DRVENI DIO, PREDFAZA hidroizolacija

:
dakle, temelj je "cucnuo2 na placu. Sad slijedi hidroizolacija -ljepenka V4 (elasticna, zovu je i "kondor"), dovoljan je 1 sloj, sa preklopom od barem 10 cm. Zam oje dimenzije 11 x 7 m, trebace mi 8 truba od po 10m kv (dimenzija je 1 x 10 m)- Cijene su strava- od 29, pa do 35 KM/truba. Proizvodjac je Fragmat. Postoji i opcija- Izelast T4 sa tkaninom, izuzetno jaka, ali je icjena cca 85 KM/truba! Koliko sam uspio vidjeti na OLX, ne isplati mi se narucivati, tu je negdje po cijeni, osim ako ne grijesim. No, imam jos barem 2 mjeseca fore da i to ispitam, pa cu vidjeti racunicu. Trebace i 4 kante bitulita (moze i IBISOL, isto je, hladni premaz), kojim se 24 sata prije varenja ljepenke, dobro namaze ploca- mora biti cista, otprasena, odmascena i suha. Zatim varenje- dugacki brener+ klasicna plinska boca od 10-12 kg, uz obavezan reduktor pritiska na crijevu, onaj kucni. To cu sam uraditi, pod nadzorom jendog druga, koji ima vise rutine. Vazno je ljepenku zagrijati i ne propaliti/otopiti, a odmotavanjem i hodanjem po njoj, lijepi se za bitulit.
Zbog duzine ploce -11 m, i duzine ljepenke- 10 m, vjerovatno cu krenuti od ulaza prema terasi, jer cu na terasi buducom glazurom lakse popeglati savove/preklope. kako god, kad to uradim objansicu i slikati kako sam uradio.
DRVO- pocetno:
Za konstrukciju zidova- poluoblice, medjuspratne konstrukcije, poda po stropnoj konstrukciji, rogova, vjencanica, pajanti (poprecne, horizontalne grede na kojima se drze i oslanjaju rogovi), daska colarica za krov, letva, kontaletva za krovni pokrivac, stafla (5/8 cm, -potkonstrukcija za podove gore i dole, brodski pod- borovina za oba poda, dihtung letvica izmedju polublica, masivni stubovi na verandi koji nose drugu stranu krova, specifikacija kaze dam i treba oko 28 kubika gradje. Ugovorio sam je po fenomenalnopj cijeni- 280 KM/kubik, u odgovarajucoj dimenziji, a izracunato je tacno koliko komada i cega treba, npr. 47 poluobica 100/160 x 8 m, medjuspratna konstrukcija 16/24 cm 9 kom, itd itd. Gradja ce biti izrezana od- NAJVAZNIJE, kada je rijec o drvetu- smrce,
zimska sjeca, istocna strana i u sjecenju se vadi "srce" drveta, jer ono stvara sve probleme. U tu cijenu ulazi i susenja u susari. Vrsta drveta i nacin sjece i rezanja je primarna garancija da vremenom nece doci do poduznog pucanja, koje je estatska katastrofa, a moze biti i strukturalna. Opisano je zaista prijateljska cijena do koje sam dosao sasvim slucajno, a zarad jedne (moje) ljudske geste prema bliskom rodjaku vlasnika pilane, davno prije rata, na sto sam ja vec i zaboravio. To mi je potvrda one stare- dobro se dobrim vraca, sto meni danas jako puno znaci, jer nemam love za bacanje, a do postojece kolicine para sma dosao dugorocnim planiranjem, stednjom, mada cu morati posjetiti i nemilu mi banku (kredit).
Digresija- pregledao sam slike sa FB linka za Lumber brvnare- lijepo izgleda, ali je na vecini slika gradja ocajno losa. Prepuna je tzv. crnih cvorova/frzeva/vrzeva (kako ko zove), a to je katastrofa za gradju, vrlo brzo vremenom ispadaju, gradja puca,,,i znak je generalno- lose gradje. drugo, nigdje na tim slikama ne vidim ama bas nikakvu termoizolaciju??? Mokri cvor? Samo jedna slika, ali ona nije iz tih brvnara, jer objekat nema termoizolaciju krovista, a ima ugradni wc kotlic i pripadajucu skoljku+visoku staklenu tus kabinu???? Malo sutra!
