Sam svoj majstor

Post Reply
Danguba

#2351 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

Idi bjezi, ode u teorije zavjere. :mrgreen:
Zato nam se i masine za pranje kvare i crkaju. :oops:

Ovo za baterije je istina. Jedna koju sam probao ziva ali reko da ne ukljucujem i drugu, ona poslije mrtva.
Na punjacu pokazuje da je u kvaru.
janje_

#2352 Re: Sam svoj majstor

Post by janje_ »

radili smo na faksu neki eksperiment sa baterijama (tada sa ovim za laptope). elem, najbolje je nekoristene baterije napuniti negdje na 80% i cuvati ih na hladnom mjestu (normalan frizider je odlican izbor). tako su izdrzale jako dugo, a da su ostale kvalitetne.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#2353 Re: Sam svoj majstor

Post by moonco »

Na 100% napon je veći. Što opterećuje bateriju.

Najbolje je puniti na max 80-90%.

Granične oznake min-max treba izbjegavati. 0 ili 100. Bjež od toga.

Na 0% nemaš dovoljno hemikalija za reakciju i zato crkne baterija.
kuli1961

#2354 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Nisam znao da Makita accu program ima bateriju od 36V?
Fake?
liyf

#2355 Re: Sam svoj majstor

Post by liyf »

kuli1961 wrote: 08/11/2025 21:37 Nisam znao da Makita accu program ima bateriju od 36V?
Fake?
Pa ima, LXT je koristi al su 2 18V na istom konektoru tkd su 2 baterije ne 1, a ima i jedna 36V ali ne znam ima li ih u BiH
Danguba

#2356 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

kuli1961 wrote: 08/11/2025 21:37 Nisam znao da Makita accu program ima bateriju od 36V?
Fake?
Prva koja mi izadje.
Image
https://www.mtools.nl/makita-194873-2-a ... i8QAvD_BwE

Ima i 40V.
Danguba

#2357 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

Fake?
I ova masina.

Image

Ako si zainteresovan, bujrum. :mrgreen:
kuli1961

#2358 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Hvala ti, nisam zainteresovan. Imam A/C alat, meni i više nego zadovoljavajući.
Zapitao sam se oko tih 36 V; ne poznajem Makita program, pa me "odvuklo" na poplavu oglasa o prodaji kojekakvih accu alata sa fake zvučnim imenima- Milvaukee, DeWalt, Makita.. a očito je da su lažnjaci.
Iskreno govoreći, svjesno sam pokleknuo pred takvim oglasima i kupio- 2 seta accu bušilicam u koferčiću, za 50 KM :-D :-D :-D .
Jedan set sam poklonio a drugi zadržao.
Jasno, nema tu kvalitete, pouzdanosti ni izdržljivosti. Kapacitet baterije? Hmmm, teško je reći, medjutim imajući u vidu da je punjač doslovno veličine punjača telefona, možda koja hiljada mA . :D :D
Ipak, našao sam joj primjenu- može solidno poslužiti za bušenje predrupa u (mekom, poželjno) drvetu, 2-6 mm. Takvom upotrebom, izgura nekih 30-40 minuta rada. Dovoljno mi je, jer mi je odavno dosadilo stalno mijenjati bit-burgija i obratno, u "glavnoj" accu bušilici.
DonieBrasco

#2359 Re: Sam svoj majstor

Post by DonieBrasco »

Imam namjeru da u stanu probijem rupu u zidu između dvije sobe da mogu provuci UTP kablove da sirina rupe bude da mogu dva proci.

Kakav borer (stvrdlo) treba, predpostavljam jaca busilica, na sta obratiti paznju i jos savjeta je dobrodoslo.
dr_Evil

#2360 Re: Sam svoj majstor

Post by dr_Evil »

DonieBrasco wrote: 12/11/2025 15:52 Imam namjeru da u stanu probijem rupu u zidu između dvije sobe da mogu provuci UTP kablove da sirina rupe bude da mogu dva proci.

Kakav borer (stvrdlo) treba, predpostavljam jaca busilica.
Pa od cega ti je zid? Ako je beton ili cigla ides sa betonskom, a ako je rigips/drvo onda ides sa onim za drvo. Cigla i malter ide maslac, ne treba ti nesto jako, ako je beton treba ti udarna sa cekicem. Ali ne treba nesto biti vele jaka.

