Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Strane banke u BiH imaju:

pozitivu ulogu
4
13%
negativnu ulogu
24
77%
ne znam
3
10%

Total votes: 31

bach

#1 Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by bach »

Kaže ovako:
I dok se zemlje koje su se prije nekoliko godina našle u vrtlogu globalne financijske krize teškom mukom rješavaju problema, izgleda da je građanima Islanda to pošlo za rukom.

Zbog teške financijske i bankarske krize, Island se prije nekoliko godina nalazio u teškom gospodarskom položaju, za mnoge čak i težem nego Grčka. Danas je Island velikom brzinom na putu oporavka. Kako je uspio ovaj preokret, objašnjava u razgovoru za Deutsche Welle islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson (na slici gore).

Prije nekoliko godina Island se nalazio u teškom gospodarskom položaju. Danas Vašoj zemlji ide mnogo bolje. U čemu je tajna ovog uspjeha?

Postoje dva glavna razloga zašto se Island nalazi na putu ka oporavku, s rastućim gospodarstvom i padom nezaposlenosti. Kao prvo smo mi na samom početku shvatili da se ne radi samo o financijskoj i gospodarskoj krizi nego o dubokoj političkoj, socijalnoj pa može se reći i krizi čitavog pravnog sustava. Zbog toga smo u svim ovim sektorima pokrenuli temeljne reforme. Htjeli smo postići više pravednosti i promijeniti mehanizme donošenja odluka. U ostalim dijelovima Europe se na krizu gleda isključivo kao gospodarsku krizu. I drugo: mi se nismo držali dosadašnjih ustaljenih recepata za izlazak iz krize.

To se prije svega odnosi na činjenicu da se niste bavili spašavanjem banaka?

Točno. Mi smo banke pustili da odu u stečaj. Ja sam se uvijek pitao: zašto se ponašamo kao da su banke svete krave gospodarstva? Što banke razlikuje od ostalih poduzeća, recimo iz sektora telekomunikacije ili transporta? To su sve privatna poduzeća i ako kao takva rade greške, onda ih treba pustiti da odu u stečaj. U protivnom se bankarima šalje signal da mogu raditi što ih je volja. Ako su uspješni, žive kao bubrezi u loju, ako su neuspješni, porezni obveznici plaćaju za njihove greške.

Mi smo osim toga uveli kontrolu prometa kapitala. I jer nam je jako stalo do našeg socijalnog sustava, nismo proveli mjere štednje na koje su prisiljene zemlje Europske unije. Prije nekoliko godina su nas europski čelnici žestoko kritizirali zbog našeg kursa ali sada je vidljivo da se Island oporavlja mnogo brže.

No Island je ipak iznimka: jako mala zemlja koja osim toga sama odlučuje o svojoj valuti jer se ne nalazi u sustavu eura.

Svakako je bila od velike koristi činjenica da smo mogli devalvirati našu krunu. To je bilo jako važno. No ostali momenti nemaju veze s činjenicom da nismo u EU. Očuvanje blagostanja, dati građanima da sudjeluju u donošenju važnih političkih reformi, pustiti banke da odu u stečaj, sve to smo mogli provesti i da smo bili članica zone eura i EU-a.

Ne bi li njemačka kancelarka Angela Merkel, šefica MMF-a Lagarde i svi ostali koji se bave prevladavanjem krize trebali uzeti Island kao pozitivan primjer?

Iskustva koja je sakupio Island bi svakako i drugima mogla poslužiti kao povod za promišljanje nekih, preko 30 godina ustaljenih, pravila. Krizni program MMF-a za Island je okončan prije četiri godine. Već tada su dužnosnici ove organizacije priznali da su puno naučili od Islanda.

Što se zapravo dogodilo s islandskim bankama?

