Ma samo se nemoj opterecivati glupostima. Ja sam bila ko tenk u trudnoci. Udebljala se skoro 20kg, doktor rekao da smijem jer sam bila premrsava. Nakon poroda nisam ni dana bila na dijeti, kile same otisle, i ostalo taman koliko treba. Jedi koliko ti se jede, i jedi zdravo. Ja sam imala cudan fenomen, MASLINE. U zivotu nisam mogla ni pogledati maslinu a ne pojesti je, a u trudnoci jednom probala i svaki dan jela po tegluamrino wrote:Jao jeste slatke!baby_angel wrote:Sama sam ti takva, a muz kaze da mu sad izgledam bolje nego ikad. ( visoka 1,67 u trecem mjesecu trudnoce imala 47kg!!!) Sad imam 55 - 56 kako kad, a uopste ne razmisljam o tome. Zato je zasluzan osmijeh moje cujice.floki wrote:Strastveni sam pušač bila punih 10god. i to ljubav živa, međutim prvi dan kada sam saznala da sam trudna, jednostavno sam odlučila da raskinem ljubavnu vezu, dojila sam dijete godinu dana i ne da se hvalim moje meme mogu bez grudnjaka komotno po ovoj žegi u tankoj majci ( samo da me nije stid),a kilažu sam donekle uspjela vratiti. Ali zato kad vidim moje slatko djevojče ,sretno i veselo, sve zaboravim.
Muž se ne žali na te promjene , štaviše.Ljubi je majka
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja o izgledu uopste ne razmisljam- nisam se ni kilu udebljala....valjda zbog vrucine...ali ima vremena...ne smeta! Tiba mi je vec ogroman!- ui pravo mi je cudno, smijesno i strasno u isto vrijeme
![]()
I opet moram ponoviti- bolje da ljulja nego da zulja!!!
Porod kod kuće
Moderator: anex
- baby_angel
- Motokultivator
#27 Re: Porod kod kuće
Ako si u SA odes fino u Opstu bolnicu prijasnja vojna i bices tretirana vrhunski. Moja zena se tu porodila vec dvaput i vise je nego zadovoljna.luciferino wrote:Pošto me već duže vremena plaše horor pričama iz porođajne sale i nestručnosti i bahatosti ljekara i osoblja, sve češće razmišljam o porodu kod kuće (naravno kada za to dođe vrijeme i ako sve bude ok). Jutros je npr. tema za kafom bio carski rez i neko je rekao kako ovi naši neće da rade "bikini rez" osim ako ne tresnete kesom (nekih 1000 KM). U protivnom režu po vertikali. Meni se od takvih priča diže kosa na glavi i mislim da mogu pretrpiti svaku bol, ali bezobrazluk ne želim da trpim.
Znate li nekoga ko se porodio kod kuće i kakva su iskustva? Čini mi se da je u svijetu takav porođaj mnogo zastupljeniji, a kod nas se opšte i ne govori o toj opciji.
-
amrino
Da kazem nesto na datu temu
Moj dragi se rodio u stanu- na Alipasinom
Moja svekrva a njegova mati je bila ubijedjena da ce umrijeti dok se bude poradjala- pa je htjela da bude u svojoj kuci sa svojom porodicom
porod je prosao u najboljem redu- i sve je bilo gotovo za dvadeset minuta...doduse- kaze da joj je trebalo zato duze da se oporavi ali eto...ugl. sve se dobro zavrsilo....osim sto nas ljudi cudno gledaju svaki put kad mu vadimo rodni list u opstini Novi Grad
Moj dragi se rodio u stanu- na Alipasinom
Moja svekrva a njegova mati je bila ubijedjena da ce umrijeti dok se bude poradjala- pa je htjela da bude u svojoj kuci sa svojom porodicom
porod je prosao u najboljem redu- i sve je bilo gotovo za dvadeset minuta...doduse- kaze da joj je trebalo zato duze da se oporavi ali eto...ugl. sve se dobro zavrsilo....osim sto nas ljudi cudno gledaju svaki put kad mu vadimo rodni list u opstini Novi Grad
-
pljuskavica
Ja ako Bog da sad trebam po treci put u porodajnu salu...dva puta u Drzavnoj bolnici, a ovaj 3. cu na Kosevo. Porod kod kuce-ne bih pokusala iako su ova prva dva bila brza i lagana,ali ima stvari u kojima ipak ti doktori i babice znaju sta rade
. Zene dodu uvijek sa vec formiranim stavom kako su svi tamo da ti odmognu, da galame na tebe i sl. A iz iskustva kazem da zaista nije tako
-
luciferino
Pa što odmah ne reče?amrino wrote:Da kazem nesto na datu temu![]()
Moj dragi se rodio u stanu- na Alipasinom![]()
Mene nešto pravo vuče ta ideja. Ma bilo gdje, samo ne na Koševu.
I moja je baka rodila moga tatu u kući. Pomagala joj curica od trinaest godina oko tople vode i peškira i to je bilo to. Da ne spominjem priče o ženama na livadi koje bi kosile travu, pa kada im prigusti, malo se sklone i na kraju donesu bebaču mužu.
-
pljuskavica
Ako bude kod kuce obavjesti nas svakako 
-
luciferino
Kada se definitivno desi, javljam odmah. Sada se samo raspitujempljuskavica wrote:Ako bude kod kuce obavjesti nas svakako
A možda bude i u bazenu.
Evo, Evo, a što uze onu jabuku. Vidi sad belaja...
-
encian
ja koliko se nacitah, slabo nesto ima dokaza da je kod kuce rizicnije nego u bolnici. ali imaju dvije stavke:
1. ako sta krene po zlu, bolje da si odmah tamo, nego da riskiras svoj i zivot bebe, da iskrvaris, da beba nema dovoljno zraka pa da se osteti mozak i masu drugih stvari za koje je bolnica ipak opremljena.
