Posao - Otkazni rok produzen??

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chischo

#1 Posao - Otkazni rok produzen??

Post by Chischo »

Evo ovako, imam priliku da se zaposlim u jednoj firmi. Sve je super i ocekivano, medjutim ima jedna stvar koja me muci. Na razgovoru sa direktorom mi je receno da je otkazni rok ne 15 kako predvidja zakon o radu vec 60 dana, jer kao oni moraju uloziti trud da osposobe novog radnika, bla bla.
Taj dio se potpisuje u drugom ugovoru, a ne u onom ugovoru o radu.
Muci me slijedece, da li to znaci da cu ja biti svezan za tu firmu stalno, tj necu imati prilike traziti drugi posao, jer ko ce danas da ceka 2 mjeseca na nekog??
Ima li neko iskustva po ovom pitanju?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by Truba »

i 30 dana je previše

mnogo me sjebalo to puta

a 60 dana... to je ko robovlasništvo
a tebe mogu opustiti za dan samo kažu nije poštovao ugovor nogatrans :roll:
atko

#3 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by atko »

Nisi jos ni sarno ugovor a vec je vazan otkazni rok ... :roll:

Jednostavno igraj fer i korektno ... potpises ugovor ... radis .. ako dodje do prelaska u drugu firmu sjedes i objasnis i zamolis da budu max fer i korektni, najavis navrijeme ... bla bla bla... ako odluce da ne budu najlakse je otici jedno 40 dana na bolovanje i uzet 20 dana godisnjeg ;) ... jednostavno biznis se gradi na obostranio zadovoljstvo dakle win-win pristup sve druge kombinaciien se ne isplate nekad za jednu nekad za drugu stranu nekad za obe ;)
akcija007

#4 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by akcija007 »

meni pise u ugovoru ako mi firma dadne otkaz da je otkazni 30 dana a ako ja dadnem otkaz da je otkazni 60 dana.
Ali uvijek imas sporazumni raskid ugovora
Skyfox

#5 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by Skyfox »

ni ja ne kontam sto razmisljas o otkaznom a jos nisi ni poceo raditi?

niko te ne moze prisiliti da ides na posao, znaci jednostavno uzmes bolovanje u kombinaciji sa godisnjim kao sto je neko napisao, ali na to pravo stices tek nakon 3mjeseca cini mi se....
Alhemicarkaa

#6 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by Alhemicarkaa »

Skyfox wrote:ni ja ne kontam sto razmisljas o otkaznom a jos nisi ni poceo raditi?

niko te ne moze prisiliti da ides na posao, znaci jednostavno uzmes bolovanje u kombinaciji sa godisnjim kao sto je neko napisao, ali na to pravo stices tek nakon 3mjeseca cini mi se....
:shock: I šta će time dobiti? Dok je na bolovaju i odmoru još uvijek je pod ugovorom. A u ugovoru običo stoji klauzula - da ne možeš sklopiti nijedan drugi posao bez dogovora sa poslodavcem, naročito ako se radi o konkurentoj kompaniji.

Većina firmi daje takve otkazne rokove, ali ugovor se može sporazumno prekinuti. I u mojoj firmi su takvi ugovori, ali otkaznog roka u stvarnosti nema, bilo je uposlenika koji su dali otkaz bez da su morali raditi dva mjeseca. Mislim da to stavljaju za svaki slučaj - ako radiš neki posao koji bi teško bez tebe funkcionisao, da se obezbijede da ti mogu reći edukuj novog uposlenika i prenesi mu poslove, ali pametan poslodavac neće ostaviti važan posao samo jednom čovjeku.
int21

#7 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by int21 »

Prvo, sve se moze dogovoriti kao ljudi. U mojoj firmi je otkazni 60 dana. Ali su ljudi koji su odlazili na drugi posao, isli i za 30 - ostatak godisnjeg odmora. Sve se da dogovoriti.

Kao sto neko rece, ako se desi da te razvlace, onda godisnji pa bolovanje....a sve ti moraju platiti.

