moguće, ja naime poznam , recimo 20-tek osoba iz 5 porodica iz raznih krajeva Bih i svi su hrvati, ne poznam niti jednog srbina ili bošnjaka s tim prezimenom.Banksy wrote:Koliko hoćeš. U Sarajevu ima i jednih i drugih i trećih s tim prezimenom.osa wrote:puno hrvata iz BiH nosi prezime bošnjak, da li znaš ijednog današnjeg bošnjaka-muslimana da se tako preziva.Pietje_Bel wrote:Jah i zaboravio sam reci. Imamo u Hrvatskoj opstinu koja se zove ni manje ni vise nego : Bosnjaci
Porijeklo prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- osa
#151 Re: Porijeklo prezimena
- Banksy
- osa
#153 Re: Porijeklo prezimena
rekoh moguće, hvala na informaciji.
- osa
#154 Re: Porijeklo prezimena
Nešto malo o porijklu prezimena u BiH.
Prezimena kod Muslimana, izvedena iz rieči Hrvat, vrlo su česta. Tako su npr. Hrvo, Hrvat, Hrvacić, Hrvatović, Hrvatinović itd. Isto tako i imena sela, mahala i brda, osobito u Istočnoj Bosni. Ne smijemo zaboraviti, ni da se čitav jedan gradski kotar Šeher Sarajeva naziva još i danas Hrvatin. Samo neki, kojima hrvatsko ime ne miriši, pokušaše to ime izvesti iz perzijske rieči »hur-vatan« tj. slobodni dom. Oni zaboraviše kod toga, da se prvotno nije nikakva mahala nazivala tim imenom već izvjesna pečina (Hrvatin megara) i vrelo, koje izbija iz nje. A da neko jedno vrelo i pečinu u Sarajevu, sredovječnoj Vrhbosni, nazove »slobodnim domom«, to je i odviše smiješno tumačenje, koje ne treba, mislimo, ni pobijati. Uostalom pametan čovjek ne će tražiti tumačenje toga čak u perzijskom jeziku, kad zna, da sredovječne bosanske povelje upravo vrve imenom Hrvatin.
Imena brojnih sela, zaselaka i brda, osobito u Istočnoj Bosni, izvode se od imena Hrvat. Tako se kod Zvornika na Drini nalazi predio ,>Hrvatske njive« i selo Hrvacići, mahala Kalesija. U brčanskom kotaru Hrvati su kod Celića, a u tuzlanskom opet zaseoci Hrvati kao dio Turskog Lukavca i Brnjicana, ter dalje na jug dio Repnika; nad Repnikom je Hrvatsko brdo (kota 503). Hrvati su nadalje mahale sela Sladne i Babunica kod Gračanice, a Hrvatovići zaselak Donje Zeline u kotaru Gradačac. Isto tako postoje mahale Hrvati u selu Sokolovićima, rodnom mjestu velikog vezira Mehmeda Sokolovića, i Hrvatinovići u Tešnju. Hrvatskim brdom zove se jedno brdo jugozapadno od Travnika. Sva navedena sela i zaseoci pripadaju muslimanima.
Prezimena kod Muslimana, izvedena iz rieči Hrvat, vrlo su česta. Tako su npr. Hrvo, Hrvat, Hrvacić, Hrvatović, Hrvatinović itd. Isto tako i imena sela, mahala i brda, osobito u Istočnoj Bosni. Ne smijemo zaboraviti, ni da se čitav jedan gradski kotar Šeher Sarajeva naziva još i danas Hrvatin. Samo neki, kojima hrvatsko ime ne miriši, pokušaše to ime izvesti iz perzijske rieči »hur-vatan« tj. slobodni dom. Oni zaboraviše kod toga, da se prvotno nije nikakva mahala nazivala tim imenom već izvjesna pečina (Hrvatin megara) i vrelo, koje izbija iz nje. A da neko jedno vrelo i pečinu u Sarajevu, sredovječnoj Vrhbosni, nazove »slobodnim domom«, to je i odviše smiješno tumačenje, koje ne treba, mislimo, ni pobijati. Uostalom pametan čovjek ne će tražiti tumačenje toga čak u perzijskom jeziku, kad zna, da sredovječne bosanske povelje upravo vrve imenom Hrvatin.
