Porez u Velikoj Britaniji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
julie

#1 Porez u Velikoj Britaniji

Post by julie »

Pozdrav svima,

Posto su porezi na dobit u Velikoj Britaniji bezobrazno visoki (za oko 50% visi nego u nekim drugim zemljama zapadne evrope), zanima me da li postoji ikakva rupa u UK zakonu kako bi se porez smanjio. Npr. U Njemackoj i Franucskoj je moguce smanjiti porez na dobit ukoliko financijski pomazete nekoga ko je u potrebi (tako sto redovno saljes pare ka BIH :D). U UK izgleda to ne funkcijonise tako. Mozda je potrebno spomenuti da imam radnu Tier 2 General vizu.

Bila bih zahvalna na bilo kakvoj informaciji od BIH dijaspore vezanoj za temu.

Hvala
dedovic.almir

#2 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by dedovic.almir »

JEdino ako zaradjujes enormno puno na privatnom poslu, registrujes si biznis u jednom od 50 poerzinih oaza svijeta poput Monaka, Monce Carlo, raznih otocja itd... i tamo placas porez 1 %

Ako imas preko 200.000 EUR u kesu, doce ti oni na razgovor privatnim avionom i zavrsit sve oko registracije firme na otocju i ostalih stvari :-)

imas i rupu u Zakonu u UK, ako si multimilioner, registrujes stranu firmu u UK, i pri kupovini vile ne placas porez na nekretnine, tu mozes usparati par miliona EUR-a zavisno koliko stotina miliona ulozis u vilu :lol: :lol:

----

Ukoliko si normalni radnik, ma kojim se zanimanjem bavio, svaka drzava je napravljena tako da si joj duznik, koliko god zaradjujes :-) Sto vise zaradis, vise ces placat i tako u krug... porez ne mozes izbjegavat, prijeti ti zatvor.
julie

#3 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by julie »

Hvala na odgovoru Almire!

Obicni sam radnik i ni u kojem slucaju ne pokusavam izbjeci porez. Nego, znam pouzdano da u nekim zemljama poput Francuske mozes dobiti umanjem porez na dobit ukoliko pomazes nekoga (najcesce roditelje). Naravno, u tom slucaju moras priloziti potvrdu da je osoba zaista u potrebi.

Evo pokusavam saznati kakva je situacija u UK :D
dedovic.almir

#4 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by dedovic.almir »

julie wrote:Hvala na odgovoru Almire!

Obicni sam radnik i ni u kojem slucaju ne pokusavam izbjeci porez. Nego, znam pouzdano da u nekim zemljama poput Francuske mozes dobiti umanjem porez na dobit ukoliko pomazes nekoga (najcesce roditelje). Naravno, u tom slucaju moras priloziti potvrdu da je osoba zaista u potrebi.

Evo pokusavam saznati kakva je situacija u UK :D
To vazi za Francusku pod uslovom da su ti i roditelji u Francuskoj :-)

Nadam se da ces naci nesto, tako ti je to, svaka drzava je napravljena da te tlaci, a ti radi sto vise da bi placo poreze njoj :-)
julie

#5 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by julie »

Ne. Roditelji su u Bosni a redovno im se slalo iz Francuske. Zahvaljujuci potvrdi da su roditelji u potrebi, porez je smanjem sa 1200 eura na svega 400 eura. Ovo ti govorim iz prve ruke ;)
Kir Janja

#6 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by Kir Janja »

Tipični bosanski mentalitet, hajmo nekako prevarit državu, a još oni "bezobrazni"…

U obje zemlje koje spominješ (Francuska i Njemačka) su porezi na prihode osjetno viši nego u UK. Ako ti se u UK ne sviđa, idi slobodno u te preostale zemlje, ne vjerujem da te iko tamo drži.
julie

#7 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by julie »

Kir Janja, vidi se da nemas pojma. Zato se nemoj javljati.
Kir Janja

#8 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by Kir Janja »

Tebe ću pitat hoću li se javljat ili ne, čim i ovaj forum "otpišeš" preko poreza.

