POsao-Popis stanovnistva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
blesava

#1 POsao-Popis stanovnistva

Post by blesava »

Kako doci do posla anketara u popisu stanovnistva? Je li bio negdje konkurs ili je i to sve putem tajnovitih kanala?
sgunited

#2 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by sgunited »

za ovaj probni ne mozes, to je vec gotovo, mozda sljedece godine, po onim slikama od jucer izgledaju mi kao neke relativno starije osobe, dakle vjerovatno se nesto trazi ne moze bas svako, a da li je bio neki konkurs ili nesto ne znam i mene zanima
amko76

#3 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by amko76 »

Čuj konkurs :lol:
irmaaa1

#4 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by irmaaa1 »

Nije konkurs, vec ako si na biro-u možda te i pozovu da radiš...
karanana

#5 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by karanana »

na nekom hayatovom prilogu bile neke dvije mladje dobre trebice hodaju od kuce do kuce na ovom probnom popisu. interesuje me kako su njih odabrali. jeli preko biroa?
fortaleza

#6 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by fortaleza »

sgunited wrote:za ovaj probni ne mozes, to je vec gotovo, mozda sljedece godine, po onim slikama od jucer izgledaju mi kao neke relativno starije osobe, dakle vjerovatno se nesto trazi ne moze bas svako, a da li je bio neki konkurs ili nesto ne znam i mene zanima
U Hrvatskoj su popis honorarno radili uglavnom studenti, mladi ljudi, ali su morali prije proći tečaj pa su tek onda imali pravo popisivati, trebalo bi takvo nešto i ovdje organizirati, ali čisto sumnjam da će i takvi poslići proći bez nekakvih "tajnovitih kanala". :roll:
mp3problem

#7 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by mp3problem »

A ko ti garantira zaštićenost, tj. sigurnost? Valja ulaziti nepoznatim ljudima u kuće, još po 40 minuta traje popunjavanje papira... Ne znam bih li se usudila.
P308

#8 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by P308 »

karanana wrote:na nekom hayatovom prilogu bile neke dvije mladje dobre trebice hodaju od kuce do kuce na ovom probnom popisu. interesuje me kako su njih odabrali. jeli preko biroa?
Za pocetak nauci da se "jeli" pise odvojeno pa mozda i prodjes ;)
fortaleza

#9 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by fortaleza »

P308 wrote:
karanana wrote:na nekom hayatovom prilogu bile neke dvije mladje dobre trebice hodaju od kuce do kuce na ovom probnom popisu. interesuje me kako su njih odabrali. jeli preko biroa?
Zašto si dužan ispravljati nečiji post? Nerviraju me oni koji se toliko zamaraju gramatikom na forumu, mislim, kad bi svi pisali gramatički točno, bez nekog svog načina izražavanja, forum bi bio samo jedna ravna linija. Ljudi su ovdje da se opuste, zabave i sliĆno, a ne da misle na gramatiku, osobno me viŠe smeta kada netko nesuvislo piše, al to jednostavno preskočim.

Tako se nekom neda stavljati veliko slovo ili č i ć, :D nekome se neda razdvajati riječi neTko je lijen stavit točku na kraju rečenice :D ili samo slovo na kraju riječi.

prijenegonekogproglasiš nepismenim bi trebao shvatit da mi ovdje nismo da ikoga podučavamo niti ovdje ne pišemo knjige koje ce obrazovati našu mladež vec vodimo neku vrstu "razgovora" u pisanoj formi ako to tako možemo nazvat i stvarno je bezveze zamarat se nečijom gramatikom.
P308

#10 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by P308 »

Iz cega si ti zakljucio da sam ja nekoga proglasio nepismenim? To je samo dobronamjeran savjet (mozda malo grub). Taj decko je jako pametan, citam njegove postove, samo mi ovo kvari dojam. Kazem da pocne pisati odvojeno jer ne bi bilo lijepo da radi na popisu ukoliko to ne zna. I ovo koliko znam nije gramatika, vec pravopis (ispravi me ako grijesim, naravno to cu prihvatiti - ljudi smo, pravimo greske). ;)
fortaleza

#11 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by fortaleza »

P308 wrote:Iz cega si ti zakljucio da sam ja nekoga proglasio nepismenim? To je samo dobronamjeran savjet (mozda malo grub). Taj decko je jako pametan, citam njegove postove, samo mi ovo kvari dojam. Kazem da pocne pisati odvojeno jer ne bi bilo lijepo da radi na popisu ukoliko to ne zna. I ovo koliko znam nije gramatika, vec pravopis. ;)
Ok. ;-) štamislišhoćelimeneprimitidavršimpopis?
(ispravi me ako grijesim, naravno to cu prihvatiti - ljudi smo, pravimo greske).
Ne trebam te ispravljati u gramatici, odnosno pravopisu, (to uzrokuje samo gubljenje slova i brže scrolanje mišem što smanjuje trajnost kuglice u mišu :D ) nego o činjeničnim stvarima u nekoj temi o kojom raspravljamo pod uvjetom da se ne slažem s tvojim mišljenjem kao što sam gore iznad i učinio, to sam i želio objasniti.

p.s. Prikazivanje nečijih pravopisnih pogrešaka često vodi u nabijanje postova i ega preko tipkovnice, koliko je samo takvih postova na forumu. :D
karanana

#12 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by karanana »

P308 wrote:
Mislim da rijec jeli-je li nece biti upotrebljavana u upitniku. Ali hvala na savjetu, mada sa jezicnim strucnjacima kakve imamo, pa cak i na ovom forumu, sanse su mi male.
DON_eARL

#13 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by DON_eARL »

Ima li šta novo na ovu temu? :-D Neko mi reče da će biti plata oko 600KM, što za mene kao studenta i nije loše, ako se može upasti. :D
BadSanta

#14 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by BadSanta »

"Javni poziv

Na upit ko i na koji način može biti angažiran te koliko će oni koji budu uključeni u projekt moći zaraditi, Milinović kaže da je primarno opredjeljenje angažirati nezaposlene osobe i studente putem studentskih, omladinskih i radničkih zadruga.