2. nemam pojma licno, ali cuh da je problematicno ako te fino ne usiju ili te nikako ne usiju pa sraste pogresno. dosta stvari onda covjeku nije kako bi trebalo biti, krenuvsi od seksa pa nadalje.
ja bih se najradije porodila ovdje u japanu. nevjerovatni su stvarno. zena je u bolnici 5 dana i kad je sve u najboljem redu. tu je uce da doji, kako da postupa prema svojoj bebi, i najbitnije - paze je maksimalno. cilj je da se zena odmori, oporavi i stekne samopouzdanje sa bebom. jedna me stvar frapirala u japanu sto se beba tice - u godinu i po cula sam mozda tri bebe da placu a beba svukud oko mene. jednostavno majke su tako naucene da budu mirne i stalozene, pa valjda onda ni bebe ne fursete.
1. ako sta krene po zlu, bolje da si odmah tamo, nego da riskiras svoj i zivot bebe, da iskrvaris, da beba nema dovoljno zraka pa da se osteti mozak i masu drugih stvari za koje je bolnica ipak opremljena.
2. nemam pojma licno, ali cuh da je problematicno ako te fino ne usiju ili te nikako ne usiju pa sraste pogresno. dosta stvari onda covjeku nije kako bi trebalo biti, krenuvsi od seksa pa nadalje.
ja bih se najradije porodila ovdje u japanu. nevjerovatni su stvarno. zena je u bolnici 5 dana i kad je sve u najboljem redu. tu je uce da doji, kako da postupa prema svojoj bebi, i najbitnije - paze je maksimalno. cilj je da se zena odmori, oporavi i stekne samopouzdanje sa bebom. jedna me stvar frapirala u japanu sto se beba tice - u godinu i po cula sam mozda tri bebe da placu a beba svukud oko mene. jednostavno majke su tako naucene da budu mirne i stalozene, pa valjda onda ni bebe ne fursete.
- floki
Ma to su priče kvazistručnjaka bazirane na rekla -kazala. Ako ideš logikom sve rane sa kojima ne postupaš adekvatno iskomplikovat će se pa i kad je riječ o ovakvima tipovima. Naravno da ako se dobro osjećaš , ustat ćeš da hodaš i eto belaja. Kao što sam već prije napisala sve su srušili, i prije je bilo da budeš pet dana u bolnici i da te uče kako šta pravilno raditi. Dođeš kući kao nova...encian wrote:ja koliko se nacitah, slabo nesto ima dokaza da je kod kuce rizicnije nego u bolnici. ali imaju dvije stavke:
-
werr
Imam prijedlog za one koji su razočarani tretmanom porodilja.Dođite kod nas u klinički centar u Tuzli.
Igrom slučaja sam 5-6 puta ležala na ginekološkom odijelu našeg kliničkog centra i jako sam se iznenadila ljubaznošću osoblja.Ipak rade relativno težak posao za razliku od med.sestara u domovima zdravlja koje ne znaju persirati starije od sebe(čast pojedincima) a kamoli učiniti nešto za njih.
No da ne skrećem sa teme, ne znam kolika je mogućnost poroda u kući ali ipak ga ja nikome ne bih preporučila osim za ne daj Bože.Nikada ne znaš hoćeli doći do kakvih komplikacija za majku i bebu a kad si u njihovim rukama možeš biti siguran.
Ja sam morala biti porođena carskim rezom a koliko sam čula sam načelnik porođajnog odjela to mora odobriti jer se tome pristupa u krajnjoj nuždi,kad nema drugog načina.
Vodila me je "privatna doktorica" i onda me sa pogrešnom dijagnozom,nasikiranu i isprepadanu uputila na GAK i to sa upozorenjem na pojedino osoblje koje je čak i imenovala.
Hvala dragom bogu što sam tada došla u ruke fenomenalnoj doktorici koja se baš trudila da me i nasmije i odagna te moje strahove.Žena je moju trudnoću ispratila do kraja i zahvaljujući njenom znanju,stručnosti i čovječnosti ja pored sebe imam svoju prelijepu kćerkicu i mogu reći da sam mama.
Ne, nisam joj dala nijednog feninga i stvarno sam bila u čudu jer je toj ženi zaista bilo stalo do pacijenata i nerođenih beba.
za sve doktore koji rade svoj posao sa srcem i dušom a ne sa kovertama ispod stola
Igrom slučaja sam 5-6 puta ležala na ginekološkom odijelu našeg kliničkog centra i jako sam se iznenadila ljubaznošću osoblja.Ipak rade relativno težak posao za razliku od med.sestara u domovima zdravlja koje ne znaju persirati starije od sebe(čast pojedincima) a kamoli učiniti nešto za njih.
No da ne skrećem sa teme, ne znam kolika je mogućnost poroda u kući ali ipak ga ja nikome ne bih preporučila osim za ne daj Bože.Nikada ne znaš hoćeli doći do kakvih komplikacija za majku i bebu a kad si u njihovim rukama možeš biti siguran.
Ja sam morala biti porođena carskim rezom a koliko sam čula sam načelnik porođajnog odjela to mora odobriti jer se tome pristupa u krajnjoj nuždi,kad nema drugog načina.
Vodila me je "privatna doktorica" i onda me sa pogrešnom dijagnozom,nasikiranu i isprepadanu uputila na GAK i to sa upozorenjem na pojedino osoblje koje je čak i imenovala.
Hvala dragom bogu što sam tada došla u ruke fenomenalnoj doktorici koja se baš trudila da me i nasmije i odagna te moje strahove.Žena je moju trudnoću ispratila do kraja i zahvaljujući njenom znanju,stručnosti i čovječnosti ja pored sebe imam svoju prelijepu kćerkicu i mogu reći da sam mama.
Ne, nisam joj dala nijednog feninga i stvarno sam bila u čudu jer je toj ženi zaista bilo stalo do pacijenata i nerođenih beba.
