Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Klitemnestraaa

#1 Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Klitemnestraaa »

Vidjela sam jednu super priliku u inostranstvu za koju imam kvalifikacije. Samo se vjestine traze koje ja sticajem nekih slucajnih okolnosti imam. Faks ne traze. U struci mi je manje-vise (management neki, sales&mktg fazon). Plata je OK, dovoljna za OK zivot (bez rasipanja, ali pokriva troskove kirije, hrane, izlazaka itd).
Mislila sam da apliciram, medjutim treca sam godina vanredno faksa (sasvim nebitno nesto, jezik) i trebam diplomirati u septembru (kontala sam dva ispita za 9. ostaviti, a ostale u roku ocistiti). Sem toga, primam stipendiju za koju moram cistiti semestre, ako ne ocistim moram je vratiti natrag. Upisala sam isto prvu godinu ekonomije redovno (dok sam treca jezika vanredno) kako bih skupila 60 ECTS s kojim bih mogla dalje u inostranstvu studirati, ali u ovom slucaju bih mogla skupiti samo 30 ECTS.

Da ste na mom mjestu, da li biste aplicirali? To znaci, ako dobijem posao upitno je hocu li diplomirati u septembru te morat cu vratiti stipendiju firmi koja me stipendira na mjesecnoj bazi (sta je blam jer sam jedva preko stele dobila stipendiju, ali eto). Samo diplomiranje mi nece donijeti posao jer studiram nesto znj nebitno, drustvene nauke, ali mi femili ocekuje da ga zavrsim. Ta firma sto me stipendira isto ocekuje da kod njih volontiram ljeti te nakon faksa da ostanem raditi (sto mi se ne svidja jer je rintanje u nekom selu u pm, ali ako je to jedina prilika onda daj sta das, jel).

Znam da nisam ni dobila posao, ali kontam ako nisam spremna u martu vec (ili cak i ranije) da se selim vani i pocnem raditi, nema svrhe ni aplicirati i prolazti kroz sve moguce intervjue (pogotovo ne ako budu trazili da osobno dodjem). Pocela sam malo guglati o poslovma i evo ne znam ni ja da cekam dok ne diplomiram ili da vec pocnem aplicirati na sve moguce pa ako ista bude, bude. :? :roll:
Malo sam all over the place s mislima i nemam pojma sta hocu, pa bih voljela da me neko prosvijetli
Last edited by Klitemnestraaa on 09/01/2017 15:16, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2 Re: Aplicirati za posao prije zavrsetka faksa ili cekati dok ne zavrsim?

Post by Chmoljo »

znam brdo ljudi koji su odbili posao da bi završili faks.

svi se bez izuzetka kaju jer, ili nemaju dovoljno iskustva da mijenjaju trenutne jadne poslove, ne mogu prići svojoj struci, ili nikako ne mogu posao naći. toj istoj femili ćeš postati uteg kada skontaju koliko je teško na današnjem vaktu posao dobiti i da nije baš istinita ona kako "škola i džubre nikada neće izdati".

ne brini, doći će dušebrižnici na ovu temu pa će početi sa pričom kako za sposobne uvijek ima mjesta. to je tačno. ali pod uvjetom da već znaš posao koji trebaš raditi, a niko nijedan ne nauči na fakultetu. teško da će neko imati strpljenja da te sačeka da ti naučiš posao, a jebiga, nisu svi ni izuzetno nadareni i talentovani pa da te odjednom svi požele imati u svojoj firmi.

hoću reć', teže je dobiti posao i iskustvo, nego fakultet završiti. a tvoja dilema je više, koliko vidim, moralna.

jebiga, od toga se ne živi.

ja bih svakako aplicirao. lako je odbiti ponudu za posao ako već do toga dođe i ako se predomisli.
Klitemnestraaa

#3 Re: Aplicirati za posao prije zavrsetka faksa ili cekati dok ne zavrsim?

Post by Klitemnestraaa »

Ma moji vele ko jednom ostavi faks, nikad ga ne zavrsi, ako pocnem raditi nikad necu imati papir, kajat cu se citav zivot, bla, bla... :run: Pogotovo sto je to u inostranstvu. Doduse, rijec je o Centralnoj Europi, nije Azija ili stajaznam daleko, ali eto, ljudima koji nikad nisu bili izvan Juge to izgleda k'o Mars daleko.

