Porez pri kupovini nekretnine?
Moderator: anex
-
internet
#1 Porez pri kupovini nekretnine?
Zna li neko koliki je porez pri kupovini nekretnine u Sarajevu? I koliki su troskovi notara?
Hvala
Hvala
- karanana
#2 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
17% na kupovinu nove nekretnine.
5% od trzisne vrijednosti na kupovinu koristenog stana ili kuce.
notar...nisam siguran, mislim da ti rade na procenat od vrijednosti ugovora ili tako nesto. racunaj oko 1000 do 1200.
5% od trzisne vrijednosti na kupovinu koristenog stana ili kuce.
notar...nisam siguran, mislim da ti rade na procenat od vrijednosti ugovora ili tako nesto. racunaj oko 1000 do 1200.
-
Tesnim
#3 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
nedavno je covjek kupio stan i kupoprodajni ugovor kod notara je platio oko 600KM. ne znam tacno..ali je manje od 700 KM
.
- van Basten
#4 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
kupoprodajni ugovor kod notara - zavisi od vrijednosti ugovora, mislim da idu na procenat, obično se vrti oko 500-800KM. Bar su meni rekli da spremim toliku svotu kad budem sklapao ugovor. Iako sam čuo da se tarifa razlikuje i od notara do notara, iako sumnjam da to smiju, tj mislim da je jedinstveni cjenovnik.
A što se tiče poreza - novogradnja klasični PDV, znači 17%, a kupovina poolovnog stana - 5% od vrijednosti stana potpisane ugovorom. Iako sam negdje baš ovih dana pročitao kako je to nelegalan porez ( tih 5%), tj da država uzima od građana ono što ne bi smjela ( čuj? ne bih nikada pomislio da to rade
), valjda se prijenos s vlasnika na vlasnika ne bi smio nikako oporezivati i to su kao dogovorili prije uvođenja PDV-a kako će između ostalih i taj porez ukinuti, ali eto "još nisu došli do tog stepena poreske reforme", tj riješili su kako natovariti 17% a nisu kako riješiti običnog građanina ranijih poreza 
A što se tiče poreza - novogradnja klasični PDV, znači 17%, a kupovina poolovnog stana - 5% od vrijednosti stana potpisane ugovorom. Iako sam negdje baš ovih dana pročitao kako je to nelegalan porez ( tih 5%), tj da država uzima od građana ono što ne bi smjela ( čuj? ne bih nikada pomislio da to rade
- karanana
#5 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
Samo da te ispravim sto se tice jedne stvarke...kazes: 5% od vrijednosti stana potpisane ugovorom.van Basten wrote:kupoprodajni ugovor kod notara - zavisi od vrijednosti ugovora, mislim da idu na procenat, obično se vrti oko 500-800KM. Bar su meni rekli da spremim toliku svotu kad budem sklapao ugovor. Iako sam čuo da se tarifa razlikuje i od notara do notara, iako sumnjam da to smiju, tj mislim da je jedinstveni cjenovnik.
A što se tiče poreza - novogradnja klasični PDV, znači 17%, a kupovina poolovnog stana - 5% od vrijednosti stana potpisane ugovorom. Iako sam negdje baš ovih dana pročitao kako je to nelegalan porez ( tih 5%), tj da država uzima od građana ono što ne bi smjela ( čuj? ne bih nikada pomislio da to rade), valjda se prijenos s vlasnika na vlasnika ne bi smio nikako oporezivati i to su kao dogovorili prije uvođenja PDV-a kako će između ostalih i taj porez ukinuti, ali eto "još nisu došli do tog stepena poreske reforme", tj riješili su kako natovariti 17% a nisu kako riješiti običnog građanina ranijih poreza
Ovo nije tacno. Uzmu ti 5% od trzisne vrijednosti stana ustanovljene u opstini u kojoj zivis i izlaskom vjestaka na lice mjesta da vidi koliko ti stan vrijedi. Znaci, ne mozes na ugovor staviti da si kupio stan za 1000 KM i da onda platis 50 KM poreza, nego fino chiko dodje i vidi koliko ti stan vrijedi. Zato ga nemoj sredjivati ni ulagati u njega dok chiko ne dodje i ne vidi ga u sto losijem stanju.
-
elk
#6 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
u pravu je karanana. uz napomenu da se porez ne placa, za one koji su bili najmanje 24 mjeseca u armiji bih. tako je barem bilo prosle godine.
-
rebus
#7 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
Onih 5% je legalizirana pljačka, a ne nelegalan porez.van Basten wrote:kupoprodajni ugovor kod notara - zavisi od vrijednosti ugovora, mislim da idu na procenat, obično se vrti oko 500-800KM. Bar su meni rekli da spremim toliku svotu kad budem sklapao ugovor. Iako sam čuo da se tarifa razlikuje i od notara do notara, iako sumnjam da to smiju, tj mislim da je jedinstveni cjenovnik.
