Posao i preseljenje u Njemačku
-
developer10
#1 Posao i preseljenje u Njemačku
Ima li među nama forumašima nekog ko je sa bakalaureatom otisao u Nemčiju raditi pa da nam približi svoja iskustva vezana za:
prijave za posao
intervju
probni rad
radna viza/dozvola
pronalazak stana
rezije
javni prevoz, itd
Namjera mi je ista pa da malo prodiskutujemo o tome jer su tudja iskustva dobar orijentir.
prijave za posao
intervju
probni rad
radna viza/dozvola
pronalazak stana
rezije
javni prevoz, itd
Namjera mi je ista pa da malo prodiskutujemo o tome jer su tudja iskustva dobar orijentir.
Last edited by developer10 on 27/09/2014 15:53, edited 1 time in total.
- Dino777
#2 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Evo i ja da se ukljucim,i mene zanima isto pitanje 
- Paranoid
#3 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Imas na pdf "dijaspora" sve objasnjeno, ali evo ti par savjeta..developer10 wrote:Ima li među nama forumašima nekog ko je sa bakalaureatom otisao u Nemčiju raditi pa da nam približi svoja iskustva vezana za:
prijave na posao
intervju
probni rad
radna viza/dozvola
pronalazak stana
rezije
javni prevoz, itd
Predpostavimo da ti je zanimanje u DE deficitarno i da znas se sporazumjet na njemačkom jeziku..Pronadji poslodavca (salji CV na sve stranei i prozivaj ih svakodnevno) koji bi te primio i zamoli ga da kontaktira biro za zaposljavanje u Bonu.. U medjuvremenu dok tvoj poslodavac rjesava pitanja koja postavljaju iz Bona, ti dolazis da potpises predugovor, raspitas se za stanove i vracas se u BiH....pravac ambasada, onda papirologija i cekanje..
Dobijes li ulaznu vizu u Njemackoj ambasadi, ponovo dolazis u DE i javljas se na posao...u medjuvremenu odlazis do Ureda za strance gdje ispunis formulare na osnovu kojih dobijes vizu sa rokom trajanja probnog rada..(1 god).
Kirija za stan je razlicita...od mjesta do mjesta..plus kaucija.
Što se tiče prevoza najjbolje ti je doci s autom jer ces daleko vise ustedjeti, a samim time i vise posla zavrsiti.
Sretno!
-
developer10
#4 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Hvala. Tema je možda jako preuranjena jer sam tek upisao fakultet (FIT u Mostaru) - diplomu u IT sektoru nemam mada iskustvo solidno imam. Nadam se da ću nekako moći otići i prije diplomiranja ali su male šanse za to jer mi je diploma pretpostavljam dio dokumentacije za papire.Paranoid wrote:Imas na pdf "dijaspora" sve objasnjeno, ali evo ti par savjeta..developer10 wrote:Ima li među nama forumašima nekog ko je sa bakalaureatom otisao u Nemčiju raditi pa da nam približi svoja iskustva vezana za:
prijave na posao
intervju
probni rad
radna viza/dozvola
pronalazak stana
rezije
javni prevoz, itd
Predpostavimo da ti je zanimanje u DE deficitarno i da znas se sporazumjet na njemačkom jeziku..Pronadji poslodavca (salji CV na sve stranei i prozivaj ih svakodnevno) koji bi te primio i zamoli ga da kontaktira biro za zaposljavanje u Bonu.. U medjuvremenu dok tvoj poslodavac rjesava pitanja koja postavljaju iz Bona, ti dolazis da potpises predugovor, raspitas se za stanove i vracas se u BiH....pravac ambasada, onda papirologija i cekanje..
Dobijes li ulaznu vizu u Njemackoj ambasadi, ponovo dolazis u DE i javljas se na posao...u medjuvremenu odlazis do Ureda za strance gdje ispunis formulare na osnovu kojih dobijes vizu sa rokom trajanja probnog rada..(1 god).
