Porijeklo zidova??

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kinderlada

#1 Porijeklo zidova??

Post by kinderlada »

Mene zanima zna li neko od vas od kojeg sina poslanika Ibrahima a.s. poticu Jevreji? Da li od Ismaila ili od Ishaka? I da li postoji negdje u Kur´anu nesto vezano za ovo?

Hvala svima
theTruePath

#2 Re: Porijeklo zidova??

Post by theTruePath »

Jevreji poticu od Ishaka,a arapi od Ismaila

Ironicno,Ibrahim je otac i jevreja i arapa,,oni su braca,,,a opet se ne mogu
nellington

#3 Re: Porijeklo zidova??

Post by nellington »

U Kur'anu se jevreji nazivaju "benu Israil" odnosno Israilovo (Izraelovo) pleme, a Israil je Ishakov sin Jakub (Jusufov otac).
kinderlada

#4 Re: Porijeklo zidova??

Post by kinderlada »

Postoji li na odredjenom mjestu u Kur`anu prica o tome da je Hadzera spustila sina Ishaka na magmu i da je trcala od jednog do drugog brda 7 puta i kad se vratila sinu ispod njegove nogice je pocela izvirati voda Zem-Zem?

Cula sam da kad se Hadz obavlja da se isto tako 7 puta ide od jednog do drugog brda, pa me zanima ima li to negdje detaljnije opisano?

:sax:
bijela

#5 Re: Porijeklo zidova??

Post by bijela »

kinderlada wrote:Postoji li na odredjenom mjestu u Kur`anu prica o tome da je Hadzera spustila sina Ishaka na magmu i da je trcala od jednog do drugog brda 7 puta i kad se vratila sinu ispod njegove nogice je pocela izvirati voda Zem-Zem?

Cula sam da kad se Hadz obavlja da se isto tako 7 puta ide od jednog do drugog brda, pa me zanima ima li to negdje detaljnije opisano?

:sax:
radi se o drugom Ibrahimovom, a.s., sinu - Ismailu.
naime, Ismail je Hadžerin sin, a Ishak Sarin.

c-p priča o tome :) :
Postoji vjerodostojan (sahih) hadis koji dokazuje kako je pronađen izvor Zem-Zem-a. Prema tom hadisu Ibrahim a.s je vođen Melekom Džibrilom doveo Hadžeru i tek rođenog sina Ismaila a.s na mjesto gdje se nalazi Kjaba i tu ih ostavio. Prije nego je krenuo nazad u Palestinu Hadžera ga je pitala zašto je nju i njihovo dijete doveo na beživotno mjesto, gdje nema ni zelenila ni vode. Odgovorio je da je to uradio po Božjoj naredbi. Kada je to čula Hadžera mu reče: „Sada sam manje zabrinuta“. Udaljivši se od mjesta na kome je ostavio Hadžeru i Ismaila a.s, i kada ih više nije mogao vidjeti, Ibrahim a.s se obratio Allahu dž.š dovom:

„Gospodaru! Dio svoje porodice sam ostavio u neplodnoj dolini u blizini Tvoje kuće (Kjabe) da ti se mole i učine je korisnom ljudima i opskrbi ih plodovima kako bi zadovoljni bili“

Nakon što su Hadžera i Ismail a.s potrošili sve zalihe vode koje su imali i koje su držali u kožnom mijehu, oglasio se plač djeteta. U nadi da će u blizini pronaći vodu Hadžera se užurbanim koracima kretala između dva mala brda, koji će kasnije biti prozvani imenima Safa i Merva. Došavši sedmi puta na brdo Merva čula je nepoznati glas koji je doziva njenim imenom. Hadžera je tada izgovorila: „Pomozi ako si s dobrom namjerom“, a onda se ispred nje ukazao Melek Džibril koji je nogom udario u tlo iz kojega je tog momenta snažno potekla voda. Hadžera je požurila da zagradi vodu, da ne oteče, kako bi je sačuvala, i dok je to radila izgovarala je na staro-surjanskom jeziku riječi „zem-zem“, što znači: stani- stani. Komentirajući ove Hadžerine riječi Muhammed a.s je jednom prilikom rekao: „Da Hadžera nije izgovorila riječi zem-zem voda bi potekla kao što teku vode rijeka“

http://www.zulhulejfa.ba/index.php?opti ... &Itemid=74
Liora

#6 Re: Porijeklo zidova??

