Drvene kuće/vikendice

Post Reply
no_sekirli

#51 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by no_sekirli »

jednonogi_Jack wrote: 14/01/2021 13:03
no_sekirli wrote: 13/01/2021 19:58 A usparao se koji dinar, jebga dugo sam na trzistu :zjev:

A i kontam napraviti neki man cave, cisto da zena zna da ipak imam gdje prespavat kad me nasekira :lol:
Ili kad ti nju nasekiraš, pa te izbaci. :lol:
Ma nisam smio reci to :lol:
sumirprimus wrote: 14/01/2021 13:47 minimalizam je zakon. pogotovu ako ti je sekundarna opcija, znaci ne za zivota nego vikendica. iz mog nekog skromnog iskustva. sto vece,i visocije veci i problemi i zajebancije.
Za sada bi bila samo vikendica/kuca za odmor. Ako se dozivi peMzija, onda ce biti i za stanovanje.
jednonogi_Jack

#52 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by jednonogi_Jack »

:lol:
Ma haj, glavno je da imaš krov nad glavom kad neko zabrlja.
kuli1961

#53 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Pri kraju sam ugovaranja radova za brvnaru od poluoblice 100x160 mm. Gradju sam obezbijedio, ostaje da finisiram detalje sta bi sve uslo u cijenu majstorskih "ruku". Sukcesivno cu se javljati sa opisom faza radova, cijenama, a kad bude moguce i ponekom slikom, pa koga zanima-bujrum, pitajte.
Suština ovog tipa objekta je-brza gradnja, brzo i plaćanje, i nije bas toliko jeftino, kako se misli. Mada, moze se poprilično uštedjeti, ako imas makar malo znanja, spretnosti i volje.
high_volume

#54 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by high_volume »

kuli1961 wrote: 19/01/2021 10:26 Pri kraju sam ugovaranja radova za brvnaru od poluoblice 100x160 mm. Gradju sam obezbijedio, ostaje da finisiram detalje sta bi sve uslo u cijenu majstorskih "ruku". Sukcesivno cu se javljati sa opisom faza radova, cijenama, a kad bude moguce i ponekom slikom, pa koga zanima-bujrum, pitajte.
Suština ovog tipa objekta je-brza gradnja, brzo i plaćanje, i nije bas toliko jeftino, kako se misli. Mada, moze se poprilično uštedjeti, ako imas makar malo znanja, spretnosti i volje.
Treba li dozvola za gradnju brvnare, bilo u naseljenom mjestu, ili negdje u prirodi, svejedno?
macmoodan

#55 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by macmoodan »

kuli1961 wrote: 19/01/2021 10:26 Pri kraju sam ugovaranja radova za brvnaru od poluoblice 100x160 mm. Gradju sam obezbijedio, ostaje da finisiram detalje sta bi sve uslo u cijenu majstorskih "ruku". Sukcesivno cu se javljati sa opisom faza radova, cijenama, a kad bude moguce i ponekom slikom, pa koga zanima-bujrum, pitajte.
pratim
splinter

#56 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by splinter »

high_volume wrote: 19/01/2021 11:28
Treba li dozvola za gradnju brvnare, bilo u naseljenom mjestu, ili negdje u prirodi, svejedno?
Pa valjda treba ako želiš priključke tipa voda, struja itd.
Mislim da to zavisi od kantona do kantona, u Sa za sve treba.
sumirprimus

#57 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

treba svugdje a opet koliko je kuca bez dozvola.
s tim da imaju i privremene dozvole za el.prikljucak.
no_sekirli

#58 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by no_sekirli »

:thumbup:

Znači ti si sam riješio materijal i imaš projekt, kako želiš da ti izgleda kuća?