I ja kontam da su vjestine vise cijenjene, nego diploma, jer u svakom slucaju poslodavca zanima sta znam raditi, a ne koji papir imam. Pogotovo sto mi je faks drustvenog usmjerenja (i ne bas tako tezak za zavrsiti :roll: ), kad ga zavrsim bit cu profesionalna prevoditeljica - koga, cega; komu cemu?

Mislim i ja da cu poceti aplicirati pa ako ista bude - bude.
Haris.ba

#4 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Haris.ba »

Ja sam najviše učio i polagao ispita kad sam radio. Doduše na postdiplomskom. Ali sam imao elana. Sada nešta nemam (trebam da nešta završim - sam sebe lažem). Do tebe je. Znači - nije da se ne može. Može kad se hoće. I kad dijete dođe se može.

A možeš li se kako prebaciti na ekonomiju gore?
Klitemnestraaa

#5 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Klitemnestraaa »

Haris.ba wrote:Ja sam najviše učio i polagao ispita kad sam radio. Doduše na postdiplomskom. Ali sam imao elana. Sada nešta nemam (trebam da nešta završim - sam sebe lažem). Do tebe je. Znači - nije da se ne može. Može kad se hoće. I kad dijete dođe se može.

A možeš li se kako prebaciti na ekonomiju gore?
E s tim se slazem, i ja kad nesto radim - radim, a sad kad sam lijena, lijena sam za sve.

Ne mogu jer je full-time posao.
numizmatic

#6 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by numizmatic »

Bježi ne osvrći se
Last December

#7 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Last December »

+1 za pos'o. Papira će bit, i tariguza i diploma, za to se ne sikiraj, al posla vjerovatno neće 8-) :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8 Re: Aplicirati za posao prije zavrsetka faksa ili cekati dok ne zavrsim?

Post by Chmoljo »

Klitemnestraaa wrote:Ma moji vele ko jednom ostavi faks, nikad ga ne zavrsi, ako pocnem raditi nikad necu imati papir...
ma ono da krkanski poentiram: znaš šta se, između ostalog, briše papirom. :D

ja vjerujem da tvoji to sve govore jer ti žele najbolje, ali to ne znači da oni znaju šta je za tebe najbolje. vremena su se promijenila, i svako ko se oslanja na papir, završenu školu bez da iza toga stoji usavršavanje i znanje u praksi, stručnost, može jedino gledati da se prikači na budžet da ima iole pristojnu platu. a svi znamo kako to ide.
Klitemnestraaa

#9 Re: Aplicirati za posao prije zavrsetka faksa ili cekati dok ne zavrsim?

Post by Klitemnestraaa »

Chmoljo wrote:
Klitemnestraaa wrote:Ma moji vele ko jednom ostavi faks, nikad ga ne zavrsi, ako pocnem raditi nikad necu imati papir...
ma ono da krkanski poentiram: znaš šta se, između ostalog, briše papirom. :D

ja vjerujem da tvoji to sve govore jer ti žele najbolje, ali to ne znači da oni znaju šta je za tebe najbolje. vremena su se promijenila, i svako ko se oslanja na papir, završenu školu bez da iza toga stoji usavršavanje i znanje u praksi, stručnost, može jedino gledati da se prikači na budžet da ima iole pristojnu platu. a svi znamo kako to ide.
OK, hvala na odgovoru. :)
Posao je international inside sales representative u IT sektoru, pa ako ima ko da zna ista o ovome poslu te da li bi se isplatilo zbog istog zadnji semestar ostaviti/zalediti/halaliti, dobro bi dosla isto koja rijec. :)
KB9

#10 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by KB9 »

faks naravno

ako imas pojma o onom sto zavrsis poso ti sam dodje

kod nas za poso kukaju mahom sve same smote
Connaisseur Karlin

#11 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Connaisseur Karlin »

