PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Bosnolog

#1 PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Bosnolog »

Ovo bi trebao biti jedan od nacionalnih prioriteta promocije,pomoci i podrske kantonalnih, entitetskih i drzavne vlade

Ovo bi se moralo osmisliti i raditi preko stranackih udruzenja,nevladinih organizacija,lobistickih i drugih udruzenja u BiH i dijaspori koristeci entitetska i drzavna sredstva javnog informisanja FTV,RTRS i BHTV kao i drugih TV kuca poput Hayata u BiH i dijaspori,te drugih elektronskih pisanih i audio medija koja su sada dostupna gotovo cijeloj BH dijaspori preko internet TV servisa,primjera radi http://www.bosnatv.com/us/?a=US ili satelitske programe za Evropu,Ameriku i Australiju cime fakticki prate sve sto se svakodnevno desava u BiH.

Ovo se treba takode promovisati kao dio svakodneve informativne djelatnosti unutar BiH sa posebnim osvrtom na dijasporu,a ne samo pred izbore kada je vec kasno,cime bi se konstantno upoznavalo stanovnistvo vaznosti i potrebe registracije u mjestu predratnog prebivalista u izbornoj bazi podataka,kakao bi mogli glasati sto je najace oruzje odbrane i jacanja BiH

Da bi bilo sto ostvarili BiH potrebno je posjedovnja cipsovih dokumenata koje bi vadili kada dodu u Bosnu u posjetu ili kao povratnici.

Registracije novorodenih van BiH je jedan od prioriteta o kojoj se treba insistirati jer ako ne registruju dijecu rodenu van BiH i ne dobiju JMBG njihova unucadi gube drzavljanstvo BiH sto je i bio cilj onih koji su im pobili i protjerali oceve,majke,djedove,nane i ostale.

-Povratak protjeranih (Ministarstva za izbjeglice i protjerana lica na entitetskom i drzavnom nivou )

Ministarstvo za ljudska prava i Izbjeglice BiH http://www.mhrr.gov.ba/Default.aspx?tem ... ageIndex=1

Federalno ministarstvo za raseljena lica http://www.fmroi.gov.ba/bosanski/index.php

-Registracija/prijava u mjestu predratnog boravka (Opstinski uredi,Ambasade BiH i Konzulati)

-Vadenje validnih CIPS-ovih dokumenata i BH Pasosa (Ministarstvo civilnih poslova BiH http://www.mcp.gov.ba/Default.aspx?temp ... ageIndex=1)

-Izbori ,glasanje prijeve u vezi glasackog materijala (http://www.izbori.ba/default.asp)

-Prijava novorodene dijece vam BiH i njihova registrcija te dobijanje JMBG (Jedinstvenog Maticnog Broja Gradana)preko Ambasada BiH ili konzulata van BiH ili u BiH uz dokaz izvoda rodnog lista doticne zemlje.

-Rijesavanje Imovinsko pravnih odnosa protjeranih lica i povratnika (U opstinama mjesta prebivalista ili uz punomoc ovlastenog lica advokata)

-Rjesavanje socijalnih,penzionih i drugih naknada ukljucujuci zdrastveno osiguranje za povratnike od strane Kantona iz kojeg se povratnik vraca kao i uz pomoc federalne i drzavne vlade te programa pomoci odrzivog povratka sa naglaskom stvaranja uslova za pokretanje malih firmi i kreditiranje istih.(Boracke penzije,Dodatci,Penzije,Invalidnine,programski projekti i pomoci iz kantona,entiteta,drzave i donatori)

-Finansiranje odrzivog projekta kao prioritet FBR (Federalne Banke za Razvoj) sa planiranim kratkorocnim i dugorocnim budzetom preko Federalne vlade

-Lobiranja za finansiranje/donacije,namjenske pomoci povratnickoj populaciji

-Stvaranje regionalnih industrijskih centara za otkup i preradu proizvoda kao dio projekta pomoci odrzivog povratka povratnika
(Bihac,Banjaluka,Gorazde,Srebrenica,Tuzla,Sarajevo,Mostar, Zenica, Brcko,)

-Medijska promocija i pokroviteljstvo povratka,vadenja dokumanata i registrovanje za izbore

Vase ideje prijedlozi i doprinos na ovu temu,
Skijaš

#2 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Skijaš »