Sretno ti bilo i obavezno javljaj šta se događa, vjerujem da ima dosta ljudi koje će ovo zanimati.
kuli1961

#59 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Pisacu ovdje, a neka konkretna pitanja, cijene, firme, preporuke- u PP, da ne bude reklama.
Dakle- po zakonu, dozvola je obavezna, bez obzira da li je urbano, sesosko ili nenaseljeno podrucje. U praksi, cesto se radi bez dozvole, pa negdje nije, a negdje jeste problem dobiti legalne prikljucke vode i struje ako nemas dozvolu. Postupak za gradj. dozvolu se u F BiH i RS gdje ja zivim razlikuje u nekoliko nijansi, pa u pp mogu dati konkretne odgovore na ta pitanja.
Ja sam trazio i dobio dozvolu, sto podrazumijeva ovjereni projekt- bitni elementi- temelj: izgled, dimenzije, statika i sema armiranja, okvirne kolicine;
objekat- spratnost, presjeci vertikalni i horizontalni, krovna konstrukcija sa presjekom krova, okvirni predmjer drvenog materijala; opsta sema vode i struje sa minimalnim tehnickim zahtjevima. Ima jos elemenata, ali ih smatram bla bla bla, pa ne navodim. Uglavnom, vlasti su ga prihvatile kao OK. Cijena projekta-1250 KM. Vec sam imao prikljucenu vodu (950 KM) sa vodomjernim satom i vodomjerom, i trofaznu struju- 32 A, bandera u cosku placa (cca 1200 KM).
TEMELJ:
Dimenzije temelja: duzina stambenog dijela 7 m+4 m otvorena terasa (ispod terase je garaza)=11m ukupno; sirina temelja-6 m. Stambeni dio dakle 7 x 6 m=42 kvm bruto. Terasa je 4 x 6=24 kvm, ispod garaza, povrsina umanjena za debljinu zida od betonskih blokova od 20 cm, dakle, neto 5,6 x 3,60=20,16 kvm, cijena bloka je 1,20 KM komad. U garazi sam ugradio 2 drvena jednostruka prozora, krilo na KIP, po cijeni od 108 KM/komad, izvedba Standard, sto znaci da sam ih sam impregnirao, obojio. Impregnacija je Belinka Belles (moglo je sa firnajzom, tj lanenim uljem), "boja" je 2 ruke Chromos lak lazura ton kesten. Pod dijelom temelja imam i podrum 6 x 2 m (umanjeno za debljinu temeljnih zidova od po 15 cm (cini mi se)), pa je neto: 5,70 x 1,60=9,69 kvm.
Struju sam doveo podzemno do objekta, kabl je 4 x 16 kv mm, bakar! Nisma htio aluminijum, jer graidm drveni objekat. cijena kabla- nekih 42 m duzna, od cega je barem 4 m visak) je bila oko 450 KM. Kanal sam sam iskopao- dubina 80 cm (moze i plice, ali eto), kabl ubacio u namjenski buzir (crveni, promjer 63 mm) pa sve to jos u JUVIDUR (kanalizaciona, siva) promjera 75 mm i tek onda polozio u kanal. Tamo gdje ima neki ugao, savladavao sam ga koljenima od 30 i 45 stepeni, da sve bude lakse za provlacenje. cijena ovih cijevi i buzira je stvarno smijesna, da sam je zaboravio. Potom, lagano, u dva popodneva sam zatrpao kanal i pustio da se prirodno slijeze. Sad imam struju i vodu u ploci temelja,bas na optimalnom mjestu.
Sav iskop za cijeli temelj, i apsolutno sve sto treba da bi se dobio gotov temelj+trokrako stepeniste za ulaz u objekat+stepeniste sa 11 stepenika i trotoar od ulaza u objekat do garaze (ima pada terena)+ ploca 3,5 x 8 m pred ulazom u objekat + potrebne vanjske drenaze+ ravnanje terena iskopanom zemljom (bilo je oko 130-150 kubika zemlje)= cca 26,000.00 KM. Taj posao sam ipak povjerio firmi, nisam se morao brinuti nizasta, sve odradjeno kako zanat kaze i nigdje me nisu zakinuli. Naravno, pratio sam sta i kako rade, imam nesto iskustva oko gradnje, iako nisam gradjevinac po struci, a tu i tamo sam za neku sitnicu intervenirao.npr. da pravilno postave cijevi i buzire kuda mi voda i struja dolaze ili prolaze kroz betone. Poganjao sam jos 3 ponude- samostalni preduzimaci- nisu bili nista bitno jeftiniji, ali po prici i opisu sta ce i kako ce raditi, bili su mi nepouzdani. Temelj je uradjen u ljeto 2019. Iste rane jeseni, da bih bio 100% siguran, plocu sam hidroizolirao sa praskastom HI BAUMIT Protect One (oko 25 -26 KM vreca), potrosio sam 6-7 vreda moze i JUB Hidrozan, ali je ova prva HI bila bitno jeftinija. To sam sam uradio, vrlo je jednostavno- na vrecu od 25 kg dodaj do 10 % vode (ja sam stavio i 20%), zamijesaj da bude knzistentno i sirokom molerskom cetkom (ona cetvrtasta za krec), dobro nanesi, utrljaj. Prethodno cijelu plocu od 77 mkv sam premazao sa SIKA Latex (1 litar *cca 8,5 KM), 2 litre veziva +6 l vode, bilo je dovoljno i odlicno je zatvorio sve pore u AB ploci, tako da je HI jos sve zadihtovala. To je ipak privremeno rjesenje, jer kisa, snijeg i led cine svoje, ali moze 2 godine, taman za moju situaciju.

