posao pravnika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ja2

#1 posao pravnika

Post by ja2 »

Dragi moji forumasi treba mi par savijeta i mnogo mnogo pozitivne vibre...

Slijedece sedmice idem na razgovor za posao za dipl. pravnika u jednom gradjevinskom preduzecu. Na netu sam jako malo nasla o tom preduzecu tek osnove podatke vezane za njihovu djelatnos.
zato vas molim da ako neko ima iskusva sa ovim poslom ili zna koja oblast prava i zakoni se primjenjuju u GP da mi pomogne.
Monogo ce mi znaciti ova pomoc :D
zenicablues

#2 Re: posao pravnika

Post by zenicablues »

Nisam 100 % siguran alimislim da bi trebao/la obratiti pažnju na slijedeće:

- Ugovor o građenju (izvođenju radova) -imaš ga u zakonu o obligacionim odnosima;
- Zakon o građevinskom zemljištu;
- Zakon o građenju (Federalni i Kantonalni);
- Zakon o prostornom uređenju;

Pozdrav, i javi kako je bilo na razgovoru!!!

SRETNO!!!
ja2

#3 Re: posao pravnika

Post by ja2 »

Hvala velika puno sti mi pomogao/la :)) javim obavezno
JThomas

#4 Re: posao pravnika

Post by JThomas »

iščitaj ti dobro i zakon o radu i zakon o privrednim društvima, oni ti trebaju u svakoj firmi čime god da se bavi.
Eborg

#5 Re: posao pravnika

Post by Eborg »

Ja bih malo prelistao i knjigu stvarnog prava, čisto da se malo podsjetiš pojmova i finesa. To je pogotovo bitno kod nas zbog onog nakaradnog sistema prava korištenja zemljišta kod etažnog vlasništva na jugoslovenskim zgradama i sl. :-)

Sretno! :thumbup:
zijancer

#6 Re: posao pravnika

Post by zijancer »

uglavnom ces imati posla sa 2 sluzbe u opstinama
1 za prostorno uredenje i urbanizam
2 imovinsko pravne odnose i katastar nekretnina
ako grade objekte vece od 5000 m2, onda stvari idu preko kantona :mrgreen:
na osnovu ovih gore pobrojanih zakona radi prva pomenuta sluzba (+ fali zakon o privremenom koristenju javnih povrsina) tj, ako se budu bavili projektovanjem objekata za te povrsine, i ( zakon/odluka o legalizaciji bespravno izgradenih objekata)..to moras znati like A Hafiz :razz: a narocito su popularni upravni sporovi i NNeuke stranke :mrgreen: :mrgreen:
ne znam sta se sve koristi u drugoj sluzbi, ali bi trebalo biti nesto u vezi cijepanja parcela
ja2

#7 Re: posao pravnika

Post by ja2 »

zijancer wrote:uglavnom ces imati posla sa 2 sluzbe u opstinama
na osnovu ovih gore pobrojanih zakona radi prva pomenuta sluzba (+ fali zakon o privremenom koristenju javnih povrsina) tj, ako se budu bavili projektovanjem objekata za te povrsine, i ( zakon/odluka o legalizaciji bespravno izgradenih objekata)..to moras znati like A Hafiz :razz: a narocito su popularni upravni sporovi i NNeuke stranke :mrgreen: :mrgreen:
ne znam sta se sve koristi u drugoj sluzbi, ali bi trebalo biti nesto u vezi cijepanja parcela
bilo i proslo....nista od tog posla, ali hvala na odgovoru. Navodno pravnica koja je dobila bolje radno mijesto odjednom je odustala od tog novog posla i bolje plate kad je vidjela da je na razgovor doslo preko 20 ljudi.
Eh muckaju, muckaju i zajebaju posten svijet
zijancer

#8 Re: posao pravnika

Post by zijancer »

:mrgreen: odafno me koPPkaju velika slova kod naziva ulica
jel ovako ide
Ulica Kralja Tomislava ili ulica Kralja Tomislava
pa onda
Radiceva ulica ili kako? :P :P :-) :mrgreen:
i jos gore
ugao ulica Emerika Bluma i Radnicka :lol: :-)
ja2

#9 Re: posao pravnika

Post by ja2 »

Falcon wrote:
ja2 wrote:
zijancer wrote:uglavnom ces imati posla sa 2 sluzbe u opstinama
bilo i proslo....nista od tog posla, ali hvala na odgovoru. Navodno pravnica koja je dobila bolje radno mijesto odjednom je odustala od tog novog posla i bolje plate kad je vidjela da je na razgovor doslo preko 20 ljudi.
Eh muckaju, muckaju i zajebaju posten svijet
Grammar Nazis never sleep :D

Hvala, moze se ponesto nauciti na ovom forumu. Uvijek mi je to ije bilo kriticno.
Nego kako se pise : djeljenje letaka ili dijeljenje??? kako uopste znati kada se sta pise. Citala sam u gramatici kada je dugo eeeeee onda je ije, a kada je kratko e onda je je. Al nemam sluha i dzaba
zijancer

#10 Re: posao pravnika

Post by zijancer »

triggerov trik je da ukucas u google taj pojam... i gledas rezultat
ispravno je ono sa vecim brojem
ali :skoljka: u tom grmu lezi zamka, jer je nepismenost danas uzela velikog maha, pa :P
.Irfan.

#11 Re: posao pravnika

Post by .Irfan. »

Trik koji 100% radi:

Probaj na ekavici to izgovorit. Ako je kratko e, onda je "je", a ako je dugo e, onda je "ije".

mleko, mesto, lepo...
JThomas

#12 Re: posao pravnika

Post by JThomas »

zijancer wrote::mrgreen: odafno me koPPkaju velika slova kod naziva ulica
jel ovako ide
Ulica Kralja Tomislava ili ulica Kralja Tomislava
pa onda
Radiceva ulica ili kako? :P :P :-) :mrgreen:
i jos gore
ugao ulica Emerika Bluma i Radnicka :lol: :-)
sad je ulica koševo :D
poznanik

#13 Re: posao pravnika

Post by poznanik »

ja2 wrote:Dragi moji forumasi treba mi par savijeta i mnogo mnogo pozitivne vibre...

Slijedece sedmice idem na razgovor za posao za dipl. pravnika u jednom gradjevinskom preduzecu. Na netu sam jako malo nasla o tom preduzecu tek osnove podatke vezane za njihovu djelatnos.
zato vas molim da ako neko ima iskusva sa ovim poslom ili zna koja oblast prava i zakoni se primjenjuju u GP da mi pomogne.
Monogo ce mi znaciti ova pomoc :D
Ako dipl. pravnik ne zna koji zakoni i propisi određuju građevinske poslove, pa ko onda zna :-)
Post Reply