Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#1426 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Bosanac sa dna kace »

Spartan17 wrote: 22/10/2024 10:31 Glede promjene prezimena u periodu od 1850 do 1900. godine zanimljivu usmenu predaju sam čuo od svoje pranane.
Naime prema kazivanjima njenog svekra u to vrijeme je u istočnoj Bosni je vladala kuga, kako su je oni tada zvali morija ili mora, pa su vlasti davale preporuku da se kompletne porodice, ono što bi ostalo od njih nakon takvih pošasti sele na druga područja, nerijetko samo nekoliko kilometara daleko, prilikom tih seljenja porodice su mijenjale i prezimena. Tako je npr otac njenog svekra koji se prezivao Hodžić, nakon preseljenja uzeo prezime Pribišić, koji je razlog za to iskreno ne mogu da skontam nijedno logično objašnjenje :-)
Prozvali su se se Pribišići najvjerovatnije zato što su "pribjegli", "pribigli, od jednog mejsta u drugo od kuge.
Postojali su pribjezi/prebjezi/pribizi tj, oni koji su bježali s jedne strane granice na drugu između Osmanske države, Venecije i Austrije.
Bosanac sa dna kace

#1427 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Urchin wrote: 21/10/2024 02:33
Vjecita_zavrzlama wrote: 20/10/2024 05:01 Zanimljivo.Ja sam nasao knjigu koja spominje ta podrinjska prezimena,znam da je moje nastalo pocetkom 1900ih, i po imenu nekog pradjeda,a neformalno imamo i drugo prezime, sto je cesta pojava u Podrinju

Npr prezime Omerovic ali ih narod zna i kao ”murtici” (lupam sad prezimena ali razumijes poentu :D) itd

Postoji li razlog za to?
Najčešće se radi o rodovskim nadimcima. Kad se potomstvo određenog čovjeka čije ime ili nadimak su postali prezime dovoljno namnoži, onda postoji potreba za obilježavanjem grana unutar većeg roda. Imaj na umu da od jednog čovjeka koji je živio krajem XIX stoljeća je do pada nataliteta 1970-ih moglo nastati 10-20 domaćinstava njegovih potomaka po muškoj liniji. Ako uzmemo da se taj čovjek zvao Omer i da su njegovi potomci Omerovići, onda imamo 10-20 kuća Omerovića. Ako je Omer imao sinove Murtu, Saliha i Šabana, onda tri grane koje su nastale od tih sinova mogu imati nadime Murtići, Salihovići i Šabanović. Moguće je da su kod nekih ti nadimci samo dio usmene kulture i da im u dokumentima piše Omerović, ali nekim možda piše i Murtić. Nakon 1945. i opismenjivanja, nije bio problem otići u općinu i reći mi se sad prezivamo Murtić i to će mu pisati u dokumentima.

Znači, ovdje je najčešće jedna od dvije stvari. Ili je to drugo(usmeno) prezime samo nadimak te grane roda ili je to drugo prezime ustvari sjećanje na ranije prezime šireg roda, tj. situacija da Murtići znaju da su se ranije prezivali Omerović i da su ljudi koji se i dalje tako prezivaju dalja rodbina.
Rodovska imena su u biti bila prezimena, to je bio dio identiteta.
Prezimena se u današnjem obliku ustaljuju od 18, vijeka, a u 19. postaju obavezna, posebno nakon tanzimatskih reformi u Osmanskoj državi.
Razlozi za ustaljivanja prezimena su:
-rast stanovništva
-povećane migracije u veće urbane sredine
.nastojanje države da kontroliše stanovništvo putem raznih popisa i registara
.vojna obaveza.
Razloga za neka interesantna prezimena, od kojih su mnoga i posprdnog karaktera, je mnogo. Neki od tih su:
-osvetoljubivost popisivača,
-razne vrste praznovjerja; npr. da nešto posprdno štiti od uroka i zla,
.korijen u nekom drugom jeziku ili dijalektu, tako da danas zvuču posprdno.
Urchin

#1428 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Urchin »

Bosanac sa dna kace wrote: 23/10/2024 00:13 Razloga za neka interesantna prezimena, od kojih su mnoga i posprdnog karaktera, je mnogo. Neki od tih su:
Još jednom ću ponoviti: ljudi ne "uzimaju" prezimena, niti ih dijeli vlast. Prezimena, kao i nadimci, dolaze od okoline. Rodbina, susjedi, prijatelji, itd.

Ja se stvarno pitam je li iko od vas živio u Bosni kad se ibreti nad podrugljivim nadimcima kao da ikakvi drugi postoje.
HelaS

#1429 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by HelaS »

Urchin wrote: 23/10/2024 08:18
Bosanac sa dna kace wrote: 23/10/2024 00:13 Razloga za neka interesantna prezimena, od kojih su mnoga i posprdnog karaktera, je mnogo. Neki od tih su:
Još jednom ću ponoviti: ljudi ne "uzimaju" prezimena, niti ih dijeli vlast. Prezimena, kao i nadimci, dolaze od okoline. Rodbina, susjedi, prijatelji, itd.

