Posao u Afganistanu 40.000 eura pola godine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dasi

#1 Posao u Afganistanu 40.000 eura pola godine

Post by Dasi »

Zna li iko ista o ovome? Jel neko bio u Afganistanu i Iraku, ako jeste kakvi su utisci? Ima li jos neka firma osim KBR-a da trazi ljude za Irak i Afganistan?
Znaci sve sto znate ili ne znate napisite ovde :) ili jos bolje ako je neko bio tamo i vratio se ako moze da podijeli svoja iskustva.
Nadam se da nije bila vec ovakva tema.
Pozdrav
Dasi

Post by Dasi »

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 84&meni=25

NIJE SVAKA PRIČA IDILIČNA

Dino Mešić, jedan od vojnika Oružanih snaga BiH koji je bio u prvoj postavi Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i koji je u Iraku proveo šest mjeseci, tvrdi da se u Iraku tokom svog boravka susreo sa desetinama naših ljudi koji kao civili rade u ovoj ratnoj zoni.

"Nije svaka priča tako idilična. Najzaštićeniji su ljudi koji rade za Amerikance, za KBR. Tamo se radi u velikim bazama. Svaka od njih ima aerodrom i ti se spustiš u bazu i odletiš iz nje, a da faktički Iraka nisi ni vidio. Lakše je poginuti na Alipašinom polju u Sarajevu nego u američkim bazama. Međutim, postoje i ljudi koji rade za druge, talijanske i jordanske firme, i njima je mnogo teže. Nisu zaštićeni i znam ljude kojima su plate, koje inače nisu velike, kasnile po nekoliko mjeseci", kaže Mešić.

On lakonski zaključuje da bi najbolje bilo da se u potrazi za boljim životom ne mora nigdje ići, "a posebno ne u Irak".
kijameta

Post by kijameta »

Puno je lakse dobiti posao u Iraku,nego u Afghanistanu.I jedno i drugo su odlicni za raditi,ako imas prilike i kvalfikacija,otidzi obavezno.
U Iraku je teze i zanimljivije ali su pare solidne,ima i puno bolje od te cifre koju si pomenuo ali kao sto rekoh,zanimljivo je uvijek se nesto dogadza.
A Afghanistan je banja u svakom pogledu,jedino malo je teze naci posao,trebaju bolje kvalifikacije i bolja veza a poslovi su dosta manje placeni nego u Iraku,normalno jer je puno sigurnije.
Sto se tice D.Mesica cije se filozofiranje gore moze procitati,bio je dvaput u Iraku i bori se da opet ode.
Dasi

Post by Dasi »

hvala na odgovoru kijameta.
jesi li ti bila tamo? kako je i sta je najgore raditi? citao sam da je najopasnije biti vozac i pratilac konvoja ali i da je cifra puno veca.
jel istina da se moze otici negdje kod robota u hrasnom na razogovor?
sibelius

Post by sibelius »

kijameta wrote:Puno je lakse dobiti posao u Iraku,nego u Afghanistanu.I jedno i drugo su odlicni za raditi,ako imas prilike i kvalfikacija,otidzi obavezno.
U Iraku je teze i zanimljivije ali su pare solidne,ima i puno bolje od te cifre koju si pomenuo ali kao sto rekoh,zanimljivo je uvijek se nesto dogadza.
A Afghanistan je banja u svakom pogledu,jedino malo je teze naci posao,trebaju bolje kvalifikacije i bolja veza a poslovi su dosta manje placeni nego u Iraku,normalno jer je puno sigurnije.
Sto se tice D.Mesica cije se filozofiranje gore moze procitati,bio je dvaput u Iraku i bori se da opet ode.
:lol: :lol: :lol:

koliko je zanimljiv jos ce show producirati...nesto slicno onom big braderu :D

clan familije je sjedio na suvozackom mjestu kada se besio bombaski napad ili sl. u iraku...ziv je...vozac, njegov kolega - mrtav :(
HiBreeD

