Posao je tu, sta dalje !?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1 Posao je tu, sta dalje !?

Post by un1ted »

Evo, mlada osoba sa 22 godine ima stalni posao, primanja oko 800KM mjescno u firmi (nije drzavna ;) ), privatno jos zaradim oko 1.000KM putem pametnog ulaganja u pametne ideje. Trenutno iznajmljujem stan, posto ne zivim u nekom elitnom dijelu, imam jednosoban stan, te me uz sve rezije izadje oko 180KM.

Eh moje pitanje je kako najlakse rijesiti stambeno pitanje :) Da li skupljati na kamaru godinu,dvije ili tri, pa ostatak uzeti uz kredit ili sta vec !? Kakve su mogucnosti mladih povodom toga !?

Naravno, rijec je o Sarajevu.
betametazon

#2 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by betametazon »

un1ted wrote:Evo, mlada osoba sa 22 godine ima stalni posao, primanja oko 800KM mjescno u firmi (nije drzavna ;) ), privatno jos zaradim oko 1.000KM putem pametnog ulaganja u pametne ideje. Trenutno iznajmljujem stan, posto ne zivim u nekom elitnom dijelu, imam jednosoban stan, te me uz sve rezije izadje oko 180KM.

Eh moje pitanje je kako najlakse rijesiti stambeno pitanje :) Da li skupljati na kamaru godinu,dvije ili tri, pa ostatak uzeti uz kredit ili sta vec !? Kakve su mogucnosti mladih povodom toga !?

obzirom da nisi propustio priliku da se pofalis (i to dvostruko) svojom vanrednom pamecu - covjek bi najmanje ocekivao da ces takav pametan na forumu traziti savjet za jednu tako trivijalnu stvar kakva je kupovina stana (u pitanju je prosta matematika) :)
radostan dan

#3 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by radostan dan »

Posao je tu, sta dalje !?

ženidba...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by un1ted »

Svasta! Trazio sam misljenje drugih, pa pobogu zar forum ne sluzi za razmjenu misljenja !? Nisam ovde da se pohvalim, ovde sam da dobijem informaciju! Ta zarada ideja je kratkog štapa, moze valjati 10 godina, moze sutra nova doci!!! Uostalom to je apsolutno nebitno, samo sam naveo sta radim ukratko, da ne bi bilo "a gdje ti krades taj novac"!?

Opet napominjem, zanimaju me iskustva, jer ne zelim odmah u kredit :) Kontam doci do neke cifre, pa da to bude i neko osigiranje za kredit, jer ko zna sta se sutra moze desiti pa ne mogu vracati kredit.
karanana

#5 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by karanana »

samo te 180 sve zajedno izadje?
dje to ima?
ako je to koliko toliko uvjetno za zivot, sto mi se po cijeni ne cini da jeste, ali ako jeste, ostaj tu i kamaraj lovu.
un1ted

#6 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by un1ted »

karanana wrote:samo te 180 sve zajedno izadje?
dje to ima?
ako je to koliko toliko uvjetno za zivot, sto mi se po cijeni ne cini da jeste, ali ako jeste, ostaj tu i kamaraj lovu.
Da, u pitanju je kuca, prvi sprat :) Gazda je realan covjek pa je toliku cifru i stavio! Drugovima sam u zadnje 2 godine trazio stan XX puta i ovakve prostore gdje sam ja ljudi zacijene i vise od 250KM.
Nista mi ne fali, sem sto sam morao sam uloziti na pocetku nesto novca u frizider,dio kuhinje, pec pa je tu otisao jedan dio novca. Sve imam, od interneta, grijanja, TV-a, kablovske, kupatila...ukratko, sve sto je potrebno za normalan, dostojan zivot.
Baby Jane

#7 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by Baby Jane »

Ja bih ti preporucila (iz vlastitog iskustva) da, ukoliko ti nije zurba da se zenis i slicno, stekas par godina. Puno je lakse dici kredit od 80 hiljada, nego 100 (ako si vec dobar u keshu 20 :) )
JOINT_1921
Vozim: odlično