Ne mislim da je realno očekivati da neko ko je do prije rata živio 8 kilometara makadamskim putem od centra Rogatice, napusti Sidney i vrati se u borovinu među vukove. Možda oni koji nemaju djece i ne moraju u grad svaki dan. Isto tako, ima i onih koji su živjeli u stanovima po Zvorniku, Bratuncu, Višegradu i Foči, njima ne pomaže motokultivator ili pomoć oko otkupa poljoprivrednih proizvoda, oni ne mogu živjeti ni od tog mikrozemljoradništva. Ovdje je potreban fokusiran pristup, treba odrediti šta je cilj. Cilj je ojačati biračku bazu za stranke koje se smatra probosanskohercegovačkim. Kako to uraditi ?

- oživljavanjem onih zajednica koje već leže uz međugradske ceste ili su naslonjene na veća naseljena mjesta. Identificiraš 30 takvih sredina, svakoj odrediš mjesto iz FBiH koje će joj biti sponzor i onda imaš 30 projekata koji ne trebaju micromanagement iz Sarajeva nego idu paralelno kroz saradnju čelnih ljudi u tim mjesnim zajednicama i načelnika opština u FBiH. Evo Travnik može biti sponzor Konjević polju recimo. I svaki mjesec neki novi projekat, Travničani to neće osjetiti, a u Konjević polju će se polako stvarati preduslove za opstanak.

- formiranjem novih zajednica, za one od kojih se ne može očekivati povratak u šumu. Bošnjačko stanovništvo posjeduje zemljište na kojem bi se širom manjeg entiteta moglo začeti nova naselja, bliže postojećim mjestima ili uz međugradske ceste. Jednospratne kuće u nizu, uz sve priključke te uz alokaciju dva dunuma zemlje svakom od domaćinstava, jeste nešto zbog čega bi se neko vratio iz Texasa. Ovdje bi se takođe moglo naći eventualne sponzor-gradove, ali recimo van BiH, u nekim od muslimanskih zemalja. Istanbul bi sam mogao sponzorisati desetak ovakvih naselja.

Znači potreban je fokusiran nastup, generalna akcija pozivanja na povratak nije dovoljna.
radnikh

#3 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by radnikh »

Hodidid wrote:
Postavlja se pitanje prije svega ko ce obezbjediti sigurnost tim potencijalnim povratnicima. MUP RS?
Drugo od cega ce zivjeti? Od have?

Trece kao sto rece princeza gotike :mrgreen: , tesko da ce neko ko je bio u Rudom ili Loparama prije rata vratiti se iz NY, Pariza ili Berlina u svoj dom. Sve da je situacija blistava to bi bilo iluzorno za ocekivati a kamoli u situaciji kakva je danas.
Cetvrto povratak u te krajeve treba da krene upravo od onih koji su geografski najblizi svojim maticnim opcinama. Dakle masovniji povratak izbjeglica iz Sarajeva, Tuzle, Zenice itd.
Ocekivati od nekog da ce sjesti na avion u Melburnu i krenuti put Bosne dok zemljaci i dalje sjede po kaficima na Ilidzi je smijesno.

Ipak sigurnost je na prvom mjestu. Slucaj Trifkovic nam zorno pokazuje zasto.
Ko je ovim dosadasnjim povratnicima sve to obezbijedio? Niko! Pa su se opet ljudi vratili.
Hodidid

#4 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Hodidid »

radnikh wrote:
Hodidid wrote:
Postavlja se pitanje prije svega ko ce obezbjediti sigurnost tim potencijalnim povratnicima. MUP RS?

Trece kao sto rece princeza gotike :mrgreen: , tesko da ce neko ko je bio u Rudom ili Loparama prije rata vratiti se iz NY, Pariza ili Berlina u svoj dom. Sve da je situacija blistava to bi bilo iluzorno za ocekivati a kamoli u situaciji kakva je danas.
Cetvrto povratak u te krajeve treba da krene upravo od onih koji su geografski najblizi svojim maticnim opcinama. Dakle masovniji povratak izbjeglica iz Sarajeva, Tuzle, Zenice itd.
Ocekivati od nekog da ce sjesti na avion u Melburnu i krenuti put Bosne dok zemljaci i dalje sjede po kaficima na Ilidzi je smijesno.

