Porodica/Obitelj kao osnovni temelj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zaphodia

#1 Porodica/Obitelj kao osnovni temelj

Post by zaphodia »

Užasno je ovo što nam se dogadja ovih dana. A i godina, kad sve sabereš.

I svi krive policiju, tužilaštvo, sudstvo općenito...

A ja ne mogu prestati da mislim o slijedećem:

Ako brat ili ja ne bismo pozdravili komšiju, a isti to prokomentariše sa našom gospođom mamom pri susretu u haustoru, isto smo popodne bivani za uho i crvenih guza poslani na vrata istom tom komšiji, da se izvinemo.

Mislim da mi je bilo 6 ili 7 godina kada mi je tata objasnio da teta Meliha sa drugog sprata ima bolesne noge i, ako je kojom zgodom sretnem u granapu, MORAM uzeti njene kese i odnijeti ih do njenog stana. A ti sad stisni, pa to nemoj napraviti...

Isto smo tako znali da se čokolada na tanjiru za za goste ne smije dirati (da gdja. mama ne bi zvala na "razgovor" u hodnik", u sred sijela) i moramo ustati kada deda udje u dnevni boravak, da ga pozdravimo. Znali smo da, ako želimo ostati (u 16.-oj) vani iza 22 sata, moramo biti u vidnom polju koje se pruža sa balkona rodnog nam stana.

Moj genetski kod od 9 godina zna da kad je kod bake, zbog njenog slabog srca, treba sam odnijeti tanjire od stola do kuhinje, otići u granap "nogom u guzicu" ako joj nešto zafali za ručak i utišati televizor kada baka kaže da se mora odmoriti.

Htjedoh reći ovo:

Izlazimo na ulice i dižemo transparente. Da li smo svoju vlastitu djecu prije toga posadili na stolice preko puta nas i rekli koliko truda treba da postaneš Čovjek?

Djecu nam više ne čuvaju teta Nede, nego play station i counter strike. Naša djeca ne znaju šta znači "E, u subotu ćemo raspalit' roštilj na vrelu.".

Naša djeca nemaju pojma zašto moraju pozdraviti čika Milana, kad ga sretnu u haustoru. Jer ga ni roditelji ne pozdravljaju.

Ko je kriv za rezuckanje trbuha po tramvajima, umjesto školskih kolaža?

Djeca?

Ili mi, koji smo samostalno donijeli odluku da ih pravimo i donosimo na svijet, ne pitajući ih za mišljenje, a pri tom zaboravljajući da je kuća i ono što iz nje poneseš osnovni temelj za prolazak kroz život?
anais_nin

Post by anais_nin »

je l ovo opet "hajmo uprijeti prst u roditelje" :? pa stvarno dokle vise ljudi?

je li iko vidi i gleda u kakvim okolnostima postoje i egzistiraju porodice u BiH? Da li broj tema koje nicu kao gljive na nasem podforumu Humanitarne akcije ne znaci ama bas nista? :roll: Jesmo li mi imalo i uopste svjesni situacije u NASEM DRUSTVU?

Naravno da za veliki dio odgoja djece jesu odgovorni roditelji. Ali nase generaciju je odgajao i komsiluk, i dvoriste u kojem smo se igrali, i skola u koju smo isli, i muzicke skole, sportski klubovi, izvidjaci, dramske sekcije, horovi, takmicenja iz znanja i vjestina, odlasci (cesto sa skolom) u pozoriste, kino, ucenje plivanja kroz skolski sistem.

Moji roditelji su isli na posao i donosili kuci platu koja NIJE kasnila po par mjeseci i bila mizerna, i imali smo obezbjedjene osnovne uslove zivota, hranu, odjecu, skolski materijal, poklone, a ponekad i putovanja :roll: U takvim uslovima bilo je puno lakse oblikovati djecije umove, manire, razmisljanje, jer nama se smjesila svjetla buducnost :roll:

Hajde nek mi neko kaze STA SE SMJESI danasnjoj djeci? Posebno onoj u BiH? :? Sta?
zaphodia

Post by zaphodia »

Jel to ti mene iz Toronta pitaš u kakvim okolnostima mi u BiH odgajamo djecu?!

Ma nema datum plate veze sa ovim sto ja govorim, vjeruj mi.