Sve je to igra dok ne udaris u celik :D e onda se naoruzaj strpljenjem i ne odustaj :D
DonieBrasco

#2361 Re: Sam svoj majstor

Post by DonieBrasco »

Predpostavljam da je cigla 30 cm mozda cak i manje, samo me brine mjesto gdje zelim da busim pri dnu zida u cosku, a odmah pored sa obje strane su uticnice.

Po nekoj logici mislim da dijagram ide vodoravno.
kuli1961

#2362 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

DonieBrasco wrote: 12/11/2025 16:16 Predpostavljam da je cigla 30 cm mozda cak i manje, samo me brine mjesto gdje zelim da busim pri dnu zida u cosku, a odmah pored sa obje strane su uticnice.

Po nekoj logici mislim da dijagram ide vodoravno.
Pravilo za postavljanje električnih vodova je da idu pod pravim uglom, nikad dijagonalno. Ako bušiš pri dnu zida, ne bi trebalo da je tu položen bilo kakav kabl.
E, sad, pošto je zid kako kažeš debeo oko 30-tak cm, vrlo je vjerovatno da se radi o debljini od 25 cm (to je u biti dužina standardne cigle) + obostrano malter, vjerovatno 2+2 cm, dakle, oko 29-30 cm. Trebaće ti dugački karbidni (kolokvijalno: "vidija") borer. Nisam vidjao borere te dužine a da im je stezni dio ravan, već samo SDS, SDS+, SDS Max, što znači da će ti trebati udarna bušilica koja ima glavu(borfuter) za te formate. Ne znam ni cijenu tih dugih borera, ne vjerujem da su skupi.
vidi link: (borer 10/400 mm)
https://olx.ba/artikal/68973547
Izgleda da je standardni prihvat, i vrlo je jeftin- 4,20 KM
Istina, pošto je kod tebe cigla, dovoljan ti je borer bilo kakvog kvaliteta. Kad budeš bušio, i dodješ do pred kraj, buši vrlo polako, lagano i bez velikog pritiska, bez sile, da sa druge strane ne odvališ komad maltera i napraviš krater. Možda da tada isključiš čekić na bušilici.
Za 2 UTP kabla, mislim da će moći burgija promjera 10 mm. Ako ne mogu oba odjednom da prodju, malo ih naulji, namaži bilo kakvom masnoćom ili sapunom/deterdžentom i provlači jedan po jedan.
DonieBrasco

#2363 Re: Sam svoj majstor

Post by DonieBrasco »

@kuli1961

Hvala na deteljanom objasnjenju.
kuli1961

#2364 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

DonieBrasco wrote: 12/11/2025 21:52 @kuli1961

Hvala na deteljanom objasnjenju.
Ništa, sitnica, slična muka me je morila prije nekog vremena, pa sam naučio na teži način :-D
EDIT: sigurnija verzija je borer 12/400 mm
DonieBrasco

#2365 Re: Sam svoj majstor

Post by DonieBrasco »

Sad me najvise brine taj krater sto kazes da ne odvalim zid sa jedne ili druge strane. :mrgreen:
kuli1961

#2366 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

DonieBrasco wrote: 12/11/2025 22:17 Sad me najvise brine taj krater sto kazes da ne odvalim zid sa jedne ili druge strane. :mrgreen:
Nećeš, ako budeš bušio malom brzinom i bez jakog pritiska. Istina, bilo bi idealno da rupu izbušiš prvo nekim manjim promjerom, npr. 5 mm, pa onda sa 10 ili 12 mm. U svakom slučaju, neka ti neko od ukućana sa druge strane zida čvrsto pritisne komad daske, iverice na zid na mjestu gdje bušiš i neće biti problema.
DonieBrasco

#2367 Re: Sam svoj majstor

Post by DonieBrasco »

Mozda ce ici i jedan kabal tako da nece biti problema sto se tice debljine, u svakom slucaju polako jos cu da prostudiram.
made_in_sarajevo

#2368 Re: Sam svoj majstor

Post by made_in_sarajevo »

Na dobrinji u wc imam ventilaciju samo sa klapnom pravougaonog oblika. Sad mene zanima, a najbolje bi bilo da je neko radio, mogu li ubaciti ventilator na struju na mjesto te klapne uz prepravke da se rupa zatvori? Da li je drasticno bolje da se isplati zajebavati oko toga?
NediM17

#2369 Re: Sam svoj majstor

Post by NediM17 »