Post by HiBreeD »

Mom kolegi koji je radio zajedno sa mnom u holandskom EOD- timu SFOR-a je po povlacenju ovih trupa iz BiH, ponudjeno, kao i meni, regrutovanje za Afganistan, sto je on i prihvatio (sila prinude: nezaposlena zena i mala beba)

Dakle, posto je vec radio za SFOR, imao je priliku da ide, a to kako bi ti mogao otici, mozda mozes pronaci na ovoj temi, ljudi su pisali svasta, javljalo se par likova direktno iz Iraka, koji su vec angazovani tamo...pregledaj svakako...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=34456

Vratio se prije neki dan nakon pola godine i kaze da ne bi vise isaoni za kakve pare. U principu, on je jos i dobro prosao, cijelo vrijeme je proveo u bazi, radio je s vatrogascima, nesto kao dispecer, sto je super, obzirom da ne nosi tako veliki rizik i izlaganje bombaskim napadima, no desavalo se da na bazu gdje su bili smjesteni, padaju projektili...
Meni je bio fascinantan podatak da Kabul, grad sa preko 5 miliona stanovnika, cini mi se, nema kanalizacioni sistem, nikad nije izgradjen, sve otpadne vode teku ulicama, tako da se oko 30% fekalija nalazi u zraku :shock:

Uglavnom, to je ono sto ja znam iz prve ruke, ne zaboravi da svako ima svoju stranu price i dozivljaja Kabula...
Meni je bila interesantna prica mlade novinarke koja se zbog ljubavi, odlucila da ode zivjeti i raditi u Kabulu, ovdje je njen dozivljaj Afganistana i ljudi tamo...
http://www.nacional.hr/articles/view/40523/

sretno u svakom slucaju 8)
kijameta

Post by kijameta »

Dasi wrote:hvala na odgovoru kijameta.
jesi li ti bila tamo? kako je i sta je najgore raditi? citao sam da je najopasnije biti vozac i pratilac konvoja ali i da je cifra puno veca.
jel istina da se moze otici negdje kod robota u hrasnom na razogovor?
Mozes pokusati preko privatnih agencija iz BiH,imas ih u Sarajevu i na Palama.Ne bih o imenima,nije ih tesko naci.A mozes i preko USA,GB i Juznoafrickih firmi direktno,mozes ih naci na internetu. Naravno podrazumijeva se dobar engleski,dobar CV(ratno iskustvo,vojne i policijske skole,poslovi u vosci ili policiji,poslovi na objezbedivanju i svi certifikati koji uz to idu).Za Irak sa dobrim CV-om ne bi trebao biti problem.Afghanistan ima puno domacih zaposlenih u objezbjedzenju,pa traze kvalfikovanije osoblje,pa je malo teze dobiti posao ali ako se dobije to je banja.Naravno da u Kabulu kanalizacija tece po cesti :? a gdje bi drugo :? . Ali ti ne zivis sa njima,gdje si ti tece,flasirirana voda,Heineken i viski ima agregat i zatvoreni kanalizacioni sustav.
Naravno,moras biti nacisto sa svojim zivotom, ne ides na izlet.Nema tu sjeba,kao bio bombaski napad i pored mene neko poginuo,sada meni tesko. :? :? To je; ma ko ga hebe,nije imao srece. :D :D Znaci,moras biti svjestan da mozes poginuti ili ostati invalid i da se zbog toga nece niko sekirati.Opasnost i jeste to sto se placa,ne daje ti niko pare sto te voli.Pre neki dan je poginuo rudar negdje u Bosni za 600 maraka,pa kontaj.
Najplaceniji su konvoji,naravno ali za to treba puno iskustva i ti poslovi se povjeravaju naboljim ljudima.Sasvim ti je dobar neki 'portirski' posao,sigurnije je nego sto je bilo u Sarajevu stoput a placa je i dalje solidna.
Post Reply