Upravo to sam i napisala, da se u naše (bar u moje) vrijeme vrijednost mjerila na drugačijem kantaru. A takav odnos ništa najmanje košta... JA sam roditelj u BiH, i spremno skrećem kažiprst i prema sebi. I prema svom prvom komšiji, i prema tebi.

Jer ako ne vratimo TAJ kantar, na koji su nas naučili, našoj se djeci ne smiješi nikakva, a kamo li sretnija budućnost!

Držim da je porodica prvo mjesto na kojem naučiš da svoju budućnost sam gradiš. I nek' me tramvaj sad pregazi, ako nisam sate provela objašnjavajući to isto svom sinu.
smayo

Post by smayo »

Nego zaphodia je li mjesto gdje si provela djetinjstvo bila kasarna?
zaphodia

Post by zaphodia »

Mlad si, Smayo, ispricace ti neko jednom kako smo odrastali...
anais_nin

Post by anais_nin »

jeste eto vidis ja se iz Toronta usudjujem da pisem i da pricam o tome sta se desava u BiH :roll: eto zamisli ja sam do prosle godine zivjela u toj istoj Bosni i Hercegovini, pa eto ovih zadnjih godinu dana odsustva sam valjda propustila neke monumentalne promjene u nacinu i prilikama zivota u BiH :roll:

Ja se slazem s tobom da djecu odgajaju roditelji i da oni snosne veliki dio odgovornosti za ono sto djeca ponesu iz kuce....Ali nisu oni SAMI u odgoju te djece....

A TAJ kantar bi trebao da se odnosi na SVE oko nas, a ne samo na porodicu. Kada sudstvo pocne da frcera, kada veci dio drzave ne bude zivio NA RUBU EGZISTENCIJE, kada nam ulice ne bude preplavljene narkoticima, kada djeci bude pruzeno NORMALNO DJETINJSTVO i van kucnih vrata tj u skoli, vannastavnim aktivnostima itd itd, kada "uci i budi vrijedan, zavrsi skolu, zavrsi fakultet pa ces moci NACI POSAO" i slicne "price" koje su nama servirane o vaznosti obrazovanja opet budu imale nekog smisla i nekog uporista u realnosti, kada socijalne ustanove pocnu da funkcionisu, kad progovorimo o nasilju u porodici, nasilju prema zenama i djeci, i generalno nasilju u nasem drustvu, kada nam citave porodice ne budu zivjele u stracarama kojima hodaju stakori, a djeca nemaju pojma sta znaci igracka, kada vise od 50% (ovo su okvirne statistike jer one oficijelne se niko ne usudjuje objaviti) stanovnistva koje ima u blazem ili izrazenijem obliku neku formu PTSDa (postraumatskog poremceja) dobije neki vid ADEKVATNE pomoci (tj kad ne bude silni broj djece koja rastu u porodicama gdje jedan ili oba roditelja pate od istog), kada se napokon uhvatimo u kostac sa svim TIM faktorima, onda mozda tek dodjemo na nulu na kojoj mozemo konstruktivno diskutovati kolika je i kakva je odgovornost roditelja u odgoju djece naspram ovog sto nam se sada desava :roll:
kijameta

Post by kijameta »

Mislim da plate i ekonomska situacija nemaju nikakve veze sa odgojem djece.Znam to po prici mojih roditelja i njihove brace i sestara.Generacije rodzene u drugom svjetskom ratu i neposredno poslije njega.Tada je siromastvo bilo jezivo,danas i najsiromasnija djeca imaju stoputa vise nego ondasnja djeca u materijalnom smislu.Roditelji su onda stajali cvrsto na zemlji i odgajali djecu samo zato da budu ljudi,to je bio jedini cilj odgoja i uglavnom je uspijevao. A danas se opsta moralna kriza drustva,jedan vakum vrijednosti prenosi sa roditelja na djecu. I roditelji danas nemaju ideale,ni viziju sta bi njhova djeca trebala biti.Danasnji roditelji (uglavnom) u zeljama zive u 'evropi' a guzicom u BiH i u tom raskoraku zelja i moguccnosti,nema vremena za djecu a i nema se ideje,koje je mjesto za tu djecu.I dok se okrenemo vrijeme proleti a djeca postanu mladi kriminalci,koje zanimaju samo materijalne vrijednosti i to odmah.
anais_nin