Ja se stvarno pitam je li iko od vas živio u Bosni kad se ibreti nad podrugljivim nadimcima kao da ikakvi drugi postoje.
Misliš na Mostarlić, Maglajlija, Žepljak, Tuzlak, Višegrađanin, Livnjak...prezimena :D

Ali niko da odgovori na moje pitanje: Zašto se djeci uvijek daju prezimena očeva?
Bosanac sa dna kace

#1430 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Urchin wrote: 23/10/2024 08:18

Ja navodim ono što stoji u literaturi kao i u izvorima (izvještaji putopisaca, hroničari, arhivska građa...).
Ne može se neko prezivati onako kako okolina hoće sve dok se on sâm ili ga vlast ne upiše tako.
Mi imamo jedno prezime po kojem nas zovu, I navodno nam je to bilo prezime nekad, I to nam dođe kao nadimak, ali danas u dokumentima imamo ovo zvanično prezime koje smo dobili po djedovom očuhu da mu ne bi u agrarnoj reformi oteli zemlju, tj. djed I njegova braća upisani sa očuhovim prezimenom.
Bosanac sa dna kace

#1431 Re: Porijeklo porodica i prezimena

HelaS wrote: 23/10/2024 08:21Misliš na Mostarlić, Maglajlija, Žepljak, Tuzlak, Višegrađanin, Livnjak...prezimena :D
Ta prezimena su nastajala iz raznih razloga, pa između odtalog što je neki mislio da će tako biti izuzet od nekog poreza, neće biti uključen s lokalnim ljudima od kojih bi mogao dobiti neku bolest, zanat/poso koji obavlja neki će smatrati kvalitetnijim, u mjestu odakle potiče hoće da sadrži imovinu itd...
HelaS wrote: 23/10/2024 08:21Ali niko da odgovori na moje pitanje: Zašto se djeci uvijek daju prezimena očeva?
Zbog spoja patrijarhalnog načina života i šerijata;
-muškarac je hranitelj, žena se odriče svega kad dolazi u kuću, sve je po njegovom, pa tako I njezini prezime...
-po šerijatu, u Kur'anu stoji: "...zovite ih po imenima očeva njihovih..."
Urchin

#1432 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Urchin »

Bosanac sa dna kace wrote: 26/10/2024 11:03Ne može se neko prezivati onako kako okolina hoće sve dok se on sâm ili ga vlast ne upiše tako.
Još jednom ponavljam, vlast nije nikog upisivala kako je htjela niti kako je on htio. Čini mi se da krivo shvaćaš razloge izrade a i svrhe popisa stanovnika. Ni AU ni Turska nisu imale nikakav zakon koji bi tjerao ljude da imaju prezimena a kamo li zakon kojim bi službenici određivali ljudima kako će se prezivati. Popis stanovništva je čisto statistička stvar i informacija na njemu nema nikakvu pravnu valjanost ni ulogu.

Prezimena u BiH nastaju i razvijaju se nevezano za vlast i administraciju jer takvu to nije zanimalo. Protokoli šerijatskog suda u mom kraju iz sredine XVIII stoljeća vrlo rijetko spominju prezimena osoba, iako su ih bar katolici sigurno imali. Sudski dokumenti ljude identificiraju kroz oblik "ime-ime oca." I osmanski popisi muškog stanovništva iz 1850/51. koji se odnedavno objavljuju u nekim slučajevima donose prezimena, a u nekim isključivo ovaj gornji oblik.

Svi katolici u BiH sredinom XVIII stoljeća imaju prezimena. Svi. Ovo znamo iz mnoštva izvora, kad već spominješ izvore. Kako ti zamišljaš da se ovo dogodilo? Država im dala? Fratri im dali? Sami sebi dali? Kakav mehanizam je postojao za dodjelu ili uzimanje prezimena? Kakva instanca je provjeravala je li ovo sve po zakonu? Prezimena katolika u Hercegovini su posvjedočena u crkvenim izvorima, turskim dokumentima, kao i mletačkim dokumentima. Koja vlast je provjeravala je li sve onako kako je navodno "upisano?" Je li vlast pregledala matične knjige da vidi upisuju li se ljudi pod prezimenom koja im je vlast odredila? Jesu li sami nepismeni seljaci tražili od fratra da ih upiše kako oni žele? Otkud tako razvijen sistem prezimena prije 250-300 godina?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1433 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Truba »

izasla je knjiga o mom prezimenu u novom sadu
ima je se kupiti kod domaćina u nevesinju :D
nažalost na ćerilici je a ja to ne Ćitam organski mi oko ne podnosi to pismo :D
Vjecita_zavrzlama

