Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nino90

#701 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by nino90 »

prezime Kavazović?
ANAKIN

#702 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by ANAKIN »

Na području Čajniča,Goražda,Pljevalja,Foče, ima pregršt zanimljivih prezimena: Srna,Lisica,Lasica,Zec,Kornjača,Šubara,Ćeha,Katana,Tupeša,Čolak,Lončar,Doder,Pjevac,Pecikoze,Kaljače,Ždrale,Vilaret,Gašpar,Brtanjoli,Beljkaš. MENE ZANIMA OVO BELJKAŠ. NEOBIČNO JE. ZASAD SAM SAMO SRBE IZ CG NAŠAO SA OVIM PREZIMENOM. e da imao sam koleginicu na faxu prezivala se Droca(rodom iz Goražda). Jedan prof je stalno ubjedjivao da se uda zbog prezimena :-)
agent_zero

#703 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by agent_zero »

Aorta wrote:...dok porodične korijene iz Irana vuku porodice Fetahagića, Balaća, Bajramovića, Karamehmedovića, Đonlagića, Mursela i Ćerimagića,Cvijetića, Ovčina, Kapića, Barakovića ,Salihamdžića, Fazlinovića, Spahovića, Hadžiahmetovića, Hadžovića,…"
odakle ovo? kakav crni iran?
zlajaBHF

#704 Re: Prezimena

Post by zlajaBHF »

Amazonka27 wrote:
nacho_ wrote:Elezovic ? Po Bosni su se rasirili iz dva mjesta Derventa i G.Hrasno ( opcina Neum) ali odakle su dosli tu ???
Elezovic, U Hadzicima i Pazaricu ih ima puno,a porjeklo im je sa Bjelasnice, i jos uvijek ih gore ime
Elezovica ima koliko hoces u Mostaru, Capljini i Stocu !!!

Da li neko zna porijeklo tog prezimena.

Cak sam upoznao i familiju iz Velike Kladuse, sa prezimenom Elezovic
Damir2233

#705 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Damir2233 »

Eh, ovako, zanima me zna li iko porijeklo prezimena Krkalić ? Mahmić selo da sam precizniji selo Mušići. Znam da ih ima nešto po Sarajevu,Foči ali mene zanima porijeklo prezimena? Bilo ko šta zna nek napiše! Hvala svima.
gdubrav

#706 Re: Prezimena

Post by gdubrav »

Marilyn wrote:Kad smo kod hercegovačkih prezimena, zna li neko porijeklo prezimena "Lizde"? Čula sam da su poturčeni Srbi koji su se nekada prezivali Dubravčić. A opet neko kaže da vode porijeklo od "Lizdek", koji su takođe Srbi. :roll: Ovo za Dubravčiće zvuči vjerovatnije, jer su i oni kao i Lizde iz okoline Čapljine, dok su Lizdeci su iz istočne Hercegovine.
Moguće je da lupam budalaštine, vidim da ovdje ima ljudi koji se baš "kuže" u prezimena, ja sam laik totalni. :|
Dubravčići žive u Zagrebu,Splitu i okolici,Braču,Dubrovniku i Lici - okolina Otočca. Porijeklo vuku iz Cetinske krajine tj. starohrvatske župe Zmina - današnji Muć. Više na: Krešimir Kužić - Plemići s područja župe Zmina u srednjem vijeku.
StLouis

#707 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by StLouis »

Libici iz Bihaca.

Mrzljak, Teminovic, Karajic, Nadarevic, Pilipovic, Kajtezovic, Delic, Puric i Horvat iz V. Kladuse.
theTruePath

#708 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by theTruePath »

Ja bih volio da mi se neko javi ko nosi prezime "BRADIC",a porjeklom je iz Bradine kod Konjica . Imam neka saznanja, da je moj pradjed usvojen kao djecak pod tim prezimenom,kasnije mu je usvojiteljska porodica dala svoje prezime, koje ja danas nosim.Uradio bih i DNK analizu sa nekim ko ima porjeklo Bradic.Moglo bi da se radi o godini 1840-1850,kada se dogodilo usvajanje u vitez,srednja Bosna. .
imas li jos detalja oko toga? muslimani,krscani?
xDenisx

#709 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by xDenisx »

ANAKIN wrote:Na području Čajniča,Goražda,Pljevalja,Foče, ima pregršt zanimljivih prezimena: Srna,Lisica,Lasica,Zec,Kornjača,Šubara,Ćeha,Katana,Tupeša,Čolak,Lončar,Doder,Pjevac,Pecikoze,Kaljače,Ždrale,Vilaret,Gašpar,Brtanjoli,Beljkaš. MENE ZANIMA OVO BELJKAŠ. NEOBIČNO JE. ZASAD SAM SAMO SRBE IZ CG NAŠAO SA OVIM PREZIMENOM. e da imao sam koleginicu na faxu prezivala se Droca(rodom iz Goražda). Jedan prof je stalno ubjedjivao da se uda zbog prezimena :-)
Sve Srne, Katane, Pecikoze i svi Zeci koje ja poznajem su Bosnjaci. Gaspari su uglavnom Hrvati a "Zdralo" je koliko ja znam srpsko.
Svi iz BiH.
theTruePath