A sto ne bi moglo.
Sa ventilatorom ce biti puno bolje.
kuli1961

#2370 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

made_in_sarajevo wrote: 17/11/2025 21:43 Na dobrinji u wc imam ventilaciju samo sa klapnom pravougaonog oblika. Sad mene zanima, a najbolje bi bilo da je neko radio, mogu li ubaciti ventilator na struju na mjesto te klapne uz prepravke da se rupa zatvori? Da li je drasticno bolje da se isplati zajebavati oko toga?
Jesam ja to radio u stanu mojih roditelja. Pošto je kupatilo bilo malo, efekat je bio odličan.
Napajanje ventilatora sam povukao sa svjetla iznad ogledala- bilo je malo zajebancije jer sam kabl ukopao (keramika nije bila do stropa).
Obrati pažnju na promjer rupe- obično je 100 mm. Takodje treba obratiti pažnju i na smjer krilaca propelera, treba da budu pod uglom kojim "vuku" zrak iz prostorije. Ovo govorim iz razloga što postoje i ventilatori koji se postavljaju sa vanjske strane zida, a tebi treba "unutrašnji.
Inače, nije problem postaviti ventilator. Ako iole pažljivo skineš tu klapnu, i kupiš ventilator odgovarajućeg promjera, biće dovoljno da mjesto gdje ravna ploča ventilatora prelazi u cijev, obilato namažeš bilo kojim silikonom ili gradjevinskim ljepilom u tubi (meni je Sika gradj. ljepilo/silikon -zakon) i samo utisneš. Skoro svi ventilatori imaju i rupe za vijke na ćoškovima, pa možeš dodatno i tako učvrstiti ventilator. Veća je zezancija dovesti napajanje tako da estetski liči na nešto.
Hakiz

#2371 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 17/11/2025 21:43 Na dobrinji u wc imam ventilaciju samo sa klapnom pravougaonog oblika. Sad mene zanima, a najbolje bi bilo da je neko radio, mogu li ubaciti ventilator na struju na mjesto te klapne uz prepravke da se rupa zatvori? Da li je drasticno bolje da se isplati zajebavati oko toga?
Da.

Drastično nije, ali je bolje. Jedini problem je taj da nemaš više klapnu koju možeš zatvoriti, ventilator je stalno otvoren. Pa kada ventilator ne radi, može u prostoriju ući od gasova do insekata iz sistema ventilacije zgrade.

Kod mene je poseban prekidač, ti možeš vezati za prekidač za svjetlo, da se ventilator uključi svaki put kada uključiš svjetlo. Tako je u hotelima itd.

Samo napomena, siguran sam da znaš, ali lako je pogriješiti, da kupiš ventilator za izbacivanje vazduha, ne za ubacivanje vazduha. Prava ventilacija ima oba, ali za kupatilo/wc u stanu/zgradi nemaš tu mogućnost.

Ventilator kupuješ, u principu, po kapacitetu izmjene vazduha po jedinici vremena, ali ja sam svoj kupio po dimenzijama "klapne". Pa je klapna bila 10x20 cm, ventilator 10x10, drgu polovinu rupe od klapne, koju nije popunio ventilator, sam zatvorio. To je obavezno jer će kroz tu rupu sve šta ventilator izbaci vraćati se u prostoriju, ali to već znaš.

Jedan realan problem može biti taj da će ventilator izbacivati vazduh brže nego što ga sistem ventilacije zgrade (rupe iza klapne, u zidovima) može odvesti van zgrade. Tada će se izbačeno vraćati nazad. Drugi problem je da će stvarati negativan pritisak u wc-u jer će izbacivati vazduh brže nego što svjež vazduh može ući u wc (zato "prave" ventilacije imaju i ventilator za ubacivanje svježeg vazduha). Jedno od rješenja je da se ventilator uključuje posebno, ne uključuje dok se wc koristi, nego kada se izađe iz wc-a ostave se vrata otvorena i uključi ventilator.

Moje iskustvo je da ako kupiš ventilator koji brzinom izbacivanja vazduha nije prejak za zapreminu prostorije problema sa nedostatkom vazduha i negativnim pritiskom u prostoriji neće biti. Ja sam svoj montirao zbog izrade fotografija sa filma (isparavanja hemikalija razvijača i fiksira) i boravak od sat, dva, nije pravio problem. Za duži boravak (zatvorena vrata da ventilator radi) ne mogu ništa reći, ne znam da li će doći do nedostatka vazduha u prostoriji (malaksalost, nesvjestica osobe koja je unutra itd).