Naredni post- oko struje u podrumu i garazi, materijali, cijene, drvenarija
kuli1961

#60 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

no_sekirli wrote: 19/01/2021 14:57

Znači ti si sam riješio materijal i imaš projekt, kako želiš da ti izgleda kuća?

Sretno ti bilo i obavezno javljaj šta se događa, vjerujem da ima dosta ljudi koje će ovo zanimati.
HVALA na dobrim zeljama!
Da, upravo tako- ganjam sve to jos od 2018 godine,, pa polako, Iz opisa sto slijede vidjece se sta i kako sma zamislio, sta je uradjeno, posto je itd..a iznijecu i jedan vrlo vrlo negaitvan primjer kakvu je ponudu dao jedan proizvodjac brvnara od poluoblica. katastrofa je.
ugly duckling

#61 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by ugly duckling »

može i pp ko je dao najpovoljniju ponudu
kuli1961

#62 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

KANALIZACIJA:
Od objekta do septicke (sKepticke :D ) jame ide narandzasta JUVIDUR cijev promjera 125 mm (moze i klasicna 110, ali nisam htio da tu stedim, jeri mam veci pad, a pad ne smije preci 2%, pa dai mam siguran protok otpadne vode). Odmah po izlazu cijevi iz objekta, postavio sam jednu betosnku cijev promjera 500 m sa 300 mm, kriz nju provukao ovu 125-icu, ali sam joj dodao reviziju (T komad, koji ima otvor na vrhu i poklopac na navoj) tako da u slucaju zacepljenja mogu lako rijesiti. Cijev ide dalje pravolinijski nekih 13 m, gdje se nalazi druga revizija- isti T komad, ukopan u betonski cijev 500 x 1000 mm (dakle, ublazavam pad), mota se pod uglom od cca 30 stepeni i pravolinijski nastavlja nekih 14 m do sKepticke jame. Ja sam kupio kanalizacione cijevi, koljena, betonske cijevi. cijne kan- cijevi se ne sjecam, mislim da su sve skupa (cijevi, koljena, revizije) bile oko 120-140 KM. Betonska cijev 500 x 1000 je kostala oko 35 KM. Jama je betonska, 3-komorna, vanjske dimenzije su cca: 1,5 m sirine x 3 m duzime i visine 2 m. To su u stvari 2 modula visine od 1 m, postavljeni jedan na drugi. Kapacitet je nekih 4 kubika, sto mi je vise nego dovoljno. Mozda bi jos trebalo da postavim jos jedan upojni bunar nakon jame,a to je obicna betonska cijev 500 (600 ili 700, svjedeno) x 1000 mm. O tom po tom, ako bude trebalo, jednostavno je.
Cijena jame je 1500 KM sa kopanjem za nju, postavljanjem/nivelisanjem i spajanjem na cijev. Kopanje kanala potrebne dubine, polaganje cijevi i spajanje, te zatrpavanje kanala- 3 KM/duzni metar.
STRUJA U GARAZI I PODRUMU