Klitemnestraaa wrote:Vidjela sam jednu super priliku u inostranstvu za koju imam kvalifikacije. Samo se vjestine traze koje ja sticajem nekih slucajnih okolnosti imam. Faks ne traze. U struci mi je manje-vise (management neki, sales&mktg fazon). Plata je OK, dovoljna za OK zivot (bez rasipanja, ali pokriva troskove kirije, hrane, izlazaka itd).
Mislila sam da apliciram, medjutim treca sam godina vanredno faksa (sasvim nebitno nesto, jezik) i trebam diplomirati u septembru (kontala sam dva ispita za 9. ostaviti, a ostale u roku ocistiti). Sem toga, primam stipendiju za koju moram cistiti semestre, ako ne ocistim moram je vratiti natrag. Upisala sam isto prvu godinu ekonomije redovno (dok sam treca jezika vanredno) kako bih skupila 60 ECTS s kojim bih mogla dalje u inostranstvu studirati, ali u ovom slucaju bih mogla skupiti samo 30 ECTS.

Da ste na mom mjestu, da li biste aplicirali? To znaci, ako dobijem posao upitno je hocu li diplomirati u septembru te morat cu vratiti stipendiju firmi koja me stipendira na mjesecnoj bazi (sta je blam jer sam jedva preko stele dobila stipendiju, ali eto). Samo diplomiranje mi nece donijeti posao jer studiram nesto znj nebitno, drustvene nauke, ali mi femili ocekuje da ga zavrsim. Ta firma sto me stipendira isto ocekuje da kod njih volontiram ljeti te nakon faksa da ostanem raditi (sto mi se ne svidja jer je rintanje u nekom selu u pm, ali ako je to jedina prilika onda daj sta das, jel).

Znam da nisam ni dobila posao, ali kontam ako nisam spremna u martu vec (ili cak i ranije) da se selim vani i pocnem raditi, nema svrhe ni aplicirati i prolazti kroz sve moguce intervjue (pogotovo ne ako budu trazili da osobno dodjem). Pocela sam malo guglati o poslovma i evo ne znam ni ja da cekam dok ne diplomiram ili da vec pocnem aplicirati na sve moguce pa ako ista bude, bude. :? :roll:
Malo sam all over the place s mislima i nemam pojma sta hocu, pa bih voljela da me neko prosvijetli
MOj prijatlejski savjet:

prerano si postavila pitanje, jer potraga za poslom traje cesto puta dugo,a mozes tek dobiti ,ankon niza intervjua posao ,mozda tokom kasnog ljeta ,i bilo bi pametno da prihvatis posao,a na ispite dodjes u septembru , na para dana,to u kompanijama potpuno odobravaju; ili druga opcija, uradis transfer predmeta i tamo diplomiras na nekom od stranih faksova :-D ganjaj posao,a papiri sa obrazovanjem se mogu realizirati,ali se dobro informiraj :-D Trec opcija,dok tamo radis tokom ljeta,trazi druge poslove :-D U svijetu,najnomrlanije je traziti posao 6 mjeseci prije diplomiranja :thumbup: Sve se moze kad se hoce :-D
Klitemnestraaa

#12 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Klitemnestraaa »

Hvala svima na odgovorima. :)

Aplicirala sam pa bumo vidli, za vecinu imaju tipa po 2 intervjua plus zadnji dio imam kao dan gdje cijeli dan provedem s njima radeci da vide kako se snalazim i jesam li prava osoba. Ja mislila posaljem CV, Skype intervju i sutra kazu jesi-nisi. :-) :lol: :lol: :lol: Pa dobro neko rece, ovo je mozda za oktobar regrutacija, lol. :lol: :lol:

Fazon je u tome sto u ovim ASAP konkursima, tj. onim gdje im treba neko da se doseli tipa za 7 dana smanje kriterije i lakse je upasti pa rekoh ako bih se dovela u poziciju ILI-ILI sta da radim. Transfer kredita ne dolazi u obzir, imam jos par ispita, ne bi mi pola gore priznali, a i ovdje mi je lako dovrsiti, samo eto vrijeme me.. Svima godisnji na more, meni na faks. :izet: :izet:
peepeep

#13 Re: Aplicirati za posao prije zavrsetka faksa ili cekati dok ne zavrsim?