A što se tiče poreza - novogradnja klasični PDV, znači 17%, a kupovina poolovnog stana - 5% od vrijednosti stana potpisane ugovorom. Iako sam negdje baš ovih dana pročitao kako je to nelegalan porez ( tih 5%), tj da država uzima od građana ono što ne bi smjela ( čuj? ne bih nikada pomislio da to rade), valjda se prijenos s vlasnika na vlasnika ne bi smio nikako oporezivati i to su kao dogovorili prije uvođenja PDV-a kako će između ostalih i taj porez ukinuti, ali eto "još nisu došli do tog stepena poreske reforme", tj riješili su kako natovariti 17% a nisu kako riješiti običnog građanina ranijih poreza
PDV će ti obračunati prodavac ako je novogradnja.
-
ma_hajde
#8 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
notar - kupoprodajni ugovor: 540 + pdv za stanove čija je ugovorna cijena ispod 100 000, proporcionalno više za 'skuplje'karanana wrote:
Samo da te ispravim sto se tice jedne stvarke...kazes: 5% od vrijednosti stana potpisane ugovorom.
Ovo nije tacno. Uzmu ti 5% od trzisne vrijednosti stana ustanovljene u opstini u kojoj zivis i izlaskom vjestaka na lice mjesta da vidi koliko ti stan vrijedi. Znaci, ne mozes na ugovor staviti da si kupio stan za 1000 KM i da onda platis 50 KM poreza, nego fino chiko dodje i vidi koliko ti stan vrijedi. Zato ga nemoj sredjivati ni ulagati u njega dok chiko ne dodje i ne vidi ga u sto losijem stanju.
notar - založna izjava: cca 600-700 km - za kupce koji kupovinu ostvaruju ne gotovinom, već stambenim kreditom
opština - porez: NAJMANJE 5% od cijene po ugovoru, pošto procjena vještaka ne smije ić ispod nje, i nema štele koja će ovo utaškat.. znači nema ono ugovor 1000 - procjena će biti 100 000.. ali, nažalost, nema ni ono ugovor 100 000, kako bi se izvukao veći kredit od banke, za podmirivanje notara, i poreza, a procjena će bit pravedna na 80 000, pa je manja cifra za uplatit
-
leeloo
#9 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
Malo cu podici temu....
Sljeduje mi kupovina stana, a budzet tanak da tanji ne moze biti.... pa me interesuje porez... Neko napisa da ako si bio u armiji dvije godine ne placas porez... Zna li neko da li ima jos nekih poreskih olaksica...
Ako malo stesem porez, onda moze nova kuhinja
Nasla sam na internetu da postoje, ali je samo naveden broj sluzbenih novina u kojem je to detaljnije. Pa ako neko ima Sluzbene novine KS broj:10/05 nek mi se javi.
Ko izdaje Sluzbene novine KS?
Sljeduje mi kupovina stana, a budzet tanak da tanji ne moze biti.... pa me interesuje porez... Neko napisa da ako si bio u armiji dvije godine ne placas porez... Zna li neko da li ima jos nekih poreskih olaksica...
Ako malo stesem porez, onda moze nova kuhinja
Nasla sam na internetu da postoje, ali je samo naveden broj sluzbenih novina u kojem je to detaljnije. Pa ako neko ima Sluzbene novine KS broj:10/05 nek mi se javi.
Ko izdaje Sluzbene novine KS?
-
d2
#10 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
izdaje sluzbeni list, nekada su se nalazili preko puta onog parka gdje je bila stara vojna bolnica (kod dzamije Magribija) - da li su danas tu, ne znam.
- The Nightwatchman
#11 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
a sta je sa nekretninama naslijeđenim po ugovoru o doživotnom izdržavanju? je li se i na njih plaća neki porez u trenutku kada se prenosi vlasništvo? zna li to neko?
-
Utokkha
#12 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
pa moguce rjesenje jeste prodaja nekretnine za 0,00 KM i to je to 
-
leeloo
#13 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
Zahvaljujem na informaciji... vec sam ih kontaktirala i imaju sve sto mi treba.... Sada jos samo da nadjem neku malu rupu u zakonu tesku 5500 KM... i bice to sjajno.d2 wrote:izdaje sluzbeni list, nekada su se nalazili preko puta onog parka gdje je bila stara vojna bolnica (kod dzamije Magribija) - da li su danas tu, ne znam.
-
gaius
#14 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
ovo je direktni porez i on se neće ukidati.. porez je propisan zakonom pa ne može biti "nelegalan" (nezakonit).. to se uostalom plaća po cijelom svijetu samo su stope manje.. ali izgleda da će se i prodavca oporezovati porezom na dohodak prilikom prodaje nekretnine.. od 1.1.09.van Basten wrote:kupoprodajni ugovor kod notara - zavisi od vrijednosti ugovora, mislim da idu na procenat, obično se vrti oko 500-800KM. Bar su meni rekli da spremim toliku svotu kad budem sklapao ugovor. Iako sam čuo da se tarifa razlikuje i od notara do notara, iako sumnjam da to smiju, tj mislim da je jedinstveni cjenovnik.
-
redondo72
#15 Re: Porez pri kupovini nekretnine?
Trebalo bi da se plaća. Plaća se porez na prenos apsolutnih prava. Npr. na Ugovor o poklonu se ne plaća, ali samo za najbliže članove.The Nightwatchman wrote:a sta je sa nekretninama naslijeđenim po ugovoru o doživotnom izdržavanju? je li se i na njih plaća neki porez u trenutku kada se prenosi vlasništvo? zna li to neko?