porodjaj u Sarajevu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
norah

#1 porodjaj u Sarajevu

Post by norah »

Molila bih sve koji imaju iskustva da mi daju neki savjet tipa gdje, da preporuce nekog doktora i ostalo. Trenutno me vodi privatnik i ne znam kada je vrijeme da se prebacim kod drzavnog ljekara. I kako oni na sve to gledaju. Hvata me panika. Unaprijed sam vam zahvalna na bilo kakvom savjetu.
chuchumbamayumbe

#2 Re: porodjaj u Sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

norah wrote:Molila bih sve koji imaju iskustva da mi daju neki savjet tipa gdje, da preporuce nekog doktora i ostalo. Trenutno me vodi privatnik i ne znam kada je vrijeme da se prebacim kod drzavnog ljekara. I kako oni na sve to gledaju. Hvata me panika. Unaprijed sam vam zahvalna na bilo kakvom savjetu.
Moja zena je prvu trudnocu vodila kod privatnika, a 2-3 mjeseca prije poroda je otisla u bivsu Vojnu bolnicu (sada Abdulah Nakas) i tamo se porodila. Sto se tice samog poroda, to ti je kako grah padne, ne mora te poroditi ljekar koji ti vodi trudnocu nego dezurni. Moju zenu je vodio i porodio Dr. Miseljic i bila je veoma zadovoljna, kako doktorima i sestrama, tako i samim uslovima smjestaja. Mislim, obzirom kakve se sve horor price cuju u i oko vezi Klinickog na Kosevu, Vojna je mila majka.
Moja zena ce uskoro opet da se porodi, opet na istom mjestu i ide na kontrole kod istog doktora, pa cemo da vidimo da li ce on da bude i na porodu.
BTW, nije isla vise kod privatnika jer je skontala da joj bezze uzimaju pare, poziva je na kontrolu svake 4 nedjelje, svaki put minimalno 50km.
d2

Post by d2 »

mislim da ces ovdje naci dobrih savjeta a i tratincica je uvijek nagodna za pomoci

http://tratincica.blogger.ba/
norah

#4 Re: porodjaj u Sarajevu

Post by norah »

chuchumbamayumbe wrote:
norah wrote:Molila bih sve koji imaju iskustva da mi daju neki savjet tipa gdje, da preporuce nekog doktora i ostalo. Trenutno me vodi privatnik i ne znam kada je vrijeme da se prebacim kod drzavnog ljekara. I kako oni na sve to gledaju. Hvata me panika. Unaprijed sam vam zahvalna na bilo kakvom savjetu.
Moja zena je prvu trudnocu vodila kod privatnika, a 2-3 mjeseca prije poroda je otisla u bivsu Vojnu bolnicu (sada Abdulah Nakas) i tamo se porodila. Sto se tice samog poroda, to ti je kako grah padne, ne mora te poroditi ljekar koji ti vodi trudnocu nego dezurni. Moju zenu je vodio i porodio Dr. Miseljic i bila je veoma zadovoljna, kako doktorima i sestrama, tako i samim uslovima smjestaja. Mislim, obzirom kakve se sve horor price cuju u i oko vezi Klinickog na Kosevu, Vojna je mila majka.
Moja zena ce uskoro opet da se porodi, opet na istom mjestu i ide na kontrole kod istog doktora, pa cemo da vidimo da li ce on da bude i na porodu.
BTW, nije isla vise kod privatnika jer je skontala da joj bezze uzimaju pare, poziva je na kontrolu svake 4 nedjelje, svaki put minimalno 50km.
Hvala na odgovorima! Zanima me jos samo da li je potrebna uputnica i koce mi je dati? Cula sam da se ovi u drzavnim bolnnicama ljute kada im dodjes od privatnika. Da li da idem u svoju ambulantu po uputnicu?
Prozor

Post by Prozor »

Evo moja, ovaj put isto kaze nece kod privatnika, a i kaze nece na Kosevo, izgleda da ce biti Vojna...
thousands of voices

Post by thousands of voices »

Za porođaj u Vojnoj potrebno je da uradiš jedan pregled kod njih. Možeš se naručiti telefonom i pitati sestru da li trebaš ponijeti uputnicu ljekara iz lokalne ambulante (meni nije bila potrebna...)
Toplo preporučujem Vojnu.
modesti

Post by modesti »

A ja preporučujem Koševo.

