Abacija wrote:ljubav_aha wrote:Abacija wrote:
Zato sto u kapitalizmu firme gube na radnicima koji izostaju sa posla bez obzira koje opravdane razloge radnici/e imali (porodiljstvo i slicno). Dosta toga sto se primjenjuje u BiH je slijepo kopiranje inostrane prakse. Ovo za pitanje na intervjuu je tipicno za Ameriku ali i druge drzave na Zapadu gdje radnici nisu ljudi nego samo "production units" u njihovim kompjuterskim sistemima. Osobe koje rade u ekonomskim odjeljenjima takvih kompanija uopste ne vode racuna ni o sebi a ni o svojim kolegama (u ovom slucaju koleginicama). Njima je vazna samo karijera i da sef bude zadovoljan sa njima.
KADA PLANIRATE RADJATI DJECU,ovakvo pitanje,ili indirektna forumlacija ovakog pitanja ,nisam nikad dozvijela u SAD
to je doslovno diskriminacija
Svakako se moze izvuci informacija a da ti toga nisi ni svjesna; sta si po vjeri, hoces li radjati, da li pijes, gdje izlazis, skim se druzis itd itd.
Niti pitaju za djecu, niti pitaju kad ces radjati, niti pitaju da li pijes, niti pitaju gdje izlazis, niti s kim se druzis, niti se ljudi smatraju proizvodnim jedinicama...odakle to ovo, sviju ti? Pitanja koje ti navodis su protuzakonita, nijedan poslodavac u USA ne smije da te pita za djecu ili tvoje porodicne planove.
I nisu zene glupace pa da ih neko nesta pita a da one toga nisu svjesne.
moja supruga je trenutno na porodiljskom, sest mjeseci, uz punu platu i ostale beneficije, a eto zivimo u srcu kapitalizma. znam da nije kao npr. u svedskoj, ali na kraju krajeva i ne zivim, niti mi se zivi u svedskoj ili negdje drugo.
Sto se tice Bosne, ima ona latinska: qui tacet consentire videtur. dok god raja suti, znaci da odobravaju - bez obzira sta je u pitanju, porodiljska prava ili bilo sta drugo.