#1434 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Vjecita_zavrzlama »

Bosanac sa dna kace wrote: 26/10/2024 11:11
HelaS wrote: 23/10/2024 08:21Misliš na Mostarlić, Maglajlija, Žepljak, Tuzlak, Višegrađanin, Livnjak...prezimena :D
Ta prezimena su nastajala iz raznih razloga, pa između odtalog što je neki mislio da će tako biti izuzet od nekog poreza, neće biti uključen s lokalnim ljudima od kojih bi mogao dobiti neku bolest, zanat/poso koji obavlja neki će smatrati kvalitetnijim, u mjestu odakle potiče hoće da sadrži imovinu itd...
HelaS wrote: 23/10/2024 08:21Ali niko da odgovori na moje pitanje: Zašto se djeci uvijek daju prezimena očeva?
-muškarac je hranitelj, žena se odriče svega kad dolazi u kuću, sve je po njegovom, pa tako I njezini prezime...
Pa u islamskom svijetu zene i zovu po ocu , dok je kod nas vise evropski sistem, udas se i uzmes prezime muza
Tvrtko II Kotromanić

#1435 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/10/2024 23:58
Pa u islamskom svijetu zene i zovu po ocu , dok je kod nas vise evropski sistem, udas se i uzmes prezime muza
tacno, po islamskoj tradiciji zena zadrzava svoje prezime i kada se uda
nas obicaj je drugaciji
mada se i to mjenja sada sa vremenom
obrazovanje itd :)
Vjecita_zavrzlama

#1436 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Tvrtko II Kotromanić wrote: 28/10/2024 08:49

nas obicaj je drugaciji

Da ali kod nas to dolazi sa zapada feminizam itd
Tvrtko II Kotromanić

#1437 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/10/2024 09:18

nas obicaj je drugaciji

ima slucajeva zadrzavanja prezimena kod zena bas zbog islamske tradicije
tako da je mix i jedno i drugo
na kraju krajeva i muslimanke mogu biti feministice
jedno ne iskljucuje drugo :)
Vjecita_zavrzlama

#1438 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Tvrtko II Kotromanić wrote: 28/10/2024 09:20
Vjecita_zavrzlama wrote: 28/10/2024 09:18
nas obicaj je drugaciji

ima slucajeva zadrzavanja prezimena kod zena bas zbog islamske tradicije
tako da je mix i jedno i drugo
na kraju krajeva i muslimanke mogu biti feministice
jedno ne iskljucuje drugo :)
Cesce vidjam kod obrazovanih zena tipa doktorice, koje nisu vjerski orijentisane ali moguce da ima i kod vjernicke populacije
Ramzess Veliki

#1439 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Ramzess Veliki »

Josip321 wrote: 29/02/2024 10:47
Dolaskom Osmanlija na Balkan svi oni koji su presli na religiju Islam sigurno su promjenili i svoja stara imena i prezimena i uzeli muslimanska. Mogu li se ta stara imena i prezimena naci negdje u nekim otomanskim spisima, da vidimo kako su se ljudi prije prelaska na Islam zvali i prezivali?
Nije istina. Mnogi su ostavili patronimska i matronimska prezimena.
Ivanković, Marić, Klarić, ..... Ivan, Mara i Klara nisu sigurno muslimanska imena.
Moje porodicno ime potice od starog Rima, najrasprostranjenije je u Madjarskoj i manjim dijelom u Slovackoj, klasika hrvati kazu da je to stara hrvatska plemicka porodica mada ih u hrvatskoj jedva da ima, a u Bosni smo islamske vjeroispovijesti. Prezime je ostalo sacuvano i isto se izgovara u svim navedenim zemljama, a imamo i porodicni grb koji je zaveden u italijanskom institutu za heraldiku.
A staro je koliko i biblija, ako ne i starije.
Imam jarana koji je hunskog porijekla, i njegovo prezime se ocuvalo i ovdje i u madjarskoj jos od tog perioda. U madjarskoj su katolici, ovdje su muslimani. U madjarskoj su ga vodili do spomenika nekog hunskog vojskovodje od kojeg su potekli, slikao ga - lik isti ko i onaj na spomeniku. :mrgreen:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1440 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by PreWiBa »

Zavisi. Kod siromašnijih slojeva je sigurno to dosta kasnije bilo.

Majka je iz begovske porodice, i kod nje znamo da je prezime zasigurno već postojalo početkom 18. vijeka.