Post by anais_nin »

kijameta wrote:Mislim da plate i ekonomska situacija nemaju nikakve veze sa odgojem djece.Znam to po prici mojih roditelja i njihove brace i sestara.Generacije rodzene u drugom svjetskom ratu i neposredno poslije njega.Tada je siromastvo bilo jezivo,danas i najsiromasnija djeca imaju stoputa vise nego ondasnja djeca u materijalnom smislu.Roditelji su onda stajali cvrsto na zemlji i odgajali djecu samo zato da budu ljudi,to je bio jedini cilj odgoja i uglavnom je uspijevao. A danas se opsta moralna kriza drustva,jedan vakum vrijednosti prenosi sa roditelja na djecu. I roditelji danas nemaju ideale,ni viziju sta bi njhova djeca trebala biti.Danasnji roditelji (uglavnom) u zeljama zive u 'evropi' a guzicom u BiH i u tom raskoraku zelja i moguccnosti,nema vremena za djecu a i nema se ideje,koje je mjesto za tu djecu.I dok se okrenemo vrijeme proleti a djeca postanu mladi kriminalci,koje zanimaju samo materijalne vrijednosti i to odmah.
de ziv bio otvori malo onu temu o novogodisnjim paketicima, ili bilo koju drugu temu na podforumu Humanitarne akcije, ili sjedi u auto pa se malo provozaj van bilo koje urbane sredine, obidji koje selo ili zaseok u lijepoj nam drzavi, posjeti koju porodicu, pa onda pricaj o tome sta je ko imao ili nemao :roll:
kijameta

Post by kijameta »

anais_nin wrote:
kijameta wrote:Mislim da plate i ekonomska situacija nemaju nikakve veze sa odgojem djece.Znam to po prici mojih roditelja i njihove brace i sestara.Generacije rodzene u drugom svjetskom ratu i neposredno poslije njega.Tada je siromastvo bilo jezivo,danas i najsiromasnija djeca imaju stoputa vise nego ondasnja djeca u materijalnom smislu.Roditelji su onda stajali cvrsto na zemlji i odgajali djecu samo zato da budu ljudi,to je bio jedini cilj odgoja i uglavnom je uspijevao. A danas se opsta moralna kriza drustva,jedan vakum vrijednosti prenosi sa roditelja na djecu. I roditelji danas nemaju ideale,ni viziju sta bi njhova djeca trebala biti.Danasnji roditelji (uglavnom) u zeljama zive u 'evropi' a guzicom u BiH i u tom raskoraku zelja i moguccnosti,nema vremena za djecu a i nema se ideje,koje je mjesto za tu djecu.I dok se okrenemo vrijeme proleti a djeca postanu mladi kriminalci,koje zanimaju samo materijalne vrijednosti i to odmah.
de ziv bio otvori malo onu temu o novogodisnjim paketicima, ili bilo koju drugu temu na podforumu Humanitarne akcije, ili sjedi u auto pa se malo provozaj van bilo koje urbane sredine, obidji koje selo ili zaseok u lijepoj nam drzavi, posjeti koju porodicu, pa onda pricaj o tome sta je ko imao ili nemao :roll:
Dobro sam stariji od tebe i znam odlicno da se danasnje siromastvo/stanje u BiH ne moze nicim porediti sa siromastvom i stanjem 1945/55 kada su nasi roditelji rasli,pa su izasle prekrasno vaspitane osobe,koje su to vaspitanje prenosile na svoju djecu.Siromastvo i vaspitanje djece nisu uslovno povezani.Naravno da je roditeljima lakse vaspitavati djecu u dobroj ekonomskoj situaciji ali to nema nikakve veze na krajnji rezultat vaspitanja.
Da su siromastvo i vaspitanje povezani,onda bi u Njemackoj svi bili super vaspitani( a nisu) a u Grckoj sve divljaci(ali nisu)
anais_nin

Post by anais_nin »

kijameta wrote: Dobro sam stariji od tebe i znam odlicno da se danasnje siromastvo/stanje u BiH ne moze nicim porediti sa siromastvom i stanjem 1945/55 kada su nasi roditelji rasli,pa su izasle prekrasno vaspitane osobe,koje su to vaspitanje prenosile na svoju djecu.Siromastvo i vaspitanje djece nisu uslovno povezani.Naravno da je roditeljima lakse vaspitavati djecu u dobroj ekonomskoj situaciji ali to nema nikakve veze na krajnji rezultat vaspitanja.
Da su siromastvo i vaspitanje povezani,onda bi u Njemackoj svi bili super vaspitani( a nisu) a u Grckoj sve divljaci(ali nisu)
teska ekonomska situacija je JEDAN od faktora koji doprinosi teskom DRUSTVENOM STANJU, a jedan od proizvoda tj rezultata istog je POVECANA STOPA KRIMINALA + POVECANA STOPA MALOLJETNE DELIKVENCIJE....

