Posao

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kaajma

#1 Posao

Post by kaajma »

Posto sam u zadnje vrijeme bio na dosta razgovora za posao(da ne govorim ishod) zainteresovalo me na sta konkretno gleda druga strana kada se biraju kandidati, jest da sve to zavisi od tipa posla, ali ono sto me interesuje su neke stvari izmedu redova
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#2 Re: Posao

Post by Big Boy »

Mislim da niko nema potpun odgovor na ovako pitanje... u sustini, najbolje je da budes ono sto jesi umjesto da glumis nesto sto sam nisi.

U prvom slucaju se osjecas opusteno u svojoj kozi (a to se sigurno vidi s bilo koje strane) a u suprotnom si napet i u iscekivanju (sto se takodje jako dobro vidi s druge strane).
Vertigo

#3 Re: Posao

Post by Vertigo »

gleda se sve,
npr. prijatna licnost/osobenost
Eborg

#4 Re: Posao

Post by Eborg »

Ovdje sada govorim samo o VSS poslovima visokog kvaliteta (strane firme, ambasade i sl.).

Naime, pročitao sam da pojedini poslodavci iz naprednih zapadnjačkih zemalja imaju običaj proguglati ime kandidata te pored toga vidjeti kakvu sliku ima na Facebooku (zamisli neku sad sliku sa 8 piva i glupim izrazom lica :D ). Tako sam pročitao, don't kill the messenger.

Jedna gospođa koja je Human Resource Manager u Holandiji mi je rekla da su ovo najčešća pitanja koja gotovo svi postavljaju na intervjuu:

1) Gdje se vidite za 10 godina?
2) Kako biste se opisali u par riječi?
3) Zašto mislite da ste Vi najbolji kandidat za ovo mjesto?
4) Navedite i objasnite par svojih loših tačaka.
5) Koje je Vaše najveće dostignuće u posljednjih 12 mjeseci?

Pa eto, skontaj, možda ti pomogne.

Sretno! :thumbup:
kaajma

#5 Re: Posao

Post by kaajma »

Eborg wrote:Ovdje sada govorim samo o VSS poslovima visokog kvaliteta (strane firme, ambasade i sl.).

Naime, pročitao sam da pojedini poslodavci iz naprednih zapadnjačkih zemalja imaju običaj proguglati ime kandidata te pored toga vidjeti kakvu sliku ima na Facebooku (zamisli neku sad sliku sa 8 piva i glupim izrazom lica :D ). Tako sam pročitao, don't kill the messenger.

Jedna gospođa koja je Human Resource Manager u Holandiji mi je rekla da su ovo najčešća pitanja koja gotovo svi postavljaju na intervjuu:

Pa eto, skontaj, možda ti pomogne.

Sretno! :thumbup:

na fejsu sada stavljam sliku u odjelu zalizan sa naocalama i nasmijan ko joker :D
javicu vam rezultate

(hvala na detaljnom odgovoru)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Posao

Post by Truba »

Eborg wrote: 1) Gdje se vidite za 10 godina? NIĐE
2) Kako biste se opisali u par riječi? rad red i mir :D + smoren od života
3) Zašto mislite da ste Vi najbolji kandidat za ovo mjesto? ne mislim ništa ja sam obični radnik
4) Navedite i objasnite par svojih loših tačaka. :D kakve tačke?
5) Koje je Vaše najveće dostignuće u posljednjih 12 mjeseci? :D dostignuće?
:lol: :lol: :lol: :lol: bil prošo
Eborg

#7 Re: Posao

Post by Eborg »

@kaajma: I to po mogućnosti se začešljaj na onaj geek razdjeljak i nabij tegla-đozle. :D

@komi: Žao mi je ali ste prekvalifikovani za ovaj posao direktora. :D
ja.neron

#8 Re: Posao

Post by ja.neron »

Eborg wrote:

:zzzz: :zzzz: :zzzz:
što se mene tiče ovo je obični šupljak jer kad god sam bio srdačan, elokventa, prijatan sagovornik i pored svega obrazovan, dobro govorim engleski i veoma dobro se služim računarom i dr. NISAM PROŠAO jer tobože ima boljih od mene koji su ČUDA PRIRODE :twisted:

P.S nemojte da mi spominjete psihologiju jer sam je imao na fakultetu, a i socijalne vještine itekako dobro znam

P.S.S. najbolje ti je da si iz njihovog sela pride toga da si u stranci usput da ideš u tekiju i da im čušneš malo para u džep
Eborg

#9 Re: Posao

Post by Eborg »

Ovdje se govori o "normalnim" situacijama. :D Kod nas ionako sva pravila i zakoni ne vrijede. :lol:
kaajma

#10 Re: Posao

Post by kaajma »

Eborg wrote:Ovdje se govori o "normalnim" situacijama. :D Kod nas ionako sva pravila i zakoni ne vrijede. :lol:

ma kakvim normalnim, govorimo bas o realnim, nemojte da se maoram selit na selo, bio sam dosta u ratu, a nisam nigdje u stranci, tamo samo mogu prebit nekoga,
a i meni se cini kultura elokventnost i te fore fakat ne prolazi, valjda sto su svi ti sefovi suprotnost tim osobinama... hajd da otkrjemo koje su ti konkretne trazene osobine
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#11 Re: Posao

Post by Big Boy »

kaajma wrote:ma kakvim normalnim, govorimo bas o realnim, nemojte da se maoram selit na selo, bio sam dosta u ratu, a nisam nigdje u stranci, tamo samo mogu prebit nekoga,
a i meni se cini kultura elokventnost i te fore fakat ne prolazi, valjda sto su svi ti sefovi suprotnost tim osobinama... hajd da otkrjemo koje su ti konkretne trazene osobine
Nigdje nam ne rece o kakvom poslu se radi. Svaki posao je specifican na svoj nacin... sto negdje prolazi negdje drugo je mozda i nepozeljno.
Post Reply