Imena brojnih sela, zaselaka i brda, osobito u Istočnoj Bosni, izvode se od imena Hrvat. Tako se kod Zvornika na Drini nalazi predio ,>Hrvatske njive« i selo Hrvacići, mahala Kalesija. U brčanskom kotaru Hrvati su kod Celića, a u tuzlanskom opet zaseoci Hrvati kao dio Turskog Lukavca i Brnjicana, ter dalje na jug dio Repnika; nad Repnikom je Hrvatsko brdo (kota 503). Hrvati su nadalje mahale sela Sladne i Babunica kod Gračanice, a Hrvatovići zaselak Donje Zeline u kotaru Gradačac. Isto tako postoje mahale Hrvati u selu Sokolovićima, rodnom mjestu velikog vezira Mehmeda Sokolovića, i Hrvatinovići u Tešnju. Hrvatskim brdom zove se jedno brdo jugozapadno od Travnika. Sva navedena sela i zaseoci pripadaju muslimanima.
Last edited by osa on 28/09/2008 10:31, edited 2 times in total.
- hrabren miloradovic
#155 Re: Porijeklo prezimena
U Srbiji ima dosta prezimena kao što su :"Bošnjak,Bosančić,Bosnić , a jedna od najstarijih vojvođanskih srpskih porodica su Bošnjački!!!
- Jazz_Junkie
#156 Re: Porijeklo prezimena
Ukratko o porijeklu Filipovica u BiH:
"... Dvije godine kasnije zagrebacki kanonik Franjo Filipovic sakupi oko sebe brojnu vojsku, pa provali u tursku Krajinu. Hercegovacki sandzak Sinan beg i kliski sandzak Ferhad beg docekaju ga kod Ivanica i hametom potuku. Sam kanonik i vise od 1000 Hrvata pade u suzanjstvo. Franjo Filipovic svojevoljno pregje na islam, dobi ime Mehmed i ziamet na Krajini. Poslije je mnogo jada ko musloman nanio hrvatskoj Krajini. Od njeka vuku lozu danasnji begovi Filipovici."
Iz knjige "Kratka uputa u proslost Bosne i Hercegovine" (1900) Safveta-bega Basagica, str. 38.
"... Dvije godine kasnije zagrebacki kanonik Franjo Filipovic sakupi oko sebe brojnu vojsku, pa provali u tursku Krajinu. Hercegovacki sandzak Sinan beg i kliski sandzak Ferhad beg docekaju ga kod Ivanica i hametom potuku. Sam kanonik i vise od 1000 Hrvata pade u suzanjstvo. Franjo Filipovic svojevoljno pregje na islam, dobi ime Mehmed i ziamet na Krajini. Poslije je mnogo jada ko musloman nanio hrvatskoj Krajini. Od njeka vuku lozu danasnji begovi Filipovici."
Iz knjige "Kratka uputa u proslost Bosne i Hercegovine" (1900) Safveta-bega Basagica, str. 38.
- osa
#157 Re: Porijeklo prezimena
par napisa iz historije bosne i prestadoše se javljati oni koji tumače da u BiH hrvatskog imena nije bilo do okupacije austro-ugarske.
- Jazz_Junkie
#158 Re: Porijeklo prezimena
Ironija je ipak u izjavi Muhameda Filipovica kako u BiH nema Hrvata.osa wrote:par napisa iz historije bosne i prestadoše se javljati oni koji tumače da u BiH hrvatskog imena nije bilo do okupacije austro-ugarske.
- osa
#159 Re: Porijeklo prezimena
to je već "projekt", koji je po meni unaprijed osuđen na propast.Jazz_Junkie wrote:Ironija je ipak u izjavi Muhameda Filipovica kako u BiH nema Hrvata.osa wrote:par napisa iz historije bosne i prestadoše se javljati oni koji tumače da u BiH hrvatskog imena nije bilo do okupacije austro-ugarske.