podrum: izvodi- 4 monofazne nadzbukne uticnice (sa poklopcem) + 2 sijalicna mjesta+1 dvostruki prekidac za svjetlo; garaza: 3 dvostruke monofazne nadzbukne uticnice+1 trofazna uticnica+ 2 sijalicna mjesta+1 dvostruki prekidac za svjetlo+razvodni ormaric za osiguracima. Potrebni i utroseni kablovi:
cca 10 m PGP 4 x 6 kv mm (napojni vod od glavnog kabla, kroz plocu do podruma i garaze, ide na razvodni ormar- osig. kutiju), cca 50 m PGP 3 x 2,5 kv mm (za uticnice), cca 30 m PGP 3 x 1,5 m za rasvjetu. Kupovao sam jeftiniju, ali dobru izvedbu duplih uticnica (trazena IP zastita, mislim da je IP 45, nisam siguran) po 7,5 KM/komad- bilo je potrebno samo iznutra prebrikovati kontakte- faza- faza, nula-nula, zemlja- zemlja (pola sata posla uz kavu), jer na njih ide jedan kabl. Nasao sam i verziju od cca 15 KM, vec prebrikovano, ali nisam vidio potrebu da dajem duplo vise novca, a po funkciji- isto. Osiguracka kutija je za do 10 osiguraca. Kupio sam 8 osiguraca, klase B, jedni su 10 A- rasvjeta, drugi 16 A- uticnice, semirano je tako da se max 2 uticnice nalaze na jednom osiguracu. Trofazna uticnica je samostalna, jedan strujni krug. Ona mi nesto i ne treba, ali ne jede puno hljeba :D .. Osiguraci su kvalitetni- Legrand, a volio bih da sam nasao ABB, ali ne bi ih.. Naravno i nekoliko razvodnih kutija 100 x 100, nadzbukne. Suma summarum, cijena kompletnog strujnog materijala za podrum i garazu je bila cca 217 KM. Ruke- 2 vrsna majstora, dobri su mi drugari, pa je i cijena bila takva. Naime, cuo sam da se cijena ruku odredjuje po izvodu, a izvod je sve- i ormaric, i kutija i sijalica i uticnica i prekidac.. bio sam pripravan da i to platim. Pomagao sam im, tako sto sam sam izbusio i postavio nekih 200-tinjak zabica/obijmica sto drze kabl po zidu. O mom trosku sam organizovao jelo-narucena rostilj plata, to je vise bilo "od mene", nije mi bila obaveza. Naravno, rakija, kava, pivo, sok... Trazili su mi po 70 KM na ime dnevnice (x 2=140), ostavio sam glatko 200 KM, a rekao sam im- ako dogodine (sada ove 2021) uspijem rjesavati brvnaru, ovu razliku (60 KM) smatrajte zakupom termina za radove na toj inistalaciji, kada mi zatreba, da sve drugo ostavite. Uglavnom, 417 KM sva struja u podrumu i garazi+ moja klopa, cuga. Vrlo sam zadovoljan kako su semirali i uradili, testirao sam- upalio stoni cirkular 2 kW, rucni cirkular 1,4 kW, sva svjetla, ubodnu pilu 500 W, i jos nekog elektroalata, pustio da radi pola sata- nista se ne grije, ne iskri...
kuli1961

