dupli
Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Pietje_Bel
-
dobar loš ja
#77 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
lijepo si opisao hrvatske kraljeve,banove i njihove suprugePietje_Bel wrote:Evo ovdje sam to sve prepisao sa stabla Kotromanica:BHCluster wrote:Znaci ona je majka te dvije Kraljice gore sto sam naveo.Van Halen wrote:Banica Elizabeta je bila kćerka od bana stjepana Kotromanića II. Udata za mađarskog kralja doprinijela je jačanju pozicije Bosne u svom okruženju.
A odakle ti ove slike u ovim okvirima?Stablo Bosanske dinastije Kotromanica
Banovi nepoznatog imena do IX stoljeca. Ban nepoznatog imena, spominje se 968. godine prilikom napada hrvatskog kralja Kresimira II na Bosnu. Ban nepoznatog imena spominje se oko 1041. godine kao saveznik Bizantskog cara Konstantina IX Monomaha u ratu protiv Dukije. Ban nepoznatog imena, kojeg je oko 1084. godine uklonio dukljanski kralj Bodin prilikom napada na Bosnu. Ban Stijepan zasjeo na prijestolje oko 1084. g. uz pomoc dukljanskog kralja Bodina. Ban nepoznatog imena spominje se 1103. godine kao tast dukljanskog kralja Kocopara.
Ban Boric (1154- 1163) imao dva sina: Stijepana i Pavla, te unuke i praunuke (Odola, Celko, Boric, Detmar, Matija). Ban Kulin (1180-1204). Zena mu se zvala Vojslava. Imao sina i sestru (nepoznatog imena), udata za humskog kneza Miroslava.
Ban Stijepan (1204-1232), sin Kulina Bana. Zena mu se zvala Anka. Imali sina Sebislava. Ban Matija Ninoslav (1232-1250). Dokumenti ne spominju ko su mu roditelji, ali izricito kazu da je bio clan uze dinastije, dakle Kulinovog roda. Imao nekoliko brace od kojeg se jedan zvao Simeon, te vise sinova (jedan se zvao Stijepan) i brojnu unucad.
Ban Prijezda (1250 -1290). Dokumenti navode da je bio u srodstvu s Banom Ninoslavom, najvjerovatnije je brat mu ili stricevic. Imao tri sina: Stijepan (Kotroman) i Prijezdu i Vuka, te kcerku Katarinu, udata za slavonskog banovica Radislava Babonica. Vukova kcerka se zvala Jelena. Udala se za Humskog vojvodu Vuka Hranica.
Ban Stijepan Kotroman (1290 - 1312), sin bana Prijezde. Bio ozenjen Jelisavetom (Elizabetom), kcerkom srpskog kralja Dragutina. Imao tri sina: Stijepana, Vladislava, Ninoslava i kcerku Katarinu (udala se za humskog kneza Nikolu). Vladislav bio ozenjen Jelenom, kcerkom bibirskog kneza Jurija Subica. Imali dva sina: Tvrtka i Vuka i kcerku Mariju (udala se za Ulricha X Helfsteina u Njemackoj) Ninoslav imao sina Dabisu. Prijestolje naslijedio Stijepan.
Ban Stijepan Kotroman II, po ocu nazvan Kotromanic (1314- 1353). Zenio se tri puta. Prva zena mu bila Ortenburska princeza iz Koruske (nepoznato ime), druga Bugarska princeza (nepoznato ime) a treca Elizabeta, kcerka Kazimira III iz Poljske. Imao sestero djece: Cetri sina (svi pomrli u djecijoj dobi), i dvije kcerke: Elizabetu i Katarinu. Elizabeta se udala za Madarskog kralja Isudovika, a Katarina za Hermana I Celjskog u Stajerskoj.
Kralj Tvrtko (1353 -1391). Sin Vladislava, a unuk bana Stijepana Kotromana. Zenio se dva puta. Prva sena bila domaca plemkinja Grubaca, a druga Bugarska princeza Doroteja iz kuce Bugarskog cara Ivana Sismana. Imao tri sina: Ostoju, Tvrtka i Vuka (Banica). Prijestolje naslijedio Dabisa.
