Porez

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Suicidal Siberian

#1 Porez

Post by Suicidal Siberian »

aloha :)

Planiram da izdam stan u Sarajevu...samo me zanima koliko se placa porez drzavi? stan izdajem za 400 kermi...

peace

:)
karanana

Post by karanana »

ma kakav porez. dogovoris se, dadnes kljuc i zdravo. koliki ti je stan? mozda sam zainteresovan.
Suicidal Siberian

Post by Suicidal Siberian »

karanana wrote:ma kakav porez. dogovoris se, dadnes kljuc i zdravo. koliki ti je stan? mozda sam zainteresovan.
hmmm...problem je u tome da cu stan vjerovatno izdati jednom poslaniku....oni traze ugovor..i meni to odgovara...jebo to...daj kljuc...prc,mrc...i samo zdushish jedan dan :D
patrius

Post by patrius »

Suicidal Siberian wrote:
karanana wrote:ma kakav porez. dogovoris se, dadnes kljuc i zdravo. koliki ti je stan? mozda sam zainteresovan.
hmmm...problem je u tome da cu stan vjerovatno izdati jednom poslaniku....oni traze ugovor..i meni to odgovara...jebo to...daj kljuc...prc,mrc...i samo zdushish jedan dan :D
auuu,pa ti si "njihov"?suradjujes s vlastima?"kolaboracionist"?najbolje da mu izdas besplatno... :D
karanana

Post by karanana »

Suicidal Siberian wrote:
Zato fino svaki mjesec nadji nekog da ti provjerava jesu li svi racuni placeni. Pa dobro drug, ako ti je poslanik, a nije ni boziji, drazi od obicnog smrtnika, no problem. Ako vec moras platiti porez, mislim da definitivno moras platiti PDV od 17%. Ne znam sta jos, mozda porez na dobit koji je 30%, ali nisam siguran za ovo jer nisi registrovan kao pravno drustvo.
Mislilac

Post by Mislilac »

Mislim da plaćaš PDV, 17%, a porez na dobit se obračunava kao direktni porez (dakle godišnje) na prijavljeni dohodak.

Oporezuje se dohodak, čini mi se, veći od 12000 KM. Sve izdan toga je oporezivo.
patrius

Post by patrius »

oporezuje se preko 12000,a sve iznad je oporezivo :shock: vrlo "smisljeno" :D
Mislilac

Post by Mislilac »

patrius wrote:oporezuje se preko 12000,a sve iznad je oporezivo :shock: vrlo "smisljeno" :D
Nisam siguran za cifre, ali to ja način oporezivanja dohotka.

A to je standardna forma za oporezivanja u skoro svim državama.
Kemal_S

#9 Re: Porez

Post by Kemal_S »

Suicidal Siberian wrote:aloha :)

Planiram da izdam stan u Sarajevu...samo me zanima koliko se placa porez drzavi? stan izdajem za 400 kermi...

peace

:)
eh, ako ces vec preko papira izdavati stan, sto je danas rijetkost, onda fino objasni tome da je tih 400 KM bez pdv-a, netto. A, kad dodas pdv, tvog stanara ce izaci stanovanje 468 KM mjesecno. A, ako je pdv uracunat tebe ce stanovanje izaci netto 342 KM mjesecno.

342 netto bez pdv-a, plus pdv 17% izadje 400
Post Reply