Kirija za stan je razlicita...od mjesta do mjesta..plus kaucija.
Što se tiče prevoza najjbolje ti je doci s autom jer ces daleko vise ustedjeti, a samim time i vise posla zavrsiti.
Sretno!
Mislim da tema može biti od koristi ne samo meni već i mnogim drugim pa predlažem da nastavimo pisati.
- Šunj
#5 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Code: Select all
http://www.muenchen.de/dienstleistungsfinder/muenchen/1080627/Code: Select all
http://www.muenchen.de/rathaus/home_en/Department-of-Public-Order/Foreigners-Office/Employment-self-employment-economic-migrationAppointment booking
How to book an appointment
EU Blue Card
The EU Blue Card is a temporary residence permit for living and working in Germany
Who can apply for a EU Blue Card?
Nationals from all over the world – unless they are EU-nationals or citizens of Switzerland, Iceland, Norway, Liechtenstein and Norway. Those do not need a Blue Card to live and work in Germany.
General requirements
Applicants for the EU Blue Card need:
a German university degree or
a degree comparable to a German university degree or
an acknowledged foreign diploma
an annual gross income of 47.600 euros. A lower limit of 37.128 euros applies to occupations where there is a skills shortage (such as natural scientists, mathematicians, engineers, physicians, and highly qualified IT professions)
The income limits are valid for the year 2014 and are adjusted annually..
in some cases the Federal Employment Agency (Arbeitsagentur) has to give its approval
Visa application
Most non-EU nationals will need to get a visa before coming to Germany.
For a visa you must contact your local German embassy or consulate. The German Foreign Office (Auswärtiges Amt) provides more information about who needs a visa and how to apply for a visa.
For a visa application you have to submit a foreign-employment form ("Ausländerbeschäftigung"), completed by your prospective employer.
After your Arrival: Residence Registration
Within one week of your arrival in Munich you need to register your address at the Residence Registration Office (called „Bürgerbüro“). You will receive a written confirmation of registration. This proof of registration is often required by other institutions or authorities.
EU Blue Card application
Blue Card applicants are required to book an appointment as soon as possible.
On the scheduled day you need to apply in person with the following documents:
completed application form
valid passport
a recent biometric passport photograph (photo booth available at our offices)
university degree or diploma (with a certified German translation and in some cases a formal acknowledgement)
for applicants with a foreign university:
a binding job offer. Your employer needs to fill out the form called „Ausländerbeschäftigung“.
for applicants with a German university degree
a work contract
proof of current expenses relating to housing:
for tenants: rental contract specifying the size and monthly costs of your accommodation (including heating and additional charges)
for home owners: contract of purchase, documentation of monthly interest payments and maintenance fees
Please note, that in some cases additional documents may be required.
If your EU Blue Card expires and you want to renew it, you need to submit the above mentioned documents plus a current proof of income (salary slips of the past three months) and a current proof of employment stating the type and duration of employment.
Validity period:
A EU Blue Card can be issued for a maximum term of four years.
If the job term is less than four years, it will be issued to cover the work contract period plus three months.
Fee :
110 euros
Change of Employer:
The EU Blue Card is tied to your employer. You need the Foreigners Office's permission if you want to change to a new employer within the first two years of your stay.
Residence Permit for Self-employed Work
This residence permit authorizes the holder to take up self-employed work
No permit is required for
EU nationals, citizens of Norway, Liechtenstein, Iceland or Switzerland and their family members
holders of a residence permit which expressly allows to engage in gainful activities
A permit may be granted if the business activity
meets special regional demands or coincides with overriding economic interests or is expected to have positive effects on the economy
has a solid financial basis (sufficient owner's equity or a loan commitment)
Visa application
For a visa you must contact your local German embassy or consulate. The German Foreign Office (Auswärtiges Amt) provides more information about who needs a visa and how to apply for a visa.