Prvi porod je bio u Vojnoj i bilo mi je grozno. Ne mislim na sam porod, već na osoblje, tj. sestrice. Garant sam i ja nabasala na najgoru sestru... :x odmah sam se posvađala sa njom, sram je bilo. Na odpustu ni mene ni bebu niko nije pregledao (porodila se u petak, pa sam puštena u subotu kada je samo dežura). Mali je imao jaku, jaku žuticu, a niko mi to nije tamo rekao (rekla mi babica koja je došla 2 sata nakon izlaska iz bolnice).

Drugog sina sam rodila na Koševu, odmah iza onih skandala sa Pedijatrijom. Od prijema do izlaska sam više nego zadovoljna. Sestrice su bile (sve) maksimalno ljubazne, babice na porodu isto... I sa ovim sam se porodila u petak, a u subotu puštena, ali su i mene i bebu stalno pregledali. Na Koševu mi je bilo mnogo čišće nego u Vojnoj. Imaš svoj boks (maleni zatvoreni prostor u kome je tvoj krevet i bebin krevetac), WC dijeliš sa svima, ali se stvarno stalno, stalno čisti. Meni u Vojnoj niko nije očistio WC za 36 sati koliko sam tamo bila, a ovdje su za 24 sata samo čistili...

Sve ti je to, na žalost, individualno. Kao što možeš vidjeti po postovima.
Otidji na http://www.bebano.com, možeš naći korisnih stvari. Sretno!

P.S. Uputnicu ti daje tvoj porodični ljekar u ambulanti par dana prije termina. Naravno, ako dobiješ trudove ranije odeš direktno u bolnicu (koju hoćeš), a neko (muž, mama, neko) donese uputnicu za porod taj dan ili sutra pri otpustu. Za pregled ti ne treba uputnica (barem prije nije trebala). Možeš otići bez uputnice. A za Vojnu se trebaš naručiti, i to se čeka. 285-285 svaki dan od 14-15, koliko se sjećam. Za Kliniku se ne naručuješ. Čekaš u oba slučaja.
becu

Post by becu »

daj im ''na malo bolju kafu'' tretirace te ko da si kraljica od sabe.
skojotovski

Post by skojotovski »

moj savijet je kosevo. drzavna je malo sredenija, ali su u kosevu doktori bolji. a, svakako ides kuci dan nakon poroda, tako da ti ambijent gotovo nista ne znaci. takoder, moj savijet, ako imas mogucnost kakve veze, iskoristi je, a ako ne, konvertibilne markice rade isto tako dobro. poguras glavnu sestru koja je u smjeni kad dodes sa petobankom ili jojom i bices tretirana kao malo vode na dlanu. zalosno, ali je tako. sretno!
suncokret

Post by suncokret »

Ne bih se složila s ovim da te ne mora poroditi ljekar koji ti vodu trudnoću,
mora, ako ti želiš i ako mu platiš i dogovoriš se s njim da ga možeš pozvati u pola noći.

Ja sam se porodila na Koševu i opet bih odabrala Koševo. Ipak je to klinika
i mislim da tu nema govora koje je bolji, opremljeniji, iskusniji i na kraju gdje se i porođa najveći broj žena.

Ja sam vodila privatno trudnoću i na kraju sedmicu dvije pred porod krenula na Koševo. Isto kao što ste spomenuli, drugi put ne bih išla privatno. Nije to samo jednom mjesečno, na početku i na kraju trudnoće svake dvije sedmice.
neutral

Post by neutral »

ja sam trudna 28 sedmica... pvt doktor mi vodi trudnocu... odlucila sam se za Vojnu bolnicu, kod doktoras Masica ...lik je genije... preporucuje se da odes na prvi pregled u sedmom mjesecu...
o svemu tome mozes razgovarati i sa svojim pvt doktorom...jer su oni svi uvezani i onda ides po preporuci...sretno! :)
encian