-
encian
svaka cast za tuzlu onda. ja taman htjedoh da predolozim da neko u sarajevu oformi strucnu kliniku koja ce se voditi principima ljubaznosti i pristupacnosti po cijenu plate i posla. eh kad bi to moglo tako.
ma gdje ce kod nas na kosevu tako. zbog mog ultrzvucnog iskustva sa jadrankom dizdarevic, ja ne prelazim prag te ustanove dok ne bude pitanje zivota i smrti. priustila mi je najgori dan i najveci bol u zivotu potpuno bespotrebno i bahato ne radeci svoj posao.
ma gdje ce kod nas na kosevu tako. zbog mog ultrzvucnog iskustva sa jadrankom dizdarevic, ja ne prelazim prag te ustanove dok ne bude pitanje zivota i smrti. priustila mi je najgori dan i najveci bol u zivotu potpuno bespotrebno i bahato ne radeci svoj posao.
-
luciferino
E upravo to. I mene je strah ne trudnoće nego doktora, i ne bolnice kao bolnice nego NAŠE bolnice. Mislim da je umrlo više od 7, ali izgleda pojeo vuk magarca po starom dobrom običaju.encian wrote:kolika je ono stopa mortaliteta novorodjencadi kod nas? cifru sam zaboravila, ali se sjecam komentara da je u rangu sa siromasnim africkim drzavama i najveca u evropi. pa zar nedavno ne umrije 7 djece? ma mene je strah iako jos nisam ni blizu trudna.
-
amrino
Stra bi s Jadrankom?encian wrote:svaka cast za tuzlu onda. ja taman htjedoh da predolozim da neko u sarajevu oformi strucnu kliniku koja ce se voditi principima ljubaznosti i pristupacnosti po cijenu plate i posla. eh kad bi to moglo tako.
Kad sam zatrudnila- svi su mi redom zagraktali da idem kod nje- ona je kao NAJbolja! Posto ja inace ne volim te izvikane- kako frizere, majstore tako ni doktore jer sam se ubijedila- da sto je izvikaniji i "poznatiji" po aljkavije radi svoj posao- tako da sam to glatko odbila.
Svi ugl. govore kako je mnogo bolja situacija u Vojnoj bolnici nego na Kosevu pa sam i ja kontala tamo....Molim boga samo da sve bude uredu- jer kontam- ako je porod normalan- bez komplikacija- moze te poroditi bilo ko.
-
pljuskavica
Amrino, to je i najvaznije:da je porod normalan i bez komplikacija! ne treba razmisljati o uvjetima u bolnici, o tome da li su sestre nervozne, samo da rodis normalno, da beba bude dobro i za 24 sata ides svojoj kuci.Ali ni Vojna nije idealno rjesenje, tamo nema pedijatrije i ako nesto ne daj Boze krene naopako s bebom, dok je dovezu do Koseva i stave na aparate bude prekasno. Tamo rizicne trudnoce ustvari ni ne primaju na porod, ali znam mnogo slucajeva kad je trudnoca bili divna i krasna, a onda u toku poroda nesto krene naopako s bebom(ne mora greskom dr-a i sl.) a ne mogu je u Vojnoj adekvatno zbrinuti i vidjela sam bebe koje su zakasnile na Kosevo iz Vojne 
-
amrino
Nemoj me pjepadat!pljuskavica wrote:Amrino, to je i najvaznije:da je porod normalan i bez komplikacija! ne treba razmisljati o uvjetima u bolnici, o tome da li su sestre nervozne, samo da rodis normalno, da beba bude dobro i za 24 sata ides svojoj kuci.Ali ni Vojna nije idealno rjesenje, tamo nema pedijatrije i ako nesto ne daj Boze krene naopako s bebom, dok je dovezu do Koseva i stave na aparate bude prekasno. Tamo rizicne trudnoce ustvari ni ne primaju na porod, ali znam mnogo slucajeva kad je trudnoca bili divna i krasna, a onda u toku poroda nesto krene naopako s bebom(ne mora greskom dr-a i sl.) a ne mogu je u Vojnoj adekvatno zbrinuti i vidjela sam bebe koje su zakasnile na Kosevo iz Vojne
Znaci da je Kosevo ipak bolje rjesenje?
-
pljuskavica
Kazem ti 2 puta sam rodila u Vojnoj i sve hvala Bogu bilo ok, dr su stvarno ok, moja iskustva super, ali nedostaje ta pedijatrija definitivno! Kad sam usla sad na pregled na Kosevu mislila sam da cu se srusiti kako sve izgleda strasno, staro i oronulo....ali to je porodiliste, otidjite na 13. sprat na DIP-u da vidite kako je sve napucano i sredjeno...a jezero nikad obnovit nece-jer je nerentabilno-to su rijeci jednog sarajevskog visokog duznosnika!
- floki
Razlozi za Vojnu ( DR Nakaš)- imaš samo jednu cimerku i samo je vaš toalet , ljubazni su koliko data situacija nalaže , stručnost malo manje jer su svi mladi ( osim onih izvikanih ali kao što si već napisala te i izbjegavaš). Ako tvoj doktor koji ti vodi trudnoću završi sa smjenom, uredno ode kući i prepušta te drugom kolegi koji je u smjeniamrino wrote:Nemoj me pjepadat!pljuskavica wrote:Amrino, to je i najvaznije:da je porod normalan i bez komplikacija! ne treba razmisljati o uvjetima u bolnici, o tome da li su sestre nervozne, samo da rodis normalno, da beba bude dobro i za 24 sata ides svojoj kuci.Ali ni Vojna nije idealno rjesenje, tamo nema pedijatrije i ako nesto ne daj Boze krene naopako s bebom, dok je dovezu do Koseva i stave na aparate bude prekasno. Tamo rizicne trudnoce ustvari ni ne primaju na porod, ali znam mnogo slucajeva kad je trudnoca bili divna i krasna, a onda u toku poroda nesto krene naopako s bebom(ne mora greskom dr-a i sl.) a ne mogu je u Vojnoj adekvatno zbrinuti i vidjela sam bebe koje su zakasnile na Kosevo iz Vojne![]()
Znaci da je Kosevo ipak bolje rjesenje?