After your arrival: Residence Registration
Within one week of your arrival in Munich you need to register your address at the Residence Registration Office (called "Bürgerbüro"). You will receive a written confirmation of registration. This proof of registration is often required by other institutions or authorities.
Residence permit for self-employed work
Applicants are required to book an appointment.
valid passport
detailed outline of your business idea
details and time frame regarding the number of jobs and training positions to be created
description how your business idea may contribute to innovation and research
(where applicable)
detailed curriculum vitae
(please enclose diplomas, certificates and other evidence of your qualifications. Foreign documents require a certified German translation. In some cases a formal acknowledgement of your qualification is required.)
references and description of your entrepreneurial experience
documentation of the intended capital input, where necessary the amount of owner's equity (bank statements, confirmation of your bank) and the amount of borrowing (loan commitment)
Please note that in some cases additional documents may be required.
Settlement Permit for Third-Country Highly Qualified Persons
Holders of a settlement permit are entitled to permanent residence in Germany. While most residence titles are initially issued on a temporary basis (like the EU Blue Card), highly qualified professionals may be granted a permanent-residence status directly upon their arrival.
Non-EU nationals who are highly qualified professionals can apply for a settlement permit (a permanent right to reside and work in Germany) if they meet the following requirements:
applicants are likely to integrate into their host country's way of life
they have sufficient means of subsistence
Highly qualified persons are in particular:
scientists with special technical knowledge
high-ranking teaching personnel
high-ranking scientifc personnel
Visa application
For a visa application you have to submit a foreign-employment form, completed by your prospective employer.
After your arrival: Residence Registration
Within one week of your arrival in Munich you need to register your address at the Residence Registration Office (called „Bürgerbüro“). You will receive a written confirmation of registration. This proof of registration is often required by other institutions or authorities.
Settlement permit application
Applicants are required to book an appointment.
valid passport
university degree or diploma (with a certified German translation and in some cases a formal acknowledgement) otherwise your employer needs to fill out the form called „Ausländerbeschäftigung“.
a work contract
evidence of special qualifications (for example scientific awards, international reputation, references of scientific institution or organisation, klix publications)
proof of current expenses relating to housing:
for tenants: rental contract specifying the size and monthly costs of your accommodation (including heating and additional charges)
for home owners: contract of purchase, documentation of monthly interest payments and maintenance fees
In some cases additional documents may be required.
Fee:
250 euros
Application forms and links:
Application Form (Blue Card, Settlement Permit) (347,1 KB, PDF)
download
"Ausländerbeschäftigung" (employment-of-foreigners form) (0,6 MB, PDF)
download
Residence Registration Office (Bürgerbüro)
German Foreign Office (Auswärtiges Amt)
Federal Employment Agency (Arbeitsagentur)
Recognition of Foreign Professional Qualifications
Sample Passport Photos
Service-Center for International Professionals
Kontakt
Landeshauptstadt München
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
-
developer10
#7 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Da malo oživim temu i upitam ljude s iskustvom - kako se kreću cijene nekretnina u manje skupim dijelovima nekog većeg njemačkog grada. Npr. na periferiji Stuttgarta ili Muenchena. Npr. stan kvadrature koja je u skladu sa zakonskim odredbama za bračni par i dvoje djece.
- madner
#8 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Nema zakonske odredbe za kvadraturu, no malo ko ce ti dati stan od 50 kvadrata ako ste cijela familija.
Cijena za Minken je oko 15 eurica po kvadratu, plus rezije. Rezije su skuplje nego ovdje.
Porez na platu je veci.
Cijena za Minken je oko 15 eurica po kvadratu, plus rezije. Rezije su skuplje nego ovdje.
Porez na platu je veci.