One su propale i otišle u stečaj. To, ponavljam, nije ništa neuobičajeno i kod ostalih poduzeća se događa stalno. Mi smo osnovali nove banke kako bi servisirali islandsko gospodarstvo. Nikada mi nije bilo jasno zbog čega bi banke u jednom modernom, globalnom društvu morale uživati specijalan status.

Hoće li Island pristupiti Europskoj uniji i zoni eura?

O tom pitanju se na Islandu već neko vrijeme raspravlja. I uglavnom je velika većina građana protiv. Kada su naše banke propale, neko smo vrijeme mislili da bi nam bilo lakše da smo članica Europske unije. Danas znamo da to nije istina.

Pogledajte malo sjevernu Europu: Grenland, Island, Velika Britanija, Norveška, Danska i Švedska. Niti jedna od ovih zemalja nije uvela euro. Većina se odlučila za zasebno rješenje i danas im je bolje nego drugima.

Jedna pametna, sa pravom, prijeratnom diplomom ekonomskog fakulteta, kaže mi da je kriz u našim novčanicima počela oko 2003. Možda malo prije, možda malo kasnije. Negdje tih godina u naše živote i ušle su strane banke zvučnih imena. Recimo Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina

Banka je osnovana 07. novembra 1992. godine, pod nazivom Market Banka dd Sarajevo, kao dioničarsko društvo sa dominantnim učešćem privatnog kapitala (preko 90%).

Prestanak ratnih dejstava, kao i aktivnosti koje su poduzete na obnovi Bosne i Hercegovine i njene ekonomije, uticali su u značajnoj mjeri kako na poboljšanje organizacije i kvalitet usluga koje je Banka pružala u tom periodu, tako i na finansijske rezultate i pozitivan rast svih bilansnih pozicija.

...

21. jula 2000. godine Raiffeisen Zentralbank Österreich AG preuzima većinski paket dionica (89,71%) i Banka mijenja ime u Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercgeovina. Ovim Banka biva integrisana u mrežu RZB-a, koja ima svoje banke u 16 zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope.

U maju 2001. godine Raiffeisen Zentralbank Österreich AG je postala stopostotni vlasnik još jedne bosanskohercegovačke banke, Hrvatske poštanske banke dd Mostar, koja je ubrzo potom promijenila ime u Raiffeisen Bank HPB dd Mostar.

Od 01.01.2003. godine, kada je Raiffeisen Bank HPB pripojena Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina, započelo je novo razdoblje u poslovanju Banke. Realizacijom ovog projekta Banka je ojačala svoju poziciju na BH tržištu i povećala bilansnu masu na preko jednu milijardu KM, te značajno proširila svoju poslovnu mrežu.

Nekako u to vrijeme, bio sam na početku fakulteta, trebao sam novi računar jer je stari pentium polako puštao dušu. Par se baš previše nije imalo, ali je mamica ima rješenje. Otišli smo do čini mi se Excluziva ( raskrsnica D. Ozme i Koševa ) i kreditnom karticom kupili računae koji je je i danas u voznom stanju. Kasnije smo tim komadom plastike kupovali TV, frižider, namještaj, obuću,a ona nam je često pomagala da prvi i prvi nekako povežemo i preživimo.

Tako mo postali dužnici. I nismo jedini. Ako naćulite uho na ulici, u kafiću, u tramvaju čut ćete riječi kartica, bankomat, pin, opomena, sudužnik, mjenica, žirant... Svi su u dugovima. Bnake su stvoril iluziju boljeg života, omogićili da se uz visoku cijenu kupi stan ( podigneš 50.000 kredita, vratiš duplo više od toga), da se kupi auto ( Radi On, radi Ona, pa podignu kredit, pa stipendije od malog, pa rođaci iz Holandije malo pomognu- pa se kupi Škoda Oktavija sa osnovnim paketom opreme) itd...

Nije nam mnogo bolje od trenutka kada su došle strane banke, tamo negdje iza 2000. godine...

