Porod kod kuće

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

luciferino

#1 Porod kod kuće

Post by luciferino »

Pošto me već duže vremena plaše horor pričama iz porođajne sale i nestručnosti i bahatosti ljekara i osoblja, sve češće razmišljam o porodu kod kuće (naravno kada za to dođe vrijeme i ako sve bude ok). Jutros je npr. tema za kafom bio carski rez i neko je rekao kako ovi naši neće da rade "bikini rez" osim ako ne tresnete kesom (nekih 1000 KM). U protivnom režu po vertikali. Meni se od takvih priča diže kosa na glavi i mislim da mogu pretrpiti svaku bol, ali bezobrazluk ne želim da trpim.

Znate li nekoga ko se porodio kod kuće i kakva su iskustva? Čini mi se da je u svijetu takav porođaj mnogo zastupljeniji, a kod nas se opšte i ne govori o toj opciji.
medda

Post by medda »

iako izgleda sve u redu tokom porodjaja mogu nastati svakakve komplikacije i onda nije bas ugodno kad te pod turbo-trudovima truckaju do bolnice.
U holandiji je to jako zastupljeno i cini mi se da je to tako zbog financija. Iako neki tvrde da su zene opustenije i lakse podnose porodjaj u svojoj kuci, meni je nezamislivo.
floki

Post by floki »

mislim da te nepotrebno zastrašuju neznalice ili su jednostavno imale loše iskustvo pa generaliziraju ustanove :roll: . iz svog iskustva govorim da je porod u slučaju da je sve ok, samo po sebi radnja u kojoj ti vrlo malo pomažu doktori. bitno je kako ćeš se ti psihički pripremiti , porađala se ti kod kuće ili u ustanovi, sasvim je svejedno. što se tiče carskog reza, naravno zavisi šta se dogovoriš sa svojim doktorom , rade čak i laserski rez tako da skoro pa se ništa i nevidi. što se tiče bahatosti ne kažem da pojedinaca nema :( ali u svakom žitu ima kukolja tako da .... a kućnu praksu još nisu uveli u BiH koliko je meni poznato štaviše i u privatnim klinikama ne rade porode. no sikiriki i opusti se to je najljepši osjećaj u životu :D .
luciferino

Post by luciferino »

Meni su isto tako nezamislive priče naših žena i stvarno čovjek (žena) nije pametan šta da radi. :( Ironija je da pored "komfora" koji bi bolnica trebala pružiti na kraju iz bolnice izađete ogorčeni. E sada možda ja griješim, ali valjda bi se barem trudnice trebale tretirati humano. Možda sam se naslušala puno negativnih priča, ali stvarno rijetko kada čujem nešto pozitivno.

Pa žene se danas više žale na doktore nego na porođajne muke!?
Gazz

Post by Gazz »

jaranice poenta je samo da imas svog privatnog, dobrog doktora (recimo ja imam svog porodicnog) koji ce te bas pripaziti gdje god da se budes poradjala...

podrzavam porod kuci.. opet budi receno... uz svog doC-a
Neelix

Post by Neelix »

moja sestra se porodila prije 20ak dana...carski je, al kaze da se rana vec jedva vidi. imala je svog privatnog doktora koji ju je vodio kroz trudnocu, i koliko znam nije nikog potplacivala za takav nacin carskog. doktori su joj za vrijeme poroda bili super - al se zalila na bahatost med. sestara (poslije carskog je morala ostat u bolnici 4 dana)
floki

Post by floki »

Naravno da su uslovi svedeni na minimum jer je sve uništeno, mada rade po tom pitanju, konkretno u Sarajevu. Ali sad govoriti da je doktor kriv za sve mislim halo. Evo ja kad sam se porađala pored mene je bila žena spremna za porod nestručno rečeno otvorena dovoljno , beba okrenuta ,sve super, ženu strah "gurati" . Nakon doktorove molbe da se skoncentriše i da je beba u opasnosti da se uguši , ona opet zablokirala i sad vi meni recite kako da se ponaša doktor u tom slučaju. U ovom slučaju joj je bukvalno zaprijetila ako ne dođe sebi da će joj bebi izvući vakumom itd ......
Možda je malo bilo grubo ali je upalilo .... Završila je bukvalno za dvije minute i kasnije kad smo se srele, kaže izvini za ono neznam šta mi bi. Niti jednom nije spomenula kako se doktorica bahato ponašala prema njoj .
luciferino