Razlozi za Koševo: ukoliko se odlučiš za bilo kojeg doktora ( ima ih mali milion)oni u prosjeku uzimaju desetak trudnica i tokom njihove trudnoće se posvete samo njima dakle nema gužvi, šta više ako nisu u smjeni, onda ti daju br. mob. da ih kad dođe vrijeme ,pozoveš na telefon. Komfor je malo manje ali ti i onako svejedno bude kad dođe pet do dvanaest.
Također imaju više inkubatora.
Što se tiče smrtnosti beba to je malo diskutabilno bez pravih brojeva , ali koliko znam nije u nekom rapidnom porastu u odnosu na prije mislim da je samo malo uveličano medijski oni slučajevi u prošlom periodu.
Malo smo podložni za zakuhavanje i igre lokalnih političara.
-
amrino
Ma svejedno mi vala gdje cu se poroditi- samo da maja beba bude ziva i zdjava aBd
a...sto se jezera i porodilista tice...i ostalih stvari...pa oni nasi foteljasi vise vole da nas sto manje ima- manje ce nas trebati zaposliti, nahraniti...ali ko ih sisa- bice malih beba!
Ja bih voljela jedno troje!
a...sto se jezera i porodilista tice...i ostalih stvari...pa oni nasi foteljasi vise vole da nas sto manje ima- manje ce nas trebati zaposliti, nahraniti...ali ko ih sisa- bice malih beba!
Ja bih voljela jedno troje!
-
Svemirski_Jebach
zajebana je amra ba...rekoh ja to vise putaamrino wrote:Ma danasnje zene su razmazene...Covjece moja majka (nana) je rodila desetero djece u kuci- SAMA!!! a mi se zalimo ako su doktori ili sestre drski....Ne kontam- poradjas se pa trebaju valjda svi da dube na glavi?
Najvise me sokira kad cujem kako zene placaju doktorima da im urade carski iako za njim nema potrebe- jer kao ne mogu da podesu bol?!
Ja bih- sto se mene tice.- to zakonom zabranila...
Porod je prirodna stvar i to valjda prirodno treba i prihvatiti...
U cetvrtom sam mjesecu- idem u dispanzer za zene u Skerlicevoj- gdje mi je sve besplatno- i prezadovoljna sam. Nemam nikakvu namjeru da potplacujem neke privatne doktore i da im punim ionako pune djepove- da bi radili svoj posao. Nikome ni marke nisam dala- a svi me paze kao malo vode na dlanu...tako da price- kojih sam se naslusala- kako niko nece ni da te pogleda bez para- nemaju veze sa istinom.
Vise volim te pare cuvati za svoje dijete kada se ako Bog da rodi...
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Eh, da i ja ovdje svoja muda rastresem, iako od ovoga znam ponesto ali daleko je to od personalnog iskustva.
Cak i u AmeriKi (pocinjem izgleda svaki post s ovom, natuknicom) ne radaju sve zene u bolnicama. Postoje - privatne prakse u kojima rade babice. Kako to izgleda? Babice sve - po praksi su glasnogovrnici i zastupnici normalnog i prirodnog poroda. U tim - kucama, smjesteni ste kao u hotel s 5 zvjezdica, dakle kucna je atmosfera. Svira lagana muzika, sve je relaksirajuce, jako je tiho, imate svoju babicu koja je sa vama non stop, pa cak ako ste tu 2-3 dana, samo da se porodite. Tu postoje opcije poradanja u jednoj vrsti kao jazzuija, postoje razne masine - koje mozete koristiti da porod olaksate i ubrzate, i sto je kljucno - babica je doktor nauka po pitanju pozicija tokom porodaja. Najgore od svega zenama je sto se poradaju kod doktora - u standardnom polozaju - noge u vazduhu i guraj kontra gravitacija i dijeteta i samog sebe. Znaci babica zna - kako da vam to olaksa. Zna tacno gdje je dijete, i koje je problem. Okrecete se tu kao jagnje na rositlju, dakle - na ledjima pa sa strane, pa na koljenima pa ovako pa onako, i mnoge zene kazu da ih je to spasilo raznih belaja.
Za babicu inace u Americi - moras magistrirati i jako je malo programa. Inace ja sam radio 6 sedmica na obsteratorskoj praksi pa vam mogu reci da pri normalnom porodu - babica moguce cak da je - veca pomoc od doktora. Zasto? Jer je njena praksa - normalna trudnoca. Eh sad - kakvi su kod nas programi i kako se postaje babica - ne znam. Ne znam ni da li ima zena koje su babice koje privatno poradaju zene u njihovim domovima, o tome se raspitajte. Sve sto znam je - da te zene rade svoj posao jako, jako strucno. Ima babica - koje su cak i u Americi u 21 stoljecu - poradjale zene uz svijece i sa psom trudnici pod nogama, dakle vrlo su fleksibilne po tom pitanju. Ja moram reci - da su me impresionirale i da sam naucio mnogo sto sta i vise od njih nego od doktora. Babica inace ne bavi se nicim drugim osim porodom. Dok doktor ginekologije/obsteatar - ima vise polja na kojima fercera i po zanimanju je - hirurg. Tj. noz mu nije mrzak ni nepoznat. Ali kad se radi o komplikacijama - babica je tu tanka. Sad koji su i kakvi su rizici - za koga. Ako je zena preko 35 godina, preporucujem da ide u bolnicu. Mladja zena, lakse ce se poroditi i ima sansi manje da ima komplikacija, ukoliko i ima komplikacija, da bude grub - takva zena moze opet zatrudniti u poredenju s neki ko se priblizava 40 tim i klimaksu - a tim zenama je bitno da svaku trudnocu konveritraju u zdravo i normalno dijete.