Ko je ovim dosadasnjim povratnicima sve to obezbijedio? Niko! Pa su se opet ljudi vratili.
Gdje je najmasovniji povratak? Kozarac i Prijedor. Zasto? Raspitaj se malo.
radnikh

#5 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by radnikh »

Hodidid wrote: Ko je ovim dosadasnjim povratnicima sve to obezbijedio? Niko! Pa su se opet ljudi vratili.
Gdje je najmasovniji povratak? Kozarac i Prijedor. Zasto? Raspitaj se malo.[/quote]

Zasto?

Zato sto su ljudi prije svega imali volju da se vrate. To je prvi razlog. Drugi razlog je sto se radi o cestitim i radnim ljudima. Treci razlog je taj sto ipak i Prijedor i Kozarac nisu neke vukojebine tipa Rogatice i Zepe.
Hodidid

#6 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Hodidid »

radnikh wrote:
Hodidid wrote: Ko je ovim dosadasnjim povratnicima sve to obezbijedio? Niko! Pa su se opet ljudi vratili.
Gdje je najmasovniji povratak? Kozarac i Prijedor. Zasto? Raspitaj se malo.
Zasto?

Zato sto su ljudi prije svega imali volju da se vrate. To je prvi razlog. Drugi razlog je sto se radi o cestitim i radnim ljudima. Treci razlog je taj sto ipak i Prijedor i Kozarac nisu neke vukojebine tipa Rogatice i Zepe.[/quote]

Eto vidis da znas. Osim toga ako znas konfiguraciju terena i demografsku sliku izmedju Sane i Prijedora onda ti je jos jasnija slika.Postojanje dostatne infrastrukture za povratak.Da ne spominjem blizinu federacije cirka 20 km od Prijedora.
kokuz_sa

#7 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by kokuz_sa »

ma neka glasa svak gdje sada zivi..ovo mi je najveca budalastinja da neko ko sad zivi u Sarajevu npr ide da glasa gdje zivio 1990god
radnikh

#8 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by radnikh »

Hodidid wrote:
Eto vidis da znas. Osim toga ako znas konfiguraciju terena i demografsku sliku izmedju Sane i Prijedora onda ti je jos jasnija slika.Postojanje dostatne infrastrukture za povratak.Da ne spominjem blizinu federacije cirka 20 km od Prijedora.
Pa naravno da znam... ali opet je po meni volja najbitnija i ona je jaca od bilo kakve infrastrukture.
Jer i danas ima ljudi koji zive maltene po zabitima u istocnoj Bosni... dakle kad neko hoce.. nista mu nije tesko..

Ipak svako ima pravo da zivi gdje zeli i ja to ne sporim. Mene samo iritira kada se neko vadi kako nema uslova da se vrati jer mu se ne cuvaju ovce i koze a isto to bi danas radio da nije bilo rata. Nek se niko ne uvrijedi ali mnogo je takvih. Kada bi se gledali uslovi u ovoj drzavi bi zivjelo maximalno 100 000 ljudi
kokuz_sa

#9 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by kokuz_sa »

Hodidid wrote:

sto se ne vrate u Zepu..
u zepi ihnema val ko maltreritati..
malo mjesto,policija ih obidje 1 u 10 dana..ako hoce da rade tog bar ima...imaju onu fabriku zdrave hrane..imaju obradiva polja, imaju onaj ribnjak veliki
imaju one kolibe sto se izdaju ljudima koji dodju na vikend da se odmre u prirodi,te ribolovcima(kojih je svaki dan tu)

sto se tice sigurnosti apsolutno ih niko tu ne dira

al nece ljudi nigdje iz grada u sada neko malo mjesto
M.Laktasenko

#10 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by M.Laktasenko »

VjecitiStudent wrote:Tema je zakasnjela nekih 15 godina.
Istina :sad:

Proslo je 20 godina od 1991. Momak koji je 1991 imao 20 godina danas ima 40 i stvorijo je sabi zivot u Americi, Australiji... Dijete rodjeno 1991 i otislo vani odmah ove godine puni 20 i za par godina ce imati svoju familju.

Povratka vise nema.

Dijaspora BiH ima 2 opcije:
Totalna asimilacija u Americi, Kanadi, Australiji bas kao sto su se asimirilali italijani, njemci, spanci...

