Porodična istorija-porodično stablo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
maya83
#1 Porodična istorija-porodično stablo
Odlučih ovih dana da bi bilo lijepo saznati malo više o vlastitom porjeklu...
Pronašla sam nekih par programčića koji kreiraju porodično stablo, ali sam sad došla do nove prepreke: podaci.
Naime, za dio porodice su mi podaci nedostupni, jer nemamo kontakt.
Može li ko iskusniji da mi kaže kako pronaći informacije?
matični ured, arhiva ili šta već?
Svaki savjet je dobro došao...
Samo mi nemojte reći da nekom platim da uradi to, jer zaista želim pokušati sama..
Pronašla sam nekih par programčića koji kreiraju porodično stablo, ali sam sad došla do nove prepreke: podaci.
Samo mi nemojte reći da nekom platim da uradi to, jer zaista želim pokušati sama..
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#2 Re: Porodična istorija-porodično stablo
Za one rođene nakon 1945. matični ured opštine gdje su se rodili. Za one od prije WW2 ili arhivi lokalnih crkava ili vjerskih zajednica, ovisno od konfesije kojoj su pripadali. Naravno, u silnim ratovima mnogo je toga uništeno, ali vrijedi pokušati. Sretno!maya83 wrote:Odlučih ovih dana da bi bilo lijepo saznati malo više o vlastitom porjeklu...
- Justina
#3 Re: Porodična istorija-porodično stablo
Pera Trta wrote:Za one rođene nakon 1945. matični ured opštine gdje su se rodili. Za one od prije WW2 ili arhivi lokalnih crkava ili vjerskih zajednica, ovisno od konfesije kojoj su pripadali. Naravno, u silnim ratovima mnogo je toga uništeno, ali vrijedi pokušati. Sretno!maya83 wrote:Odlučih ovih dana da bi bilo lijepo saznati malo više o vlastitom porjeklu...
Fejs,gugl cini cuda.
- smoki_choko
#4 Re: Porodična istorija-porodično stablo
da zivis i da si se rodila u americi i da su ti tamo preci onda ne bi imala problema. tamo mozes saznati koje si koljeno sa obamom, tom cruzom i svim ostalim celebritijima
- osa
#5 Re: Porodična istorija-porodično stablo
a ako dobro platiš možeš biti u rodu sa svima njima.....smoki_choko wrote:da zivis i da si se rodila u americi i da su ti tamo preci onda ne bi imala problema. tamo mozes saznati koje si koljeno sa obamom, tom cruzom i svim ostalim celebritijima
-
maya83
#6 Re: Porodična istorija-porodično stablo
google nije dao rezultate, to je prvo što sam probala...izbacio mi je samo ljude koji su mladi, i koji imaju rpfole na nekim od ovih internet zajednica, a to mi ne pomaže puno...
Pera Trta, hvala za savjet, pokušaću.
Pera Trta, hvala za savjet, pokušaću.
-
skopljo69
#7 Re: Porodična istorija-porodično stablo
ej zelim ti srecu dok budes trazila, jer i ja sam se bio nalozio i istrazivao, i najdalje sto sam dobacio bio je pocetak vladavine A-U, i tu se svi dalji tragovi gube. 
- osa
#8 Re: Porodična istorija-porodično stablo
znali su turci da je povijest a ujedno i bilo kakvaznanbost pogubna za bih, zato i vladaše 500 godina, komunisti pak odmah poslaše narod u škole i vidi šta se desi...skopljo69 wrote:ej zelim ti srecu dok budes trazila, jer i ja sam se bio nalozio i istrazivao, i najdalje sto sam dobacio bio je pocetak vladavine A-U, i tu se svi dalji tragovi gube.
-
maya83
#9 Re: Porodična istorija-porodično stablo
Da mi je doći do tog perioda, smatrala bih to uspjehom.skopljo69 wrote:ej zelim ti srecu dok budes trazila, jer i ja sam se bio nalozio i istrazivao, i najdalje sto sam dobacio bio je pocetak vladavine A-U, i tu se svi dalji tragovi gube.
Za jedan dio porodice posjedujem i fotografije pradjedova i ostalih iz tog koljena, ali za drugi na žalost nemam ni najosnovnije informacije. Pera trta, kako ću tražiti rodne listove ovih do 45te, hoće li mi u matičnom uredu dati? Ili moram tražiti štelu za to?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#10 Re: Porodična istorija-porodično stablo
Vjeruj mi, ne znam ni sam, ali sam po nekoj logici išao da, ako išta postoji, onda mora biti u arhivama matičnih ureda. Ja bih otišao do opštine i pitao da li u matičnom uredu postoje knjige rođenih za period koji me interesuje i koji je put da se dobije uvid u njih (treba li pisati zahtjev i sl).maya83 wrote:Da mi je doći do tog perioda, smatrala bih to uspjehom.skopljo69 wrote:ej zelim ti srecu dok budes trazila, jer i ja sam se bio nalozio i istrazivao, i najdalje sto sam dobacio bio je pocetak vladavine A-U, i tu se svi dalji tragovi gube.
