Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nino90
#701 Re: Porijeklo porodica i prezimena
prezime Kavazović?
-
ANAKIN
#702 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Na području Čajniča,Goražda,Pljevalja,Foče, ima pregršt zanimljivih prezimena: Srna,Lisica,Lasica,Zec,Kornjača,Šubara,Ćeha,Katana,Tupeša,Čolak,Lončar,Doder,Pjevac,Pecikoze,Kaljače,Ždrale,Vilaret,Gašpar,Brtanjoli,Beljkaš. MENE ZANIMA OVO BELJKAŠ. NEOBIČNO JE. ZASAD SAM SAMO SRBE IZ CG NAŠAO SA OVIM PREZIMENOM. e da imao sam koleginicu na faxu prezivala se Droca(rodom iz Goražda). Jedan prof je stalno ubjedjivao da se uda zbog prezimena 
- agent_zero
#703 Re: Porijeklo porodica i prezimena
odakle ovo? kakav crni iran?Aorta wrote:...dok porodične korijene iz Irana vuku porodice Fetahagića, Balaća, Bajramovića, Karamehmedovića, Đonlagića, Mursela i Ćerimagića,Cvijetića, Ovčina, Kapića, Barakovića ,Salihamdžića, Fazlinovića, Spahovića, Hadžiahmetovića, Hadžovića,…"
-
zlajaBHF
#704 Re: Prezimena
Elezovica ima koliko hoces u Mostaru, Capljini i Stocu !!!Amazonka27 wrote:Elezovic, U Hadzicima i Pazaricu ih ima puno,a porjeklo im je sa Bjelasnice, i jos uvijek ih gore imenacho_ wrote:Elezovic ? Po Bosni su se rasirili iz dva mjesta Derventa i G.Hrasno ( opcina Neum) ali odakle su dosli tu ???
Da li neko zna porijeklo tog prezimena.
Cak sam upoznao i familiju iz Velike Kladuse, sa prezimenom Elezovic
-
Damir2233
#705 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Eh, ovako, zanima me zna li iko porijeklo prezimena Krkalić ? Mahmić selo da sam precizniji selo Mušići. Znam da ih ima nešto po Sarajevu,Foči ali mene zanima porijeklo prezimena? Bilo ko šta zna nek napiše! Hvala svima.
-
gdubrav
#706 Re: Prezimena
Dubravčići žive u Zagrebu,Splitu i okolici,Braču,Dubrovniku i Lici - okolina Otočca. Porijeklo vuku iz Cetinske krajine tj. starohrvatske župe Zmina - današnji Muć. Više na: Krešimir Kužić - Plemići s područja župe Zmina u srednjem vijeku.Marilyn wrote:Kad smo kod hercegovačkih prezimena, zna li neko porijeklo prezimena "Lizde"? Čula sam da su poturčeni Srbi koji su se nekada prezivali Dubravčić. A opet neko kaže da vode porijeklo od "Lizdek", koji su takođe Srbi.Ovo za Dubravčiće zvuči vjerovatnije, jer su i oni kao i Lizde iz okoline Čapljine, dok su Lizdeci su iz istočne Hercegovine.
Moguće je da lupam budalaštine, vidim da ovdje ima ljudi koji se baš "kuže" u prezimena, ja sam laik totalni.
- StLouis
#707 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Libici iz Bihaca.
Mrzljak, Teminovic, Karajic, Nadarevic, Pilipovic, Kajtezovic, Delic, Puric i Horvat iz V. Kladuse.
Mrzljak, Teminovic, Karajic, Nadarevic, Pilipovic, Kajtezovic, Delic, Puric i Horvat iz V. Kladuse.
-
theTruePath
#708 Re: Porijeklo porodica i prezimena
imas li jos detalja oko toga? muslimani,krscani?Ja bih volio da mi se neko javi ko nosi prezime "BRADIC",a porjeklom je iz Bradine kod Konjica . Imam neka saznanja, da je moj pradjed usvojen kao djecak pod tim prezimenom,kasnije mu je usvojiteljska porodica dala svoje prezime, koje ja danas nosim.Uradio bih i DNK analizu sa nekim ko ima porjeklo Bradic.Moglo bi da se radi o godini 1840-1850,kada se dogodilo usvajanje u vitez,srednja Bosna. .
-
xDenisx
#709 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Sve Srne, Katane, Pecikoze i svi Zeci koje ja poznajem su Bosnjaci. Gaspari su uglavnom Hrvati a "Zdralo" je koliko ja znam srpsko.ANAKIN wrote:Na području Čajniča,Goražda,Pljevalja,Foče, ima pregršt zanimljivih prezimena: Srna,Lisica,Lasica,Zec,Kornjača,Šubara,Ćeha,Katana,Tupeša,Čolak,Lončar,Doder,Pjevac,Pecikoze,Kaljače,Ždrale,Vilaret,Gašpar,Brtanjoli,Beljkaš. MENE ZANIMA OVO BELJKAŠ. NEOBIČNO JE. ZASAD SAM SAMO SRBE IZ CG NAŠAO SA OVIM PREZIMENOM. e da imao sam koleginicu na faxu prezivala se Droca(rodom iz Goražda). Jedan prof je stalno ubjedjivao da se uda zbog prezimena
Svi iz BiH.
-
theTruePath
#710 Re: Porijeklo porodica i prezimena
a Kesmer iz Visegrada?
nije toliko obicno prezime,neko bi trebao znati ba
nena rahmetli je govorila da su porijeklom iz Turske,jel tacno???