Druga opcija je jevrejski sistem. Jevreji generacijama zive po bijelim svijetu ali i dalje smatraju Izrael svojom drzavom, iako neznaju hebrejski, nemaju rodbine u Izraelu itd. Nazalost mi nismo kao jevreji i za jedno 30-40 godina vecina nase "dijaspore" nece znati za Bosnu a kamoli sta drugo.

Tuzno.
Skijaš

#11 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Skijaš »

M.Laktasenko wrote:Povratka vise nema
Rek'o ti ? Povratka će itekako biti, ali je potrebno doći do političke stabilizacije u državi jer nije svako hrabar da sa ženom i djecom ode na svoje imanje nadomak Bratunca, a nije siguran hoće li velikosrpski idioti dići pobunu i postaviti barikadu između Kladnja i Vlasenice.
M.Laktasenko

#12 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by M.Laktasenko »

Skijaš wrote:
Rek'o ti ? Povratka će itekako biti, ali je potrebno doći do političke stabilizacije u državi jer nije svako hrabar da sa ženom i djecom ode na svoje imanje nadomak Bratunca, a nije siguran hoće li velikosrpski idioti dići pobunu i postaviti barikadu između Kladnja i Vlasenice.
Kakva djeca? Da ponovim, dijete rodjeno u Bratuncu 1991. godine danas puni 20 godina. To dijete ce za par godina imati svoje dijete. Osim mozda par rodjaka i koju tetku on/ona nema nista u Bratuncu. Odrasli su u Americi, Kanadi ili Australiji i tu se snalaze, u BiH se snalaze ko telad. Pa jebote, i ovi sto su otisli u 30. godinu tesko se snalaze kad dodju jednom godisnje na odmor a da nepricamo o djeci.

Buducnost nase dijaspore:
http://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_American

Dijaspori u Evropi ce asimilacija ici malo sporije jer ce u Njemackoj, Svedskoj itd. uvijek biti stranci.

Povratak zaboraviti i poceti sa jevrejskim sistemom.
popajic

#13 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by popajic »

Skijaš wrote:
Puno faktora ne ide na ruku masovnijem povratku.
Neko vec rece da se pooodobro kasni sa ovakvom akcijom .
Jos uvijek je puno opravdanog cvikanja sto se tice sigurnosti , ali i da se nekim cudom sigurnosna situacija popravi ne bi se povratak zalaufao.
Pricam neki dan sa nekim ljudima iz istocne Bosne, sada nastanjenih na brdu Hrasno - poneki starci sanjaju o svojim selima, nove generacije ne bi napustile Sarajevo ni za sta.
Sad zamisli mladjariju skolovanu na drugim kontinentima i po Evropi ! Za njih je BIH nesto egzoticno , nesto simpaticno za godisnji odmor kod nane u basti...za stalno - no way !
I pored ove realnosti , akcija uopste nije za odbaciti , samo mora biti planski dobro odradjena, jer i Dayton je taj povratak u sebi sadrzavao i sta je bilo ?
RS- ovski krkani ga eskivirali , a "nasi" krkani nisu od minderasenja imali kad insistirati da se odradi sto jasno i glasno pise u Dayton- skom ( poganom) sporazumu :x
Skijaš

#14 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Skijaš »

popajic wrote:
Skijaš wrote:
Puno faktora ne ide na ruku masovnijem povratku.
Znam. Ono o čemu ja govorim je da ne treba žuriti sa proglašavanjem procesa povratka završenim dok ne vidimo šta će se desiti nakon što dođemo do političke stabilizacije. Kada postane svejedno gdje ko živi i ekonomija bude jedina bitna stvar, tada možemo reći "ko se htio vratiti, vratio se". Ali još nismo na tom stepenu i zato nema potrebe da se žuri sa takvim izjavama.
Skijaš

#15 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Skijaš »