Slažete li se...
_aja_

#2 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by _aja_ »

Prividno jeste svi imaju više materijalnog, ali je velika većina zadužena do grla i u stalnoj borbi plaćanja rata. Ovdje se nikad neće desiti da banke propadnu, što ne bi dozvolila država, što ovi sa zapada koji nam diriguju što šta, a odakle svakako potiću te stane banke osim evo ove nove iz Rusije...
petunija

#3 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by petunija »

@bach
Da, upravo tako, stvorili iluziju boljeg života
bambina78

#4 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by bambina78 »

Pa se ovim se mora sloziti 100%. I ne samo banke, nego sve firme koje ne mogu same da opstanu, od Grasa, Zeljeznica, Bh AirlinesA, jer ostatak zdrave privrede subvencionira neefikasne firme, sto sve zajedno dugorocno pravi veliki problem ekonomskom sistemu drzave.
tf2_spy

#5 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by tf2_spy »

reći ću samo ovo; veći je zločin otvorit banku, nego je opljačkat.

edit* moram ipak dodat još nešto :D
islandski novi ustav je napisalo 25 običnih ljudi raznih profesija. nakon što je napisan, isti je objavljen putem fb-a i tweetera, gdje su obični ljudi imali priliku da ga pročitaju i izjasne se o njemu. nakon što se velika većina ljudi pozitivno izjasnila, takav ustav je dostavljen parlamentu. zašto ovo govorim? zato što je to primjer ljudi koji shvataju značenje riječi demokratija i zato što shvataju da sami sebi trebaju kreirati bolji život. ovdje povlačim paralelu s nama (bih, a i ostale zemlje ex-yu nisu ništa bolje) koji dan-danas čekamo novog tita da nas povede. svi čekamo neku karizmatičnu ličnost u koju bismo trebali buljit i koju bismo trebali slijedit u neki "bolji život".
i uvijek se sjetim ivice osima koji je komentarisao utakmicu hrvatska-australija, a te riječi su itekako primjenjive u našoj svakodnevici; "prvo gledamo individualno šta možemo, svaki igrač za sebe, pa tek onda pokušavamo, ako treba nekom dodat da nešto završi... živimo od slobodnog udarca, živimo od pojedinačnih akcija, ali šta..?!"
Last edited by tf2_spy on 05/02/2013 09:25, edited 2 times in total.
JThomas

#6 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by JThomas »

a treba i mnogo više kapitala :D
Discball

#7 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by Discball »

JThomas wrote:a treba i mnogo više kapitala :D
A kapital možeš dobiti i bez nekog drugog da njime upravlja i uzima kajmak za sebe, mi se naravno uvijek odlučujemo za suprotno, nađeš par prodanih duša koje su spremne da uđu u tal i eto problema na ne znam koju eksponenciju.
Miki123

#8 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by Miki123 »

jest, banke su stvorile iluziju, a ne prosječni bošnjo koji bi da sa 500 KM živi ko' komšija sa 5 000 KM.. pa auto, dubai, plazma, bijela tehnika..
tf2_spy

#9 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by tf2_spy »

Miki123 wrote:jest, banke su stvorile iluziju, a ne prosječni bošnjo koji bi da sa 500 KM živi ko' komšija sa 5 000 KM.. pa auto, dubai, plazma, bijela tehnika..
prosječni bošnjo se po tome ništa ne razlikuje od prosječnog irca, španca, portugalca, grka, amerikanca...
JThomas

#10 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by JThomas »

pa da, u suštini niko te ne može natjerati da živiš iznad svojih mogućnosti. banke upravo na to i uzimaju fizička lica - nek' bude veća od komšijine, i to je u cijelom svijetu isto, prvenstveno psihološki, a ne ekonomski fenomen.

al' poslovni svijet i poslovni krediti su nešto skroz drugo.
int21

#11 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by int21 »

I ne samo bosnjo nego pola svijeta. Daj telefon svakih 4 mjeseca, daj auto daj plazme da svega....a sve na kredit.