- Poziv za osoblje (popisivače i instruktore) bit će javni, uz definirane kriterije za odabir, koji će definirati statističke institucije, a odabir osoblja vršit će predstavnici lokalne samouprave. Procjenjuje se da će popisivači za svoj angažman na popisu zaraditi 450-650 KM, ovisno o obujmu posla koji će obavljati - hoće li raditi na urbanom ili ruralnom području, ili će u popisnom krugu imati 60 ili 120 domaćinstava - kaže Milinović."

Za par dana trebam otići na biro da se prijavim, pa ću se raspitati.
blesava

#15 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by blesava »

Ma na birou moras kljestima izvlaciti iz sluzbenika da ti bilo sto kaze. Cisto sumanjam da ces ista saznati o ovome, al u svakom slucaju nam javi.
BadSanta

#16 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by BadSanta »

Bila na birou prije par dana,pitala za ovaj popis stanovništva. Prvo što su mi rekli je da oni nemaju nikakve veze sa tim.
Jedino mi mogu zapisati podatke u slučaju da se bude tražilo od njih da predaju prijedlog ljudi koji bi mogli raditi.
Za one koji se prijavljuju na biro na Ilidži trebaju otići u sobu br.6 .Neki fini čičica tamo radi, kažete mu svoje osnovne podatke, čovjek vas zapiše i to je sve. Rekao mi je da mu se već velik broj ljudi prijavio i da nikome ne može garantirati da će biti pozvan, ali ne možete ništa izgubiti.
bosanceros_

#17 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by bosanceros_ »

Ja sam im slao email sa tim upitom kako dobiti posao popisivaca,i odgovorili su mi kao bice putem medija oglas za popunu tih mjesta i bit ce kao neke komisije gdje ce prednost imati nezaposleni i studenti...uglavno nemas se jos nigdej prijavitt pogotovo nakon one "hajke" da ce se mozda odgodit za 6 mjeseci znaci ostaje nam samo da cekamo :?:
veleno

#18 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by veleno »

Gdje se prijaviti za posao anketara? :?
bosanceros_

#20 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by bosanceros_ »

U svojoj maticnoj opstini,ali ljudi moji kao i u swakom konkursu gde su drzavne pare bit ce onih "nastelivanja" samo sto ovdje treba dosta ljudi pa je malo lakse upasti ,ipak je to samo nasa draga :bih: :bih: :bih: :bih: :thumbup:
cyprus

#21 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by cyprus »

Može li se neko ko živi u jednoj opštini prijaviti za posao anketara u drugoj?
shmizlica

#22 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by shmizlica »

Referensa za utvrđivanje etničke strukture popisivača su obrađeni podaci o etničkoj strukturi stanovništva u BIH prema Popisu iz 1991. godine.

Procedure za izbor popisnih organa i osoblja
Ukoliko se ne može zadovoljiti kriterij zastupljenosti predstavnika svakog konstitutivnog naroda i ostalih, u procentu koji je najmanje polovina procenta učešda tog naroda, odnosno ostalih u ukupnoj strukturi stanovništva te opdine/grada na posljednjem Popisu, angažuju se popisivači sa teritorije drugih opdina, a prednost se daje licima sa područja susjednih opdina. Za sve slučajeve angažovanja popisivača sa teritorija druge opdine/grada preporuku i listu za angažman automatski izrađuju BHAS, FZS i RZS uz pomod sistema za upravljanje ljudskim resursima (dio CMIS sistema).
relativno84

#23 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by relativno84 »

joooj wrote:
Uvjeti koje kandidat za popisivača treba da ispunjava:
- da je državljanin BIH; (prioritet bosnjaci NE bosanci)
- da ima najmanje 18 godina na dan kada aplicira (punoljetno lice);
- da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak;
- da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje; (al da nije stelom steceno)
- da je, ako je mogude, stanovnik naseljenog mjesta ili opdine/grada u kojoj de obavljati
poslove popisivača;
- da ima čitak rukopis; (tu vec skripi)
- da bude raspoloživ preko dana, uveče i vikendom za posao i (preko dana te i mogu pustiti al navece mi trebas, naravno i vikendom)
- da posjeduje psiho-fizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada..(i ovo je vec upitno nekad si mi rastresena)
:ljulja:
Schlauf2

#24 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by Schlauf2 »

Gospodo, mozda malo glupo pitanje, ali je li konkurs za popis izasao 27.6. ili treba izaci 5.7? Ako je vec izasao, do kada je otvoren?
shmizlica

#25 Re: POsao-Popis stanovnistva

Post by shmizlica »

konkurs za instruktore i popisivače će se objaviti 10.07. (ako ponovo ne prolongiraju :mrgreen: )
problem je što sve općine nisu formirale popisne komisije i njima je produžen rok do 05.07. da ih formiraju.
Post Reply