Kralj Dabisa (1391 - 1395), sin Ninoslava, a unuk Bana Stijepana Kotromana. Zena mu bila Jelena Gruba, domaca plemkinja iz Huma. Imao kcerku Stanu, udata za Humskog kneza Jurja Radivojevica i sina nepoznatog imena. Kraljica Jelena Gruba (1395-1398), zena kralja Dabise. Nakon njegove smrti nasliedila ga na prijestolju.
Kralj Ostoja (1398 - 1404 i 1409 - 1418), sin kralja Tvrtka i njegove prve zene Grubace. Zenio se tri puta. Prva zena mu bila Vitaca, druga Kuljava (domaca plemkinja), a treca Jelena, kcerka bibirskog kneza Ivana Nelipica. Imao tri sina: Stijepana (po ocu nazvan Ostojic), Radivoja i Tomasa. Radivoj se zenio dva puta. Prva zena mu bila Katarina a druga Margarita. Imao tri sina: Tvrtka, Matiju i Djuraka.
Kralj Stijepan Ostojic (1418-1421). Sin kralja Tvrtka po kojem je nazvan Tvrtkovic. Bio ozenjen Dorotejom, necakinjom Madarskog kralja Sigismunda (kcerka Ugarskog Vojvode Ivana Gorjanskog). Nisu imali djece.
Kralj Tomas (1443 -1461). Sin kralja Ostoje a unuk kralja Tvrtka I. Zenio se dva puta. Prva zena mu bila Vojaca, djevojka iz naroda a druga Katarina, kcerka Bosanskog vojvode i hercega Vukcica iz Huma. Imao tri sina: Stijepana i Sigismunda, trecem nepoznato ime (umro kao dijete na mijetu), i kcerku Katarinu. Prilikom Turskog osvajanja Bosne Sigismund i Katarina (kao djeca) zarobljeni i odvedeni u Tursku.
Kralj Stijepan Tomasevic (1461 - 1463). Sin kralja Tomasa (po kojem je nazvan Tomasevic), i njegove prve zene Vojace. Bio ozenjen Marom (djevojacko ime Jelena), kcerkom srpskog despota Isazara Brankovica. Nisu imali djece.
Prilikom Turskog osvajanja Bosne (1463.) uhvacen u Kljucu a pogubljen u Jajcu. S njim je se ugasila dinastija Kotromanica i nestalo Bosanskog kraljevstva.
- Pietje_Bel
#78 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Lijepo ce mo mi tebe banovati cim dode zoom 
Procitaj pravila foruma i vidijet ces da se ne smiju Bosanski kraljevi vrijedati...
Procitaj pravila foruma i vidijet ces da se ne smiju Bosanski kraljevi vrijedati...
- ProS
#79 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
zasto se ne pominje kralj matija? 
- Pietje_Bel
#80 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Zato sto je Bosna tada bila vjestacka drzava i tampon zona izmedu Osmanskog carstva i Ugarske. Bosna jeste bila priznata kraljevina za vrijme Matije Kotromanica ali opstanak iste nije vise zavsio o Bosni vec o Osmanlijama. Bosna je 1463. pala a sve nakon toga sto je ostalo od Bosne je u stvari "odgadanje eksekucije". To je isto kao da si bolestan i da ti doktor kaze da imas jos 3 sedmice da zivis i da nema lijeka a uz to ti je jos i kicma slomljena a ti ipak zivis. E to je bila Bosna za vrijeme tog Matija Kotromanica.ProS wrote:zasto se ne pominje kralj matija?
- Kupalo
#81 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Sta znaci vjestacka drzava? Zar sve drzave nisu vjestacke? Pojasni molim te?Zato sto je Bosna tada bila vjestacka drzava
- hepek071
#82 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Da ti sine nisi nastao vještačkom oplodnjom?Pietje_Bel wrote:Zato sto je Bosna tada bila vjestacka drzava i tampon zona izmedu Osmanskog carstva i Ugarske. Bosna jeste bila priznata kraljevina za vrijme Matije Kotromanica ali opstanak iste nije vise zavsio o Bosni vec o Osmanlijama. Bosna je 1463. pala a sve nakon toga sto je ostalo od Bosne je u stvari "odgadanje eksekucije". To je isto kao da si bolestan i da ti doktor kaze da imas jos 3 sedmice da zivis i da nema lijeka a uz to ti je jos i kicma slomljena a ti ipak zivis. E to je bila Bosna za vrijeme tog Matija Kotromanica.ProS wrote:zasto se ne pominje kralj matija?
