Posao i karijera u Sarajevskim arhitektonskim ateljeima

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
parameter345

#1 Posao i karijera u Sarajevskim arhitektonskim ateljeima

Post by parameter345 »

Pozdrav,

Ako se neko bavi arhitekturom zna li kako arhitektonske firme posluju ? Koliko su ti poslovi stabilni i perspektivni ? Isplati li se u tome karijeru traziti ili ipak u nekim drugim bransama ? (ja bih zelio da se posvetim necemu maximalno i trazim nesto sto cu raditi do duboke starosti a ne da sveram sa karijere na karijeru)

S obzirom da mogu da radim i imam ponude od dva arhitektonska ateljea sa SSS (bez arhitektonske diplome) na projektima 3d vizualizacije (znaci posao bi u biti bio da iz autocad tlocrta podignem model u 3dsmaxu, uradim modeling,texturing,shading,lighting,rendering kako enterijera tako exterijera).

Poslove sam nasao tako sto sam se javio ljudima emailom i pitao ih konkretno treba li im radnik na projektima 3d vizualizacije i ljudi su rekli da treba i da nije neophodan fakultet (svakako ne bih radio projektovanje jer je to posao arhitekte, to je njihova struka). I ovo je njihov dio posla naravno ali bi im ovim vjerovatno rasteretio pola posla s ledja jer bi mi samo proslijedili autocad tlocrte i ja podizem modele i radim vizualizaciju.
I kazu ljudi da mogu dobiti tromjesecnu obuku ako je to potrebno, oni su ok s tim.

Realno ima li tu posla ? i oni kupe projekte iz EU koliko sam primjetio. Jesu li i tu plate kao i u vecini ostalih Sarajevskih firmami (oko 500,600 KM) ? Ovo me naravno mnogo intersuje.

Pitam da znam u sta se upustam...

Hvala unaprijed.
Ci-Nick

#2 Re: Posao i karijera u Sarajevskim arhitektonskim ateljeima

Post by Ci-Nick »

parameter345 wrote:Pozdrav,

Ako se neko bavi arhitekturom zna li kako arhitektonske firme posluju ? Koliko su ti poslovi stabilni i perspektivni ? Isplati li se u tome karijeru traziti ili ipak u nekim drugim bransama ? (ja bih zelio da se posvetim necemu maximalno i trazim nesto sto cu raditi do duboke starosti a ne da sveram sa karijere na karijeru)

S obzirom da mogu da radim i imam ponude od dva arhitektonska ateljea sa SSS (bez arhitektonske diplome) na projektima 3d vizualizacije (znaci posao bi u biti bio da iz autocad tlocrta podignem model u 3dsmaxu, uradim modeling,texturing,shading,lighting,rendering kako enterijera tako exterijera).

Poslove sam nasao tako sto sam se javio ljudima emailom i pitao ih konkretno treba li im radnik na projektima 3d vizualizacije i ljudi su rekli da treba i da nije neophodan fakultet (svakako ne bih radio projektovanje jer je to posao arhitekte, to je njihova struka). I ovo je njihov dio posla naravno ali bi im ovim vjerovatno rasteretio pola posla s ledja jer bi mi samo proslijedili autocad tlocrte i ja podizem modele i radim vizualizaciju.
I kazu ljudi da mogu dobiti tromjesecnu obuku ako je to potrebno, oni su ok s tim.

Realno ima li tu posla ? i oni kupe projekte iz EU koliko sam primjetio. Jesu li i tu plate kao i u vecini ostalih Sarajevskih firmami (oko 500,600 KM) ? Ovo me naravno mnogo intersuje.

Pitam da znam u sta se upustam...

Hvala unaprijed.
Ako voliš taj posao, i imaš smisla i strasti ne boj se,uči i radi. Rezultati će doći i bit će iznad tvojih očekivanja.
Sretno!
mirsek

#3 Re: Posao i karijera u Sarajevskim arhitektonskim ateljeima

Post by mirsek »

Ateljei koji rade za svabe pocetna plata na probno 800 KM, poslije pola godine ide na duplo tj. na 1600 KM(ovo je za arhitekte s diplomom). Radis poslove sto stari radnici u Njemackoj nece da rade. Ako zelis da se maksimalno razvijas u struci ne gine ti odlazak odavde za 4-5 godina jer ovdje kao arhitekta neces moci da se bavis izazovnim projektima za skok u karijeri..
parameter345

#4 Re: Posao i karijera u Sarajevskim arhitektonskim ateljeima

Post by parameter345 »

a dobro recite mi jel' se moze tu razviti karijera u toj struci (arhitektonska vizualizacija,saradnik na tehnickim crtanjima) bez arhitektonskog fakulteta ,pa taman i da za 800 KM radim citav zivot ?
Post Reply