Porezi i doprinosi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Ricken

#26 Re: Porezi i doprinosi

Post by Ricken »

Prema informacijama koje imam, ipak promjena zakona o porezu na dohodak i pravilnika neće biti jer studije USAID-a pokazuju da nema pozitivnih efekata. Eh sad ako lažu mane, lažem i ja vas.
convict

#27 Re: Porezi i doprinosi

Post by convict »

Ricken wrote:Prema informacijama koje imam, ipak promjena zakona o porezu na dohodak i pravilnika neće biti jer studije USAID-a pokazuju da nema pozitivnih efekata. Eh sad ako lažu mane, lažem i ja vas.
Ovo je bilo lijepo pročitati u petak naveče. Nadam se da su ti izvori dovoljno bliski Vladi. :)
Ricken

#28 Re: Porezi i doprinosi

Post by Ricken »

Nisu Vladi ali jesu onima koji su dali preporuku jer izmjene zakona zahtjevaju ulaganje u nematerijalna i materijalna sredstva koji bi pojeli efekte u koji bi bili dobijeni u naredne 3 ili 4 godine. Stvar je da su efekti ispod očekivanja a i moguće rupe u zakonu ogromne. Prvo nema puno onih koji bi ušli u kategoriju preko 2.500. A predviđa se da bi ti što jesu u najvišoj kategoriji, da bi našli načina da izbjegnu plačanje poreza. Mislim da bi bila poplava samostalnih ili dodatnih djelatnosti gdje bi menadžeri fakturisali svoje usluge, a prijavili bi se u RS-u, gdje je stopa 10% (ko ti može dokazati da se nisi preselio, pa Luakvica je tako blizu). Cijeli problem u ovom svemu leži u sistemu doprinosa, ali nažalost naša vlast nije dobacila do tih pitanja. U svakom slučaju ja se iskreno nadam da neće biti ništa od najava novih poreznih akrobacija. Eh sad vjerovatno će se spustiti poreski dopustivi nivoi ali s tim mogu živjeti.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#29 Re: Porezi i doprinosi

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

vidjet cete mahinacija i sivih zona ako proguraju novu komunisticku uravnilovku sa diferenciranim poreskim stopama na plate... :D
convict

#30 Re: Porezi i doprinosi

Post by convict »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:vidjet cete mahinacija i sivih zona ako proguraju novu komunisticku uravnilovku sa diferenciranim poreskim stopama na plate... :D
Diferencirana porezna stopa prisutna je u gotovo svim zapadnim ekonomijama i sama po sebi nije loša stvar. Međutim, redoslijed koraka je pogrešan, nije problem od ovih od kojih uzimaju 10% uzeti 15%, problem je od ovih koji rade na crno uzeti cijelih 70%, pa barem na minimalnu osnovicu.

Slična je stvar sa problemom oko penzionisanja. Problem rješavaju povećanjem potrebnog staža sa 40 na 45 godina, a svakako 90% penzionera nema puni staž. Umjesto da pooštre uslove za odlazak u prijevremenu penziju, oni maltretiraju ovaj mali broj ljudi koji rade do kraja.
Utokkha

#31 Re: Porezi i doprinosi

Post by Utokkha »

Pozz svima! Mogu zamoliti nekog ako ima neku mini aplikaciju, automatizirani xls ili sl. za Obrazac 2001, da ga shareuje (ne treba mi kalkulacija, vec forma spremna za printanje)?
Za MIP 1023 sam nasao na stranici porezne uprave...
Post Reply