#710 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by theTruePath »

a Kesmer iz Visegrada?

nije toliko obicno prezime,neko bi trebao znati ba

nena rahmetli je govorila da su porijeklom iz Turske,jel tacno???
2AK-47

#711 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by 2AK-47 »

theTruePath wrote:a Kesmer iz Visegrada?

nije toliko obicno prezime,neko bi trebao znati ba

nena rahmetli je govorila da su porijeklom iz Turske,jel tacno???
Da tačno je. Kešmeri i Karamani iz Višegrada su turskog porijekla.
theTruePath

#712 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by theTruePath »

Hvala,fino fino :) ...zna li se ista vise ?

A prezime Muratagic,isto Visegrad?
L.e.g

#713 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by L.e.g »

xDenisx wrote:
ANAKIN wrote:Na području Čajniča,Goražda,Pljevalja,Foče, ima pregršt zanimljivih prezimena: Srna,Lisica,Lasica,Zec,Kornjača,Šubara,Ćeha,Katana,Tupeša,Čolak,Lončar,Doder,Pjevac,Pecikoze,Kaljače,Ždrale,Vilaret,Gašpar,Brtanjoli,Beljkaš. MENE ZANIMA OVO BELJKAŠ. NEOBIČNO JE. ZASAD SAM SAMO SRBE IZ CG NAŠAO SA OVIM PREZIMENOM. e da imao sam koleginicu na faxu prezivala se Droca(rodom iz Goražda). Jedan prof je stalno ubjedjivao da se uda zbog prezimena :-)
Sve Srne, Katane, Pecikoze i svi Zeci koje ja poznajem su Bosnjaci. Gaspari su uglavnom Hrvati a "Zdralo" je koliko ja znam srpsko.
Svi iz BiH.
Ima dosta Katana Hrvata, a i Katava
xDenisx

#714 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by xDenisx »

^^Evo sudeci po facebooku ( :D ) prezime Katana, kao i Lisica, Srna, Kaljaca i Zec nose uglavnom Bosnjaci (90+ %). Takodjer, skoro svi Gaspari i Loncari su Hrvati. Subara i Pecikoza ima i kod Bosnjaka i kod Srba.
dinamican

#715 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by dinamican »

Znal ko odakle vodi porijeklo Malovic (muslimani) i ibralic (muslimani)???
Sandzaklija1

#716 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Sandzaklija1 »

Ima lista Prezimena iz tog kraja (okolina Pljevlja) :

http://focaci.org/index.php?option=com_ ... 1:bukovica
Haettenschweiler

#717 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Haettenschweiler »

Šta kažu ćitabi o prezimenu GUSKA (B)?
kopa68

#718 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by kopa68 »

Znali neko porijeklo prezimena KOPIĆ, znam da ih kod bosnjaka ima u okolini Olova i Tesnja i Klaesije, a kod hrvata u hercegovini i Hrvatskoj
Qler

#719 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Qler »

Haettenschweiler wrote:Šta kažu ćitabi o prezimenu GUSKA (B)?
Moja se dajdzinica tako preziva djevojacki, nisam nigdje ni prije ni poslije sreo nekoga da se tako preziva..
auspuh071

#720 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by auspuh071 »

Qler wrote:
Moja se dajdzinica tako preziva djevojacki, nisam nigdje ni prije ni poslije sreo nekoga da se tako preziva..

od Jablanickog do Mostara
_Reds_

#721 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by _Reds_ »

Qler wrote:
Ukucaj u google Halid Guska, sad je dirketor nee osnovne skole ovdje na Ilidzi, nekad je bio bokser, a kasnije i selektor.

Drugo moja preporuka, ako zelite vijdeti gdje ima jos vaseg prezimena, koristite imenika telekom operatera. Oni daju razne podatke ;)

EDIT: Da pitam i ja, jel zna neko kako su nastaja prezimena koja se završavaju na O. Tj. gdje u kojem predjelu je najvise takvih prezimena.
zelenashica

#722 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by zelenashica »

hape_hapica wrote:
sheikh wrote:Zna li ko sta o Subasic prezimenu?
Djed mi je bio Subasic.... :)
Subasica je bilo u Visegradu. Ako me sjecanje ne vara, prezime potice odatle.
Subašića ti je pola Gradačca :D
fc.velež-religija

#723 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by fc.velež-religija »

Može i za mene?
DELALIĆ
riko-ga

#724 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by riko-ga »

fc.velež-religija wrote:Može i za mene?
DELALIĆ
Znam da ih ima u Borcu kod Gacka.Imas na fb i njihovu grupu nesto borcani na jednom mjestu ili slicno.Kolio sam uspio vidjeti zakazano je i neko okupljanje Delalica na ljeto.
fc.velež-religija

#725 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by fc.velež-religija »

E yebga,ne koristim fejs :-D
Ono šta znam...Ljubuški,Mostar,Gacko,Konjic...e sad otkud nam je pleme? :-D
Post Reply