Ako hoćeš da budeš siguran, kupi slabiji ventilator nego što je preporučen za zapreminu prostorije. Bit će manje efikasan, ali će mogućnost problema sa nedostatkom vazduha biti manja.

To je šta ja znam. Ako šta griješim neka me neko ispravi. Meni radi ovako kako sam sebi napravio, ne garantujem da će raditi drugima.
made_in_sarajevo

#2372 Re: Sam svoj majstor

Pretpostavljam da ova trenutna ventilacija je na principu kad ispari dobro je. Imam jedan otvor i u spajzu, a komsija govori posto je on izbio spajz i radi pusenja da je tu stavio ventilator da dim povlaci. U penny vidim ima prelaz sa pravougaonika na krug pa bi trebao izmjeriti da li to odgovora, jer mi je to najlakse za postaviti. Sto se tice struje ne bi ukopavao, ali bi mogao kanalicom uz plafon, nece se ni primjetiti nakon 5 dana :mrgreen: . Planirao sam na svjetlo u wc nakaciti i ventilator i da povlaci brze zrak van wc pogotovo kupanje pa da kondenz smanji i da ima zraka :mrgreen: . Ja sam svakako zadnji sprat, ali nisam ni kontao neki jaci uzimati, kontam da komsijama ne vrati zrak kad bude puhao :?
-Chesterfield-

#2373 Re: Sam svoj majstor

Post by -Chesterfield- »

Vidi na Temu ima li šta odgovarajuće. Možda ti je lakše nego tražiti po trgovinama.
Ja sam nekada davno uzeo sličnu klapnu ali je nisam nikada ugradio.

Image
made_in_sarajevo

#2374 Re: Sam svoj majstor

Ventilator ce ici samo dok se nakanim, a drugo pitanje jel iko dodatno zastitio ariston velis bojler od vode? Stoji mi iznad kade, postavio uticnicu sa IP zastitom Hager (znam da ne lazu :mrgreen: ) jer nisam mogao drugacije skopcati bojler. Na bojleru utikac dosao, a nemam mjesta dovodni kabal direktno skopcati, dovodni 2,5mm2, a sa bojlera 1,5 i svi kontakti su 1,5mm2. Profesionalna deformacija sve pregledo, danima razmisljao i nema druge, ali sam maksimalno ga gurnuo u cosak da ga sakrijem. Eh sad posto je u cosku iznad kade i nece se direktno prskati, a majstor za vodu kaze elektronika im zna od kondenzna poluditi, a plastika koja krije tu elektroniku nije bas cemu zasticena. Sad me zanima jel se iko bavio ovim i uspio da zastiti prodor vode, kondenza, nekim sprejom za zaptivanje ili nekom maskom oko bojlera ili nesto trece?
toska

#2375 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

made_in_sarajevo wrote: 22/11/2025 07:51 Ventilator ce ici samo dok se nakanim, a drugo pitanje jel iko dodatno zastitio ariston velis bojler od vode? Stoji mi iznad kade, postavio uticnicu sa IP zastitom Hager (znam da ne lazu :mrgreen: ) jer nisam mogao drugacije skopcati bojler. Na bojleru utikac dosao, a nemam mjesta dovodni kabal direktno skopcati, dovodni 2,5mm2, a sa bojlera 1,5 i svi kontakti su 1,5mm2. Profesionalna deformacija sve pregledo, danima razmisljao i nema druge, ali sam maksimalno ga gurnuo u cosak da ga sakrijem. Eh sad posto je u cosku iznad kade i nece se direktno prskati, a majstor za vodu kaze elektronika im zna od kondenzna poluditi, a plastika koja krije tu elektroniku nije bas cemu zasticena. Sad me zanima jel se iko bavio ovim i uspio da zastiti prodor vode, kondenza, nekim sprejom za zaptivanje ili nekom maskom oko bojlera ili nesto trece?
Sta je fol sa tim bojlerom pa 50L košta 620KM?
Hajd, neki super kvalitet.

Kakva elektronika u bojleru?
Vidim ima wi fi i nemam ideju sta bi moglo biti još.
Može se ubaciti elektronika umjesto elektro-mehanike ali to je besmisleno.
Za tu cijenu trebao bi raditi ko doksa u svim uslovima.

P. S. otvor u kupatilu je već dizajniran da prirodno povlači zrak iz prostorije, slično otvoru za dimnjak u zgradama, ventilator samo ubrza taj protok i neće nikome štetiti.
Post Reply