Slusala sam i ja price o neimastini nakon drugog svjetskog rata. Samo tada se citava drzava digla na noge i zajedno gradila....pa su u neko dogledno doba nikle fabrike, pa su na jednom krsu na kojem nije bilo nista nikla naselja, sela, mjesta i u Dalmaciji i u Hercegovini, pa su uvodila struja i voda....pa su djeca morala ici u skolu i obrazovati se....pa je postojao RED i ZAKON....pa kad prekrsis taj isti zakon znalo se kako je "lijepo i prijatno" imati konatkta sa milicijom....i ako cemo porediti hajmo onda porediti....kolika je bila promjena u drustvenom, socijalnom i ekonomskom stanju stanovnistva jugoslavije izmedju '45 i '58, u odnosu na promjene u BiH izmedju '95 i 2008????

I ako je sve uzrocnoposljednicno vezano samo za odgoj, ako su svi ti predratni roditelji divno i krasno odgajali svoju djecu koje onda odgojao ove neodgojene??? :? Odakle se pojavise svi ti silni sto "pogresno" odgajaju"?

I ako je odgoj najvece mjerilo tih poremecaja u drustvu sta onda sa mojim generacijama (ja sam '77) i onim malo mladjim, koji su eto jos uvijek imali prilike da im djetinjstvo prodje u "onom tamo" sistemu....i "fino su odgojeni"....a sada ih vise nema :roll: i ne, ne pricam o ratu....pricam o famoznoj bolesti zvanoj "igla", koja jeste vezana za kriminal u nasoj drzavi....Odakle toliko smrti vezanih za droge, a sve redom fino odgojena djeca :roll: De jos i za to recite da odgovnornost snose roditelji pa da se namah upucam u lijevo koljeno :(
kijameta

Post by kijameta »

@anais
Bogati nemoj pucati u koljeno ali razlog sto ja nisam narkoman je najvecim djelom u mojim roditeljima a ne u drustvu.A moja djeca ce tesko vjerovatno biti narkomani,jer cu im dati nesto cime ce ispuniti zivot i iz ove perspektive ne vidim,nacina da mi dijete postane narkoman a sin mi je vec 9-ta godina i pod punom je kontrolom. I stvarno ne vidim kakva bi to vanjska sila mogla izvrsiti takvu drasticnu promjenu kod njega.
Uglavnom je do odgoja a odgoj je usadzivanje moralnih normi i kodeksa ponasanja,duboko u djecju psihu,tako da se dijete cijeli zivot i nesvjesno ravna po njima.
Dioda

Post by Dioda »

Roditelji su itekako odgovorni za svaku zabodenu iglu u ruku svog djeteta,ne zato sto nisu dobro odgojili svoje dijete,nego zato sto misle da se vaspitanje djeteta zavrsava u desetoj godini.
Moja mama je generacija koja je izlazila u kaktus,i oni su imali horsasa.U osamnaestoj godini sam dosla kuci i ona nasnjuha da mi jakna mirise na travu.Fakat se nisam nadundulila i nisam cak nikad ni probala.Al sam bila u krugu malih perspektivnih,buducih narkomancica koji jesu pusili travu.A onda lijepo zena kaze da ce ona sebi otici kupiti travu ili bobe,razvaliti se,i doci meni u skolu na roditeljski.Pa ti vidi.
Znaci da nije sve samo do pricanja nekih supljih prica kako to ne valja,i nije tacno da odgoj ne moze pobijediti lose drustvo.Druzila sam se sa svim vrstama ljudi,ali nikad se nisam ponasala kao oni.I normalno je da dijete nosi model ponasanja iz kuce,jer KAD SE BABO VRATI KUCI PIJAN.... I sincina ce sutra pretuci majku poput babe.....
felichi

Post by felichi »

eh da su meni roditelji dolazili razvaljeni na roditeljske, a ne brutalno trijezni. stara ti je zakon.
Borej