#63 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

za @ugly duckling

ne znam da li ide pp, nesto mi steka u outbox-u, a nije u full-u
ugly duckling

#64 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by ugly duckling »

kuli1961 wrote: 19/01/2021 17:11 za @ugly duckling

dobio
hvala puno
kuli1961

#65 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

ugly duckling wrote: 19/01/2021 17:50
kuli1961 wrote: 19/01/2021 17:11 za @ugly duckling

dobio
hvala puno
no_sekirli

#66 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by no_sekirli »

@kuli1961
Svaka cast na ovom iscrpnom izvjestaju. Ako nisi ovo sve negdje zapisivao pa nam prenio, zavidim ti na odlicnoj memoriji :thumbup:

Imas li mozda sanse da nekako podijelis i plan brvnare koju kontas graditi, obzirom da vidim da si platio projekat?
kuli1961

#67 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Vrlo malo je bilo zapisano, beznacajno, ali dobro sam zapamtio, jer nemam para za bacanje, pa sam sve "mjerio 300 X prije nego sam sjekao".
Naravno, šerovacu projekt- i to drveni dio, jer samo to imam u pdf scan-u, samo da skontam kako- moze li direktno, ili negdje da ga upload,pa onda da ga downloadujete- tu sam tanak. Prethodno cu zatamniti identifikaciju, ne zelim da se vidi cije je, ko je radio.. :D
Od beotnskog dijela projekta sma svakako odstupio, jer sam napravio i podrum, koga nema u projektu, pa su druge dimenzije, seme armiranja, kolicine betona
no_sekirli

#68 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by no_sekirli »

Moze plan i na PP, ako ti je problem javno.

Ja sam vec intenzivno cca pola godine u raznim pregledima ponuda u BiH sto se tice brvnara. Sve ovo sta se reklamira na FB, Piku i okolo je ovako na prvu cista talasika. Jedini koji su dali odgovor na sva pitanja koja su me zanimala je firma Steco iz Bijeljine. Konkretno, pismeno i detaljno.
Ja razumijem i ove salabajzere da nemaju vremena, znanja ili volje odgovarati svakome tko ima puno slobodnog vremena pa naprdjiva o svemu, ali mi nije jasno kako nisu u stanju za svaki model koji reklamiraju napraviti .pdf sa detaljima, cijenama u rohbau ili kljuc u ruke fazi. Radije bi pricali na telefon po cijeli dan i pojasnjavali ljudima nesto.oko gradjevine preko telefona.
Razumijem i to da njemu necijih, lupam, 30000 KM nisu nikakve pare, ali mozda je to necija cjelozivotna ustedjevina i da je ne zele bas baciti na neke fusere.

Mene sva moja raja, a najvise gradjevinski inzenjeri odgovaraju od brvnarea. Ono, nasa posla. Ako nema cigle, mjesalice i komada armature i eksera oko gradilista, nema se za cim ni piva popit. Jebga, nas mentalitet ne vjeruje ni u sta osim toga.

Ipak mene vise privlace brvnare, upravo zbog utapanja u okolis, prirodnih materijala i brzine izgradnje.

I zavidim ti na podrumu, kod mene zbog terena u nizini se ne moze bas kopat duboko, a da te ne doceka voda. A podrum u takvom terenu zahtijeva dosta ulaganja u izolaciju, ako se ne zeli bazen preko zime u podrumu.
kuli1961