#8 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by JOINT_1921 »

Ako ti je vec dobro i ako imas toliko male rezije, mozes svaki mjesec ustekati minimalno milju... Zivi tako dok ne nadjes zenu, onda zajedno kupite stan, zajednickim parama...
WildRedRose

#9 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by WildRedRose »

cuj da se zeni.. pa da bude k'o u pjesmi ede majke' ona je bomba'.. jedi ti sine ajvar, a mlada ... :mrgreen:
zippoo87

#10 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by zippoo87 »

nisi naveo lokaciju gdje bi kupovao stan ali vidim svi bjeze od kuca...zasto??
pa puno je lagodnije zivjeti u kuci,nego u stanu a kuca se moze naci puno jeftinijih nego stanovi,uradi se restauracija (obicno to ne kosta puno) a uz kuce se vecinom dobije i okucnica,pa se ima garaza,vrt,kod nekog i neke zemlje za posaditi malo povrca i jos mnogo drugih stvari,plus 2 sprata,dupla kvadratura i automatski imas sredjeno pitanje stanovanja i za dijete

druga je stvar ako neko vec ima stan/kucu i kupuje stan u studentskom gradu,cisto radi iznajmljivanja (to ce mu na kraju i otplatiti stan)

jeftinih kuca ima puno u manjim sredinama i ja licno ne bi stan nikada kao jedino mjesto stanovanja...kod mene kuca,pored kuce jos jedna,koja mi je trenutno garaza i ostava za drva,sprat prazan,travnjak,rostilj,cvijetnjak,okolo jagode,grozdje,bude i paradajz,salata,krastavice ,i jos puno toga a sta od svega ovoga mozete imati u stanu ??
jedino ljute papricice na balkonu :P

a diretno na temu...ja bi stedio,nikada se ne treba zalijetati a danas kad imas kes,mozes sa njim sve,danas je kes skoro dupla vrijednost ...kamari ti to,mozes kada skupis 10ak milja i orociti,pa ce ti se i na taj nacin povecavati
mali_balon

#11 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by mali_balon »

zippoo87 wrote:nisi naveo lokaciju gdje bi kupovao stan ali vidim svi bjeze od kuca...zasto??
pa puno je lagodnije zivjeti u kuci,nego u stanu a kuca se moze naci puno jeftinijih nego stanovi,uradi se restauracija (obicno to ne kosta puno) a uz kuce se vecinom dobije i okucnica,pa se ima garaza,vrt,kod nekog i neke zemlje za posaditi malo povrca i jos mnogo drugih stvari,plus 2 sprata,dupla kvadratura i automatski imas sredjeno pitanje stanovanja i za dijete

druga je stvar ako neko vec ima stan/kucu i kupuje stan u studentskom gradu,cisto radi iznajmljivanja (to ce mu na kraju i otplatiti stan)

jeftinih kuca ima puno u manjim sredinama i ja licno ne bi stan nikada kao jedino mjesto stanovanja...kod mene kuca,pored kuce jos jedna,koja mi je trenutno garaza i ostava za drva,sprat prazan,travnjak,rostilj,cvijetnjak,okolo jagode,grozdje,bude i paradajz,salata,krastavice ,i jos puno toga a sta od svega ovoga mozete imati u stanu ??

a diretno na temu...ja bi stedio,nikada se ne treba zalijetati a danas kad imas kes,mozes sa njim sve,danas je kes skoro dupla vrijednost ...kamari ti to,mozes kada skupis 10ak milja i orociti,pa ce ti se i na taj nacin povecavati

Ta ti znas ja komsiju "rasturaca zene" :izet: ne bi dao za 6 tvojih kuca :D
zippoo87

#12 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by zippoo87 »

mali_balon wrote:
zippoo87 wrote:nisi naveo lokaciju gdje bi kupovao stan ali vidim svi bjeze od kuca...zasto??