Osim ovog svega, zene nase takodje - bi trebal, ako sistem ih ne organizira da nadju - svoje lobistkninje koje bi organizovale - grupne sastanke zena u trudnoci, kojima bi i muskarci prisustvovali. Sto je zena - spremnija i psihicki i fizicki, to ce porod bolje podnjeti. Dakle - one glupe vjezbe, za koje vam govore, od disanja do istezanja do edukacije elementarne - nisu bezveze i mogu vas postediti kako Cezarskog reza tako i epiziotomije (rez u stranu da se prosiri vagina - i da moze dijete da se porodi ukoliko je disproporcionalno s obimom karlicnog pojasa). Neke zene su blagoslovljenje sa sirim kukovima, i karlicni pojasom, pa to za njih ne predstavlja veliki problem, za druge - je to ogroman problem koji na kraju rezultira - komplikacijama.
E sad o Cezarskom rezu. Obicno zene koje imaju neku kronicnu bolest ili komplikacije tokom trudnoce bilo da su visok pritisak, secer, problemi s koagulacijom kao i godine - za njih je pozeljno da imaju - Cezarski rez. Jednom kad imas - Cezarski rez, povecavas sanse za komplikacije tokom sljedece trudnoce i to je faktor rizicnosti - jer imas ozilja na maternici. Dakle nijedna maternica na kojoj se napravi rez od 10 cenata, nije ono sto je bila prije toga. Postoje ta dva - reza, i u manje razvijenim zemljama - ide se s centralnim rezom, zbog toga - sto takav rez omogucava bolju vidljivost tokom procedure i lakse je i brze zenu poroditi na taj nacin. Biki rez, o kojem pricate - je komplikovaniji i manji ali to znaci da ce uzeti vise vremena da se dijete porodi. Takodje zavisi od pozicije dijeteta - ukoliko je abnormalne prezentacije - tj. nije glave na nize, vec ruka, noga, guza, i slicno - normalno da ce napraviti klasicni Cezarski rez. Zbog toga - kao sto vidite nije isto jedno i drugo, i postoje razlozi za jedno i za drugo. Kad se moze ide se estetski, kad se mora ide se - da se dijete spasi a majka kako ce s oziljkom kuburiti je od minimalnog znacaja.
I na kraju - mortalitet 7 beba, treba biti istrazen i razlozi se trebaju i moraju prezentirati. Ne znam da li se radi o bahatosti doktora, neuslovnim bolnicama, nekoj infekciji, nepravilnom tretmanu ili jednostavno cinjenici da Sarajevo i Kosevo su najveci centar kod nas - i svi komplikovani slucajevi su upuceni tamo. Sto znaci da na 100 poroda na Kosevu u poredenju s nekom drugom bolnicom - ima mnog ovise sansi da se nesto dogodi. Ali - sansi zbog toga - kao sto rekoh sto su zene s komplikovani trudnocama, upravo upucena na Kosevo jer im garantira tu najvecu sansu da trudnocu spase. Stoga - ne treba biti - paranoidan. Treba biti svjestan. A to je da se drugo stanje ne zove - drugim stanjem bez razloga. I da na zalost - u najsavremenijim zemljama - kao npr. u Americi, mortalitet beba je visok pri podoru. Zbog cega je to? Zbog toga - sto postoje trudnoce koje nikada nisu trebale ni mogle da se materijaliraju do kraja. S napredkom nauke - danas skoro svakoj trudnici - hoce da garantiraju kako ce dobiti kcerku i sina. Tako da trudnoce koje prije 50 godina - nebi opstale, danas takve zene dobijaju dijecu i idu kuci - misleci da je to sasvim normalno. Skoro svaka familija - prije dvije-tri generacije, je gubila par dijece - sto od dijecijih bolesti koje su gotovo unistene vakcinacijom sto zbog - spontanih abortusa, problema u ishrani, potrebi da zena radi, iako je trudna a ima 4-5 djece, i slicno. Stoga - treba stvari postaviti - u odredjeni kontekst situacija u kojoj su. I na kraju - ako su zene prije 10.000 godina u pecinama, u zitu, na njivi i slicno se poradjale - i tako produzile nam vrstu, valjda bi trebalo da je i danas porod - normalna jedan zivotni proces a ne operacija, komplikacija, hoces prezivjeti ili ces umirati. Ja znam - da se svako s tom mislju bori i nosi, ali prvo krenes od sebe i kazes - jesam li sve uradila i ucinila kako je trebalo, pa na dalje. Ne moze te niko paziti kao ti sam sebe i tvoji. A neljubaznost doktora i osoblja, sigurno ima porijeklo u uslovima u kojima rade i kako su placeni. Praksa u kojoj su - je jedna od najtezih, u okviru medicine, upravo jer treba biti prisutan u sali, kad necije dijete umre ti u rukama, to je uvijek - tragedija. U poredenju s drugim odjelima gdje umiru ljudi svakodnevno, ali od takvih bolesti - koje su prihvatljive i gdje doktor - nije saucesnik. Cak i u Americi - praksa obsteratra i ginekologa je ugrozena, tj. ljudi placaju basnoslovne sume novca da imaju osiguranje protiv mal-practice tj. osigranje s kojim se stite u slucaju da ih neko tuzi - jer je dobio dijete invalida ili s nekim poremecajem. Znam da ima sigurno - doktora koji su svojom nestrucnoscu i nesposobnoscu pravljenja ispravnih odluka uzrokovali slucajeva ali to nije nikad 100% i niko nije skolovao se tolike godine - da bi na kraju - bavio se cedomorstvom. Zbog toga - kao sto rekoh, ne mora svaka trudnica na porod u bolnicu, cak sto vise. Ali neka je spremna da preuzme rizik - na sebe, koji doktoru svakom - predaje u ruke kad dodje da se porodi. Ima ljudi - koji to mogu i osjecaju da je tako za njih lakse. Ima zena koje ne mogu, ne zele i plase se - sto samoce, sto osjecaja da je na njihovim ledjima i taj zadnji - dio maratonske trke zvani trudnoca.