- Van Halen
#83 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Kralj Matija je bio obična marioneta u rukama moćnika tog doba. Ta nazovi je kraljevina je bilo samo prijelazno rješenje ka konačnom ukidanju srednjovijekovne države Bosne. Zato ga ne vrijedi spominjati uopšte i stavljati u istu ravan sa našim slavnim vladarima.
-
dobar loš ja
#84 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Imena kažu svoje.prema tradiciji imena idu sa koljena na koljeno .pošto su tu mogu naći samo kršćanska imena i prezimena ne vidim način kao i vaše pravo da ih smatrate svojim i vlastitim precima osim ako ne priznajete da ste poistekli od isti i da određene stvari su uljez u priči. P:s. kako si znao da mi je bane nadimakPietje_Bel wrote:Lijepo ce mo mi tebe banovati cim dode zoom
- Pietje_Bel
#85 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Pa Bosna je tada bila od prilike ono sto je i sada. Znaci Turski sultaj je priznao tu malu Bosnu sa kraljem Matijom na celu ali je je priznao ne iz tog razloga sto je Bosna bila sila pa je se mogla suprostaviti nego zbog toga da bi izmedu mocne Ugarske kraljevine i ogromnog osmanskog carstva bila neka tampon drzava kako bi diplomatija bila laksa i kako bi se mogao izbjeci veci sukop ili vece takticke greske za obadvije velike zemlje (Ugarsku i Osmanskog Carstva).Znaci taj kralj Matija jeste imao svoju kancelariju i mozda malo vojske te stolni grad u Tesnju i nekoliko sela i utvrda ali to je bilo samo reda radi. To nemozemo nazvati drzavom.Kupalo wrote:Sta znaci vjestacka drzava? Zar sve drzave nisu vjestacke? Pojasni molim te?Zato sto je Bosna tada bila vjestacka drzava
- ProS
#86 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
mislio sam da bi trebo imati nekog znacaja,kao pripadnik kotromanic loze
laicki, da li se mogla loza nastaviti nakon njega 
- Pietje_Bel
#87 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Pa mogla je da je npr. Bosna oslobodena dok je Katarina zivijela u Rimu. Tada bi katarina postala ponovo priznata kraljica Bosne a nakon njezine smrti bi postao kralj neka njezina rodbina ili njezin sin. Sigurno i dan danas ima potomaka Kotromanica. Ima ih u Turskoj i u Kraljevoj sutjesci. Neki od njih su presli na Islam i promijenili ime. Djeca Katarine su dozivijela tu sudbinu.ProS wrote:mislio sam da bi trebo imati nekog znacaja,kao pripadnik kotromanic lozelaicki, da li se mogla loza nastaviti nakon njega
- Kupalo
#88 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
I? Bilo, proslo, nedovoljno pisanih dokumenata i previse proizvoljnih tumacenja. Imali smo kraljevinu, pa 500 godina okupacije Osmanskog carstva, mjenjali religije ko carape da prezivimo, pa nas Osmanlije prodale Austrijancima, pa I svetski rat, pa II svjetski rat.....pa zadnji rat, Balkanske i ne spomenuh.
Zovu li se djeca danas u Bosni Ostoja? Tvrtko (hajde to ime i cujem), kad cuju ime Stjepan kazu nije Bosanac vec Hrvat......
Da li je poželjno Bošnjačko ime Katarina?
E tugo moja.............
Zovu li se djeca danas u Bosni Ostoja? Tvrtko (hajde to ime i cujem), kad cuju ime Stjepan kazu nije Bosanac vec Hrvat......
Da li je poželjno Bošnjačko ime Katarina?
E tugo moja.............
- Pietje_Bel
#89 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
O tome imamo temu na religiji..Kupalo wrote:I? Bilo, proslo, nedovoljno pisanih dokumenata i previse proizvoljnih tumacenja. Imali smo kraljevinu, pa 500 godina okupacije Osmanskog carstva, mjenjali religije ko carape da prezivimo, pa nas Osmanlije prodale Austrijancima, pa I svetski rat, pa II svjetski rat.....pa zadnji rat, Balkanske i ne spomenuh.
