Odoh da uplatim sada odmah nesto, interventno.
Porodica Omerovic
- Pasiflora
#51 Re: Porodica Omerovic
oh, tek sam vidjeli post od kadinice...
-
KenCo
#52 Re: Porodica Omerovic
i ja bih volio pomoci.
mislim da imam neke odjece koju mogu dati, a novac cu uplatiti na racun u banci.
ako neko bude isao do njih autom, molim neka se javi da mu predam pomoc
mislim da imam neke odjece koju mogu dati, a novac cu uplatiti na racun u banci.
ako neko bude isao do njih autom, molim neka se javi da mu predam pomoc
-
zvrk
#53 Re: Porodica Omerovic
lenCo
isla je _lela i ici ce opet
javite se njoj za pomoc
isla je _lela i ici ce opet
javite se njoj za pomoc
-
_lela
#54 Re: Porodica Omerovic
ja ću ići u subotu aBd... pa ako želiš možeš meni predati što imaš
-
saale
#55 Re: Porodica Omerovic
Evo ja sam se na poslu malo angazavao s ovom pricom i hvala bogu skupilo je se nesto novca
, cuo sam se i s gospodinom Ismetom i on kaze da mu je svaka pomoc dobro dosla od novca, namirnica, odjece itd, planiram u subotu do porodice Omerovic 
- poznanik
#57 Re: Porodica Omerovic
_lela wrote:Ja sam već par puta skupljala pomoć ovoj porodici i išla kod njih....Iz prve ruke ću vam reći da je situacija izuetno teška, tragična, tuga....
Hvala na ovim dodatnim informacijama.
Kakva je situacija sa strujom u kući Omerovića? U tekstu ovog portala, novinarka A. Džaferović je napisala da, pored vode, Omerovići nemaju ni struju. Na slici se vidi televizor, da li to znači da struju posuđuje?
Da li je služba socijalne pomoći Općine Novi Grad ikako razmatrala ovu porodicu? Jer, iako će dobrodoći svaka pomoć, ovakav kampanjski način prikupljanja sredstava za preživljavanje nije rješenje, njima treba obezbjediti dugoročnu pomoć, sigurnost i kontinuitet.
Da li je neko od udruženja uključeno u pomoć ovoj porodici?
- kadinica
#58 Re: Porodica Omerovic
Evo ovako....
Čovjek je izmoren, uništen, bolestan, bori se sa vjetrenjačama.
Osnovni problem je penzija. Zvao ga je neko iz PIO jutros (kad su vidjeli članak), da vide zašto nije dobio penziju. Bilo je na komisiji koja je procijenila 60% invalidnosti. S tim nema pravo na invalidsku penziju, ni na tuđu njegu i pomoć. Pravo na prijevremenu penziju nema iako ima 62 godine života i 24 godine staža. Problem je što staž nije ostvaren u FBiH, po našem zakonu dobio bi penziju, po zakonu u RS, nema pravo. Kaže da bi mogao jedino da ga neko u FBiH prijavi mjesec-dva, pa da onda podnese zahtjev.
Ovo sve nisam provjerila, tako on kaže.
Drugo, voda mu je želja. Kuća nije legalizovana, a neće da priključe ako nema uredne papire. Nemaju ni drva, o tome još ne razmišlja. Sada želi izganjati neka primanja i makar prije zime vodu priključiti.
Puno se zahvaljuje svima koji mu pomažu, ali to nije trajno rješenje. On je sa područja Općine Novi grad, kaže da nikada nije dobio nikakvu pomoć, niti su mu pomogli oko kuće i papira. On jednostavno nema snage da hoda, a curica mu je maloljetna (prelijepa djevojka, i nju sam upoznala), tako da ona ništa sama ne može, nema čak ni punomoć za banku, ako on ne može otići, ne znam šta će.
Ja sam obećala poslije Bajrama pokušati još pomoći, ne izlaze mi iz glave
Čovjek je izmoren, uništen, bolestan, bori se sa vjetrenjačama.