-
seiko
#9 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Ako te zanimaju cijene kirija ukucaj u google mietspiegel i naci ces tacno koliko se gdje krecu. Jos bi nesto jako bitno napomenuo a to je da nije kod njemaca bitno koliko si blizu grada nego kakvo je mjesto za zivot sta sve imas u blizini. jedino mi jos patimo od toga da budes blizu centra grada a nije bitno sto ti komsija gleda u fildzan sa prozora. Tako ces naci stan 10 minuta od centra koji kosta 500 eura a stan sat vremena od centra isto toliko ili jos vise. sta je fol? pa ovaj prvi je u nekom problematicnom naselju sa puno stranaca i ogromnim zgradurinama ala alipasino. Tako da nikoga ne zavara to da gleda koliko je udaljeno od centra grada. Kad krenes radit raspitaj se kod radnih kolega koje dijelove grada trebas izbjegavati i zapisi na papir i kloni ih se.
-
Nomo
#10 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
madner wrote:, no malo ko ce ti dati stan od 50 kvadrata ako ste cijela familija.Nema zakonske odredbe za kvadraturu
Porez na platu je veci.
ovo nije tacno . zakonska odredba postoji ali od pokrajine do pokrajine i od grada do grada . ne mozes stan u nekom selu rentati kao da u centru minhena . itekako postoji zakonoska regulativa . u njemackoj je sve zakonom regulisano pa i to . njemacka ne bi bila njemacka da pusti ljudima da oni regulisu kako hoce .
- dinooh
-
Nomo
#12 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
madner wrote:Nema zakonske odredbe za kvadraturu,Cijena za Minken je oko 15 eurica po kvadratu, plus rezije. Rezije su skuplje nego ovdje.no malo ko ce ti dati stan od 50 kvadrata ako ste cijela familija.
Porez na platu je veci.
e vidis ovo je tacno . zakonom je regulisano koliko kvadrata minimalno i koliki broj soba mora imati par sa troje djece . npr
znaci zakon ! svugdje i svuda zakon . nista nije prepusteno samovolji . stan u minhenu je puno skuplji od onog u duisburgu ali su tamo vece plate , standrad i kvaliteta zivota su na prvom mjestu bas u minhenu . zato je i najskuplji u njemackoj .
- uglavnomja
#13 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
de nemojte zezati
zakonska odredba koliko m2 kad se unajmljuje stan?????
postoji zakonska odrdba kad ti drzava dodjeljuje - placa socijalni stan, ali ti za svoje pare uzimas ono sto nadjes i sto ti odgovara. bilo da kupujes ili unajmljujes.
postoji zakonska odrdba kad ti drzava dodjeljuje - placa socijalni stan, ali ti za svoje pare uzimas ono sto nadjes i sto ti odgovara. bilo da kupujes ili unajmljujes.
-
Nomo
#14 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
nije rijec o tome sta ces ti za svoje pare kupiti iznajmiti nego stanodavac ne moze u bochumu za stan od 50 kvdrata traziti 15 00 eura . u jednoj selendri gdje sam zivio jednu godinu cijena kvdrata za iznajmiti je izemdju 4-i 5 eura . to je zakon . i tako je i bilo . ako ti stalo to ces pronaci ja sam clan tog zakona stvaka ta i ta drzao u svojim rukama .uglavnomja wrote:de nemojte zezati![]()
![]()
- uglavnomja
#15 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Nomo wrote:nije rijec o tome sta ces ti za svoje pare kupiti iznajmiti nego stanodavac ne moze u bochumu za stan od 50 kvdrata traziti 15 00 eura . u jednoj selendri gdje sam zivio jednu godinu cijena kvdrata za iznajmiti je izemdju 4-i 5 eura . to je zakon . i tako je i bilo . ako ti stalo to ces pronaci ja sam clan tog zakona stvaka ta i ta drzao u svojim rukama .uglavnomja wrote:de nemojte zezati![]()
![]()
cek malo, to je nesto sasvim drugo (mada ne kontam ni tu sta ce zakon
nego mislim na tu pricu da postoji zakon o broju clanova porodice i minimalnom broju m2.
nesto drugo, konkretno, vezano za temu.