Post by luciferino »

Neelix wrote:moja sestra se porodila prije 20ak dana...carski je, al kaze da se rana vec jedva vidi. imala je svog privatnog doktora koji ju je vodio kroz trudnocu, i koliko znam nije nikog potplacivala za takav nacin carskog. doktori su joj za vrijeme poroda bili super - al se zalila na bahatost med. sestara (poslije carskog je morala ostat u bolnici 4 dana)
Mislim da ću i ja po svoj prilici tražiti privatnika kada za to dođe vrijeme. Dosta mi je nekakvih koverata i tetošenja onih koji su već primaju platu od države. Također ću manje kahvenisati s ovim društvom. :-) Plaše me.

A tebi Neelix čestitam. :)
amrino

Post by amrino »

Ma danasnje zene su razmazene...Covjece moja majka (nana) je rodila desetero djece u kuci- SAMA!!! a mi se zalimo ako su doktori ili sestre drski....Ne kontam- poradjas se pa trebaju valjda svi da dube na glavi?
Najvise me sokira kad cujem kako zene placaju doktorima da im urade carski iako za njim nema potrebe- jer kao ne mogu da podesu bol?!
Ja bih- sto se mene tice.- to zakonom zabranila...
Porod je prirodna stvar i to valjda prirodno treba i prihvatiti...
U cetvrtom sam mjesecu- idem u dispanzer za zene u Skerlicevoj- gdje mi je sve besplatno- i prezadovoljna sam. Nemam nikakvu namjeru da potplacujem neke privatne doktore i da im punim ionako pune djepove- da bi radili svoj posao. Nikome ni marke nisam dala- a svi me paze kao malo vode na dlanu...tako da price- kojih sam se naslusala- kako niko nece ni da te pogleda bez para- nemaju veze sa istinom.
Vise volim te pare cuvati za svoje dijete kada se ako Bog da rodi...
luciferino

Post by luciferino »

amrino wrote:Ma danasnje zene su razmazene...Covjece moja majka (nana) je rodila desetero djece u kuci- SAMA!!! a mi se zalimo ako su doktori ili sestre drski....Ne kontam- poradjas se pa trebaju valjda svi da dube na glavi?
Najvise me sokira kad cujem kako zene placaju doktorima da im urade carski iako za njim nema potrebe- jer kao ne mogu da podesu bol?!
U cetvrtom sam mjesecu- idem u dispanzer za zene u Skerlicevoj- gdje mi je sve besplatno- i prezadovoljna sam. Nemam nikakvu namjeru da potplacujem neke privatne doktore i da im punim ionako pune djepove- da bi radili svoj posao. Nikome ni marke nisam dala- a svi me paze kao malo vode na dlanu...tako da price- kojih sam se naslusala- kako niko nece ni da te pogleda bez para- nemaju veze sa istinom.
E o tome i ja razmišljam. Ako su mogle nane i nene, što je toliki problem poroditi se u kući ako je sve uredu? A bože moj, privatnici tako zarađuju. Meni je gore kada ovi što ih država već plaća očekuju još koverticu i poklončić, a ima ih iz svih oblasti.

Drago mi je zbog tebe amrino i sretno. :)
Neelix

Post by Neelix »

uh ove amre :D

seka je imala rizicnu trudnocu, nije smjela radit od drugog mjeseca. prije 3 god je operisala oci, upravo zbog toga je radila carski - ne smije "tiskat" ( :D ) previshe.

btw jel smijesno jos kome...kad ono PUSH PUSH u filmovima prevode TISKAJ, TISKAJ :lol:
amrino

Post by amrino »

luciferino wrote:
amrino wrote:Ma danasnje zene su razmazene...Covjece moja majka (nana) je rodila desetero djece u kuci- SAMA!!! a mi se zalimo ako su doktori ili sestre drski....Ne kontam- poradjas se pa trebaju valjda svi da dube na glavi?
E o tome i ja razmišljam. Ako su mogle nane i nene, što je toliki problem poroditi se u kući ako je sve uredu? A bože moj, privatnici tako zarađuju. Meni je gore kada ovi što ih država već plaća očekuju još koverticu i poklončić, a ima ih iz svih oblasti.