Osnovni problem je penzija. Zvao ga je neko iz PIO jutros (kad su vidjeli članak), da vide zašto nije dobio penziju. Bilo je na komisiji koja je procijenila 60% invalidnosti. S tim nema pravo na invalidsku penziju, ni na tuđu njegu i pomoć. Pravo na prijevremenu penziju nema iako ima 62 godine života i 24 godine staža. Problem je što staž nije ostvaren u FBiH, po našem zakonu dobio bi penziju, po zakonu u RS, nema pravo. Kaže da bi mogao jedino da ga neko u FBiH prijavi mjesec-dva, pa da onda podnese zahtjev.
Ovo sve nisam provjerila, tako on kaže.
Drugo, voda mu je želja. Kuća nije legalizovana, a neće da priključe ako nema uredne papire. Nemaju ni drva, o tome još ne razmišlja. Sada želi izganjati neka primanja i makar prije zime vodu priključiti.
Puno se zahvaljuje svima koji mu pomažu, ali to nije trajno rješenje. On je sa područja Općine Novi grad, kaže da nikada nije dobio nikakvu pomoć, niti su mu pomogli oko kuće i papira. On jednostavno nema snage da hoda, a curica mu je maloljetna (prelijepa djevojka, i nju sam upoznala), tako da ona ništa sama ne može, nema čak ni punomoć za banku, ako on ne može otići, ne znam šta će.
Ja sam obećala poslije Bajrama pokušati još pomoći, ne izlaze mi iz glave
-
samoTEgledam
#59 Re: Porodica Omerovic
Ljudi možemo li uraditi nešto više od ove ad hoc akcije? Možemo li ... možemo li oformiti neki fond, neku osobu da nas svaki mjesec animira (pošalje na email ili ...) jednostavno da nam bude obaveza svakog mjeseca uplatiti/predati 20-30KM, kao što je račun za mobitel, da ovo dijete izvedemo na selamet.
Treba voda, struja, hrana, odjeća za djevojčicu, ogrjev, pa opet svakog mjeseca računi za struju, vodu, hranu.
Možemo li nešto i nekako učiniti da im obezbjedimo mjesečnu "penziju". Da znaju i da mogu računati da će im svakog mjeseca neko donijeti novac, ili uplatiti na račun, ili otići u kupovinu.
Treba voda, struja, hrana, odjeća za djevojčicu, ogrjev, pa opet svakog mjeseca računi za struju, vodu, hranu.
Možemo li nešto i nekako učiniti da im obezbjedimo mjesečnu "penziju". Da znaju i da mogu računati da će im svakog mjeseca neko donijeti novac, ili uplatiti na račun, ili otići u kupovinu.
- kadinica
#60 Re: Porodica Omerovic
Struju ima, ali je bespravan priključak, zbog situacije sa legalizacijom.
- krompir i riza
#61 Re: Porodica Omerovic
Kadinice, kakvi su sa namirnicama, hranom?
-
_lela
#62 Re: Porodica Omerovic
Nema ju ni struju....TV im je neko poklnio, prilikom predhodnih akcija, ali struju nemaju, tako da je i ona problem....ustvari da naglasim, nisu imali kada sam ja išla posljendji put, da li su nešto u međuvremenu riješili po pitanju struje ne znam....Definitivno da ovakav način njima nije trajno rješenje, ali je bolje i ovako nego nikako....ako nemaju šta da jedu, njima trenutno treba pomoć, i objezbijediti im hranu pa onda sve ostalo....super bi bilo da ne nađe neko trajnije rješenje.....
- kadinica
#63 Re: Porodica Omerovic
Nikakvi, sada u toku ramazana i oko Bajrama ljudi donesu, ali nakon toga slabo. On zavisi od komšija, koji mu pomognu radi prevoza, inače nigdje ne bi ni mogao otići...
- Ljuska_u_BaklaFi
#64 Re: Porodica Omerovic
Vidite da uplate na ziro racun i nisu sjajno rjesenje, kod para bi mog'o gladan biti 
Nije losa ideja za ovo skupljanje na mjesecnoj osnovi .... moglo bi se to
Jedna kafa u gradu manje i eto, jer niko od nas ne ode samo na kafu..