- Neelix
#160 Re: Porijeklo prezimena
odakle li njegovo prezime potice?

bas me zanima

bas me zanima
- Neelix
#161 Re: Porijeklo prezimena
osa wrote:moguće, ja naime poznam , recimo 20-tek osoba iz 5 porodica iz raznih krajeva Bih i svi su hrvati, ne poznam niti jednog srbina ili bošnjaka s tim prezimenom.Banksy wrote:
Koliko hoćeš. U Sarajevu ima i jednih i drugih i trećih s tim prezimenom.
al zato znam muslimana koji se prezivaju Hrvat
- zambaklija
#162 Re: Porijeklo prezimena
ajjjajjjajajajaaa,majko mila,hahahahah đe ovog nađeNeelix wrote:odakle li njegovo prezime potice?
bas me zanima
i ja bi volio znati otkud ovo prezime:Гојко Убипарип
- 1941.
#163 Re: Porijeklo prezimena
Milsim da ti na spisku fale prezimena Kapić,Kreso,možda i Tanović.Čini mi se da i oni potiču iz Herceg-Novog.Ahmmed wrote:Hercegovci, navalite na temuSve hercegovačka prezimena
Jedno pitanje,imaš li knjigu "Sva hercegovačka prezimena" ?
- Jazz_Junkie
#164 Re: Porijeklo prezimena
Interesuju me njemacka prezimena u BiH.
Ove sam dosad uspio saznati:
Alt
Bartl
Eichberger (Ajhberger)
Neidhardt (Najdhart)
Dorschner (Dorsner)
Leinert (Lajnert)
Reinprecht (Rajnpreht)
Holzner (Holcner)
Winterhalter (Vinterhalter)
Koenig/König (Kenig)
Kneidl (Knajdl)
Knechtl (Knehtl)
Ritter (Riter)
Schechtl (Sehtl)
Scherrer (Serer)
Fritzer (Fricer)
Mann (Man)
Ebner
Eckert (Ekert)
Schmidt (Smit)
Bischof (Bisof)
Zna li netko vise? Ova prezimena su u BiH uglavnom do rata bila prisutna. Nekih ima jos kao npr. Ekert, Ebner, Knehtl.
Alt
Bartl
Eichberger (Ajhberger)
Neidhardt (Najdhart)
Dorschner (Dorsner)
Leinert (Lajnert)
Reinprecht (Rajnpreht)
Holzner (Holcner)
Koenig/König (Kenig)
Kneidl (Knajdl)
Knechtl (Knehtl)
Ritter (Riter)
Schechtl (Sehtl)
Scherrer (Serer)
Fritzer (Fricer)
Mann (Man)
Ebner
Eckert (Ekert)
Schmidt (Smit)
Bischof (Bisof)
Zna li netko vise? Ova prezimena su u BiH uglavnom do rata bila prisutna. Nekih ima jos kao npr. Ekert, Ebner, Knehtl.
- piupiu
#165 Re: Porijeklo prezimena
Dorsner je takodje jos prisutno prezime. Ima -- Stark (kao Soko Stark).Jazz_Junkie wrote:Interesuju me njemacka prezimena u BiH.
Alt
Bartl
Eichberger (Ajhberger)
Neidhardt (Najdhart)
Dorschner (Dorsner)
Leinert (Lajnert)
Reinprecht (Rajnpreht)
Holzner (Holcner)
Koenig/König (Kenig)
Kneidl (Knajdl)
Knechtl (Knehtl)
Ritter (Riter)
Schechtl (Sehtl)
Scherrer (Serer)
Fritzer (Fricer)
Mann (Man)
Ebner
Eckert (Ekert)
Schmidt (Smit)
Bischof (Bisof)
- Jazz_Junkie
#166 Re: Porijeklo prezimena
Da, Stark sam zaboravio a nasao sam ga u listi poginulih Sarajlija tokom proteklog rata. Najprominentiji Dorsner je bio Jan Dorsner, nekadasnji skijas. Iako je on bio porijeklom Slovenac, Dorsner je ipak njemacko/austrijsko prezime.piupiu wrote:Dorsner je takodje jos prisutno prezime. Ima -- Stark (kao Soko Stark).Jazz_Junkie wrote:Interesuju me njemacka prezimena u BiH.