#69 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

DRVENI DIO, PREDFAZA hidroizolacija :D :
dakle, temelj je "cucnuo2 na placu. Sad slijedi hidroizolacija -ljepenka V4 (elasticna, zovu je i "kondor"), dovoljan je 1 sloj, sa preklopom od barem 10 cm. Zam oje dimenzije 11 x 7 m, trebace mi 8 truba od po 10m kv (dimenzija je 1 x 10 m)- Cijene su strava- od 29, pa do 35 KM/truba. Proizvodjac je Fragmat. Postoji i opcija- Izelast T4 sa tkaninom, izuzetno jaka, ali je icjena cca 85 KM/truba! Koliko sam uspio vidjeti na OLX, ne isplati mi se narucivati, tu je negdje po cijeni, osim ako ne grijesim. No, imam jos barem 2 mjeseca fore da i to ispitam, pa cu vidjeti racunicu. Trebace i 4 kante bitulita (moze i IBISOL, isto je, hladni premaz), kojim se 24 sata prije varenja ljepenke, dobro namaze ploca- mora biti cista, otprasena, odmascena i suha. Zatim varenje- dugacki brener+ klasicna plinska boca od 10-12 kg, uz obavezan reduktor pritiska na crijevu, onaj kucni. To cu sam uraditi, pod nadzorom jendog druga, koji ima vise rutine. Vazno je ljepenku zagrijati i ne propaliti/otopiti, a odmotavanjem i hodanjem po njoj, lijepi se za bitulit.
Zbog duzine ploce -11 m, i duzine ljepenke- 10 m, vjerovatno cu krenuti od ulaza prema terasi, jer cu na terasi buducom glazurom lakse popeglati savove/preklope. kako god, kad to uradim objansicu i slikati kako sam uradio.