Post by Borej »

uh...
kad smo kod urbanog uslovi zivota u njemu su puno ugodniji od hajd manje urbani dijelova, no cinjenica da je ova tema pokrenuta uglavnom zbog desavanja u urbanom ne ide u prilog kao argument ali ipak neimastinje ima u svim dijelovima ove nam jadne BiH ali znatno manje u urbanim dijelovima.

ovdje je bitno da su statvovi suprotsavljeni pa ko kome, a istina je obicno negdje u sredini!! problem je i do porodice ali i do drustva i poremecenog sistema vrijednosti.

roditelji su cesto u trci za novcem da bi djetetu obezbijedili sve sto mu treba, udoban stan, racunar, odjecu, odmor, internet, igrice, itd. vjerujuci da je to sasvim dovoljno i jeste ako ne i previse ali zaboravi da mu objasni kako je lijepo pomoci starijim, kako ce i on biti star i jos bar milion slicni stvari...

drustvo, odnosno vladajuce strukture kako na visim nivoima vlasti tako i na nizim uglavnom gledaju "svoja" posla. trenutno je frka pa ce se oni malo pozabavit tim i tako do sledece frke, znaci uradit ce neke sitne stvari koje ce djelovat kao neki antidepresiv tj. od danas do sutra. Nije im ni na kraj pameti da urade nesto sto ce uticat na svijest kako ovih genercaija tako i buducih. tu prije svega mislim na sport, umjetnost i kulturu i sve ono sto mozes uticat na svijest mladih ljudi dugorocno, jer ako su ove generacije ovakve, pitam se kakvi ce biti poslije zatvora i zivota na ulici narednih godina?! bojim se da nam udoban i miran zivot nije relanost, a drustvo nista adekvatno ne cini da tu brutalnu budusnost popravi. za ove generacije ce ubistva, silovanja, pljacke, itd. biti posao.
cinjenica je da ima fino odgojene djece ali to je zasluga samo porodice i u nekoj mjeri mahale ili komsiluka, drustvo tu bash i nema neki zasluga. to isto drustvo nista nije omogucilo toj djeci, a za uzvrat ocekuje od djece da sutra budu uzorni gradjani, a kao uzore toj djeci ostavili da slobodno setaju ulicama su razne cele, gasije i ostale likove iz podzemlja, nekako sam ubijedjen da vecina ove djece kad poraste zeli biti celo. porodica moze pokusat djetetu nametunut prave uzore ali ako u tome ne uspije ne treba joj previshe zamjerit, tesko se borit s vjerternjacama ali ipak ja sam kao dijete mogao znat s kim se smijem druzit, gdje smijem ici, i sta smijem radit i na sto ce moji roditelji gledat s odobravanjem, a na sto cu dobit vaspitnu od bar pola sata price i jedva cekat da zavrsi da dobijem kaznu ali kasnije sam shvatio da sam dobar dio tih vaspitnih ipak prihvatio i kako su mi ostale negdje i kako cu ih vjerovatno proslijedit dalje ili bar pokusat.
no ipak se rastuzim kad pokusam predpostaviti ko su idoli i uzori danasnjih generacija, a ko su bili uzori raniji generacija...
najbolji iz ranijih generacija "uzora" uglavnom ne zive ovdje, svi oni koji su napravili nesto u zivotu ili karijeri ovdje najcesce dodju na odmor,osim mozda nekoliko izuzetaka, a novi uglavnom gledaju kako da odu odavde ili kako da prezive...
Dioda

Post by Dioda »

felichi wrote:eh da su meni roditelji dolazili razvaljeni na roditeljske, a ne brutalno trijezni. stara ti je zakon.
He he nije dolazila razvaljena na roditeljske,ali da sam se ponasala onako kako sam pocela,vjerujem da bi to uradila iz ciste pedagogije :D :D
Ustvari,nije imala potrebu ni da dolazi na roditeljske,iskreno sam joj govorila za svakog keca koji sam fasovala i za svaki belaj koji napravim.
I bila mi je uvijek pravi prijatelj,i nisam morala kriti nista od nje.pocela sam pusiti u cetrnaestoj,i isti dan joj rekla.zamalo do batina da dodje,ali zato nikad ne probah travu.
Probala sam i alkohol u tim godinama,i dan danas ne pijem uopste jer mi se ne djasvi.
Pedagogija je zakon,a porodica je ta koja formira licnost i utice na zivotni put mladjih narastaja.
I definitivno nije losa finansijska situacija ta koja utice na ponasanje i djelovanje pojedinca.Definitivno.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