Cak i u AmeriKi (pocinjem izgleda svaki post s ovom, natuknicom) ne radaju sve zene u bolnicama. Postoje - privatne prakse u kojima rade babice. Kako to izgleda? Babice sve - po praksi su glasnogovrnici i zastupnici normalnog i prirodnog poroda. U tim - kucama, smjesteni ste kao u hotel s 5 zvjezdica, dakle kucna je atmosfera. Svira lagana muzika, sve je relaksirajuce, jako je tiho, imate svoju babicu koja je sa vama non stop, pa cak ako ste tu 2-3 dana, samo da se porodite. Tu postoje opcije poradanja u jednoj vrsti kao jazzuija, postoje razne masine - koje mozete koristiti da porod olaksate i ubrzate, i sto je kljucno - babica je doktor nauka po pitanju pozicija tokom porodaja. Najgore od svega zenama je sto se poradaju kod doktora - u standardnom polozaju - noge u vazduhu i guraj kontra gravitacija i dijeteta i samog sebe. Znaci babica zna - kako da vam to olaksa. Zna tacno gdje je dijete, i koje je problem. Okrecete se tu kao jagnje na rositlju, dakle - na ledjima pa sa strane, pa na koljenima pa ovako pa onako, i mnoge zene kazu da ih je to spasilo raznih belaja.
Za babicu inace u Americi - moras magistrirati i jako je malo programa. Inace ja sam radio 6 sedmica na obsteratorskoj praksi pa vam mogu reci da pri normalnom porodu - babica moguce cak da je - veca pomoc od doktora. Zasto? Jer je njena praksa - normalna trudnoca. Eh sad - kakvi su kod nas programi i kako se postaje babica - ne znam. Ne znam ni da li ima zena koje su babice koje privatno poradaju zene u njihovim domovima, o tome se raspitajte. Sve sto znam je - da te zene rade svoj posao jako, jako strucno. Ima babica - koje su cak i u Americi u 21 stoljecu - poradjale zene uz svijece i sa psom trudnici pod nogama, dakle vrlo su fleksibilne po tom pitanju. Ja moram reci - da su me impresionirale i da sam naucio mnogo sto sta i vise od njih nego od doktora. Babica inace ne bavi se nicim drugim osim porodom. Dok doktor ginekologije/obsteatar - ima vise polja na kojima fercera i po zanimanju je - hirurg. Tj. noz mu nije mrzak ni nepoznat. Ali kad se radi o komplikacijama - babica je tu tanka. Sad koji su i kakvi su rizici - za koga. Ako je zena preko 35 godina, preporucujem da ide u bolnicu. Mladja zena, lakse ce se poroditi i ima sansi manje da ima komplikacija, ukoliko i ima komplikacija, da bude grub - takva zena moze opet zatrudniti u poredenju s neki ko se priblizava 40 tim i klimaksu - a tim zenama je bitno da svaku trudnocu konveritraju u zdravo i normalno dijete.
Osim ovog svega, zene nase takodje - bi trebal, ako sistem ih ne organizira da nadju - svoje lobistkninje koje bi organizovale - grupne sastanke zena u trudnoci, kojima bi i muskarci prisustvovali. Sto je zena - spremnija i psihicki i fizicki, to ce porod bolje podnjeti. Dakle - one glupe vjezbe, za koje vam govore, od disanja do istezanja do edukacije elementarne - nisu bezveze i mogu vas postediti kako Cezarskog reza tako i epiziotomije (rez u stranu da se prosiri vagina - i da moze dijete da se porodi ukoliko je disproporcionalno s obimom karlicnog pojasa). Neke zene su blagoslovljenje sa sirim kukovima, i karlicni pojasom, pa to za njih ne predstavlja veliki problem, za druge - je to ogroman problem koji na kraju rezultira - komplikacijama.
E sad o Cezarskom rezu. Obicno zene koje imaju neku kronicnu bolest ili komplikacije tokom trudnoce bilo da su visok pritisak, secer, problemi s koagulacijom kao i godine - za njih je pozeljno da imaju - Cezarski rez. Jednom kad imas - Cezarski rez, povecavas sanse za komplikacije tokom sljedece trudnoce i to je faktor rizicnosti - jer imas ozilja na maternici. Dakle nijedna maternica na kojoj se napravi rez od 10 cenata, nije ono sto je bila prije toga. Postoje ta dva - reza, i u manje razvijenim zemljama - ide se s centralnim rezom, zbog toga - sto takav rez omogucava bolju vidljivost tokom procedure i lakse je i brze zenu poroditi na taj nacin. Biki rez, o kojem pricate - je komplikovaniji i manji ali to znaci da ce uzeti vise vremena da se dijete porodi. Takodje zavisi od pozicije dijeteta - ukoliko je abnormalne prezentacije - tj. nije glave na nize, vec ruka, noga, guza, i slicno - normalno da ce napraviti klasicni Cezarski rez. Zbog toga - kao sto vidite nije isto jedno i drugo, i postoje razlozi za jedno i za drugo. Kad se moze ide se estetski, kad se mora ide se - da se dijete spasi a majka kako ce s oziljkom kuburiti je od minimalnog znacaja.