Ta ti znas ja komsiju "rasturaca zene" :izet: ne bi dao za 6 tvojih kuca :D
samo jedan od minusa u odnosu stan-kuca :P
btw.imas li ti kakve koristi od "dahcanja",napali li i tebe "kona" haha :D
Ricken

#13 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by Ricken »

Završi/upiši fakultet jer će pametnih ulaganja i ideja vremenom ponestati, a plaća od 800 KM nije garancija za budućnost.

Za stan, ženidbu, i slično imaš vremena, to te poklopi, to nemožeš planirati i po pravilu je u nevakat.
ediii

#14 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by ediii »

betametazon wrote:
un1ted wrote:Evo, mlada osoba sa 22 godine ima stalni posao, primanja oko 800KM mjescno u firmi (nije drzavna ;) ), privatno jos zaradim oko 1.000KM putem pametnog ulaganja u pametne ideje. Trenutno iznajmljujem stan, posto ne zivim u nekom elitnom dijelu, imam jednosoban stan, te me uz sve rezije izadje oko 180KM.

obzirom da nisi propustio priliku da se pofalis (i to dvostruko) svojom vanrednom pamecu - covjek bi najmanje ocekivao da ces takav pametan na forumu traziti savjet za jednu tako trivijalnu stvar kakva je kupovina stana (u pitanju je prosta matematika) :)

fucking unbeliveable !

Izbjegavam ovaj forum maximalno zbog ovakvih debilnih postova ( betametazon), ali sada moram reagovati.

ČEVJEK JE FINO PITAO ZA MIŠLJENJE A NE ZA PRIGOVOR !!!!

Drug, da tio kažem nešto donedavno sam se našao u sličnoj situaciji, posao dobar, dobra plata, ali sam muuuuuuda otegao dok sam izganjao kredit i na kraju su me toliko odrali da sada potpuno razumijem likove koji plačkaju banke, ovni samo vraćaju ono što su im uzeli..

piši na pm , ako imaš pitanja
Zatamnjena stakla

#15 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by Zatamnjena stakla »

Evo ja razmišljam da pljačkam banku. Hoćemo li zajedno? :roll:

Štedi lagano, pomalo. Imaš sve za pristojan život. Mlad si jbt-e a imaš te uslove. Upiši fakultet ako već ne studiraš, možda će ti nekad trebati.
united bosnae

#16 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by united bosnae »

betametazon wrote:

Cuj "pofalio se"....ovo samo bekan moze reci, i to ne obicni bekan vec turbo bekan. Izgleda da u nasem drustvu samo valja kada se covjek zali i kuka, a cim i pomisli da kaze da ima posao (ne daj boze dva), da je zadovoljan i sl. odmah se hvali, odmah je lopov, odmah ja ako nista a ono .... peder.

Vezano za pitanje i samu temu... uzivaj jedan period (putovanja) i ulazi u sebe (doskolovavanje) i naravno pokusaj nesto love staviti na stranu. Sa gutom je lakse uci u ozbiljan investment a mozda i cijene nekretnina jos malo padnu.
muminovic

#17 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by muminovic »

Moj ti je savjet sa sebi ustedis jedno 80.000 KM pa onda kupis stan za kesh
gidra

#18 Re: Posao je tu, sta dalje !?

Post by gidra »

muminovic wrote:Moj ti je savjet sa sebi ustedis jedno 80.000 KM pa onda kupis stan za kesh
hoće al za jedno 15 godina, a godine ga gaze lagano. Uvijek se više para potroši, nije samo trošak ovo što je naveo-režije. Mlad je momak, izađe se uvijek sa rajom na pivu, pa i valja trebu(e) nekad izvesti ili šta privesti kući :D , pa gdje je hrana. Pa vjerovatno će uskoro planirati i auto kakav uzimati, sve je to trošak.

Ja bih ti preporučio da ganjaš ozbiljnu vezu pa i ženidbu, (zašto bi čekao neke kasne godine da se ženiš) jer je sve lakše u dvoje nego kad si sam druže. A vjeruj ako ćeš čekati da ti se poklopi sve u životu tj. posao, auto, stan, žena nigdje te neće biti.
Post Reply