Potpuno tacno.Da ekonomska situacija nema veze pokazuju i primjeri maloljetnika agresivnih huligana, kriminalaca ciji su roditelji imucni, poznati intelektualci itd. Doduse ne mora znaciti da je samo kod roditelja sistem vrijednosti poremecen on je poremecen uopce u drustvu, ne znam koliko i ti profesori cast izuzecima mogu biti uzor, ako to dijete vidi da nije iskren, a nije iskren ako dijete ljekara ili dijete nekog biznismena dobije kod tog profesora zakljucno pet a zasluzio jedinicu itd. A onda naravno da ce takav "autoritet" negativno uticati na djecu.., to je blazi primjer. Osim roditelja i ta skola odgaja dijete a kako ce pozitivno uticati u odgoju kad su i sami neiskreni . Ne znam koliko ih uce o znacaju ljudskih vrlina poput postenja, iskrenosti , humanosti itd, sad koliko ce ta djeca na koncu i vjerovati takvim "autoritetima". Za to vrijeme roditelji u bici za egzistenciju malo provedu vremena sa djecom ili jednostavno nisu svjesni koliko takva okolina i drustvo utice na njihovu djecu. Budu svjesni tek onda kad vec bude kasno. Rezultat vidimo i sami.
anais_nin

Post by anais_nin »

pa odakle nam onda ovi silni kriminalci? :? kad su ocigledno ovde sve familije fine, krasne, s odgojenom djecom, u kojima nikad niko nije ni primirisao droga niti se lose ponasao :D vidi nas sto smo fini :D

ma nema to sve uzorno, divno odgojeno, a oni tamo propaliteti :oops: ma jasta, djeca losih roditelja, oni su tamo "neki drugi" :roll:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ćelava cura wrote::D Ma danas malo ko odgaja djecu da valja....Kako ce neko ko je kupio diplomu odgojiti svoje dijete, koje je svjesno toga (djeca nisu glupa i kuze sve) ubijediti dijete da vjeruje u obrazovni sistem, u prinicip zivota "uci, radi i sve dobro na poslovnom planu ce vremenom doci"....Ma nema sanse..
Ili kako ce otac koji vara suprugu napraviti od svog sina covjeka koji postuje zenu? Mozda ako je dijete empaticno( voli majku pa suosjeca s njom) pa se samo odgoji u tom pogledu..Svi mi svoj odgoj zahvaljujemo i svojoj porodici, komsiluku, a Boga mi i novac nije nebitan...
Sto Z.K. napisa na blogu..a Balasevic davno rece "KRivi smo mi" i za delikvenciju i za terorizam i za sve zlo sto nam se desava..
Koliko damo, toliko i dobijemo...
p.s. sto se tice vaznosti komsiluka...k'o klinka sam (mozda 5-6 godina mi bilo) opsovala Boga ( drustvo mi ej bilo svih vjera). Tri dana se niko niej htio druziti s a mnom...jednostavno me izignorisali...Eto, to je nekad bio odgoj...
Hem će ti se navući ovi s upalom imana,da te ruže što si Boga psovala, hem će na te udariti progresivci i demokrati da te optuže kakvo si nazadno i primitivno društvo imala :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ćelava cura wrote:STa sam ja tada znala sta je Bog? (5 godina ili mozda sest) :D DA ti pravo kazem, ne znam ni danas...

;-)
newone

Post by newone »