u vecim gradovima stanodavac trazi depozit kirije, uglavnom 3 mjeseca, plus ugovor o zaposlenju, plus 3 zadnje plate i jos plus referanse od prethodnih stanodavaca ili ako neko trazi prvi put od nastavnika, sefova, trenera... nekoga ko nije familija ili prijatelj. plus sto imaju zahtjeve tipa bez djece, bez kucnih ljubimaca, bez auta, bez pusenja, bez partijanja, bez gostiju ...
tako da nije lako naci stan. a pogotovo postoje gradovi gdje je jako tesko. bilo je nekad na pdf dijaspora tema o tome
-
Nomo
#16 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
uglavnom ja
.
[/quote]
[quote]ne moze vlasniku niko zabraniti da trazi 15.000 eur za 10 m2,
.
Last edited by Nomo on 03/12/2014 20:56, edited 1 time in total.
-
Nomo
#17 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Nomo wrote:uglavnom ja
[quote]ne moze vlasniku niko zabraniti da trazi 15.000 eur za 10 m2,
moze !! zakon !! ali tebe ne zanima zakon , nego bosanska odnosno balkanska logika . ,, sta ce meni neko odredjivati za koliko cu ja iznajmiti svoj stan ,,
placam stan od 60 kvadrata 380 € hladan kao led . vrucina extra , sve po zakonu prije svega ( cjenakanje je ovdje nesvatljivo ovo nije pijaca u grudama ) . ja sam zivio u 4 evropske drzave a sada trenutno sam na bausteli u njemackoj ! a ti ?[/quote]
- uglavnomja
#18 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Zivim malo sjevernije, u norveskoj.
Ovdje nema tog zakona, u istom dijelu grada stan iste kvadrature moze imati i 3-4 puta vecu cijenu. Ne odredjuje samo broj m2 cijenu, nego stanje stana, sprat, balkon, parking ...
Imam raje u njemackoj, sad im djeca traze stanove, svakvih prica, ali nikad niko taj zakon spomenuo.
Ja ne znam 100%, zato pitam. Ako je tako, ok, ne moras se derati
Ovdje nema tog zakona, u istom dijelu grada stan iste kvadrature moze imati i 3-4 puta vecu cijenu. Ne odredjuje samo broj m2 cijenu, nego stanje stana, sprat, balkon, parking ...
Imam raje u njemackoj, sad im djeca traze stanove, svakvih prica, ali nikad niko taj zakon spomenuo.
Ja ne znam 100%, zato pitam. Ako je tako, ok, ne moras se derati
- dinooh
#19 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Ne znam postoji li zakon, ali vise puta sa TV-u je bilo kako se planira uvesti neka regulativa koja ce kontrolirati rast cijene stanova, kako iznajmljivanje, tako i kupovina. Jer cijene brzo rastu pa smatraju da ce u buducnosti stanovi biti dostupni samo visoj klasi, dok srednja i siromasni ostaju bez mogucnosti kupovine stana.
Sad ne znam je li usvojena ova regulativa. Ne bi me cudilo da nije.
Ali cijene moraju rasti kad je ponuda ogranicena, a potraznja svakim danom veca.
Sad ne znam je li usvojena ova regulativa. Ne bi me cudilo da nije.
Ali cijene moraju rasti kad je ponuda ogranicena, a potraznja svakim danom veca.
-
Kruler
#20 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
Ja sam otišao za Berlin prije dvije i po godine na poziciju Senior Software Engineer. Samo radno iskustvo, bez diplome. Programera stalno treba i solidno su plaćeni. Za ostale IT poslove nisam baš siguran.developer10 wrote:Hvala. Tema je možda jako preuranjena jer sam tek upisao fakultet (FIT u Mostaru) - diplomu u IT sektoru nemam mada iskustvo solidno imam. Nadam se da ću nekako moći otići i prije diplomiranja ali su male šanse za to jer mi je diploma pretpostavljam dio dokumentacije za papire.
Mislim da tema može biti od koristi ne samo meni već i mnogim drugim pa predlažem da nastavimo pisati.