Da li je pozeljno Bosnjačko ime Katarina?
E tugo moja.............
Ja sam za to da Bosnjaci svojoj djeci davaju jednu muslimansko a jedno Bosansko ime. Bas kao i Turci. Znaci: Tvrtko Alija Mehbedovic ili Kulin Mehmed Delic itd. Ali to treba vremena. Narod nije navikao i pogotovo je onim manje obrazovanim ovo nevjerovatno.
-
dobar loš ja
#90 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Jebeno dobar vic nemojte taboraviti Dabišu,Hrvoja,pa opet Stjepana,Jurja i sl.......I onda na kraju to su opet kršćanska imena a ne bosanska ili Bošnjačka gledem,čujem ali sam slijep uz zdrave oči a gluh uz pomoć slušnog aparata.Pietje_Bel wrote:O tome imamo temu na religiji..Kupalo wrote:I? Bilo, proslo, nedovoljno pisanih dokumenata i previse proizvoljnih tumacenja. Imali smo kraljevinu, pa 500 godina okupacije Osmanskog carstva, mjenjali religije ko carape da prezivimo, pa nas Osmanlije prodale Austrijancima, pa I svetski rat, pa II svjetski rat.....pa zadnji rat, Balkanske i ne spomenuh.
Da li je pozeljno Bosnjačko ime Katarina?
E tugo moja.............
Ja sam za to da Bosnjaci svojoj djeci davaju jednu muslimansko a jedno Bosansko ime. Bas kao i Turci. Znaci: Tvrtko Alija Mehbedovic ili Kulin Mehmed Delic itd. Ali to treba vremena. Narod nije navikao i pogotovo je onim manje obrazovanim ovo nevjerovatno.
- Kupalo
#91 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Jebeno dobar vic nemojte taboraviti Dabišu,Hrvoja,pa opet Stjepana,Jurja i sl.......I onda na kraju to su opet kršćanska imena a ne bosanska ili Bošnjačka gledem,čujem ali sam slijep uz zdrave oči a gluh uz pomoć slušnog aparata.O tome imamo temu na religiji..
[/quote]
E fakat sad ne kontam koja su to ispravna imena? jel' Jelena krscansko ime? ili Ostoja ?
-
dobar loš ja
#92 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
E fakat sad ne kontam koja su to ispravna imena? jel' Jelena krscansko ime? ili Ostoja ?[/quote]Kupalo wrote:Jebeno dobar vic nemojte taboraviti Dabišu,Hrvoja,pa opet Stjepana,Jurja i sl.......I onda na kraju to su opet kršćanska imena a ne bosanska ili Bošnjačka gledem,čujem ali sam slijep uz zdrave oči a gluh uz pomoć slušnog aparata.O tome imamo temu na religiji..
Sigurno imaš susjedu Jelenu po vjeri muslimanku a Ostoju ili Stojana hođu u susjednom mjestu,selu,gradu ili državi .
- sunčan dan
#93 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Pored ovako odlične teme, bogatstvu naše istorije, vi se naduravate čija su imena.......ccccc
- Kupalo
#94 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
sunčan dan wrote:Pored ovako odlične teme, bogatstvu naše istorije, vi se naduravate čija su imena.......ccccc
Potpuno si u pravu, ali sve ti polazi ovako, Stjepan u srednjovjekovnoj Bosni je bio Bosanski kralj i Bosanac, a sad vise nije, meni su i Huseini Stjepan i Ostoja Bosanska imena, a Pje to je dobro rekao rasprava kojoj religiji imena pripadaju spada na temu o religiji.
-
dobar loš ja
#95 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Ali niti Stjepan ili ostoja se ne smatraju bosancima nego Srbin,Hrvat,Mađar ali sigurno ne Bosanac pa zašto ih guraš da to budu kad je država BIH država sva 3 naroda.Ipak to nije tema za vjeru nego za povijest jer tradicija nije na vašoj strani izuzev vaše želje za time i vaše drugačije vjere.poštujem vas kao BoŠnjake aliKupalo wrote:sunčan dan wrote:Pored ovako odlične teme, bogatstvu naše istorije, vi se naduravate čija su imena.......ccccc
Potpuno si u pravu, ali sve ti polazi ovako, Stjepan u srednjovjekovnoj Bosni je bio Bosanski kralj i Bosanac, a sad vise nije, meni su i Huseini Stjepan i Ostoja Bosanska imena, a Pje to je dobro rekao rasprava kojoj religiji imena pripadaju spada na temu o religiji.