Post by peepeep »

Klitemnestraaa wrote:Ma moji vele ko jednom ostavi faks, nikad ga ne zavrsi, ako pocnem raditi nikad necu imati papir, kajat cu se citav zivot,
Kao neko ko je napustio više fakulteta nego što je završio, mogu ti reći da je ovo istina a i nije! Nećeš se vratiti da ga završiš, čak i ako se vratiš - nećeš vjerovatno imati živaca (posebno ne kod nas) da završavaš fakultet u kasnijim godinama jer te jednostavno više neće vući ono što te vuklo, neće ti biti interesantno a sa "punijim" životom - poslom i porodicom (i pokojim prijateljem) - ni vrijeme ti neće biti prijatelj.

A o kajanju... svako se kaje zbog nečega. Bolje se kajati što nisi završila fakultet nego što si odbila posao jer se fax može završiti i u 60toj (mada nije preporučljivo jer slabo fajde imaš i u 20toj a kamoli u poznim godinama). Ovo ti govorim iz iskustva - upisao se po drugi put na fax i onda prva prilika da krenem raditi je bila i više nego dovoljno poticajna da mahnem zbogom fakultetu i nastavim dalje sa životom.

Sretno i berićetli i vodi i mene ako ideš negdje gdje je lijepo :D
TRANCE

#14 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by TRANCE »

Samo budala može prekinuti studij na zadnjoj godini radi posla ako nije finansijski hitno. Jer poslova na zapadu će uvijek biti, nije to BiH pa da ako propustiš jedan posao čekaš 10 godina na naredni. A diploma kakva god da je, uvijek će ti biti dodatni plus kod normalnog poslodavca.
svi u napad

#15 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by svi u napad »

E ovo je ono bas nase bosansko tipicno. Iskreno sam se nasmijao. Izvini zbog ovog jer nemam namjeru da te uvrijedim nego mi bas simpaticna nas balkanska glupost. Nase klasicno sta bi bilo kad bi bilo. Zrlim ti od src sve najbolje al ti tek aplicirala i cekas na eventualne intervjue a postavljas pitanje kao da si vec dobila posao. Ako ja dobijem na lotu 100 000 km sta da uradim sa njima je slijedece pitanje?
Drago mi je vidjeti forumase koji su se aktivno ukljucili (cak i moderator Chmoljo) u diskusiju.
Kad dobijes posao onda se javi kako bi ti pomogli a do tada uzivaj u mladosti i ljubavi. Pozdrav i puno srece.
Tomahawk11
Globalni moderator

#16 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Tomahawk11 »

Idi radi.
Poslije imas opcije - da se prebacis tamo i zavrsis.
Ili, da upises nesto sto je vezano za djelatnost kojom se bavis.
Ima ovdje vec i previse onih koji su diplomirali, a kradu Bogu dane (nazalost).
Onaj ko kaze da je posao prepreka da bi se zavrsio fakultet, ili laze sam sebe ili zivi u nekoj paralelnoj stvarnosti koja nema dodira sa realnom stvarnoscu.
Zaledi ti to sto si pocela, a ako budes htjela zavrsiti, bice prilike.
Bolje zaposlena bez diplome, nego sa diplomom bez posla :wink:
Last December

#17 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Last December »

Nedavno je bila priča u medijima o statusu vječitih studenata i da li im treba dozvoliti da završe studij. BIlo je toliko lažnog moralisanja u komentarima u fazonu kako su lijeni, bezobrazni, troše državne pare i šta sve ne. Takvi ne uzimaju u obzir da je fakultetski program radi na principu "cookie cutter" što znači da pokušava da utrpa svakog studenta u isti kalup što je nemoguće - i socijalno i finansijski i kakogod. Neki studenti nikad neće imati uslove kakve imaju neki drugi. Neki imaju ozbiljne zdravstvene probleme itd.

Kada čovjek prestane da se poredi s drugima i prestane da osuđuje druge život postane mnogo ljepši i lakši.