M.Laktasenko wrote:
Skijaš wrote:
popajic wrote: Puno faktora ne ide na ruku masovnijem povratku.
Znam. Ono o čemu ja govorim je da se ne treba žuriti sa proglašavanjem procesa povratka završenim dok ne vidimo šta će se desiti nakon što dođemo do političke stabilizacije. Kada postane svejedno gdje ko živi i ekonomija bude jedina bitna stvar, tada možemo reći "ko se htio vratiti, vratio se". Ali još nismo na tom stepenu i zato nema potrebe da se žuri sa takvim izjavama.
Skijas, volio bi da grijesim ali
A ja bih volio da znam zašto žuriš sa tim da se proces povratka smatra završenim ? Ti misliš da se ljudi ne bi vraćali nakon što dođe do političke stabilizacije, ja mislim da povratka, kakvog-takvog, bi bilo, pa zašto ne sačekati tu političku stabilizaciju da vidimo ko je u pravu ? Čemu žurba da se pitanje povratka zatvori ? Zašto ne možeš reći "ne mislim da će biti nekog značajnijeg povratka ali treba ipak sačekati političku stabilizaciju države prije nego što se donese definitivan stav o tom pitanju" ?

Ili nešto na taj kalup ? Zašto odmah u cjevanicu, nema više povratka i ćao ? Čemu žurba ?
vivaldi

#16 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by vivaldi »

Skijaš wrote:A ja bih volio da znam zašto žuriš sa tim da se proces povratka smatra završenim ? Ti misliš da se ljudi ne bi vraćali nakon što dođe do političke stabilizacije, ja mislim da povratka, kakvog-takvog, bi bilo, pa zašto ne sačekati tu političku stabilizaciju da vidimo ko je u pravu ? Čemu žurba da se pitanje povratka zatvori ? Zašto ne možeš reći "ne mislim da će biti nekog značajnijeg povratka ali treba ipak sačekati političku stabilizaciju države prije nego što se donese definitivan stav o tom pitanju" ?

Ili nešto na taj kalup ? Zašto odmah u cjevanicu, nema više povratka i ćao ? Čemu žurba ?
Ko nije iz bilo kojeg razloga htio ili mogao da se vrati u Bratunac mogao se vratiti u npr Sarajevo ili Tuzlu iz Sidneja. Mogao je, ali nije. Cevapa, bureka, dobre vode, sume, ljudi..mozda nemas u bijelom svijetu, ali u Bosni imas u svakom gradu - uvijek si mogao doci negdje medju "svoje".

Kao sto ti svaki izbori pokazuju, ljudi nemaju interesa da glasaju u tom Sidneju, a kamoli da se vrate.

Sledeca stvar. Prije 40 godina, maltene trecina seoske i provincijske populacije je bila polupismena ili nepismena. Danas trecina te iste populacije upisuje fakultete, a njih nema u Bratuncu.

Mislim da je puno vaznije pitanje, kako sacuvati ovo populacije sto je ostalo jer neuporedivo vise ljudi odlazi nego sto se vraca.
Skijaš

#17 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:
Skijaš wrote:A ja bih volio da znam zašto žuriš sa tim da se proces povratka smatra završenim ? Ti misliš da se ljudi ne bi vraćali nakon što dođe do političke stabilizacije, ja mislim da povratka, kakvog-takvog, bi bilo, pa zašto ne sačekati tu političku stabilizaciju da vidimo ko je u pravu ? Čemu žurba da se pitanje povratka zatvori ? Zašto ne možeš reći "ne mislim da će biti nekog značajnijeg povratka ali treba ipak sačekati političku stabilizaciju države prije nego što se donese definitivan stav o tom pitanju" ?

Ko nije iz bilo kojeg razloga htio ili mogao da se vrati u Bratunac mogao se vratiti u npr Sarajevo ili Tuzlu iz Sidneja
Nije mogao jer nema dovoljno love da odmah kupi kuću i pokrene biznis, dok ga tamo odakle je, već čeka obnovljena kuća i nešto zemlje. I drugo, ne govorim samo o dijaspori nego i o onima koji su po FBiH, a ne smiju se vratiti u Podrinje ili Posavinu.
M.Laktasenko

#18 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by M.Laktasenko »

Skijaš wrote:
A ja bih volio da znam zašto žuriš sa tim da se proces povratka smatra završenim ? Ti misliš da se ljudi ne bi vraćali nakon što dođe do političke stabilizacije, ja mislim da povratka, kakvog-takvog, bi bilo, pa zašto ne sačekati tu političku stabilizaciju da vidimo ko je u pravu ? Čemu žurba da se pitanje povratka zatvori ? Zašto ne možeš reći "ne mislim da će biti nekog značajnijeg povratka ali treba ipak sačekati političku stabilizaciju države prije nego što se donese definitivan stav o tom pitanju" ?