Zbog takvog parazitskog razmišljanja i ovo malo preostalih normalnih ljudi u BiH gledaju kao na džabalebaroše koji bi se samo uvalili na nekakvu socijalu (jerbo su "u potrebi"), sadaku ili posao na kom kada nešto i zarade samo gledaju koga će i za koliko prevariti. Problem ste vi, a ne te države i njihovi poreski zakoni.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#9 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by Zviz »

julie wrote:Pozdrav svima,

Posto su porezi na dobit u Velikoj Britaniji bezobrazno visoki (za oko 50% visi nego u nekim drugim zemljama zapadne evrope), zanima me da li postoji ikakva rupa u UK zakonu kako bi se porez smanjio. Npr. U Njemackoj i Franucskoj je moguce smanjiti porez na dobit ukoliko financijski pomazete nekoga ko je u potrebi (tako sto redovno saljes pare ka BIH :D). U UK izgleda to ne funkcijonise tako. Mozda je potrebno spomenuti da imam radnu Tier 2 General vizu.

Bila bih zahvalna na bilo kakvoj informaciji od BIH dijaspore vezanoj za temu.

Hvala
U Danskoj mozes oduzeti (da nebude oporezovano) od zarade manje vise sve sto spada pod trosak firme i modernizaciju firme. U principu ti otvoris kancelariju ovdje a imas produkciju u BiH, odrzavanje fasciliteta za produkciju recimo kosta XY koliko, to platis od godisnjeg prometa (zarade) i ta suma nije za porezovanje. Isto tako kad je rijec o benzinu, sta ovdje privatnika toci gorivo na drzavni racun ihahaha... kao da pise na racunu tocio je za privatno auto ili sluzebno. Na krau godine od poreza sve povrati.
dedovic.almir

#10 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by dedovic.almir »

Djelim svoje misljenje sa zvizom
julie

#11 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by julie »

Zviz i Almire, hvala vam na odgovorima.

Ja trenutno radim na jednom od univerziteta ovdje, kao obican uposlenik, tako da ne mogu umanjiti porez na taj nacin (tj. preko firme). A skoro pa da mi se i ne isplati raditi ovdje, jer oko 20% dobiti ide na porez :). U nekim zemljama (npr u Francuskoj), doniranjem u dobrotvorne svhe (muzeje, nevladine organizacije, skole, itd) ili izdrzavanjem nekoga (npr. roditelja u potrebi), mozes znacajno smanjiti visinu poreza.

Izgleda da u Velikoj Britaniji vladaju strozija pravila, ili ja jos uvijek nisam dovoljno upoznata sa njihovim sistemom.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#12 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by Zviz »

julie wrote:Zviz i Almire, hvala vam na odgovorima.

Ja trenutno radim na jednom od univerziteta ovdje, kao obican uposlenik, tako da ne mogu umanjiti porez na taj nacin (tj. preko firme). A skoro pa da mi se i ne isplati raditi ovdje, jer oko 20% dobiti ide na porez :). U nekim zemljama (npr u Francuskoj), doniranjem u dobrotvorne svhe (muzeje, nevladine organizacije, skole, itd) ili izdrzavanjem nekoga (npr. roditelja u potrebi), mozes znacajno smanjiti visinu poreza.

Izgleda da u Velikoj Britaniji vladaju strozija pravila, ili ja jos uvijek nisam dovoljno upoznata sa njihovim sistemom.

20%????, kad budes placala porez od 56,7% nazovi me :wink: Ja radim za drzavu 7 mjeseci a pet za sebe. Plus sto ovdje je PDV 25% na sve moguce produkte i servise!
Keiko

#13 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by Keiko »

Ti ne poznajes poresku terminologiju, za pocetak. Income = dohodak; capital gains = dobit. To su dva totalno razlicita poreza. Poresku olaksicu u UK mozes traziti samo na troskove ostvarene u UK a ne izvan nje.
dedovic.almir

#14 Re: Porez u Velikoj Britaniji

Post by dedovic.almir »

Nemoj me pogresno shvatiti, ali porez od 20% je smijesno nizak, uzivaj tu gdje jesi.

Dobro je sto nisi u Danskoj, da vidis sta znaci porezna politika :-)

Ti se skontaj da ti je netto plata ono sto dodje na ruke, i ufuraj si da i nemas porez, nego jednostavno raspolazi sa tim sto dobijes na ruke.

20% nije nista.
Post Reply