- sunčan dan
#96 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Vaši, naši, vaši, naši......
Pokvariste ovako dobru temu.
Pokvariste ovako dobru temu.
- hepek071
#97 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
a šta će hadumi nego praviti političku projekciju današnjice u prošlost.
Savim je jasna šizofrenija današnjice gdje je politička dogma da je Bošnjak=musliman, Hrvat=katolik i Srbin= pravoslavac i da su to tri zasebne cjeline sa odvojenim istorijama. Istorija zemlje Bosne i politička istorija države Bosne sve zanima isključivo iz jednog interesa, a to je da dokažu svoju vjekovnu tapiju nad zemljom Bosnom, a koju i jedni i drugi i treći razvaljuju kako stignu.
Čitajte Nadu Klaić, a posebno njeno seciranje "nacionalne istoriografije" o srednjovjekovonoj Bosni. istorija bi trebala da bude nauka a ne produžena ruka nacionalne ideologije.
S time u vidu po meni je Katarina jedno prelijepo Bošnjačko ime sa historijskim utemeljenjem. Isto tako to je jedno prelijepo Hrvatsko ime sa povijesnim utemeljenjem. Kao i jedno prelijepo Srpsko ime sa istorijskim utemeljenjem. A da ih zajebem sve to je prije svega Bosansko ime!
Savim je jasna šizofrenija današnjice gdje je politička dogma da je Bošnjak=musliman, Hrvat=katolik i Srbin= pravoslavac i da su to tri zasebne cjeline sa odvojenim istorijama. Istorija zemlje Bosne i politička istorija države Bosne sve zanima isključivo iz jednog interesa, a to je da dokažu svoju vjekovnu tapiju nad zemljom Bosnom, a koju i jedni i drugi i treći razvaljuju kako stignu.
Čitajte Nadu Klaić, a posebno njeno seciranje "nacionalne istoriografije" o srednjovjekovonoj Bosni. istorija bi trebala da bude nauka a ne produžena ruka nacionalne ideologije.
S time u vidu po meni je Katarina jedno prelijepo Bošnjačko ime sa historijskim utemeljenjem. Isto tako to je jedno prelijepo Hrvatsko ime sa povijesnim utemeljenjem. Kao i jedno prelijepo Srpsko ime sa istorijskim utemeljenjem. A da ih zajebem sve to je prije svega Bosansko ime!
- Kupalo
#98 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
dobar loš ja wrote:Ali niti Stjepan ili ostoja se ne smatraju bosancima nego Srbin,Hrvat,Mađar ali sigurno ne Bosanac pa zašto ih guraš da to budu kad je država BIH država sva 3 naroda.Ipak to nije tema za vjeru nego za povijest jer tradicija nije na vašoj strani izuzev vaše želje za time i vaše drugačije vjere.poštujem vas kao BoŠnjake aliKupalo wrote:sunčan dan wrote:Pored ovako odlične teme, bogatstvu naše istorije, vi se naduravate čija su imena.......ccccc
Ne vidim odakle ti ideja da sam ili jdeno ili drugi ili treće? I ko tebe trpa bilo gdje, jedino mozes zakljuciti da sam gradanin BiH, i sta me ba guras u torove?
Ja ti kazem sta ja mislim i opredjeljujem se teritorijalno, a tebi buraz siroko polje da budes sta hoces, ali nemoj meni objasnjavat sta sam!
- Pietje_Bel
#99 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
Moze li moderator izbrisati ovih zadnjih 6 postova?
Otvorite temu o imenima i tamo raspravljajte. Stijepan je krscansko ime a Tvrtko, Vojaca, Grubaja, Kulin su Slavenska imena i tacka.
Idemo dalje!
Otvorite temu o imenima i tamo raspravljajte. Stijepan je krscansko ime a Tvrtko, Vojaca, Grubaja, Kulin su Slavenska imena i tacka.
Idemo dalje!
-
almin-78
#100 Re: Portreti/ slike Bosanskih kraljeva / banova
prelijepe slike,,pietje gdje ti ovo nadjes?