Ne zurim. Zurio bi da sam ovo rekao 1996. godine ali sad je proslo 20 godina otkad su ljudi napustili BiH. Stariji su se uklopili u novo drustvo a madlji su tu odrasli, tu su sebi stvorili ono sto su njihovi roditelji imali u Bratuncu i Zvorniku. Zivot, kontakt sa narodom, prijatelji, skole itd. Bas kao sto starije osobe nostalgija vuce u prijasnu Bosnu (Bosna 1991 i ne lici na danasnju) nostalgija vuce mladje osobe za Toronto, St: Louis itd.

Italija ima standard koji mi necemo imati ni za 100 godina pa nevidim da se amerikanci talijanskog porijekla sele u Milano. Ostalo je im malo italijanske kulture, kuhinja i tradicije medjutim skoro niko nezna talijanski i slabo ko ima rodbine u Italiji. Grci su do jucer imali njemacki standard ali razni Greek Towns nisu nestali..

Mozda se neko iz z. evrope "vrati" (ustv. doseli) jer ce u Evropi uvijek biti stranci u drugorazredni narod ("multikulturni pristup je sasvim propao" - Angela Merkel) ali iz Amerike, Kanade i Australije gdje si u prvom safu bez obzira na kulturu i gdje su skoro svi jednom dosli kao stranci...

Evo ti jos jedan primjer:
http://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_Canadian

Ti mislis da ovi razni Bobovi i Mahovlichi imaju bilo kakve veze sa Hrvatskom? Evo Hrvatska za koju godinu ulazi u crem de la crem svijeta, Evropsku Uniju. Hocel se amerikanci hrvatskog porijekla sada vratiti? Ili ce ipak ostati u drzavu u kojoj su odrasli, u kojoj su im roditelji, djeca i skoro cijela bliza rodbina?
heckler

#19 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by heckler »

Pored ovakih "patriota" nama nisu potrebni cetnici da nam dohakaju, sami smo to sposobni uraditi.

Za svaku inicijativu u ovoj zemlji javlja se 1000 ljudi koji ce nadugo i nasiroko obrazloziti zasto to nije moguce pa ne treba ni pokusavati. Svaki i slucajni prolaznik bez 2 sekunde razmisljanja puca s' kuka i rafala prvu negativnu stvar sto mu pada na pamet.

Hajmo malo obuzdati taj instantni poriv da odmah sve docekamo na noz i malo razmisliti o problemu i udjemo u njegovu srz.

Evo povratnik par postova iznad kaze da mu je ponajveci problem sigurnost i dalje. Sta mozemo raditi konkretno na tome? Imamo zakonsku osnovu da policija mora sadrzati isti nacionalni omjer kakav je bio na popisu 91. Zasto ne pljuste tuzbe lijevo i desno? U jednom momentu je krenuo val zaposljavanja Bosnjaka policajaca. Sta se desilo? Ljudi su ostavljeni samim sebi izlozeni provokacijama i manjim platama i na kraju otisli za boljim. Popustio pritisak. Zasto te ljude ne zastititi. Zasto ne doplatiti im dodatne cifre da plata bude u rangu federalne ili drzavne. Dok se ne izbalansira sve zasto ne angazovati zastitarke firme? Itd itd itd.
Najlakse je rece da je nesto nemoguce.

Da li vi shvatate da bi da se izgradi brza cesta do recimo Gorazda, ta regija postala predgradje Sarajeva. Za manje 20 minuta do tamo. Raditi, skolovati ti se, lijaciti se a nekretnine 5 puta jeftinije i sigurnost 20 puta veca. I same rodjene Sarajlije bi se mozda pocele seliti tamo.

Ne sele ljudi u sarajevo zbog tih 8 slova u imenu vec radi konkretnih stvari. Hajmo slicne stvari osigurati i u par strateski vaznih podrucja u cetnitetu i stvoricemo uslove za preokret.

Nije odrzivi povratak krava i motokultivator. Za neke jeste pa i to treba forsirati. Ali hajmo napraviti taj jos jedan iskorak u razmisljanju. Hajmo iskoristiti i blagodati "novih" tehnologija. Zasto svi "call centri" BH Telekoma ne bi bili u istocnoj bosni? Zaposliti 50-100 tehnicara za tehnicku podrsku u srebrenici skoro preko noci. Za to ne treba nista osim prostorije, telefona i racunara. Zasto sve federalne firme ne bi dobile poresku olaksicu ako otvore podruznicu u povratnickim mjestima i zaposle povratnike? Dobro svima.

itd itd itd itd

Prestanite sa negativnostima, sahranicete nas.