Alt
Bartl
Eichberger (Ajhberger)
Neidhardt (Najdhart)
Dorschner (Dorsner)
Leinert (Lajnert)
Reinprecht (Rajnpreht)
Holzner (Holcner)
Koenig/König (Kenig)
Kneidl (Knajdl)
Knechtl (Knehtl)
Ritter (Riter)
Schechtl (Sehtl)
Scherrer (Serer)
Fritzer (Fricer)
Mann (Man)
Ebner
Eckert (Ekert)
Schmidt (Smit)
Bischof (Bisof)
- 1941.
#167 Re: Porijeklo prezimena
Wolf.Jazz_Junkie wrote:Zna li netko vise? Ova prezimena su u BiH uglavnom do rata bila prisutna. Nekih ima jos kao npr. Ekert, Ebner, Knehtl.
- Jazz_Junkie
#168 Re: Porijeklo prezimena
U Sarajevu imaju Wolf, Volf i Volfer. Zadnja dva prezimena su samo slavizirane forme Wolfa i Wolfera. Takodjer sam u imeniku Sarajeva nasao obitelj Cigler (Ziegler).1941. wrote:Wolf.Jazz_Junkie wrote:Zna li netko vise? Ova prezimena su u BiH uglavnom do rata bila prisutna. Nekih ima jos kao npr. Ekert, Ebner, Knehtl.
-
MokeQc
#169 Re: Porijeklo prezimena
Neelix wrote:odakle li njegovo prezime potice?
bas me zanima
''a iz guziceee, nisam valjda iz Capljinee''
- ljubav_aha
#170 Re: Porijeklo prezimena
kopirano :
"Kako nastaju prezimena?
Većina nas (možda krivo mislim) gleda na prezime kao nešto što je nepromjenjivo gledajući stotinama godina u našu prošlost.
Promatramo prezimena u svijetu na način kao da ih ljudi nasljeđuju na isti način kao i mi u Hrvatskoj.
Ipak to nije tako.
Jeste li znali da je npr. Turska dobila prezimena tek za vladavine Mustafe Kemalpaše Ataturka (1881-1938) tek 1933. godine?
Jeste li znali da po nekim pretpostavkama do 12. stoljeća prezimena u Hrvatskoj nije ni bilo?
Jači val stalnih i nasljednih prezimena zbio se u katoličkom svijetu tek poslije Tridenstskog koncila (1545-1563).
Tada je crkva zaključila da se zbog čestih krivoženstava, incesta i sl. obvezatno uvedu i vode matice rođenih, vjenčanih i umrlih i da se svakom djetetu na rođenju uz osobno ime upisuje i prezime.
Završna etapa razvitka hrvatskih prezimena okončana je Jozefinskim patentom 1780. godine.
Od tada je službena dvočlana imenska formula od osobnog prezimena ozakonjena i obvezatna.
Prezimena se ipak nisu lako udomaćivala u seoskim sredinama.
Ona se u njima nisu gotovo ni upotrebljavala, jer je ondje i dalje živjela domaća neslužbena imenska formula, u kojoj nadimak, obiteljski ili individulani, obavlja funkciju prezimena.
Ako Vas zanima više o postanku… nastanku prezimena, i svega ovog što sam ja naveo najbolje je da pročitate knjigu «Hrvatska prezimena» dr Petra Šimunovića."
