Ja_Ja wrote:Ne moze covjek biti pametan. Ukoliko se prisilno naplati dugovanje firmi mogu onda sve u stecaj. Ukoliko se ne naplati drzava gubi. Po meni postoji jedno solidno rijesenje. Otpisati dug svim firmama pod drzavnom kontrolom a privatnim oprostiti pola i drugu polovicu reprogramirati na 10 godina. Drzava zadrzava pravo da vrsi nadzor (kao sto je Amerika vrsila nadzor nad firmama nakon 2008 godine kojim je posudila pare), sve dok ne udju u pozitivno poslovanje i ne otplate dugovanja drzavi.
Privatnim pola otpisati? Ne, to se ne radi tako. Nego poreznom duzniku se da vrijeme od par dana da dodje u poreznu upravu i da moli za otplatu duga na najvise 12 mjesecnih rata, uz naravno kamatu i to iskljucivo ako dokaze da nema love i da je svorc.
Ako ne plati, na bubanj, nema se tu sta kalkulisati, pogotovo za privatne firme. Ne mora se firma ugasiti, kupi je neko drugi, otplati drzavi dug i nastavi sa poslovanjem, promijeni se vlasnik i to je to, a firma ce se prodati jer valjda vrijednost pokriva poreski dug. Ako ne, zaplijena sve imovine vlasnicima plus hapsana za vlasnike.
Sto se tice privatnih lica, isto mogucnost otplate na 12 mjeseci, ako se dokaze da nema love ili plijenidba, svega i svacega plus hapsana.
Tu se ocigledno radi o namjernom neplacanju poreskih obaveza da bi se dobila financijska korist i ostetila drzava.
Sistem takav treba biti da nema tu mjesta ni za kakvu manipulaciju. Maltene ako ne platis porezni dug da ne mozes disati zrak.