Nije losa ideja za ovo skupljanje na mjesecnoj osnovi .... moglo bi se to
- kadinica
#65 Re: Porodica Omerovic
Da, trenutno može, najbliža mu je banka u Vogošći, ali kad počne hladnije vrijeme...Ljuska_u_BaklaFi wrote:Vidite da uplate na ziro racun i nisu sjajno rjesenje, kod para bi mog'o gladan biti
Najbolje je kupiti namirnica i jedan dio dati u novcu.
-
_lela
#66 Re: Porodica Omerovic
Uplaćivanje na žiro račun definitivno nije najbolje rješenje.....Ja stojim na raspolaganju ukoliko želite organizovati neku stalnu pomoć, ja mogu preuzeti na sebe da skupim pare, kupim hranu, odnesem....Moja prijateljica i ja smo ranije već radile slične akcije, i za sve zainteresovane stojimo na raspolaganju za pomoć ovoj porodici.....Naravno ja bih vam poslije svake posjete napisala mali izvještaj sa slikama da imate uvid da su pare doše u prave ruke....
-
saale
#67 Re: Porodica Omerovic
lela kad ti planiras u subotu, mozemo li se naci kod robota pa da zajedno odemo?_lela wrote:ja ću ići u subotu aBd... pa ako želiš možeš meni predati što imaš
- Ljuska_u_BaklaFi
#68 Re: Porodica Omerovic
Pa eto lela ako ti nije zahmet da se obavezes da na mjesecnoj osnovi skupljas, svakog nekog u mjesecu nam kazes da je vrijeme i mi ti to caskom predamo, sto se mene tice izvjestaj ti ne treba...
- kadinica
#69 Re: Porodica Omerovic
Svaka čast lelo...
Ja bi najviše voljela da im se izganja penzija, da dijete bude obezbijeđeno. To bi im bila najveća pomoć.
Ja bi najviše voljela da im se izganja penzija, da dijete bude obezbijeđeno. To bi im bila najveća pomoć.
-
KenCo
#70 Re: Porodica Omerovic
ovoj porodici treba stalna pomoc, bojim se da je novac kojeg mi mozemo prikupiti samo kratkorocno rjesenje. koliko god mi velikodusni bili nasa pomoc moze trajat mjesec-dva i sta onda ?
podrzavam ideju mjesecne pomoci od forumasa. neka se jave kandidati, mozemo odrediti neku simbolicnu cifru, za cas se skupi 50 km
podrzavam ideju mjesecne pomoci od forumasa. neka se jave kandidati, mozemo odrediti neku simbolicnu cifru, za cas se skupi 50 km
-
_lela
#71 Re: Porodica Omerovic
Ja sam planirala u subotu ujutro otići kupiti namirnica, pa onda kod njih aBd....plan mi je nekad možda oko 10, 11....U kupovinu sam planirala ići u Bingo na Alipašinom, jer mi je najpovoljniji....Pa možda tu negdje da se nađemo....
-
rudy81
#72 Re: Porodica Omerovic
+ 1
mene nazalost nema do iza vikenda, ali zelim pomoci pa kako god i nadam se nece utihnuti sve nakon ove subote
mene nazalost nema do iza vikenda, ali zelim pomoci pa kako god i nadam se nece utihnuti sve nakon ove subote
- Ljuska_u_BaklaFi
#73 Re: Porodica Omerovic
Evo ja sam kandidat za skupljanje na mjesecnoj osnovi.
-
saale
#75 Re: Porodica Omerovic
,Mogu ja tebe sacekati u Rajlovcu ispred Robota oko 11, odg tako?_lela wrote:Ja sam planirala u subotu ujutro otići kupiti namirnica, pa onda kod njih aBd....plan mi je nekad možda oko 10, 11....U kupovinu sam planirala ići u Bingo na Alipašinom, jer mi je najpovoljniji....Pa možda tu negdje da se nađemo....