..."· Onomastika ili onomatologija je grana etimologije, a proučava porijeklo imena i prezimena (patronimika) te geografskih imena (toponomastika, imena mjesta). Dakle, zadatak je etimologije tražiti etimon, postanak i prvobitno značenje riječi. Onaj prvobitni, prajezični oblik riječi (korjen) iz koga su se razvile srodne riječi te koje su puteve prošle dok su došle do svog sadašnjeg oblika. Znači etimolog mora biti dobar poznavatelj povijesti, arheologije i etnologije da bi mogao objasniti prilike u doba stvaranja riječi, a ne samo jezika ( područje lingvistke). Iako o prezimenima ne razmišljamo tako i oni su „narodnosni i jezični spomenici“ o kojima ne znamo mnogo.
Kako je jezična djelatnost sasvim kompleksna društvena pojava, proučavanje izlazi iz okvira samo jedne nauke i vezano je za svaku nauku koja proučava čovjeka i ljudsko društvo. Tako govorimo o lingvističkim disciplinama poput psiholingvistike, sociolingvistike, etnolingvistike, a ako govorimo o istraživanju motiva nastanka prezimena u području smo socioonomastike.
Četiri su temeljne skupine naših prezimena:
· Prezimena krvnog srodstva ili čiji si?
· Nadimačka prezimena ili kakav si?
· Etnonimi i etnici ili otkud si?
· Prezimena motivirana zanimanjem ili što si?"

"Kako nastaju prezimena?
Većina nas (možda krivo mislim) gleda na prezime kao nešto što je nepromjenjivo gledajući stotinama godina u našu prošlost.
Promatramo prezimena u svijetu na način kao da ih ljudi nasljeđuju na isti način kao i mi u Hrvatskoj.
Ipak to nije tako.
Jeste li znali da je npr. Turska dobila prezimena tek za vladavine Mustafe Kemalpaše Ataturka (1881-1938) tek 1933. godine?
Jeste li znali da po nekim pretpostavkama do 12. stoljeća prezimena u Hrvatskoj nije ni bilo?
Jači val stalnih i nasljednih prezimena zbio se u katoličkom svijetu tek poslije Tridenstskog koncila (1545-1563).
Tada je crkva zaključila da se zbog čestih krivoženstava, incesta i sl. obvezatno uvedu i vode matice rođenih, vjenčanih i umrlih i da se svakom djetetu na rođenju uz osobno ime upisuje i prezime.
Završna etapa razvitka hrvatskih prezimena okončana je Jozefinskim patentom 1780. godine.
Od tada je službena dvočlana imenska formula od osobnog prezimena ozakonjena i obvezatna.
Prezimena se ipak nisu lako udomaćivala u seoskim sredinama.
Ona se u njima nisu gotovo ni upotrebljavala, jer je ondje i dalje živjela domaća neslužbena imenska formula, u kojoj nadimak, obiteljski ili individulani, obavlja funkciju prezimena.
Ako Vas zanima više o postanku… nastanku prezimena, i svega ovog što sam ja naveo najbolje je da pročitate knjigu «Hrvatska prezimena» dr Petra Šimunovića."
..."· Onomastika ili onomatologija je grana etimologije, a proučava porijeklo imena i prezimena (patronimika) te geografskih imena (toponomastika, imena mjesta). Dakle, zadatak je etimologije tražiti etimon, postanak i prvobitno značenje riječi. Onaj prvobitni, prajezični oblik riječi (korjen) iz koga su se razvile srodne riječi te koje su puteve prošle dok su došle do svog sadašnjeg oblika. Znači etimolog mora biti dobar poznavatelj povijesti, arheologije i etnologije da bi mogao objasniti prilike u doba stvaranja riječi, a ne samo jezika ( područje lingvistke). Iako o prezimenima ne razmišljamo tako i oni su „narodnosni i jezični spomenici“ o kojima ne znamo mnogo.
Kako je jezična djelatnost sasvim kompleksna društvena pojava, proučavanje izlazi iz okvira samo jedne nauke i vezano je za svaku nauku koja proučava čovjeka i ljudsko društvo. Tako govorimo o lingvističkim disciplinama poput psiholingvistike, sociolingvistike, etnolingvistike, a ako govorimo o istraživanju motiva nastanka prezimena u području smo socioonomastike.