- 2AK-47
#711 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Da tačno je. Kešmeri i Karamani iz Višegrada su turskog porijekla.theTruePath wrote:a Kesmer iz Visegrada?
-
theTruePath
#712 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Hvala,fino fino
...zna li se ista vise ?
A prezime Muratagic,isto Visegrad?
A prezime Muratagic,isto Visegrad?
- L.e.g
#713 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ima dosta Katana Hrvata, a i KatavaxDenisx wrote:Sve Srne, Katane, Pecikoze i svi Zeci koje ja poznajem su Bosnjaci. Gaspari su uglavnom Hrvati a "Zdralo" je koliko ja znam srpsko.ANAKIN wrote:Na području Čajniča,Goražda,Pljevalja,Foče, ima pregršt zanimljivih prezimena: Srna,Lisica,Lasica,Zec,Kornjača,Šubara,Ćeha,Katana,Tupeša,Čolak,Lončar,Doder,Pjevac,Pecikoze,Kaljače,Ždrale,Vilaret,Gašpar,Brtanjoli,Beljkaš. MENE ZANIMA OVO BELJKAŠ. NEOBIČNO JE. ZASAD SAM SAMO SRBE IZ CG NAŠAO SA OVIM PREZIMENOM. e da imao sam koleginicu na faxu prezivala se Droca(rodom iz Goražda). Jedan prof je stalno ubjedjivao da se uda zbog prezimena
Svi iz BiH.
-
xDenisx
#714 Re: Porijeklo porodica i prezimena
^^Evo sudeci po facebooku (
) prezime Katana, kao i Lisica, Srna, Kaljaca i Zec nose uglavnom Bosnjaci (90+ %). Takodjer, skoro svi Gaspari i Loncari su Hrvati. Subara i Pecikoza ima i kod Bosnjaka i kod Srba.
-
dinamican
#715 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Znal ko odakle vodi porijeklo Malovic (muslimani) i ibralic (muslimani)???
-
Sandzaklija1
#716 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ima lista Prezimena iz tog kraja (okolina Pljevlja) :ANAKIN wrote:Na području Čajniča,Goražda,Pljevalja,Foče, ima pregršt zanimljivih prezimena: Srna,Lisica,Lasica,Zec,Kornjača,Šubara,Ćeha,Katana,Tupeša,Čolak,Lončar,Doder,Pjevac,Pecikoze,Kaljače,Ždrale,Vilaret,Gašpar,Brtanjoli,Beljkaš. MENE ZANIMA OVO BELJKAŠ. NEOBIČNO JE. ZASAD SAM SAMO SRBE IZ CG NAŠAO SA OVIM PREZIMENOM. e da imao sam koleginicu na faxu prezivala se Droca(rodom iz Goražda). Jedan prof je stalno ubjedjivao da se uda zbog prezimena
http://focaci.org/index.php?option=com_ ... 1:bukovica
-
Haettenschweiler
#717 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Šta kažu ćitabi o prezimenu GUSKA (B)?
-
kopa68
#718 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Znali neko porijeklo prezimena KOPIĆ, znam da ih kod bosnjaka ima u okolini Olova i Tesnja i Klaesije, a kod hrvata u hercegovini i Hrvatskoj
- Qler
#719 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Moja se dajdzinica tako preziva djevojacki, nisam nigdje ni prije ni poslije sreo nekoga da se tako preziva..Haettenschweiler wrote:Šta kažu ćitabi o prezimenu GUSKA (B)?
-
auspuh071
#720 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Qler wrote:Moja se dajdzinica tako preziva djevojacki, nisam nigdje ni prije ni poslije sreo nekoga da se tako preziva..Haettenschweiler wrote:Šta kažu ćitabi o prezimenu GUSKA (B)?
od Jablanickog do Mostara
- _Reds_
#721 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ukucaj u google Halid Guska, sad je dirketor nee osnovne skole ovdje na Ilidzi, nekad je bio bokser, a kasnije i selektor.Qler wrote:Moja se dajdzinica tako preziva djevojacki, nisam nigdje ni prije ni poslije sreo nekoga da se tako preziva..Haettenschweiler wrote:Šta kažu ćitabi o prezimenu GUSKA (B)?
Drugo moja preporuka, ako zelite vijdeti gdje ima jos vaseg prezimena, koristite imenika telekom operatera. Oni daju razne podatke
EDIT: Da pitam i ja, jel zna neko kako su nastaja prezimena koja se završavaju na O. Tj. gdje u kojem predjelu je najvise takvih prezimena.
-
zelenashica
#722 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Subašića ti je pola Gradačcahape_hapica wrote:Subasica je bilo u Visegradu. Ako me sjecanje ne vara, prezime potice odatle.sheikh wrote:Zna li ko sta o Subasic prezimenu?
Djed mi je bio Subasic....
-
fc.velež-religija
#723 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Može i za mene?
DELALIĆ
DELALIĆ
-
riko-ga
#724 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Znam da ih ima u Borcu kod Gacka.Imas na fb i njihovu grupu nesto borcani na jednom mjestu ili slicno.Kolio sam uspio vidjeti zakazano je i neko okupljanje Delalica na ljeto.fc.velež-religija wrote:Može i za mene?
DELALIĆ
-
fc.velež-religija
#725 Re: Porijeklo porodica i prezimena
E yebga,ne koristim fejs
Ono šta znam...Ljubuški,Mostar,Gacko,Konjic...e sad otkud nam je pleme?
Ono šta znam...Ljubuški,Mostar,Gacko,Konjic...e sad otkud nam je pleme?