Zovite vi to nastavak povratka, drugi val povratka, naseljavanje, kolonizacija ali ovo je broj jedan strateski i nacionalni interes BiH.
Skijaš

#20 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Skijaš »

M.Laktasenko wrote:
Skijaš wrote:

Ne zurim. Zurio bi da sam ovo rekao 1996. godine ali sad je proslo 20 godina otkad su ljudi napustili BiH.
Prvo, ne govorim samo o dijaspori nego i o ljudima koji su u FBiH, a ne smiju se vratiti u manji entitet. I drugo, imamo konkretan problem, političku nestabilnost što onda stvara čitav set drugih problema, od kojih je jedan recimo i bezbjedonosna situacija. Zašto ne sačekati da se taj problem riješi pa tek onda donositi definitivne zaključke ? Još te jednom pitam, zašto žuriš ? Hoćeš li to dobiti neku lovu ako država proces povratka proglasi završenim ?
heckler

#21 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by heckler »

Iz revidirine strategije za provedbu aneksa 7
Iako su, evidentno, postignuti značajni rezultati na realiziranju odredbi Aneksa VII, više od polovine od ukupno 2,2 miliona izbjeglih i raseljenih osoba nije se vratilo svojim kućama, a mnogi od njih još uvijek trebaju trajna rješenja.
Preostao je veliki broj izbjeglica, raseljenih osoba i ostalih osoba pogođenih konfliktom kojima i dalje treba trajno rješenje, među njima 125.000 raseljenih osoba čiji je status potvrđen u reregistraciji iz 2005. godine. Mnogi od ovih ljudi su krajnje ugroženi, traumatizirani i žive u nehumanim uslovima u raseljenju.
Nažalost, još uvijek i oko 2.700 porodica živi u kolektivnim oblicima zbrinjavanja u BiH.
Također, mnogi ne mogu da se vrate zato što je njihova predratna imovina uništena i nalazi se na listi onih, blizu 45.000 stambenih jedinica povratnika koje čekaju na obnovu ili zato što teren u njihovim mjestima povratka nije očišćen od mina.
Mnogobrojne osobe koje prije rata nisu posjedovale nikakvu imovinu, nisu ni imale priliku da iskoriste neki projekt koji bi njima i njihovim porodicama omogućio iznalaženje trajnog rješenja.

Ko ce od vas obici tih 125 000 ljudi koji se zele vratiti i objasniti im da je proces povratka zavrsio i da onaj ko se htio vratiti da se vratio?
KENJAC

#22 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by KENJAC »

Ko je got htio da se vrati vratio se! E sad je druga prica sto su neki navikli da "kmece" i traze para od tzv. "drzave" ! Druga je stvar koliko je to odrziv povratak. Ne toliko zbog nacionalizma koliko zbog nestasice para! I jos nesto. Nemojte zaboravit da ima mnogo Srba i Hrvata protjeranih iz federacije. Ko ce njih i gdje vratit ??? A sto se tice dijaspore, i sam sam taki, mislim da dijaspora nebi trebala da ima pravo glasa. Sta cu ja koji moj odlucivat ko ce bit gradonacelnik Sarajeva kad sam u Sarajevu najvise 7 dana godisnje.Proslo je 15 godina od kraja rata i treba polako pocinjat gled stvari malo realnije bez emocija. U buducnosti moze bit pomjeranja 2 % populacije i to je to. Bosnjaci u RS i Srbi u fed su vecinom stariji ljudi koji cekaju sudnji dan! Djeca su im u Melburnima i Torontima i sigurno se nemaju namjeru vratit gdje su im sad roditelji. Tuzno ali istinito entitetske linije postaju svakim danom sve jace!
M.Laktasenko

#23 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by M.Laktasenko »

heckler wrote:
Zovite vi to nastavak povratka, drugi val povratka, naseljavanje, kolonizacija ali ovo je broj jedan strateski i nacionalni interes BiH.
Slazem se 100% i ovo je moguce izvest, i nikad nece biti kasno. Njemac napusta Minhen kad dobije bolji poso u Berlinu i ekonomsko seljenje je normalna stvar u Evropi i Sj. Americi. Dadni sarajliji bolj posao u Mostaru i on ce se seliti.