Četiri su temeljne skupine naših prezimena:
· Prezimena krvnog srodstva ili čiji si?
· Nadimačka prezimena ili kakav si?
· Etnonimi i etnici ili otkud si?
· Prezimena motivirana zanimanjem ili što si?"
- piupiu
#171 Re: Porijeklo prezimena
Znam, znam, laka mu zemlja ... ganjala ga po Kisobranu k'o i sve sarajevske curice,Jazz_Junkie wrote:Da, Stark sam zaboravio a nasao sam ga u listi poginulih Sarajlija tokom proteklog rata. Najprominentiji Dorsner je bio Jan Dorsner, nekadasnji skijas. Iako je on bio porijeklom Slovenac, Dorsner je ipak njemacko/austrijsko prezime.piupiu wrote:Dorsner je takodje jos prisutno prezime. Ima -- Stark (kao Soko Stark).Jazz_Junkie wrote:Interesuju me njemacka prezimena u BiH.
Alt
Bartl
Eichberger (Ajhberger)
Neidhardt (Najdhart)
Dorschner (Dorsner)
Leinert (Lajnert)
Reinprecht (Rajnpreht)
Holzner (Holcner)
Koenig/König (Kenig)
Kneidl (Knajdl)
Knechtl (Knehtl)
Ritter (Riter)
Schechtl (Sehtl)
Scherrer (Serer)
Fritzer (Fricer)
Mann (Man)
Ebner
Eckert (Ekert)
Schmidt (Smit)
Bischof (Bisof)
- 1941.
#172 Re: Porijeklo prezimena
Pade mi na pamet,znate onog poznatog dirigenta (živio na Otoci) Ranko Rihtman.
Može li to proći-Ri(c)htmann?
Može li to proći-Ri(c)htmann?
-
EasT
#173 Re: Porijeklo prezimena
samo za ove kvazihumoriste: momak se zove Mahir, nidje veze s potpisom FTV-aMokeQc wrote:Neelix wrote:odakle li njegovo prezime potice?
bas me zanima
''a iz guziceee, nisam valjda iz Capljinee''
-
Blixa
#174 Re: Porijeklo prezimena
I Ritera i Bauera jos uvijek ima u Sarajevu...Jazz_Junkie wrote:Interesuju me njemacka prezimena u BiH.
Alt
Bartl
Eichberger (Ajhberger)
Neidhardt (Najdhart)
Dorschner (Dorsner)
Leinert (Lajnert)
Reinprecht (Rajnpreht)
Holzner (Holcner)
Koenig/König (Kenig)
Kneidl (Knajdl)
Knechtl (Knehtl)
Ritter (Riter)
Schechtl (Sehtl)
Scherrer (Serer)
Fritzer (Fricer)
Mann (Man)
Ebner
Eckert (Ekert)
Schmidt (Smit)
Bischof (Bisof)
Postoje jos prezimena Krajtmajer, Kraublat, Rihtman, ali mi se cini da su neka od njih jevrejskog porijekla...
- Jazz_Junkie
#175 Re: Porijeklo prezimena
Da, Rihtman je najcesce prezime medju Askenazi Jevrejima kao kod naseg kompozitora Ranka Rihtmana. Za Krajtmajere sam prvi put saznao citajuci jedan feljton u Oslobodjenju o pocetku rata u Tuzli gdje je spomenut tamosnji clan gradskog vijeca Grado Krajtmajer.
Evo liste njemackih prezimena u BiH koja sam dosad skupio:
Bišof (Bischof)
Najdhart (Neidhardt)
Ajhberger (Eichberger)
Rajnpreht (Reinprecht)
Volf (Wolf)
Volfer (Wolfer)
Gotvald (Gottwald)
Holcner (Holzner)
Krajtmajer (Kreitmayer)
Graf/Graff
Šmit (Schmidt)