Po meni su najveci krivci mediji ...TV i internet....filmovi...sapunice i reklame. A prosjecno glup covjek pushi sve to....i onda.....kaze kriva banka sto ne daje kredite bez kamata....ili jos bolje sa negativniom kamatama :)
sanaman

#12 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by sanaman »

Ja ne znam zasto se banke promatraju kao dobrotvorna drustva. Banka prodaje novac po najvecoj mogucoj cijeni kako bi ostvarila sto vecu zaradu. Sasvim legitiman cilj. To isto radi i onaj sto drzi granap, samo je jos gora razlika, kredit ne moras uzeti ali jesti moras!

Niko nikog ne tjera da uzme kredit i da se zaduzi i ode u minus. Eno ima tema o stanovima, ljudi dizu kredite, zaduzuje se, iako po meni licno imaju dvije elementarne stvari ili cak tri stvari koje su nepovoljne:

- cijena novca
- cijena kvadratnog metra stana
- buduci razvoj ekonomije

i na to sve kada se uzme stan, onda kriva banka...i tako u krug. A to sto Island tumaci, pa moze sa ca. 300. 000 stanovnika, njima moze sve biti svjejedno a i drugima...sve i da propdanu nikog nece nasekirati...gdje Island :D
tf2_spy

#13 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by tf2_spy »

sanaman wrote:Ja ne znam zasto se banke promatraju kao dobrotvorna drustva. Banka prodaje novac po najvecoj mogucoj cijeni kako bi ostvarila sto vecu zaradu. Sasvim legitiman cilj. To isto radi i onaj sto drzi granap, samo je jos gora razlika, kredit ne moras uzeti ali jesti moras!

Niko nikog ne tjera da uzme kredit i da se zaduzi i ode u minus. Eno ima tema o stanovima, ljudi dizu kredite, zaduzuje se, iako po meni licno imaju dvije elementarne stvari ili cak tri stvari koje su nepovoljne:

- cijena novca
- cijena kvadratnog metra stana
- buduci razvoj ekonomije

i na to sve kada se uzme stan, onda kriva banka...i tako u krug. A to sto Island tumaci, pa moze sa ca. 300. 000 stanovnika, njima moze sve biti svjejedno a i drugima...sve i da propdanu nikog nece nasekirati...gdje Island :D
isto tako, sasvim je legitimno da banka propadne i bankrotira ako ne ide kako treba, isto kao i onaj što drži granap. i o tome je ovdje riječ, o spašavanju propalih banaka parama običnih ljudi. naravno, to se kod nas (još) nije desilo, ali o tome je čitava priča ovdje, a ne o tome da li je banka dobrotvorno društvo, zašto ljudi uzimaju kredit, itd. uostalom, ima ljudi koji uzimaju kredit da bi mogli jesti. tačnije rečeno, naša država uzima kredit od MMF-a da bi krpila rupe u budžetu (da bi mogla jesti). i da, da island propadne, neće nikog nasekirat, osim stanovnika islanda. i zato su uradili to što su uradili, jer znaju da ih MMF sigurno neće iz govana izvuć.
sanaman

#14 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by sanaman »

Naravno, ako neko ne radi dobro neka propadne. samo nije to bas tako lako i jednostavno i crno/bijelo. Kao primjer ti moze posluziti npr. socijalna izdavanja iz budzeta...imas dvije strane koje su zainteresovane da se ne dira, oni oji su na vlasti i oni koji primaju...mozes ti to ukinuti, samo sta su posljedice? Socijalni nemiri, gubitak vlasti?

Isto i sa bankama...pogotovo u velikim drzavama, gdje ljudi stede cijeli svoj zivot, uplacuju u razne penzione fondove, koji opet investiraju u te iste banke...i onda to sve preko noci nestane i propadne. Moze i tako, samo sta su posljedice?