I na kraju - mortalitet 7 beba, treba biti istrazen i razlozi se trebaju i moraju prezentirati. Ne znam da li se radi o bahatosti doktora, neuslovnim bolnicama, nekoj infekciji, nepravilnom tretmanu ili jednostavno cinjenici da Sarajevo i Kosevo su najveci centar kod nas - i svi komplikovani slucajevi su upuceni tamo. Sto znaci da na 100 poroda na Kosevu u poredenju s nekom drugom bolnicom - ima mnog ovise sansi da se nesto dogodi. Ali - sansi zbog toga - kao sto rekoh sto su zene s komplikovani trudnocama, upravo upucena na Kosevo jer im garantira tu najvecu sansu da trudnocu spase. Stoga - ne treba biti - paranoidan. Treba biti svjestan. A to je da se drugo stanje ne zove - drugim stanjem bez razloga. I da na zalost - u najsavremenijim zemljama - kao npr. u Americi, mortalitet beba je visok pri podoru. Zbog cega je to? Zbog toga - sto postoje trudnoce koje nikada nisu trebale ni mogle da se materijaliraju do kraja. S napredkom nauke - danas skoro svakoj trudnici - hoce da garantiraju kako ce dobiti kcerku i sina. Tako da trudnoce koje prije 50 godina - nebi opstale, danas takve zene dobijaju dijecu i idu kuci - misleci da je to sasvim normalno. Skoro svaka familija - prije dvije-tri generacije, je gubila par dijece - sto od dijecijih bolesti koje su gotovo unistene vakcinacijom sto zbog - spontanih abortusa, problema u ishrani, potrebi da zena radi, iako je trudna a ima 4-5 djece, i slicno. Stoga - treba stvari postaviti - u odredjeni kontekst situacija u kojoj su. I na kraju - ako su zene prije 10.000 godina u pecinama, u zitu, na njivi i slicno se poradjale - i tako produzile nam vrstu, valjda bi trebalo da je i danas porod - normalna jedan zivotni proces a ne operacija, komplikacija, hoces prezivjeti ili ces umirati. Ja znam - da se svako s tom mislju bori i nosi, ali prvo krenes od sebe i kazes - jesam li sve uradila i ucinila kako je trebalo, pa na dalje. Ne moze te niko paziti kao ti sam sebe i tvoji. A neljubaznost doktora i osoblja, sigurno ima porijeklo u uslovima u kojima rade i kako su placeni. Praksa u kojoj su - je jedna od najtezih, u okviru medicine, upravo jer treba biti prisutan u sali, kad necije dijete umre ti u rukama, to je uvijek - tragedija. U poredenju s drugim odjelima gdje umiru ljudi svakodnevno, ali od takvih bolesti - koje su prihvatljive i gdje doktor - nije saucesnik. Cak i u Americi - praksa obsteratra i ginekologa je ugrozena, tj. ljudi placaju basnoslovne sume novca da imaju osiguranje protiv mal-practice tj. osigranje s kojim se stite u slucaju da ih neko tuzi - jer je dobio dijete invalida ili s nekim poremecajem. Znam da ima sigurno - doktora koji su svojom nestrucnoscu i nesposobnoscu pravljenja ispravnih odluka uzrokovali slucajeva ali to nije nikad 100% i niko nije skolovao se tolike godine - da bi na kraju - bavio se cedomorstvom. Zbog toga - kao sto rekoh, ne mora svaka trudnica na porod u bolnicu, cak sto vise. Ali neka je spremna da preuzme rizik - na sebe, koji doktoru svakom - predaje u ruke kad dodje da se porodi. Ima ljudi - koji to mogu i osjecaju da je tako za njih lakse. Ima zena koje ne mogu, ne zele i plase se - sto samoce, sto osjecaja da je na njihovim ledjima i taj zadnji - dio maratonske trke zvani trudnoca.
-
Shoshana
Nosferatu je u dosta stvari u pravu... Na primjer, dobra babica suha zlata vrijedi. Ona je porodila hiljade zena dok je doktor uglavnom prisutan samo ako nesto krene naopako. Za carski rez takodje... U nekim zemljama su zene u mogucnosti da biraju carski rez iako nema nikakvih komplikacija. U Svedskoj je to jedno vrijeme postao cak i trend. Sada su se uhafizali da carski rez kosta jedno 5 puta vise nego normalan porod - pa su napravili restrikcije. Necu iznositi moje misljenje o zenama koje dobrovoljno izaberu 'pod noz'. Meni je to van pameti.
Mjesto reza dosta zavisi od polozaja bebe.
Sto se tice cinjenice da su zene radjale djecu po njivama i po pecinama - stoji. Samo niko ne napisa kolika je smrtnost novorodjencadi (a i porodilja) bila u ta doba.
Porod kod kuce je takodje neki vid mode - iako se, u normalnim trudnocama i kod zdravih trudnica pocesto sprovodi. Za takvo nesto se ipak prvenstveno treba posavjetovati sa ljekarom koji je pratio trudnocu.
Mjesto reza dosta zavisi od polozaja bebe.
Sto se tice cinjenice da su zene radjale djecu po njivama i po pecinama - stoji. Samo niko ne napisa kolika je smrtnost novorodjencadi (a i porodilja) bila u ta doba.
Porod kod kuce je takodje neki vid mode - iako se, u normalnim trudnocama i kod zdravih trudnica pocesto sprovodi. Za takvo nesto se ipak prvenstveno treba posavjetovati sa ljekarom koji je pratio trudnocu.
-
pinkzelena
#49 Re: Porod kod kuće
luciferino wrote:Pošto me već duže vremena plaše horor pričama iz porođajne sale i nestručnosti i bahatosti ljekara i osoblja, sve češće razmišljam o porodu kod kuće (naravno kada za to dođe vrijeme i ako sve bude ok). Jutros je npr. tema za kafom bio carski rez i neko je rekao kako ovi naši neće da rade "bikini rez" osim ako ne tresnete kesom (nekih 1000 KM). U protivnom režu po vertikali. Meni se od takvih priča diže kosa na glavi i mislim da mogu pretrpiti svaku bol, ali bezobrazluk ne želim da trpim.
Znate li nekoga ko se porodio kod kuće i kakva su iskustva? Čini mi se da je u svijetu takav porođaj mnogo zastupljeniji, a kod nas se opšte i ne govori o toj opciji.