Ali moj ti je savjet da naucis svoj posao toliko da ljudi jedva cekaju da predjes kod njih, i onda ce te cekati ako treba i dva mjeseca.
idic

#8 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by idic »

Zakonski je otkazni rok 30 dana, ali uvjek imas varijantu sporazumnog raskida radnog odnosa gdje ti sa svoje strane mozes ponuditi kraci otkazni rok od onoga koji je naveden u ugovoru o radu.
Mr. Meho

#9 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by Mr. Meho »

Ma potpisuj slobodno. Sta ti mogu? Ako dodje do toga da zelis da ih napustis, ako nece sporazumno, jednostavno prestanes dolazit na posao i eto. Dat ce ti otkaz vec naredne sedmice i eto. Dodjes po knjizicu i vozdra raja. U ostalom, nase firme gotovo uvijek krse neki clan ugovora tako da se uvijek mozes na to pozvati... A ja sam na jednom poslu imao i maksimalno zakonom dozvoljeni otkazni rok, pa otisao nakon 15 dana od dana kad sam podnio zahtjev za raskid ugovora.
jazzer

#10 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by jazzer »

Nemoj se obazirati da otkazni rok. Radi svoj posao najbolje sto znas, postuj rokove (ako ih ima), budi korektan sa kolegama i nece biti razloga da ne dogovoris sporazumni prekid radnog odnosa kada za to dodje vrijeme.
Najvaznije je da radis i nemoj da te zamara duzina trajanja otkaznog roka.
Op3r4t0r

#11 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by Op3r4t0r »

Nikad od tebe radnika dok ti o otkaznom roku razmisljas prije nego si i poceo raditi
strong69

#12 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by strong69 »

Op3r4t0r wrote:Nikad od tebe radnika dok ti o otkaznom roku razmisljas prije nego si i poceo raditi
:lol: :lol: :lol:
Slazem se. I hvala Bogu pa mu je to najveci problem... U vecini slucajeva ljudi razmisljaju kako da nadu posao...
TarikSA

#13 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by TarikSA »

Nas narod, da mu je posla, a onda kad ga dobije razmislja kako ce dati otkaz:) svejedno mislim da ne trebas o tome razmisljati, to su neke pravne klauzule uvijek se da dogovoriti nista ne brini, nije niko vuk :run:
illuminated

#14 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by illuminated »

ne kontam...

pa reci im da takav ugovor ne prihvatas i zdravo..nek promjene.
to ako lako mozes naci drugi posao...ako ne mozes...potpisi to sto jeste pa onda kasnije se dovijaj
kako su vec ostali napomenuli....
vox-populi

#15 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by vox-populi »

Dok je god otkazni rok isti u slucaju kada ti das otkaz i u slucaju kada te otpuste, po meni je to ok. Kod mene u firmi je recimo otkazni rok 3 mjeseca. Jest da je malo zeznuto u slucaju da se mora traziti novi posao ali mi isto tako pruza odredjenu sigurnost jer znam da mi sef nece reci od sutra ne radis. U svakom slucaju, danas je posao tesko naci, posebno u BiH tako potpisuj i pocni raditi a kasnije brini o detaljima i tehnikalijama.
plemba

#16 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by plemba »

mene zanima nesto drugo u svoj ovoj prici. koliki je maximalni zakonski rok za trajanje otkaznog roka ukoliko radnik daje otkaz. naime, radnik je bio na razgovoru za novo radno mjesto i usao u uzi izbor kandidata za to radno mjesto, te smatra da bi mogao da dobije taj posao. mene zanima koliko ga moze zezati danasnja firma u vezi otkaznog roka. koliki je zakonski maximum za nekoga ko radi dvije godine?

ako ima neki pravnik, bio bih neizmjerno zahvalan :D
plemba

#17 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by plemba »

naravno, pitanje sam postavio ovdje kako nebi otvarao novu temu :D
nonca

#18 Re: Posao - Otkazni rok produzen??

Post by nonca »

Chischo wrote:Evo ovako, imam priliku da se zaposlim u jednoj firmi. Sve je super i ocekivano, medjutim ima jedna stvar koja me muci. Na razgovoru sa direktorom mi je receno da je otkazni rok ne 15 kako predvidja zakon o radu vec 60 dana, jer kao oni moraju uloziti trud da osposobe novog radnika, bla bla.
Taj dio se potpisuje u drugom ugovoru, a ne u onom ugovoru o radu.
Muci me slijedece, da li to znaci da cu ja biti svezan za tu firmu stalno, tj necu imati prilike traziti drugi posao, jer ko ce danas da ceka 2 mjeseca na nekog??
Ima li neko iskustva po ovom pitanju?

imam ja iskustva,
to ti je NAVLAKUSA!! 100%!!!!

direktor da sta ne mulja, ne bi trazio dva ugovora, postavlja se pitanje da li je to protivzakonito?!?

ako mislis jednog dana samo ne doci na posao, a da ne postujes otkazni rok, neces se dobro provesti,jer ti poslodavac nece htjeti dati radnu knjizicu i ostale papire kako bi te novi poslodavac mogao prijaviti.

toplo ti preporucujem, moj savjet ti je bjezi od tih ljudi, to smrdi do neba, ako se upustis u to sranje, kajat ces se duboko!!!

:run: :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run:
Post Reply