Za jedan dio porodice posjedujem i fotografije pradjedova i ostalih iz tog koljena, ali za drugi na žalost nemam ni najosnovnije informacije. Pera trta, kako ću tražiti rodne listove ovih do 45te, hoće li mi u matičnom uredu dati? Ili moram tražiti štelu za to?
Kažem, za rođene prije 1945. podaci će se lakše naći u matičnim knjigama vjerskih zajednica, jer je većina rođenih vjekovima upisivana prvenstveno u crkvene knjige, a i u WW2 više su stradavale opštinske arhive (npr.praksa kod partizana je bila da, kada osvoje neko mjesto, spale sve opštinske knjige, kako bi otežali rad vlastima kada se oni opet povuku). Otišao bih u IZ, župni ured ili ured pravoslavne zajednice i pitao postoji li išta od toga sačuvano.
Pojma nemam, tako bih ja radio kada bih tražio.
-
majstorina
#11 Re: Porodična istorija-porodično stablo
Matične knjige posle 45 ne mogu pomoći.Jer ako neznaš te podatke kako ćeš starije pretke rekonstruisati.Ja sam imao sreću jer je neki crkvenjak 1941 sačuvao domovnik u kojem je upisana moja porodica pa sam uspio rekonstruisati 8 generacija,u stvari sad ih je 9, a posjedujem i čitulju koju je vodio u prvoj polovini 19 vijeka Joanikije Pamučina.Inače pravoslavcima u Hercegovini je lakše zbog kaluđerskog uticaja rekonstruisati porodično stablo nego onima Bosni.Tako mislim da i katolici na koje su uticaj vršili franjevci iz Centralne Bosne nebi trebali imati većih problema.Mislim da je muslimanima iz begovskih i aginskih rodova najlakše pronaći pretke zbog većeg nivoa obrazovanja njihovih djedova.Imao sam prilike gledati rodoslov jedne značajne muslimanske porodice iz Hercegovine koji seže u početak 17 vijeka.
Last edited by majstorina on 24/09/2010 10:58, edited 1 time in total.
-
Pera Trta
#12 Re: Porodična istorija-porodično stablo
Pa i ja to kažem. Za starija koljena svakako crkve i vjerske zajednice. U BiH su prije AU vladavine od institucija katoličke crkve postojali samo franjevci, tako da za tako stare podatke treba ići u njihove crkve ili samostane.majstorina wrote:Matične knjige posle 45 ne mogu pomoći.Jer ako neznaš te podatke kako ćeš starije pretke rekonstruisati.Ja sam imao sreću jer je neki crkvenjak 1941 sačuvao domovnik u kojem je upisana moja porodica pa sam uspio rekonstruisati 8 generacija,u stvari sad ih je 9, a posjedujem i čitulju koju je vodio u prvoj polovini 19 vijeka Joanikije Pamučina.Inače pravoslavcima u Hercegovini je lakše zbog kaluđerskog uticaja rekonstruisati porodično stablo nego onima Bosni.Tako mislim da i katolici na koje su uticaj vršili franjevci iz Centralne Bosne nebi trebali imati većih problema.Mislim da je muslimanima iz begovskih i aginskih rodova najlakše pronaći pretke zbog većeg nivoa obrazovanja.
-
švicarska
#13 Re: Porodična istorija-porodično stablo
Obzirom da sam neko vrijeme radila u matičnom uredu , znam da su matični uredi preuzeli knjige iz vjerskih institucija , pa te podatke možeš naći u opštini.Također uskoro izlazi knjiga o porijeklu prezimena u BIH , koju priprema jedan profesor iz TK / izvori su mu arhivi svih kantona/.
Ako si pravoslavne vjeroispovjesti , na www.baneprevoz.com imaš knjigu o porijeklu prezimena u BIH .To ti može poslužiti kao osnova za daljnju potragu.
A ja sam na Googlu našla da mi porodica potiče iz Mađarske , pa pokušaj i ti , potrebno je samo prezime.
Ako si pravoslavne vjeroispovjesti , na www.baneprevoz.com imaš knjigu o porijeklu prezimena u BIH .To ti može poslužiti kao osnova za daljnju potragu.
A ja sam na Googlu našla da mi porodica potiče iz Mađarske , pa pokušaj i ti , potrebno je samo prezime.