Da se razumijemo ne branim banke, ali nije to bas tako lako reci nek propadnu. Pojedincu koji nema sta da izgubiti mozda i jeste, ali ljudima koji imaju taj novac u tim bankama nije svejedno.
tf2_spy

#15 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by tf2_spy »

sanaman wrote:Naravno, ako neko ne radi dobro neka propadne. samo nije to bas tako lako i jednostavno i crno/bijelo. Kao primjer ti moze posluziti npr. socijalna izdavanja iz budzeta...imas dvije strane koje su zainteresovane da se ne dira, oni oji su na vlasti i oni koji primaju...mozes ti to ukinuti, samo sta su posljedice? Socijalni nemiri, gubitak vlasti?

Isto i sa bankama...pogotovo u velikim drzavama, gdje ljudi stede cijeli svoj zivot, uplacuju u razne penzione fondove, koji opet investiraju u te iste banke...i onda to sve preko noci nestane i propadne. Moze i tako, samo sta su posljedice?

Da se razumijemo ne branim banke, ali nije to bas tako lako reci nek propadnu. Pojedincu koji nema sta da izgubiti mozda i jeste, ali ljudima koji imaju taj novac u tim bankama nije svejedno.
izvini, al to je glupost. šta sa ljudima koji rade u velikim firmama i fabrikama koje propadaju i koji štede svoj cijeli život ii uplaćuju u penzione fondove? mislim da fulaš poentu, niko ne brine o malim ljudima, kako štedišama, tako i uposlenicima u bankama. pogledaj film "inside job" pa će ti bit jasno ko se spašava i ko profitira na krziama.
_aja_

#16 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by _aja_ »

sanaman wrote:Naravno, ako neko ne radi dobro neka propadne. samo nije to bas tako lako i jednostavno i crno/bijelo. Kao primjer ti moze posluziti npr. socijalna izdavanja iz budzeta...imas dvije strane koje su zainteresovane da se ne dira, oni oji su na vlasti i oni koji primaju...mozes ti to ukinuti, samo sta su posljedice? Socijalni nemiri, gubitak vlasti?

Da, ali banke propadaju onda kada ljudi povuku novac, eh sad ...
breuer

#17 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by breuer »

Stani malo, ti čovjeku na veoma realan post odgovoriš da je glup, pa mu onda ponudiš film kao argument?!

Mislim, ne znam ko je tu glup hoću reč ;)
tf2_spy

#18 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by tf2_spy »

breuer wrote:Stani malo, ti čovjeku na veoma realan post odgovoriš da je glup, pa mu onda ponudiš film kao argument?!

film je dokumentarni, bavi se financijskom krizom, sa svjedočanstvima aktera krize. polako ba, nemoj vruć vode.
breuer

#19 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by breuer »

tf2_spy wrote:
breuer wrote:Stani malo, ti čovjeku na veoma realan post odgovoriš da je glup, pa mu onda ponudiš film kao argument?!

film je dokumentarni, bavi se financijskom krizom, sa svjedočanstvima aktera krize. polako ba, nemoj vruć vode.
ti nastavljaš sa filmom, pa da je dokumentarni ili ne znam ti kakav, to ti je izvor mišljenja o trenutno svjetski goručim problemima...haj barem nisi jedini, i to je danas na neki način popularno ( filmovi, klipovi sa sve svjedocima), baš kao i zaduživanje :D
tf2_spy

#20 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by tf2_spy »

breuer wrote: ti nastavljaš sa filmom, pa da je dokumentarni ili ne znam ti kakav, to ti je izvor mišljenja o trenutno svjetski goručim problemima...haj barem nisi jedini, i to je danas na neki način popularno ( filmovi, klipovi sa sve svjedocima), baš kao i zaduživanje :D
hm, od svega što sam napisao ti se uhvatio filma. i povrh toga, uhvatio se forumske psiho-analize i izvora mojih razmišljanja. kao što rekoh, ohani malo, a ako se želiš sa mnom prepucavat na ličnoj osnovi, pošalji PP. živio, kapu nakrivio.
sanaman