Za oca ne znam ni kako ni kada je dobio prezime već.
Novi_Nick

#1441 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Novi_Nick »

Novi_Nick wrote: 22/02/2024 21:53
Dolaskom Osmanlija na Balkan svi oni koji su presli na religiju Islam sigurno su promjenili i svoja stara imena i prezimena i uzeli muslimanska. Mogu li se ta stara imena i prezimena naci negdje u nekim otomanskim spisima, da vidimo kako su se ljudi prije prelaska na Islam zvali i prezivali?
Izgleda da nema svrhe raspitivati se o porjeklu nasih prezimena jer ona nisu izvorno autenticna. Neka izvorna prezimena se mogu pratiti mozda zadnjih 200 godina. Mi nemamo recimo nigde registra da pratimo nasa prezimena zadnjih 1 000 godina. Izgleda su se ta prezimena i imena stalno mjenjala, i mi se nemamo uhvatiti za sta, da bi mogli znati i utvrditi nosimo li mi neko izvorno autenticno prezime zadnjih najmanje hiljadu godina. Kolika je onda svrha raspitivati se ko su i odakle su nasa prezimena?
HelaS

#1442 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by HelaS »

Novi_Nick wrote: 02/11/2024 16:52
Izgleda da nema svrhe raspitivati se o porjeklu nasih prezimena jer ona nisu izvorno autenticna. Neka izvorna prezimena se mogu pratiti mozda zadnjih 200 godina. Mi nemamo recimo nigde registra da pratimo nasa prezimena zadnjih 1 000 godina. Izgleda su se ta prezimena i imena stalno mjenjala, i mi se nemamo uhvatiti za sta, da bi mogli znati i utvrditi nosimo li mi neko izvorno autenticno prezime zadnjih najmanje hiljadu godina. Kolika je onda svrha raspitivati se ko su i odakle su nasa prezimena?
Ko "MI" :?
Novi_Nick

#1443 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Novi_Nick »

HelaS wrote: 02/11/2024 23:38
Novi_Nick wrote: 02/11/2024 16:52
Ko "MI" :?
Svi MI stanovnici planete Zemlje.

Imas li ti kakve dokaze i validne dokumente koliko vremena unazad mozes da pratis svoje sadasnje prezime?
Urchin

#1444 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Urchin »

Pratiti prezimena unazad 1000 godina? Tobe jarabi. Pa ne postoje prezimena toliko godina. Mi smo još i napredni. U Švedskoj ih nije bilo do kraja XIX stoljeća. U Rusiji tako nešto. Na Kosovu, Makedoniji i Turskoj do XX. Na Islandu ih ni dan-danas nemaju.
stubrijez

#1445 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by stubrijez »

Ne znam... nista ovo ne drzi vodu, ne kontam ta pausalna tumacenja i pseudo ili kvazipovijesne teorije i pretpostavke, nigdje nikakvog dokaza, ovaj rekao ovo ovaj ono a sve u populistickom nekom svjetlu?
stubrijez

#1446 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by stubrijez »

Urchin wrote: 08/11/2024 03:50 Na Islandu ih ni dan-danas nemaju.
Koga????
stubrijez

#1447 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by stubrijez »

Spartan17 wrote: 22/10/2024 10:31 Glede promjene prezimena u periodu od 1850 do 1900. godine zanimljivu usmenu predaju sam čuo od svoje pranane.
Naime prema kazivanjima njenog svekra u to vrijeme je u istočnoj Bosni je vladala kuga, kako su je oni tada zvali morija ili mora, pa su vlasti davale preporuku da se kompletne porodice, ono što bi ostalo od njih nakon takvih pošasti sele na druga područja, nerijetko samo nekoliko kilometara daleko, prilikom tih seljenja porodice su mijenjale i prezimena. Tako je npr otac njenog svekra koji se prezivao Hodžić, nakon preseljenja uzeo prezime Pribišić, koji je razlog za to iskreno ne mogu da skontam nijedno logično objašnjenje :-)
Sama ti rijec kaze, pribjegli su, od kuge... Ž i Š se lako zamjene, nisu ni ti cate bili puno vicni peru.
Urchin

#1448 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Urchin »

stubrijez wrote: 12/11/2024 20:53
Koga????
Islanđani nemaju prezimena. Ovi autohtoni.
stubrijez

#1449 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by stubrijez »

Urchin wrote: 14/11/2024 06:35
Koga????
Kontam sta si napisao, ali kako to mislis. Sta pise u dokumentu..? Primjer? Jel pise samo npr. Bjorn i slika?
Tvrtko II Kotromanić

#1450 Re: Porijeklo porodica i prezimena

stubrijez wrote: 20/11/2024 20:27
Urchin wrote: 14/11/2024 06:35
Koga????
Kontam sta si napisao, ali kako to mislis. Sta pise u dokumentu..? Primjer? Jel pise samo npr. Bjorn i slika?
bjorn i patronim :D
Post Reply