Jednostavno čovjek shvati da nismo svi jednaki i da nikad nećemo biti a iz istog razloga shvati da božja pravda na ovom dunjaluku ne postoji. Valjda tad čovjek odraste i prestane biti dijete. Sve one bajke što su nam pričali prestaju i probudiš se u surovoj realnosti.
Edin H.

#18 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Edin H. »

Je'l pos'o dobar, a para laka?
Mis mekinjas

#19 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Mis mekinjas »

Teze je studirati uz posao.
Mogla bih jos svasta pisati ali ovo je dovoljno. :mrgreen:

Radi, studiraj i samo ne slusaj najusraniju bosansku suplju:" Znam ja njih bez skolei pametnijih i uspjesnijih."
E od te mi se najposebnije sere.
Comandini

#20 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Comandini »

Pa mozes prihvatiti posao i onda se uporedo upisati na fax istog smjera tamo, traziti priznavanje ispita ( vjerojatno ce vecinu priznati a par ne ) i onda lagano zavrsis faks dok radis za recimo jednu godinu.
Amaya

#21 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Amaya »

svi u napad wrote:E ovo je ono bas nase bosansko tipicno. Iskreno sam se nasmijao. Izvini zbog ovog jer nemam namjeru da te uvrijedim nego mi bas simpaticna nas balkanska glupost. Nase klasicno sta bi bilo kad bi bilo. Zrlim ti od src sve najbolje al ti tek aplicirala i cekas na eventualne intervjue a postavljas pitanje kao da si vec dobila posao. Ako ja dobijem na lotu 100 000 km sta da uradim sa njima je slijedece pitanje?
Drago mi je vidjeti forumase koji su se aktivno ukljucili (cak i moderator Chmoljo) u diskusiju.
Kad dobijes posao onda se javi kako bi ti pomogli a do tada uzivaj u mladosti i ljubavi. Pozdrav i puno srece.
+1 :thumbup:
puzzy

#22 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by puzzy »

Izvinite ako je pitanje malo off topic, neđutim, interesuje me da li je kod nas zakonom igdje regulisano vraćanje stipendije koja je inače opštinska u slučaju da ne upišem drugi semestar ili da napustim studij?
Hvala na odgovorima :)
Klitemnestraaa

#23 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Klitemnestraaa »

puzzy wrote:Izvinite ako je pitanje malo off topic, neđutim, interesuje me da li je kod nas zakonom igdje regulisano vraćanje stipendije koja je inače opštinska u slučaju da ne upišem drugi semestar ili da napustim studij?
Hvala na odgovorima :)
Ne moras vratiti. Nece ti provjeravati.
Klitemnestraaa

#24 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by Klitemnestraaa »

svi u napad wrote:E ovo je ono bas nase bosansko tipicno. Iskreno sam se nasmijao. Izvini zbog ovog jer nemam namjeru da te uvrijedim nego mi bas simpaticna nas balkanska glupost. Nase klasicno sta bi bilo kad bi bilo. Zrlim ti od src sve najbolje al ti tek aplicirala i cekas na eventualne intervjue a postavljas pitanje kao da si vec dobila posao. Ako ja dobijem na lotu 100 000 km sta da uradim sa njima je slijedece pitanje?
Znaci sansa da dobijem posao je k'o sansa da dobijem na lotu. :lol: :lol:
Fazon je u tome sto mi je financijski trosak (za moj studentski budzet) odlaziti na intervjueve, pa ako ne mislim u krajnjem slucaju raditi zasto onda da trosim i vrijeme i novac sada na te stvari.
Odlucila sam na kraju da apliciram za nekoliko poslova pa bumo vidli sta ce se desiti.

Hvala svima na odgovorima i podrsci. :)
puzzy

#25 Re: Posao ili faks (posljednji semestar ostao)?

Post by puzzy »

A ne znam, raspitivao sam se stvarno puno, jedni govore da cu morat da vratim svu stipendiju ukoliko potpisem taj ugovor. Sad mi je frka prava, jer ako me ipak otkriju uslijedice jos veca pretpostavljam. Tamo negdje u pravilniku ili u ugovoru stoji da ukoliko ne nastavim redovno studiranje da cu morat da vratim iznos.
Post Reply