Prvo kazes kako ekonomska situacija nema veze sa odgojem djece, a onda kazes kako su roditelji danas u Bosni zive zeljama u "evropi" a guzicom su u BiH.
A zasto zeljama zive u "evropi"? Pa zato sto im je ekonomska egzistencija u Bosni ugrozena, sto je najveci broj njih na ivici siromastva, mnogi ne rade a i oni roditelji koji rade tretirani su od domacih poslodavaca poput stoke (cast izuzecima),....,ma da ne nabrajam dalje. A u toj zeljnoj Evropi porodice sa djecom i maju dobar zivotni standard.
I u pravu si kada kazes da nakon Drugog Svjetskog Rata niko nista nije imao pa su djeca opet lijepo bila odgojena.Ali tada zaista niko nista nije imao i svi su bili siromasni. Danas u Bosni to nije slucaj jer je jako mnogo onih koji su se obogatili na nesreci drugih.
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Kijameta, slazem s tvojim misljenjem. Pripadam poslijeratnoj generaciji.
Postoji razlika. Bila je vrijeme neimastine, ali izuzetno mali broj je bio onih koji su bili u nesto boljoj ekonomskoj-finansiskoj situaciji. I ti koji su nesto vise imali nastojali su da to se sto manje vidi. Svako isticanje, menje -vise
je bilo nepozeljno. Postjala je nada za "bolje sutre",sto se vremenom i realiziralo. (Prije rata agrarna zemlja, ratom jos vise osiromasena, krajem pedesetih, oslobadjanja od blokada, i zavrsene obnove, zapocinje razvoj indusrije) Postojao je odredjeni moralni kodeks. Obitelj/porodica je paraleno odgajali djecu sa skolom kao i sportskim organizacijama; izvidjacima itd.
Prvi i osnovni problem je da su djeca prepustena sama sebi. Ako cemo govoriti o skoli, pominjanjem pojma dvije skole pod jednim krovom daje sliku skolstva u BiH da svaki komentar je suvisan. Ali to isto skolstvo je rezultat, razmisljanja, zelja i htijenja tih istih roditelja cija djeca pohadjaju te skole. ne svih roditelja, ali dobrog dijela. Neko je izabao ljude za odredjene politicke funkcije, pa i za resor skolstva. Nisu oni pali s neba.
Mentalni sklop mladih je najvecim dijelom produkt obotelji/porodice i drustva(drustvene zajednice) Trenutno u BiH je i jedno i drugo u kolapsu.
anais_nin

Post by anais_nin »

ali sustina je da su te nefunkcionalne porodice, ti losi roditelji UVIJEK neki drugi :roll: svak ce uvijek pogledati u porodicu onog drugog i reci eh ti roditelji grijese u tom i tom i tom :roll:

stavite bilo koju porodicu pod lupu, pod povecalo i pronacicete mane u njoj, greske, stvari koje bi neko uradio drugacije, ili bolje....naravno uvijek gledajuci sa strane ili gledajuci unatrag :roll:

i uvijek kada citam te "evaluacije" roditeljske sposobnosti (naravno) nekih drugih roditelja nerijetko u istom pasusu procitam ALI ja svoju djecu ucim tom, tom, tom i tom....ili mene su moji roditelji ucili tom, tom, tom i tom, i zato sam ja danas ova divna i prekrasna osoba :oops:

A naprosto se odusevim kad procitam JA sam naucio/la svoje dijete zato MOJE dijete NECE ili NE BI, ni pod razno, ma kakvi.... :oops: jah :roll:
tempora

Post by tempora »

Krasno je vidjeti da u zemlji u kojoj se djeca ama bas nista ne pitaju i cija cak ni osnovna prava nisu ispunjena, najednom bivaju vidjena kao i najveca opasnost u drustvu. :? U drustvu, koje uporno salje duple poruke i ciji sistem vrijednosti znaci "jak, mocan, hrabar" U drustvu u kojem dijete vec odavno zna,da mu nema skole niti pozicije niti zdravlja niti slobode, dok ne plati ili ne otme. :oops:
U drzavi u kojoj svakodnevno nice na desetine vapaja za pomoc bolesnoj djeci, u drzavi u kojoj pravosudje, obrazovanje,zdravstvo i socijalni sistem vazi samo za odabrane i privilegovane.U drustvu koje je u svijetu poznato ne samo po tragicnom ratu, vec i po transferu droge, bijelog roblja i organizovanog kriminala.
I onda se zapitamo, odakle ta maloljetnicka delikvencija-pa je po receptu pripisemo neodgovornim roditeljima koje zajedno sa svojom kriminalom djecom treba pozatvarati, poubijati, za zivota obiljeziti-kako bi smo se rijesili belaja. :zzzz:
Krajnje mi je interesantna pomisao da vecina ovog foruma potrazuje zatvore za maloljetnicku delikvenciju-koji bi po njima rijesili problem. :?
Kako onda razjasniti cinjenicu mnogih zemalja svijeta, gdje su kazne za maloljetnike sve strozije i vise a internati i zatvori za maloljetnike pretrpani, no maloljetnicka delikvencija i dalje u porastu? :shock:
I opet, krajnje mi je interesantno da niko i nigdje ne spominje prevenciju kao nacin suzbijanja maloljetnicke delikvencije.U nasim glavama, taj nacin ne postoji niti ga se mozemo prisjetiti.
I samo ta cinjenica, a potom mnoge strasne,agresivne reakcije i potrazivanje privatnih nacina kaznjavanja pokazuju da ova pojava u drustvu nije pojava sama za sebe-vec dio cijeline jednog drustva i pojedinca koji smatra da je svaka zrtva i svaki belaj, njegovo licno pravo. :(