#21 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by sanaman »

tf2_spy wrote:

izvini, al to je glupost. šta sa ljudima koji rade u velikim firmama i fabrikama koje propadaju i koji štede svoj cijeli život ii uplaćuju u penzione fondove? mislim da fulaš poentu, niko ne brine o malim ljudima, kako štedišama, tako i uposlenicima u bankama. pogledaj film "inside job" pa će ti bit jasno ko se spašava i ko profitira na krziama.
1. Kada firma propade ljudi ostanu bez posla. Do tada su radili i dobijali platu. Nema direktno trece zrtve. Firme koje su saradjivale imaju opciju da se preorijntisu itd. A ako su samo bili fokusirani na tu jednu firmu...stas to je losa strategija. U slucaju banke je stedisa treca zrtva koji je samo dao svoj novac i sada ga gubi.

2. Evropa i usa nisu isto. U evropi se ipak drzva ili socijalni sistem brine za tvoju penziju. Ako je u placujes dodatno u firmi i onda firma propdane neces ostati bez penzije, nisi sve izgubio.

3. Opet se vracamo na pocetak, niko ne idealizira banke. Ali ako smatras da ih treba ukinuti, ukini ih, ja ti garatujem da ce biti 100% gore. Jer ta ista banka daje i onoj maloj firmi kredit koja opet zaposljava te male ljude...i tako u krug. Sve u zivotu ima prednosti i nedostake, pa tako i banke.

4. Populizam je jako opasna stvar...tipa ukiniti, zabraniti, itd. naravno sve se moze ali samo sa posljedicama.

5. Sta mislis kada bi se stedisama Ljubljanske banke tako lako argumentovalo, propala banka...vozdra, nema vise...e nije to bas tako lako.

Isti Island je svoje gradjanje koji su izgubili novac preko Icesave banke obestetio..ali nije Holandjane i Britance (to su njihove drzave uradile, pa se sada ganjaju).

Na kraju covjek o svemu prica dok njega licno ne pogodi. Dok ne izgubi ustedjevinu, dok mu se ne odbije kredit za prosirenje firme, dok se drzava ne moze zaduziti za nove investicije (putevi, skole, zdravstvene institucije). Sve se treba platiti, samo odakle? Ne postoji sistem koji to sve moze bez zaduzenja.
Incubus

#22 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by Incubus »

bambina78 wrote:Pa se ovim se mora sloziti 100%. I ne samo banke, nego sve firme koje ne mogu same da opstanu, od Grasa, Zeljeznica, Bh AirlinesA, jer ostatak zdrave privrede subvencionira neefikasne firme, sto sve zajedno dugorocno pravi veliki problem ekonomskom sistemu drzave.
Pa svako normalan bi se s ovim složio.
To je i smisao liberalnog kapitalizma. Oni koji ne mogu opstati na tržištu propadaju, a oni koji mogu ostaju i to omogućuje i ulazak novih igrača na tržište.

Ovo što se radilo sa spašavanjema banaka u americi, europi i praktički cijelom svijetu je pljuska u lice liberalnom kapitalizmu (ustvari to je socijalizam).

Ali to je ta veza političara i određenih privrednika. I političari su u cijelom svijetu stvorili jedan sistem u kojem kao "država garantira za sve".

Država garantira za depozite u bankama, država garantira za penzije, država garantira za zdravstvo itd... i onda jednostavno nema odgovornosti. Narod se ne brine da sam štedi za penziju, narod ne pazi na svoje zdravlje, a banke boli k... sta ce biti jer znaju da ce ih država spašavati. A država nisu političari nego država su porezni obveznici - ljudi i one zdrave firme.

To je sve toliko pogrešno da zaista ne znam otkud krenuti...