Proces je bio:
- 1 dan nakon pravljenja profila na http://xing.com sam dobio ponudu
- 2 Skype intervjua kasnije sam pozvan na on-site intervju (naravno, firma je platila put i troškove)
- nakon toga sam obavješten da sam prošao i dobio ugovor na pregled
- ugovor sam potpisao i poslao poslijednju stranicu odskniranu i dobio istu s potpisom direktora
- prijavio se u ambasadu za D vizu s kopijom ugovora i papirologijom koja je navedna na stranici ambasade
- nazvao firmu i zamolio da provjere šta se dešava 15 dana kasnije
- dobio obavijest da je sve ok i da će me nazvati iz ambasade
- 2 dana kasnije me nazvali iz ambasade
- kupio kartu i preselio se
Sve skupa je trajalo nekih 2--3 mjeseca.
Doduše, ako je suditi prema nedavnim iskustvima, trebaće ti diploma (za blue card) prije no što kreneš tražiti posao. Kolega iz Beograda je nedavno dobio odlično plaćen posao i nije mogao početi jer su ga odbili za vizu radi nedostatka diplome.
Što se potrage za stanom tiče, to je posebna priča. Ako si sam, nije problem, rentaš sobu u WG-u za par stotina eura (režije uključene), kao i većina mladih. Mislim da je samcu čak i interesantnije živjeti tako. Ako si s porodicom, traženje stana zna biti problematično.
U Belinu je uobičajeno da stanodavci traže:
- Anmeldebestätigun - prijava mjesta boravka
- 3 x Gehaltsabrechnung - poslijednje platne liste (ili garancija od firme da zarađuješ određenu sumu),
- Schufa (nešto kao kreditni rejting),
- Mietschuldenfreiheitsbescheinigung - Potvrda od predhodnog stanodavca da si uredno plaćao kiriju i da nemaš dugova
- Kopija pasoša za stance
Sobe možeš tražiti na:
- http://www.wg-gesucht.de/
a stanove na:
- http://www.immobilienscout24.de
Zakon (koliko ja znam) ne zabranjuje da traže koliko hoće za kiriju, ali može da zabrani da se ugovorena kirija povećava više od određenog procenta na godišnjoj osnovi bez nekog super bitnog razloga. Isto tako te ne mogu izbaciti iz stana koji rentaš dugoročno bez razloga.
- graue_maus
#21 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
12 qm po clanu porodice.......Nomo wrote:madner wrote:, no malo ko ce ti dati stan od 50 kvadrata ako ste cijela familija.Nema zakonske odredbe za kvadraturu
Porez na platu je veci.
ovo nije tacno . zakonska odredba postoji ali od pokrajine do pokrajine i od grada do grada . ne mozes stan u nekom selu rentati kao da u centru minhena . itekako postoji zakonoska regulativa . u njemackoj je sve zakonom regulisano pa i to . njemacka ne bi bila njemacka da pusti ljudima da oni regulisu kako hoce .
-
Nomo
#22 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
pa ste se petljas koji qurac na temu njemacke a ja ovdje skoro pemziju zaradio .uglavnomja wrote:Ovdje nema tog zakona, u istom dijelu grada stan iste kvadrature moze imati i 3-4 puta vecu cijenu. Ne odredjuje samo broj m2 cijenu, nego stanje stana, sprat, balkon, parking ...Zivim malo sjevernije, u norveskoj.
zato pitam. Ako je tako, ok, ne moras se deratiJa ne znam 100%,
- uglavnomja
#23 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
ne znam kako si sa penzijom stao, ali ti je kultura komunikacije

- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#24 Re: Posao i preseljenje u Njemačku
rece.sova.sjenici......jer.ne.zna.sjenica.da.je.sova.odvala.forumauglavnomja wrote:ne znam kako si sa penzijom stao, ali ti je kultura komunikacije![]()
Pozdrav.bambi