Post by encian »

ja stvarno ne znam jesam li ja pala s marsa, ali ne pada mi na pamet da ikome dajem nesto sto radi svoj posao. i spremna sam da oci iskopam i muzu, i mojoj i njegovoj rodbini ako bilo sta daju. osim izgubljenih okica, slijedi prijava za osobu koja je uzela novac. od price prijatelja, novac i ne znaci da ce te nesto paziti, cak ni dogovor sa ljekarom da ce ti doci kad se poradjas cesto nije ispostovan. ja sam npr. uvijek imala neku vezu kad se radilo o doktorima. uvijek preko reda, uvijek "najbolji" doktori, uvijek "poseban" tretman. na kraju sam shvatila da puno bolje prodjem bez veze nego sa vezom. takvo je barem moje iskustvo.
buba

#13 re

Post by buba »

Sve ovisi zaista..

Uputnicu vadis u domu zdravlja kojem pripadas, gdje trazis da ti otvore i porodiljsko bolovanje ukoliko si u radnom odnosu. To sto kao ne vole kad dolazis od privatnika, okaci macku o rep, ne moras im ni govoriti da si isla na pregled kod privatnika, naprosto reci ovo mi je prvi pregled i to je to, mene njihova zlovolja uopste nije tangirala, to je njihov problem, ne moj.

Porod je bio u vojnoj, trudnocu vodio dr. Masic, pristupacan i blag covjek, preporucujem ga svim zenama koje trudnoci i porodu prilaze sa anksioznoscu i strahom, jer je jako smiren. Nije me porodio on, nego potpuno drugi ljekar..sta je tu je. Bilo mi je bitno izaci zdravo i citavo sa mojim djetetom.
Sto se higijene tice..nemam neku pohvalu, osoblje u vojnoj katastrofa, glavna sestra uzas od bahatosti i pristupa.
Naravno, drugi imaju druga iskustva, mozda je mene zapala ''takva smjena''. :-?

Moj savjet: Otidji na pregled u obe bolnice i snimi situaciju. Ja sam tako ucinila i ipak se odlucila za vojnu, jer Kosevo mi se ucinila cista ludnica od nesredjenosti.
norah

Post by norah »

Hvala vam svima na odgovorima!!! Puno mi znace vasi savjeti u ovoj situaciji kada sam uplasena i neodlucna. Mozda je najbolje da odem na pregled na oba mjesta pa da se onda odlucim. Hvala, super ste!!!
suncokret

Post by suncokret »

neutral wrote:ja sam trudna 28 sedmica... pvt doktor mi vodi trudnocu... odlucila sam se za Vojnu bolnicu, kod doktoras Masica ...lik je genije... preporucuje se da odes na prvi pregled u sedmom mjesecu...
o svemu tome mozes razgovarati i sa svojim pvt doktorom...jer su oni svi uvezani i onda ides po preporuci...sretno! :)
na prvi pregled u sedmom mjesecu?
vjerovatno si mislila u sedmoj sedmici

da je dr.masic genije ne bih se slozila..moja prijateljica se cijeli dan porađala kod njega da nije predložio carski ...i da nije vidio u toku trudnoče da je beba velika i da neće moći prirodnim putem..
neutral

Post by neutral »

suncokret wrote:
neutral wrote:ja sam trudna 28 sedmica... pvt doktor mi vodi trudnocu... odlucila sam se za Vojnu bolnicu, kod doktoras Masica ...lik je genije... preporucuje se da odes na prvi pregled u sedmom mjesecu...
na prvi pregled u sedmom mjesecu?
vjerovatno si mislila u sedmoj sedmici

da je dr.masic genije ne bih se slozila..moja prijateljica se cijeli dan porađala kod njega da nije predložio carski ...i da nije vidio u toku trudnoče da je beba velika i da neće moći prirodnim putem..
rekoh da mi trudnocu vodi privatni doktor... a ako se neko zeli proroditi kod njega treba otici u sedmom mjesecu...
jako mnogo zena su se porodile prirodnim putem i rodile bebu nesto vece tezine... za neke komplikacije se ne moze uvjek znati ranije...
ne pravdam ga ...ali si zaista jedina osoba koja je pokusala o njemu reci nesto lose...
Post Reply