Iako island ... eh island si je sve to mogao priuštiti bez prevelikog gubitka zivotnog standarda jer su mala država s malom populacijom i dobili su koliko ja znam izdašne nove kredite od Rusije... nije sve crno-bijelo ni tu...

Ali da treba promijeniti sistem i vratiti se pravom liberalnom kapitalizmu - treba!
sokkia

#23 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by sokkia »

a zar nije isto i u Hrvatskoj,Srbiji,Italiji, Grckoj, Španiji i inim zemljama, zar se banke nisu pokazale kao najvece krvopije obicnog svijeta :?
ne znam jel tacno, al neki dan slušam kako su u Španiji banke uzele više od 300 000 stanova za koje su ljudi podigli kredite i nisu bili u mogucnosti otplacivati ih.
a što je još gore sumu koju su otplatili ne mogu dobit nazad nego kao kad otplate preostali dug da ce im banke vratit stanove, a zatezna kamata raste li raste. :x
tf2_spy

#24 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by tf2_spy »

sanaman wrote: 1. Kada firma propade ljudi ostanu bez posla. Do tada su radili i dobijali platu. Nema direktno trece zrtve. Firme koje su saradjivale imaju opciju da se preorijntisu itd. A ako su samo bili fokusirani na tu jednu firmu...stas to je losa strategija. U slucaju banke je stedisa treca zrtva koji je samo dao svoj novac i sada ga gubi.

2. Evropa i usa nisu isto. U evropi se ipak drzva ili socijalni sistem brine za tvoju penziju. Ako je u placujes dodatno u firmi i onda firma propdane neces ostati bez penzije, nisi sve izgubio.

3. Opet se vracamo na pocetak, niko ne idealizira banke. Ali ako smatras da ih treba ukinuti, ukini ih, ja ti garatujem da ce biti 100% gore. Jer ta ista banka daje i onoj maloj firmi kredit koja opet zaposljava te male ljude...i tako u krug. Sve u zivotu ima prednosti i nedostake, pa tako i banke.

4. Populizam je jako opasna stvar...tipa ukiniti, zabraniti, itd. naravno sve se moze ali samo sa posljedicama.

5. Sta mislis kada bi se stedisama Ljubljanske banke tako lako argumentovalo, propala banka...vozdra, nema vise...e nije to bas tako lako.

Isti Island je svoje gradjanje koji su izgubili novac preko Icesave banke obestetio..ali nije Holandjane i Britance (to su njihove drzave uradile, pa se sada ganjaju).

Na kraju covjek o svemu prica dok njega licno ne pogodi. Dok ne izgubi ustedjevinu, dok mu se ne odbije kredit za prosirenje firme, dok se drzava ne moze zaduziti za nove investicije (putevi, skole, zdravstvene institucije). Sve se treba platiti, samo odakle? Ne postoji sistem koji to sve moze bez zaduzenja.
čekaj ba malo... postoji nešto što se zove "deposit insurance" koji štiti male štediše u slučaju da banka propadne. na taj način su štediše (formalno-pravno) pokrivene i osigurava se njihova ušteđevina. ali kao što ranije rekoh, spašavanje banaka se ne radi zbog malih štediša.
također, ja nigdje nisam rekao da treba banke ukinuti, nego da one koje su pred bankrotom, treba pustit da bankrotiraju, kao i svaka druga firma, a ne davat državni novac (novac poreskih obveznika).
zaduživanja o kojima pričaš (putevi, škole, institucije) ne vrše banke, nego države kod banaka i ne kontam kakve sad to veze ima sa ovom pričom?
Revolver

#25 Re: Poruka sa Islanda: Pustite banke da propadnu...

Post by Revolver »

čuj poruka sa Islanda :-)

lako je njima pametovati sa 320.000 stanovnika i neograničenim izvorima toplotne energije. nije mi jasno kako su levati uopšte uspjeli izazvati krizu.
Post Reply