Medjutim, to nije provratak, to je naseljavanje. Lahko ce biti naseljavati istocnu bosnu poslije stabilizacije sa domacem stanovnistvom, ali sta se moze uciniti da se, jednom kada Bosna bude normalna drzava, amerikanci i kanadjani bosanskog porijakla dosele vam? Mislim da dosta patriotizma ima medju nase dijaspore ali cinjenice su da polahko gube jezik. Za 30-40 godina nece znati nas jezik. Bice vrlo tesko njih privuc medjutim ne nemoguce. Izrael naseljava drzavu sa osoboma koje namju blage veze sa Izraelom.

Prije rata sam imo par jarana jevreja. Jedan je imao srpsko ime drugi muslimansko, pricali su nas jezik, znali malo ruskog, imali istu kulturu kao i mi i sve to. Znaci obicni jugoslaveni, nasa raja, sarajlije i gotovo, nisam ni znao da su jevreji dok me nije neki Avigdor iz Tel Aviva dodao na FB. Ljud su imali veze sa Izraelom ko ja sa Japanom, vjerovatvno nikad nebi ni napustili Sarajevo da nije bilo rata medjutim oni uvijek smatraju Izrael svojom drzavom, i najbitnije: Izrael smatra njih svojim. Da se nas jedan vrati iz recimo Amerike a da nezna jezik, pa gore bi mu bilo u BiH nego crcnu u Americi 1950.

Sad je pitanje sta ce bit sa nasom dijasporom.
Skijaš

#24 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by Skijaš »

heckler wrote:Iz revidirine strategije za provedbu aneksa 7
Iako su, evidentno, postignuti značajni rezultati na realiziranju odredbi Aneksa VII, više od polovine od ukupno 2,2 miliona izbjeglih i raseljenih osoba nije se vratilo svojim kućama, a mnogi od njih još uvijek trebaju trajna rješenja.
Preostao je veliki broj izbjeglica, raseljenih osoba i ostalih osoba pogođenih konfliktom kojima i dalje treba trajno rješenje, među njima 125.000 raseljenih osoba čiji je status potvrđen u reregistraciji iz 2005. godine. Mnogi od ovih ljudi su krajnje ugroženi, traumatizirani i žive u nehumanim uslovima u raseljenju.
Nažalost, još uvijek i oko 2.700 porodica živi u kolektivnim oblicima zbrinjavanja u BiH.
Također, mnogi ne mogu da se vrate zato što je njihova predratna imovina uništena i nalazi se na listi onih, blizu 45.000 stambenih jedinica povratnika koje čekaju na obnovu ili zato što teren u njihovim mjestima povratka nije očišćen od mina.
Mnogobrojne osobe koje prije rata nisu posjedovale nikakvu imovinu, nisu ni imale priliku da iskoriste neki projekt koji bi njima i njihovim porodicama omogućio iznalaženje trajnog rješenja.

Ko ce od vas obici tih 125 000 ljudi koji se zele vratiti i objasniti im da je proces povratka zavrsio i da onaj ko se htio vratiti da se vratio?
I ne samo njima, nego i desetinama hiljada onih koji bi se sutra vratili da misle kako neće biti provokacija ili gore.
popajic

#25 Re: PORVRATAK PROTJERANIH-REGISTRACIJA-DRZAVLJANSTVO-GLASANJE

Post by popajic »

heckler wrote:Iz revidirine strategije za provedbu aneksa 7
Licno sam , na vlastitu inicijativu i o vlastitom trosku obilazio neke od ovih nesretnika.
Jedino sto imaju je ta NADA da ce se nekad , nekako vratiti odakle su potekli. Tuga bozija.
Da kasnimo sa ovakvom inicijativom - kasnimo , da je proces povrarka zavrsen - apsolutno nije , samo se odgovarajuce strukture moraju totalno fokusirati ako zaista zele da ovakvu jednu akciju sprovedu u djelo.
Stabilnost drzave prije svega , sigurnost za sve na svakom njenom pedlju - onda je sve moguce !
Post Reply