
CLOSING DATE: May 30, 2008
WORK HOURS: Full-time; 40 hours/week
LENGTH OF HIRE: Temporary position – less than two years from the date of hire.
JOB ANNOUNCEMENT 08-22
POSITION: Civil Engineer
JOB ANNOUNCEMENT 08-21
POSITION: Secretary
OPENING DATE: May 9, 2008
CLOSING DATE: May 23, 2008
JOB ANNOUNCEMENT 08-20
POSITION: Administrative Clerk (NEC)
Sta te jos inetresuje?!
Job Opportunities
JOB ANNOUNCEMENT 08-23
POSITION: Electrical Engineer
JOB ANNOUNCEMENT 08-22
POSITION: Civil Engineer
JOB ANNOUNCEMENT 08-21
POSITION: Secretary
JOB ANNOUNCEMENT 08-20
POSITION: Administrative Clerk (NEC)
-
VLAHOV
#8 Re: Posao u americkoj ambasadi
uslovi rada, penziono, zdravstveno, staž...
- Asana
#9 Re: Posao u americkoj ambasadi
Ako dodjes do interview-a - pitaj ...
- Dozer
#10 Re: Posao u americkoj ambasadi
Penziono - 0 boba
Staz - 0 boba
Zdravstveno - domace 0 boba, al izato imas VanBredu koja ti uredno pokriva sve, i to za cijelu porodicu (zena, djeca).
Inace, praksa u AmEm je da se novootvorena mjesta uvijek prvo pokusaju popuniti sa ljudima koji su vec "unutra", i obicno ide prvo interni oglas, pa ako se neko od vec zaposlenih javi i spunjava uslove, taj biva i primljen, a onda ovi javni oglasi obico nisu nista vise nego pro-forme radi.
Pozvace oni ljude na razgovor, ali rijetko ko od tih izvana bude i zaposlen.
Ovo je iz prostog razloga sto oni vise vole vrsiti prebacivanje ljudi koji su vec "unutar kruga" i imaju zavrsene sigirnosne provjere, i najcesce se radi o prelasku ljudi iz obezbjedjenja u neku administrativnu jedinicu, a onda se ponovo popunjava obezbjedjenje.
Mislim da trenutno imaju vise od par hiljada aplikacija i ljudi koji su vec biti na razgovorima za X poslova, tako da i oni imaju neku prednost u odnosu na ove koji tek sad apliciraju. Naravno, kako neko gore rece - mozda malu prednost i nad ovima imaju samo oni koji su skolu zavrsili negdje u USA.
Staz - 0 boba
Zdravstveno - domace 0 boba, al izato imas VanBredu koja ti uredno pokriva sve, i to za cijelu porodicu (zena, djeca).
Inace, praksa u AmEm je da se novootvorena mjesta uvijek prvo pokusaju popuniti sa ljudima koji su vec "unutra", i obicno ide prvo interni oglas, pa ako se neko od vec zaposlenih javi i spunjava uslove, taj biva i primljen, a onda ovi javni oglasi obico nisu nista vise nego pro-forme radi.
Ovo je iz prostog razloga sto oni vise vole vrsiti prebacivanje ljudi koji su vec "unutar kruga" i imaju zavrsene sigirnosne provjere, i najcesce se radi o prelasku ljudi iz obezbjedjenja u neku administrativnu jedinicu, a onda se ponovo popunjava obezbjedjenje.
Mislim da trenutno imaju vise od par hiljada aplikacija i ljudi koji su vec biti na razgovorima za X poslova, tako da i oni imaju neku prednost u odnosu na ove koji tek sad apliciraju. Naravno, kako neko gore rece - mozda malu prednost i nad ovima imaju samo oni koji su skolu zavrsili negdje u USA.
-
lamija_SA
#11 Re: Posao u americkoj ambasadi
Ono što meni najviše upada u oči je "temporary position". Većina oglasa je takva.
-
lamija_SA
#12 Re: Posao u americkoj ambasadi
Znači prvo moram upasti u obezbjeđenje?Dozer wrote:Penziono - 0 boba
Staz - 0 boba
A ne znam koliko sam im ja obezbjeđenje sa ovom svojom slabašnom konstrukcijom!
- Dozer
#13 Re: Posao u americkoj ambasadi
Pa ovo bas i ne vazi za zene, mada ima jedna koja i to radi tamo 
- chuchumbamayumbe
#14 Re: Posao u americkoj ambasadi
Kafe kuharica za security, ko da gledam!Dozer wrote:Pa ovo bas i ne vazi za zene, mada ima jedna koja i to radi tamo
-
melb26sa
#15 Re: Posao u americkoj ambasadi
Ma kakvi, ima jedna plava bas radi kao security.chuchumbamayumbe wrote:Kafe kuharica za security, ko da gledam!Dozer wrote:Pa ovo bas i ne vazi za zene, mada ima jedna koja i to radi tamo
- Duhovni Vođa
#16 Re: Posao u americkoj ambasadi
melb26sa wrote:Ma kakvi, ima jedna plava bas radi kao security.chuchumbamayumbe wrote:Kafe kuharica za security, ko da gledam!Dozer wrote:Pa ovo bas i ne vazi za zene, mada ima jedna koja i to radi tamo
radi kao security ili za security
-
maxim2000
#17 Re: Posao u americkoj ambasadi
greska je to imaju dvije djevojke/zene koje rade kao securite, a sto se tice poslova i novih angazmana u AEm prica je da ce kada se jednom presele u nove prostorije smanjiti drasticno broj sadasnjih radnika i da ce sve svoje prostorije skoncetrisati na jdno mjesto i tesko je da ce i na nove poslove bilo ko ko nije vec uposlenik ambasade upasti. A sto se tice ostalog oni nemaju dodatke na platu kao sto imamo mi, vec se radi na americkom principu ako zelis nesto to ti sam procentualno izdvajas iz svoje plate, nista nie pod moranjem ali moze se i istina je da su im plate puno vece nego sto je nas prosjek!!!
- Dozer
#18 Re: Posao u americkoj ambasadi
To je tacno.
Kada se otvori nova ambasada, kod Masinske skole na M. Dvoru, tu ce se preseliti sva trenutno isturena odjeljenja poput USAID-a, OPA-e, skladista i sl., a koliko cujem unuutar toga ce se i stanovati, tako da ce otkaz dobiti i mnogi izdavaci kuca i stanova.
I da, broj ljudi ce se drasticno smanjiti, vjerovatno za nekih 25-30%, a najvise ce pretrpiti upravo obezbijedjenje jer je njih najvise, a nece biti potrebe za tolikim brojem ljudi.
Kada se otvori nova ambasada, kod Masinske skole na M. Dvoru, tu ce se preseliti sva trenutno isturena odjeljenja poput USAID-a, OPA-e, skladista i sl., a koliko cujem unuutar toga ce se i stanovati, tako da ce otkaz dobiti i mnogi izdavaci kuca i stanova.
I da, broj ljudi ce se drasticno smanjiti, vjerovatno za nekih 25-30%, a najvise ce pretrpiti upravo obezbijedjenje jer je njih najvise, a nece biti potrebe za tolikim brojem ljudi.