Dakle, gradja je ugovorena. Tokom rezanja (kako majstor kaze- "srezivanja") na potrebnu mjeru i oblik, neophodno je penzlom/cetkom svaku od greda, poluoblica itd dobro namazati impregnacijom. Meni je preporuceno Belinka Belles. Cijena jedne kante od 5 l je 60 KM, pa koliko god treba. A koliko treba- sada nemam pojma, ali koliko treba, za to ce biti, funkcija- impregnacija ima neka cuda -biocide- koji duboko ulaze u drvo, i sprecavaju ono sivoplavilo drveta, sprecavaju truljenje, sprecavaju crvotocinu. Postoji i Belinka impregnacija ,vodena osnova, ali na nju mogu samo lazure na vodenoj osnovi. Ja to necu raditi, jer mi se ton karta ne dopada. Prvopomenuta impregnacija ima neka otapala, sto znaci da trpi lazuru ili lak lazuru- Belinka Top lazura ili Belinka UV top (nesto je deblja). Lazura/lak lazura, makar jedna ruka, izdasno, svakako ide tokom postavljanja konstrukcije, pozeljno je u dvije "ruke". Tu neke pameti i znanja nema- masi cetkom, samo razvlaci dugim pokretima, i pazi da ne bude curaka. Maska, nasa sada vec svagdasnja

, se preporucuje, jer te lazure imaju onaj uljani miris, koji mi se vremenom zgadi... Mozda se odlucim i za Chromos lak lazuru, ton je kesten (sifra 13), probao sam, impregnacija ga trpi a boja mi se svidja- neki prelaz izmedju meda od bagrema- onako zuckast i meda od kestena, tamniji. to je stvar ukusa svakog od nas. Konstrukcija zidova i medjuspratne konstrukcije ce biti "srezana" na "čert" od 10-tak cm- sto znaci da ce se preklop greda/poluoblica vidjeti izvana na coskovima i na "izlazu" medjuspratnih greda na fasadni dio. Sve poluoblice ce se rezati na 6, 6,5 i 8 m.
Ovdje ne spomijem detlaje oko stafle 5/8 cm- potkonstrukcija za podove gore (mansarda) i u prizemlju, podrazumijeva se. Podna obloga ce dole biti brodski pod, sirine 10 cm, debljine 22 mm, osusen hoblan, naravno. Izmedju stafli, koje idu poprecno. po sirini objekta, stavicu kamenu mineralnu vunu (vjerovatno KNAUF, Naturboard Fit, ili Unifit 35, debljina 5 cm). to jos ne znam, jer jos nisma dobio konacnu mlp cijenu. Uglavnom necu obicnu, mekanu minerlanu ili staklenu vunu. Idealno bi bilo staviti XPS (stirodur) od 5 cm, ali on je oko 7 KM/m kv, sto mi je poskupo. Mnogi stavljaju i obicni stiropor, ali on je u smislu termike bitno slabiji od kamene min. vune i XPS (ovo nije moja "pamet", vec mi je isto receno iz vise razlicitih izvora). Ugavnom, gledacu da u termoizolaciju podova stavim sto kvalitetnije, pa makar neka faza i cekala narednu godinu, a svakako ce cekati.
Kroviste- presjek, gledano spolja-krovni pokrivac- lim koji imitira crijep, letva, kontraletva, paropropusna/vodonepropusna folija. Za ovu foliju- ter papir je zastarjela tehnologija, ne ide vise. Posto cu imati limeni krov, preporuceno mi je KNAUF Homeseal LDS 0,02 Uv (210 g/m kv- ako cijena bude korektna, a najmanje LDS 0.02-100g/m kv). cijena ove druge je 1,15 KM/ mkv. Meni treba oko 110 kvadrata. Lako se postavlja- odozdo, preklop 10 cm, klamericom se hefta za dasku.
Poslije Pp/vn folije (odozgo gledano) ide daska colarica 24 mm, sirine do 10 cm, sa razmakom od 1 cm, radi ventilisanja i zakiva se na rogove. Nakon rogova, ide kamena mineralna vuna 10+5 cm. moze jedno na drugo i u zbiru je jeftnija nego 14 cm ploca vune, sto mi je cudno, ali je tako. Primjer- 140 mm kamene min vune ISOVER DOMO je 6 KM/m kv, a 10+5 KNAUF Naturboard je, najvjerovatnije, do 5 KM/m kv. to pomnoziti sa povrsinom za izolaciju, ima ustede. A kolika je tacna povrsina, jos ne znam, jer papir i matematika je jedno, a lice mjesta -drugo, Kad se postave rogovi i medjuspratna konstrukcija, premjerim i to je to. Min vuna se izuzetno lako postavlja- reze se da bude knap izmedju rogova (kod mene- na 80 cm), postavlja se vetikalno, zbog knap postavljanja. nema potreba za fiksiranjem. Nakon vune, ide tzv. parna brana. Ja cu staviti KNAUF HOMESEAL LDS 35, koja kosta 1,25 KM/m kv, rolna je sirine 1,5 m, duzine 75 m, a rezu ina potrebnu metrazu. Na rogove se prvo stavi dvostrano ljepljiva traka KNAUF Solifit 1 (ne znam cijenu, no iako je trenutno nemaju u BL,receno mi je da nije skupa uopste), zatim se na nju ODOZDO i VERTIKALNO lijepi p.brana LDS 35. Brana se za zidove lijepi trajno elasticnim kitom- KNAUF Solimur, koga naravno nema u BiH, ali dobra zamjena je npr. Ceresit Henkel FT 101 ili drugi unutarnju trajno elasticni kit. Mislio sam upotrijebiti SIKA FC 11, ali on je za vanjske radove. Nakon parne brane, stavlja se zavrsna unutarnja obloga za zid- kod mene ce biti neko drvo- brodksi pod ili lsicno. Uglavnom, nece biti rigipsa, Nastojim sto vise prirodnih materijala. Mnogo dobrih savjeta i informacija mozete dobiti na
www.potkrovlje.ba i na
www.knauf.ba i knauf insulation team . Mail ili telefonska komunikacija. u pp mogu dati mobitel vrlo ljubaznog covjeka iz Knauf Insulation BiH.
to be continued, stay tuned...