Post by Liora »

theTruePath wrote:Jevreji poticu od Ishaka,a arapi od Ismaila

I same religije su skoro iste.
GOLFER

#7 Re: Porijeklo zidova??

Post by GOLFER »

Liora wrote:

slicne, a sto i ne bi bile kad imaju isti izvor, Boga, e sad jedni su svoju objavu vremenom mjenjali dok je kur'an ostao nepromjenjen. mada neki dan gledah na tv-u National Geographic, nekakvu emisiju o Islamu (mislim da je to jedina emisija na tim tv stanicama o islamu) na kojoj tvrde da je Kur'an mjenjan i navode dokaze koje ni najgori forumasi na ovom forumu ne bi naveli kao relevantne :-) :-) :-) Al vazno je da se prica, propaganda je cudo...
Liora

#8 Re: Porijeklo zidova??

Post by Liora »

GOLFER wrote:
Liora wrote:

slicne, a sto i ne bi bile kad imaju isti izvor, Boga, e sad jedni su svoju objavu vremenom mjenjali dok je kur'an ostao nepromjenjen. mada neki dan gledah na tv-u National Geographic, nekakvu emisiju o Islamu (mislim da je to jedina emisija na tim tv stanicama o islamu) na kojoj tvrde da je Kur'an mjenjan i navode dokaze koje ni najgori forumasi na ovom forumu ne bi naveli kao relevantne :-) :-) :-) Al vazno je da se prica, propaganda je cudo...

Tačno, posebno Avramovske religije.
Ma propaganda uništava religije, nažalost. Propaganda ljudskog uma, a ne Božija riječ.
statix

#9 Re: Porijeklo zidova??

Post by statix »

GOLFER wrote:
Liora wrote:

Isti ti sa NG tvrde i da je Biblija mijenjana, ali vidim s tim nemas problema... :lol:
GOLFER

#10 Re: Porijeklo zidova??

Post by GOLFER »

statix wrote: Isti ti sa NG tvrde i da je Biblija mijenjana, ali vidim s tim nemas problema... :lol:
sto bi ja sa tim imao problema? A ako cemo posteno nije mi drago gledati neke emisije na NG koje vrlo povrsno i laicki obradjuj teme, pa cak i one o Bibliji, gje na kraju se nista i ne sazna i ne kaze, nego sve samo zamrse i covjek kad razmisli sta je gledao , skonta da nije nista receno... Od vrlo ozbiljnih tema cesto se napravi jedna obicna ''bajka''

Prije svega ja nesto ne vidim da se krscansi autoriteti opste bune protiv tih tvrdnji... Ali nisam nikad vidio ni jednog muslimana koji se slaze sa podvalama da je Kur'an mjenjan...

Kur'an cuvaju Hafizi od pocetka objave, a jos uvjek je tu jedan od prvih napisanih Kur'ana tako da je emisija prikazana na NG samo suplja prica jer hafize, kao ni najstarije primjerke Kur'ana nisu ni spomenuli, ali su dali 30 minuta prostora nekakvom ''strucnjaku'' za Kur'an njemcu koji zeli biti anoniman :-) :-) :-)
uvijek dobar post

#11 Re: Porijeklo zidova??

Post by uvijek dobar post »

porijeklo zidova ide još od pračovjeka i njegovog nastanjivanja u pećinama, gdje je zidovima pećine bio zaštićen od vanjskih uticaja. kasnijim napretkom čovjek je počeo graditi kuće i izvan planina i pećina i te kuće su imale zidove :D
Zlata M.

#12 Re: Porijeklo zidova??

Post by Zlata M. »

uvijek dobar post wrote:porijeklo zidova ide još od pračovjeka i njegovog nastanjivanja u pećinama, gdje je zidovima pećine bio zaštićen od vanjskih uticaja. kasnijim napretkom čovjek je počeo graditi kuće i izvan planina i pećina i te kuće su imale zidove :D
I ja bih zamolila autora teme da korigira naslov :
a) Porijeklo Zidova
b) Porijeklo zhidova ( ako vec ostane malim slovom ... :-? )
... fakat smeta ovako kako je sada napisano! :roll:
Post Reply