POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#151 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by O'zone »

Samo polako, sad kad nema MMF-a za ovu godinu potrebno je namaći novac da ne bi smo zapali u puno veći deficit sljedeće godine.

Mnogo stvari nije oporezovano ali ja se iskreno nadam da do kraja godine će biti. Uskoro dolaze i kladionice na dnevni red, pa će se vjerovatno opet udariti na naftu i naftne derivate, alkohol i cigarete, putarine, poreze na imovinu,...spisak je ogroman.

Da će biti gutavo-hoće. Ko se do sada batrgao po površini sad će vjerovatno zaplatiti s druge strane velikanima neće ništa zafaliti ili će gubitak biti podnošljiv odnosno minimalan.

I da odmah preduhitrim ove što će poletit sa onim "narod će se .....(dodaj šta ti ćejf)" - narod neće ništa nego nastaviti da radi (ko radi) kao i do sad ili da ispija kafe ko i do sad.
SSemir

#152 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by SSemir »

Istovremeno, mijenja se i sistem oporezivanja kada se radi o naknadama za smještaj i odvojeni život prvih ljudi u Vladi FBiH, kao i drugih rukovodećih državnih službenika.

Ranije nije oporezivana naknada za smještaj i odvojeni život premijeru, zamjenicima premijera i ministrima, a prema novom pravilniku ove naknade neće biti oporezovane ni njihovim savjetnicima.

Također, naknada za smještaj i odvojeni život ranije nije bila oporezovana samo rukovodećim državnim službenicima, a sada će pravo "oprosta poreza" imati i državni namještenici.
posteno, zakon bas nije bio fer.
Haris.ba

#153 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Haris.ba »

Ko im piše ove zakonske propise?

Pravilnik o primjeni zakona o porezu na dohodak - zadnji 52/16:
5. Prihodi koji ne ulaze u dohodak od nesamostalne djelatnosti

Član 14.
Prihodi koji ne ulaze u dohodak od nesamostalne djelatnosti i koji ne podliježu oporezivanju su:

2) naknade ostalih troškova zaposlenicima i to:
b) naknada za ishranu u toku rada (topli obrok) u visini do 1% od prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku,
I šta sad? 1% prosječne neto plaće ispade neoporezivo. Šta je bio problem prihvatiti terminologiju iz općeg kolektivnog ugovora?

Opći kolektivni ugovor FBiH 48/16
Član 13.
Poslodavac je obavezan radniku osigurati ishranu u toku radnog vremena (topli obrok).
Ukoliko poslodavac ne osigura ishranu, radniku se isplaćuje naknada u dnevnom iznosu od 0,5-1,0% od prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.
belfy

#154 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by belfy »

pa izgleda mi da su saglasni u ovom pitanju. kazu da je neoporezivo ako radnika hranis ili mu dajes protuvrijednost u novcu, dok prvi dio kaze do koje granice se moze racunati "obrok". tehnicko sam lice i nista mi ne znaci da li ce sve oporezivati ili nista, ali meni se cini da ovdje nisu fulali.
izgubljena dusa

#155 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by izgubljena dusa »

Minimalna neto satnica bila 1,95 KM, topli obrok cca 16,50 po danu, naknada (karta) prevoz u SA 53,00 KM.
Minimalna satnica je po novom 2,31 KM, topli obrok cca 8,50, prevoz ostao isti

Ako prosjecan mjesec ima 22 radna dana:
1,95 x 22d x 8h = 343,20 plate
+ 22 d x 16,50 = 363,00 topli obrok
+ 53,00 prevoz
Radnik sa minimalnom platom je zivio od 759,20 KM

Sada, to izgleda ovako:
2,31 x 22d x 8h = 406,56 plata
+ 22d x 8,50 = 187,00 topli obrok
+53,00 prevoz
Sada ce taj isti radnik da zivi od 646,56 KM, a to je za 112,64KM manje

Covjek zivi od novca koji dobije, bez obzira kako mi taj novac zvali - plata, topli ...kako god.
Oni koji ni do sada nisu imali, imace jos manje :sad:
belfy

#156 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by belfy »

pa u prvom slucaju je dio koji se oporezuje dosta manji od oporezivog. to su valjda i htjeli da urade. ispada se se vise novca za uradjeni rad dobije mimo poreza, pa sada to zele da ureduju. opet kazem - kod privatnika sam i nama je topli uvijek bio 1% tako da me se licno to ne dotice, ali djelomicno mogu da razumijem obe strane. drzava trazi svoje uvodeci namete na svaku marku, a svaki covjek gleda da ustedi istu...
Post Reply