DRVO- pocetno:
Za konstrukciju zidova- poluoblice, medjuspratne konstrukcije, poda po stropnoj konstrukciji, rogova, vjencanica, pajanti (poprecne, horizontalne grede na kojima se drze i oslanjaju rogovi), daska colarica za krov, letva, kontaletva za krovni pokrivac, stafla (5/8 cm, -potkonstrukcija za podove gore i dole, brodski pod- borovina za oba poda, dihtung letvica izmedju polublica, masivni stubovi na verandi koji nose drugu stranu krova, specifikacija kaze dam i treba oko 28 kubika gradje. Ugovorio sam je po fenomenalnopj cijeni- 280 KM/kubik, u odgovarajucoj dimenziji, a izracunato je tacno koliko komada i cega treba, npr. 47 poluobica 100/160 x 8 m, medjuspratna konstrukcija 16/24 cm 9 kom, itd itd. Gradja ce biti izrezana od- NAJVAZNIJE, kada je rijec o drvetu- smrce, zimska sjeca, istocna strana i u sjecenju se vadi "srce" drveta, jer ono stvara sve probleme. U tu cijenu ulazi i susenja u susari. Vrsta drveta i nacin sjece i rezanja je primarna garancija da vremenom nece doci do poduznog pucanja, koje je estatska katastrofa, a moze biti i strukturalna. Opisano je zaista prijateljska cijena do koje sam dosao sasvim slucajno, a zarad jedne (moje) ljudske geste prema bliskom rodjaku vlasnika pilane, davno prije rata, na sto sam ja vec i zaboravio. To mi je potvrda one stare- dobro se dobrim vraca, sto meni danas jako puno znaci, jer nemam love za bacanje, a do postojece kolicine para sma dosao dugorocnim planiranjem, stednjom, mada cu morati posjetiti i nemilu mi banku (kredit).
Digresija- pregledao sam slike sa FB linka za Lumber brvnare- lijepo izgleda, ali je na vecini slika gradja ocajno losa. Prepuna je tzv. crnih cvorova/frzeva/vrzeva (kako ko zove), a to je katastrofa za gradju, vrlo brzo vremenom ispadaju, gradja puca,,,i znak je generalno- lose gradje. drugo, nigdje na tim slikama ne vidim ama bas nikakvu termoizolaciju??? Mokri cvor? Samo jedna slika, ali ona nije iz tih brvnara, jer objekat nema termoizolaciju krovista, a ima ugradni wc kotlic i pripadajucu skoljku+visoku staklenu tus kabinu???? Malo sutra!
Dakle, gradja je ugovorena. Tokom rezanja (kako majstor kaze- "srezivanja") na potrebnu mjeru i oblik, neophodno je penzlom/cetkom svaku od greda, poluoblica itd dobro namazati impregnacijom. Meni je preporuceno Belinka Belles. Cijena jedne kante od 5 l je 60 KM, pa koliko god treba. A koliko treba- sada nemam pojma, ali koliko treba, za to ce biti, funkcija- impregnacija ima neka cuda -biocide- koji duboko ulaze u drvo, i sprecavaju ono sivoplavilo drveta, sprecavaju truljenje, sprecavaju crvotocinu. Postoji i Belinka impregnacija ,vodena osnova, ali na nju mogu samo lazure na vodenoj osnovi. Ja to necu raditi, jer mi se ton karta ne dopada. Prvopomenuta impregnacija ima neka otapala, sto znaci da trpi lazuru ili lak lazuru- Belinka Top lazura ili Belinka UV top (nesto je deblja). Lazura/lak lazura, makar jedna ruka, izdasno, svakako ide tokom postavljanja konstrukcije, pozeljno je u dvije "ruke". Tu neke pameti i znanja nema- masi cetkom, samo razvlaci dugim pokretima, i pazi da ne bude curaka. Maska, nasa sada vec svagdasnja :D , se preporucuje, jer te lazure imaju onaj uljani miris, koji mi se vremenom zgadi... Mozda se odlucim i za Chromos lak lazuru, ton je kesten (sifra 13), probao sam, impregnacija ga trpi a boja mi se svidja- neki prelaz izmedju meda od bagrema- onako zuckast i meda od kestena, tamniji. to je stvar ukusa svakog od nas. Konstrukcija zidova i medjuspratne konstrukcije ce biti "srezana" na "čert" od 10-tak cm- sto znaci da ce se preklop greda/poluoblica vidjeti izvana na coskovima i na "izlazu" medjuspratnih greda na fasadni dio. Sve poluoblice ce se rezati na 6, 6,5 i 8 m.
Ovdje ne spomijem detlaje oko stafle 5/8 cm- potkonstrukcija za podove gore (mansarda) i u prizemlju, podrazumijeva se. Podna obloga ce dole biti brodski pod, sirine 10 cm, debljine 22 mm, osusen hoblan, naravno. Izmedju stafli, koje idu poprecno. po sirini objekta, stavicu kamenu mineralnu vunu (vjerovatno KNAUF, Naturboard Fit, ili Unifit 35, debljina 5 cm). to jos ne znam, jer jos nisma dobio konacnu mlp cijenu. Uglavnom necu obicnu, mekanu minerlanu ili staklenu vunu. Idealno bi bilo staviti XPS (stirodur) od 5 cm, ali on je oko 7 KM/m kv, sto mi je poskupo. Mnogi stavljaju i obicni stiropor, ali on je u smislu termike bitno slabiji od kamene min. vune i XPS (ovo nije moja "pamet", vec mi je isto receno iz vise razlicitih izvora). Ugavnom, gledacu da u termoizolaciju podova stavim sto kvalitetnije, pa makar neka faza i cekala narednu godinu, a svakako ce cekati.