Drago mi je zbog tebe amrino i sretno. :)
hvala!!! :D :kiss:
amrino

Post by amrino »

Neelix wrote:uh ove amre :D

seka je imala rizicnu trudnocu, nije smjela radit od drugog mjeseca. prije 3 god je operisala oci, upravo zbog toga je radila carski - ne smije "tiskat" ( :D ) previshe.

btw jel smijesno jos kome...kad ono PUSH PUSH u filmovima prevode TISKAJ, TISKAJ :lol:
:D

Drago mi je da je kod seke sve proslo ok!
Cestitam novopecenom daidzi/ ujaku :D

...ccc...vazda prljave misli.... :D
floki

Post by floki »

Potpuno se slažem sa tobom , naj smješnije mi je kad žele djecu da bi bile u trendu pa kad treba da se malo napate "drvlje i kamenje" svi im krivi.
luciferino

Post by luciferino »

Meni se čini da djeca i nisu baš u nekom trendu u zadnje vrijeme :(
floki

Post by floki »

luciferino wrote:Meni se čini da djeca i nisu baš u nekom trendu u zadnje vrijeme :(
Ma u mojoj bližoj okolini masa ih je rodila kad i većina poznatih glumica
( iskreno neznam po kojoj logici) i onda ih odgajaju njihove mame ili svekrve
baby_angel

Post by baby_angel »

Ljudi, ja se mogu pohvaliti samo pozitivnim iskustvom. Usla u salu u 5:40h izasla iz sale u 5:55h. Nikome prije poroda nisam dala marke, i svi su bili jako ljubazni. Cak se moj doktor vise prepao nego ja (to sam tek kasnije saznala), zato sto sam jako sitna, mislio je da cu morati na carski. Medjutim, ni jednu infuziju nisam primila, i sve je proslo u savrsenom redu. Hvala Bogu.
Na krraju mi je doktor cestitao i rekao svaka cast, kakve smizle sve dolaze, istraumiraju se zive i onda dovedu u pitanje i svoj i zivot bebe.
I ja doktora preporucim kumi i jos jednoj drugarici. JEDVA SU ZIVU GLAVU IZVUKLE!!! Patile su se na stolu po dva dana, dok se konacno nisu smilovali da im urade carski. One man's dream, another man's nightmare :(
baby_angel

Post by baby_angel »

floki wrote:
luciferino wrote:Meni se čini da djeca i nisu baš u nekom trendu u zadnje vrijeme :(
Ma u mojoj bližoj okolini masa ih je rodila kad i većina poznatih glumica
( iskreno neznam po kojoj logici) i onda ih odgajaju njihove mame ili svekrve
Osipam se od zena koje rode djecu bukvalno nekom drugom. Mene ljudi nisu vidjeli nigdje godinu dana. Dok je moja kuma 10 dana nakon poroda sjedila sa mnom u klubu i otisla kuci u neka doba. I masa mojih jaranica nece ni da doje bebe, da im se meme ne bi sjebale i da sto prije izgube na kilazi. Zalosno :( :( :( A o pusenju u trudnoci da i ne govorimo :( :(
terapija

Post by terapija »

A u koliko se sati moras nacrtati ujutro da te "prime" taj da (ukoliko doktor nije izricito zakazao taj dan termin) Meni je Skerliceve i dispanzera dosta moja zena se morala prebacila privatno, a tamo ide cisto reda radi kako bi dobila uputnicu...

Opet kazem doktori tamo vjerovatno nisu krivi, ali sestre :x :x :x :x
floki

Post by floki »

Strastveni sam pušač bila punih 10god. i to ljubav živa, međutim prvi dan kada sam saznala da sam trudna, jednostavno sam odlučila da raskinem ljubavnu vezu, dojila sam dijete godinu dana i ne da se hvalim moje meme mogu bez grudnjaka komotno po ovoj žegi u tankoj majci ( samo da me nije stid :D ),a kilažu sam donekle uspjela vratiti. Ali zato kad vidim moje slatko djevojče ,sretno i veselo, sve zaboravim.
Muž se ne žali na te promjene , štaviše. :-D
floki