Mnogi ovdje spominju svoj odgoj, kao primjer te se vracaju u neka prosla vremena, gdje su roditelji eto bili vise odgovorni i fantasticno se brinuli za siguran razvoj svoga djeteta.Nekad i sad. :oops:
Pa kada se vec spominju ta prosla vremena, zasto se onda ne napravi paralela na svim nivoima pa se lijepo ne zapitate, da li je u vase vrijeme odgoja bilo toliko automobila na ulici, toliko nasilja na ulici, toliko jeftine droge na ulici, toliko obracuna izmedju organizovanog kriminala, toliko djece koja nisu zdravstveno osigurana?Toliko djece koja nemaju sto jesti i jos manje obuci? Da li su vasi roditelji placali doktorima da vas smjeste u bolnice i da li su se do guse morali zaduziti i prodati sve sto imaju kako bi vas poslali vani na lijecenje? Da li su vas u skoli dijelili na zute i zelene? Da li ste imali ovoliko mjesta za igranje i razvoj kao danasnja djeca? Da li su vam roditelji bili zrtve etnickog ciscenja ili ratnih trauma?
Da li su vase samohrane majke, kao ove danas, koje primaju po 280 maraka plate imale mogucnost da vas zastite pred ulicnim kabadahijama i jacima od vas, koji vas namlate svaki dan u skolskom dvoristu a vi nemate oca na poziciji ili nekoga od koga i sama uciteljica strepi?

Losa finansijska situacija ne mora biti predznak maloljetnicke delikvencije, ali o kakvoj se ovdje materijalnoj situaciji prica? O roditeljima koji svakodnevno moraju da razmisljaju o golojoj egzistenciji i balansiranju izmedju odgoja i punog tanjira?
Ja u svojoj nekadasnoj karijeri socijalnog radnika, rijetko sretah djecake i djevojcice delikvente cija je materijalna situacija pozitivna, ali sretoh puno onih cija je situacija po tom pitanju tragicna.
Milion faktora igra ulogu u maloljetnickoj delikvenciji ali jedan od fakora je izvjestan- Svako dijete koje na bilo koji nacin u svome ranome djetinjstvu biva izlozeno nasilju, kao ocevidac, sudionik, zrtva-ima veliku sansu da docnije dodje u sukob sa zakonom, na ovaj ili onaj nacin.
A ako je ko izlozen nasilju u ovom drustvu, to su djeca.Pocev od porodice, ulice, sistema.
I nije tako davno bilo, kada su u ovoj drzavi djeca ginula kao heroji i bezglavo trcala u odbranu drzave.Tada su njihove vrijednosti, bile i nase vrijednosti.Velicali smo ih i oplakivali njihove smrti.U ime nase slobode.
Danas, tu istu, neku novu djecu, koju smo izlozili svemu sto se da izloziti, pokusavamo adoptirati u zatvore, opet, zarad nasih sloboda.Bojim se da smo vec odavno svi zakasnili.Stoga, djeca su vojska najaca! :oops:
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Povecanje maloljetnicke delinkvencije je evidentno u citavoj Eurpi ali u zemljama istocne Europe ( zemljama u tranziciji) ta pojava moza lako eskalirati. Ekonomski jake zemlje sa stabilnim i organzaciono uredjenim drustvima su u mogucnosti da rijesavaju problem povacanja delinkvencije na adekvatan nacin.O uzrocima porasta broja mladih delinkvenata nije jednostavno govoriti. To je rezultat djelovanja niza faktora. Uzroci delinkventnih pnasanja maloljetnika u BiH su jos slozeniji kada imamo u vidu; protekli rat, tranziciju, pad etickih i moralnih vrijednosti i u samim vrhovima struktura vlasti, vrlo losa ekonomska situacija koja rezultira niskim zivotnim standardom stanovnistva, lose rijeseni skolski sustav, slaba ili nikakva socijalna zastita i......
Postojeca politicka elita se u glavnom bavi sobom. Gradjani su prepusteni sebi i svjim problemima. Za bilo kakvu promijenu, ljudi se prvo moraju probuditi iz stanja letargije. l
Post Reply