Kroviste- presjek, gledano spolja-krovni pokrivac- lim koji imitira crijep, letva, kontraletva, paropropusna/vodonepropusna folija. Za ovu foliju- ter papir je zastarjela tehnologija, ne ide vise. Posto cu imati limeni krov, preporuceno mi je KNAUF Homeseal LDS 0,02 Uv (210 g/m kv- ako cijena bude korektna, a najmanje LDS 0.02-100g/m kv). cijena ove druge je 1,15 KM/ mkv. Meni treba oko 110 kvadrata. Lako se postavlja- odozdo, preklop 10 cm, klamericom se hefta za dasku.
Poslije Pp/vn folije (odozgo gledano) ide daska colarica 24 mm, sirine do 10 cm, sa razmakom od 1 cm, radi ventilisanja i zakiva se na rogove. Nakon rogova, ide kamena mineralna vuna 10+5 cm. moze jedno na drugo i u zbiru je jeftnija nego 14 cm ploca vune, sto mi je cudno, ali je tako. Primjer- 140 mm kamene min vune ISOVER DOMO je 6 KM/m kv, a 10+5 KNAUF Naturboard je, najvjerovatnije, do 5 KM/m kv. to pomnoziti sa povrsinom za izolaciju, ima ustede. A kolika je tacna povrsina, jos ne znam, jer papir i matematika je jedno, a lice mjesta -drugo, Kad se postave rogovi i medjuspratna konstrukcija, premjerim i to je to. Min vuna se izuzetno lako postavlja- reze se da bude knap izmedju rogova (kod mene- na 80 cm), postavlja se vetikalno, zbog knap postavljanja. nema potreba za fiksiranjem. Nakon vune, ide tzv. parna brana. Ja cu staviti KNAUF HOMESEAL LDS 35, koja kosta 1,25 KM/m kv, rolna je sirine 1,5 m, duzine 75 m, a rezu ina potrebnu metrazu. Na rogove se prvo stavi dvostrano ljepljiva traka KNAUF Solifit 1 (ne znam cijenu, no iako je trenutno nemaju u BL,receno mi je da nije skupa uopste), zatim se na nju ODOZDO i VERTIKALNO lijepi p.brana LDS 35. Brana se za zidove lijepi trajno elasticnim kitom- KNAUF Solimur, koga naravno nema u BiH, ali dobra zamjena je npr. Ceresit Henkel FT 101 ili drugi unutarnju trajno elasticni kit. Mislio sam upotrijebiti SIKA FC 11, ali on je za vanjske radove. Nakon parne brane, stavlja se zavrsna unutarnja obloga za zid- kod mene ce biti neko drvo- brodksi pod ili lsicno. Uglavnom, nece biti rigipsa, Nastojim sto vise prirodnih materijala. Mnogo dobrih savjeta i informacija mozete dobiti na www.potkrovlje.ba i na www.knauf.ba i knauf insulation team . Mail ili telefonska komunikacija. u pp mogu dati mobitel vrlo ljubaznog covjeka iz Knauf Insulation BiH.
to be continued, stay tuned... :D
kuli1961

#70 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Bitulit je u pakovanju od 10 litara, dovoljno za 20 mkv, cijena je od 25- 27 KM/kanta
Takodje, EDIT pri kraju prethodnog posta.-kod parne brane LDS 35- ona se lijepi ODOZGO prema dole (ne odozdo), dakle, vertikalno
Hakiz

#71 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

https://www.youtube.com/watch?v=0Gooksm ... WXpIuDcIJ-

Posebno epizode 5, 6, 7 i 8.

Kuli, pozdrav i svaka čast.
sumirprimus

#72 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by sumirprimus »

svaka cast drug, al ovako op opisu ne izgleda mrtva stednja :D
ovo je sve po pe esu :D
Hakiz

#73 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

sumirprimus wrote: 20/01/2021 13:11 svaka cast drug, al ovako op opisu ne izgleda mrtva stednja :D
ovo je sve po pe esu :D
"Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari."

Ne napraviš sve po PS-u, pa ti recimo pukne kuća na pola jer je pola temelja potonulo. Odnese ti je klizište, nedaobog žrtve, jer nisi htio da plaćaš dozvolu koja bi ti rekla da tu ne smiješ graditi jer je na toj parceli klizište.

Nekada skupo na početku znači veliku uštedu kasnije, u eksploataciji. Ako ne valja na početku treba onda popravljati kasnije, a to je teže, skuplje i uzima više vremena nego uraditi sve u startu kako treba.

Ne znam za druge, ali ja potpuno podržavam Kulija što neće da fušeri, hvata krivine, štedi na taj način.

Registrovana firma, fiskalni račun, garancija, to bi trebao biti normalan način, bilo da kupuješ TV u prodavnici ili ti grade kuću.

Ko ne može...

Svaka Kuliju čast.
Hakiz

#75 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

Joj, lik je kralj.

Nego, šta se ti sa šibicama motaš oko drvene građe :lol:
Post Reply