Post by floki »

sorry dva puta otišla
baby_angel

Post by baby_angel »

floki wrote:Strastveni sam pušač bila punih 10god. i to ljubav živa, međutim prvi dan kada sam saznala da sam trudna, jednostavno sam odlučila da raskinem ljubavnu vezu, dojila sam dijete godinu dana i ne da se hvalim moje meme mogu bez grudnjaka komotno po ovoj žegi u tankoj majci ( samo da me nije stid :D ),a kilažu sam donekle uspjela vratiti. Ali zato kad vidim moje slatko djevojče ,sretno i veselo, sve zaboravim.
Sama sam ti takva, a muz kaze da mu sad izgledam bolje nego ikad. ( visoka 1,67 u trecem mjesecu trudnoce imala 47kg!!!) Sad imam 55 - 56 kako kad, a uopste ne razmisljam o tome. Zato je zasluzan osmijeh moje cujice. :kiss: Ljubi je majka :oops: :) :) :)
amrino

Post by amrino »

terapija wrote:
A u koliko se sati moras nacrtati ujutro da te "prime" taj da (ukoliko doktor nije izricito zakazao taj dan termin) Meni je Skerliceve i dispanzera dosta moja zena se morala prebacila privatno, a tamo ide cisto reda radi kako bi dobila uputnicu...

Opet kazem doktori tamo vjerovatno nisu krivi, ali sestre :x :x :x :x
Izvini- ali ja tamo idem od pocetka trudnoce...dodjem lagano poslije posla- oko pola pet- i nisam ni jednom cekala duze od 15 min
Rade sve doktorice u dvije smjene- i sam sebi ustimas kad ti odgovara....poslijepodne nikad nema guzve...naprotiv- sve je prazno.
Doktorice su preljubazne...zgrada mirisljava- tek renovirana...Ne znam stvarno gdje bi mi bilo bolje...Mozda kod privatnika i bi- ali znam da bih to debelo i platila, a nisam u svili i kadifi odrasla pa da mi smeta da malo pricekam...Nemam ja tih para da bih placala po 50-100 KM po pregledu- samo da ne cekam...Uostalom- cekaonica je sminka, klima, klupe, automat sa sokovima i slatkisima... :D
amrino

Post by amrino »

baby_angel wrote:
floki wrote:Strastveni sam pušač bila punih 10god. i to ljubav živa, međutim prvi dan kada sam saznala da sam trudna, jednostavno sam odlučila da raskinem ljubavnu vezu, dojila sam dijete godinu dana i ne da se hvalim moje meme mogu bez grudnjaka komotno po ovoj žegi u tankoj majci ( samo da me nije stid :D ),a kilažu sam donekle uspjela vratiti. Ali zato kad vidim moje slatko djevojče ,sretno i veselo, sve zaboravim.
Sama sam ti takva, a muz kaze da mu sad izgledam bolje nego ikad. ( visoka 1,67 u trecem mjesecu trudnoce imala 47kg!!!) Sad imam 55 - 56 kako kad, a uopste ne razmisljam o tome. Zato je zasluzan osmijeh moje cujice. :kiss: Ljubi je majka :oops: :) :) :)
Jao jeste slatke! :D
Ja o izgledu uopste ne razmisljam- nisam se ni kilu udebljala....valjda zbog vrucine...ali ima vremena... :D ne smeta! Tiba mi je vec ogroman!- ui pravo mi je cudno, smijesno i strasno u isto vrijeme :D
I opet moram ponoviti- bolje da ljulja nego da zulja!!! :D
floki

Post by floki »

amrino wrote:
baby_angel wrote:
Jao jeste slatke! :D
Ja o izgledu uopste ne razmisljam- nisam se ni kilu udebljala....valjda zbog vrucine...ali ima vremena... :D ne smeta! Tiba mi je vec ogroman!- ui pravo mi je cudno, smijesno i strasno u isto vrijeme :D
I opet moram ponoviti- bolje da ljulja nego da zulja!!! :D
Ma nisam ni ja, ali kad se na prvom spratu desiš igrom slučaja dok praviš ručak a u to vrijeme potomak spava i odluči da se probudi i počne plakati, kad se počneš lomatati uz stepenice nebili stigla na vrijeme i jedva dolaziš do daha, itekako se sjetiš onomad naumadnutih ćevapa u 23,00 h sa kajmakom.
A vidjet ćeš kasnije kad počne igrati break- dance ( tako nekako) u 8 mj. tek tad ćeš se osjćeti čudno.

Btw iskrene čestitke :)
Post Reply