Ma ja nesto nisam za porodjaj kod kuce.. nedaj Boze da nesto krene po zlu,bolje biti u prisustvu doktora i osoblja medicinskog,hocu reci u bolnici,pa kakvi god bili.
-
Vingo
#50 Re: Porod kod kuće
Kod nas se o toj opciji ne govori jer je nelegalna (nazalost). Ne postoji licencirano i obuceno osoblje koje bi moglo pomagati zenama pri porodu van bolnice....luciferino wrote:Pošto me već duže vremena plaše horor pričama iz porođajne sale i nestručnosti i bahatosti ljekara i osoblja, sve češće razmišljam o porodu kod kuće (naravno kada za to dođe vrijeme i ako sve bude ok). Jutros je npr. tema za kafom bio carski rez i neko je rekao kako ovi naši neće da rade "bikini rez" osim ako ne tresnete kesom (nekih 1000 KM). U protivnom režu po vertikali. Meni se od takvih priča diže kosa na glavi i mislim da mogu pretrpiti svaku bol, ali bezobrazluk ne želim da trpim.
Istina je da se u svijetu sve vise zena odlucuje za potpuno prirodan porod kod kuce...
Evo jedan lijek tekst o tome
Zašto izabrati dom kao mjesto poroda?
Prirodni porod može biti krasno iskustvo transformacije i snage za sve uključene u njega ali isto tako njegov intenzitet može biti velika kušnja mnogim ženama. Magična riječ za lijep i zdrav porod je - opuštenost. Ona dozvoljava spontanom ritmu trudova da se razvija bez ikakvih utjecaja sa strane. Najveća zapreka je pak strah. On vezuje uznemirenost i otpor te tako otežava nošenje sa trudovima. Jednostavno, što ste opušteniji to vam je porod jednostavniji.
Majke najlakše rađaju tamo gdje se osjećaju komotno i sigurno. Većini zdravih majki, koje ne spadaju niti u jednu rizičnu skupinu (blizanci, zadak, visok tlak...), dom pruža okruženje za porod u kojem se osjeća sigurnost i smirenost. Uz to, uočeno je kako je novorođenče svjesno stvorenje na koje može fizički i psihički utjecati način rođenja. U privatnosti i svetosti doma, majka se može okružiti ljudima koje voli i kojima vjeruje. Zahvaljujući asistenciji sposobnih i iskusnih babica, obitelj ima više slobode u stvaranju okruženja te atmosfere ljubavi i ponosa u kojoj želi dočekati svoje dijete.
Prednosti za majku
Porod ima potencijal pretvoriti se u veliko iskustvo koje vam može promijeniti život. Žena može doživjeti emocionalno zacjeljenje, ojačati i produbiti odnos sa svim vidovima same sebe – utječući tako i na svoju djecu, supruga, te sve ostale članove obitelji.
Žena nije subjekt rutinskih procedura poput: kontinuirani nadzor CTG-om, pritiskanje trbuha, bušenje vodenjaka, klistiranje, brijanje, epiziotomija.
Žena može jesti, piti, hodati i odmarati se kako njoj odgovara, u suradnji s prirodnim ritmom tijela.
Njegu joj kroz trudnoću, trudove, porod i razdoblje nakon poroda pruža ista osoba koju je sama izabrala i kojoj vjeruje.
Porod se, kada ga podržava njegovatelj koji sam proces smatra normalnom fizičkom funkcijom, odvija bez lijekova, upotrebe vakuma ili carskoga reza.
U domu je manja mogućnost infekcija kako za majku, tako i za dijete.
Žena je slobodna istražiti sve poštojeće mogućnosti rađanja kao što su: porod u vodi, stolice za rađanje, položaj na koljenima ili čučanje. Može koristiti sve što će joj pomoći u opuštanju i stvaranju odgovarajuće atmosfere: npr. svijeće, mirisi, inspirirajuća glazba, aromaterapija.
Žena ima manju mogućnost doživljavanja postporođajne depresije jer nije odvajana od svoga djeteta. Kada se porod dogodi u domu, on postaje normalan dio obiteljskog života, otac i ostala djeca mogu sudjelovati u njemu kako i koliko oni i majka to žele. Ovo pomaže i prilagodbi za dolazak novoga člana obitelji.
Prednosti za bebu
Djetetovo iskustvo poroda može biti jako nježno i puno ljubavi, a rutinski postupci kao što su kupanje odmah nakon rođenja i izlaganje jarkim svjetlima mogu se u potpunosti izbjeći. Osim, naravno, ako nisu medicinski opravdani.
Zdravo dijete se ne odvaja od majke i tako se jača povezanost između njih.
Dijete ima veću mogućnost roditi se vaginalno, bez problema s disanjem koji se povezuju s carskim rezom i porodom pod anesteticima.
Lakše je uspostaviti dojenje jer dijete može dojiti kada poželi. Majci se pomogne upoznavanjem s ispravnim položajem na prsima i ohrabruje da nastavi s dojenjem.
Manja je mogućnost infekcija.
Mane
Zahtjeva veću odgovornost i angažiranost roditelja, može biti nepodržano od strane medicinskoga osoblja/društva. Iako su babice trenirane kako postupati u slučaju komplikacija, pristup nekim akutnim mjerama i instrumentima može biti duži jer prvo treba majku i dijete prebaciti u bolnicu. U urbanim područjima je do akutne službe lako doći, ali budite sigurni da babica koju ste izabrali surađuje s opstetričarom ili bolnicom koja će biti voljna pružiti pomoc ako to bude nužno. Kod poroda kod kuće nećete imati tako brz pristup uređajima potrebnima kod komplikacija, ne postoji garancija da će vam porod i dijete biti savršeni. Budite spremni prihvatiti odgovornost za odluku da rodite kod kuće
http://www.roda.hr