Porez na rad u inozemtvu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

filozofija

#1 Porez na rad u inozemtvu

Post by filozofija »

Pozdrav raja,
Moze li mi neko pomoci oko pravnog pitanja vezanog za porez. Naime, posao obavljen u trecoj zemlji za americku kompaniju koja isplatu vrsi na racun u BiH se oporezuje kako? Napominjem, da je to osobi jedini izvor prihoda - honorarni. Dakle, sta osoba treba da ucini i koliki je porez?

Ako neko zna, bio bih zahvalan.
Ringhio

#2 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ringhio »

filozofija wrote:Pozdrav raja,
Moze li mi neko pomoci oko pravnog pitanja vezanog za porez. Naime, posao obavljen u trecoj zemlji za americku kompaniju koja isplatu vrsi na racun u BiH se oporezuje kako? Napominjem, da je to osobi jedini izvor prihoda - honorarni. Dakle, sta osoba treba da ucini i koliki je porez?

Nema tu poreza nikakvog :)

Suha para.

Jedino sto ti se obracunava je svaki mjesec odrzavanje racuna, i tih gluposti bankarskih 3-10 maraka zavisi od banke.
filozofija

#3 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by filozofija »

@Ringhio hvala na odgovoru, ali ne kontam, zar se neki vid poreza ne bi morao platiti? Mislim, bez obzira sto je posao obavljen vani i za firmu u inozemstvu. Moze li neko reci, gdje i sta se treba prijaviti, cisto da ne bude, nemam ovo, nemam ono.
zgiba

#4 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by zgiba »

Mislim da mora platiti porez na dohodak. Stopa poreza je 10% i mora izvaditi Poreznu karticu.
Ringhio

#5 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ringhio »

zgiba wrote:

Mislim da mora platiti porez na dohodak. Stopa poreza je 10% i mora izvaditi Poreznu karticu.

Ne mora :)
zgiba

#6 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by zgiba »

Ringhio wrote:
zgiba wrote:

Ne mora :)
Ne mora, ako ne prijavi (sa svim posljedicama) :-D
talić

#7 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by talić »

Treba platiti porez na samostalnu djelatnost u iznosu od 10%.
Dohodak od samostalne djelatnosti predstavlja razliku između poslovnih prihoda i poslovnih rashoda koji su nastali u poreznom periodu.
U svakom slučaju bolje prijaviti na kraju godine i vidjeti da li treba da uplati nešto poreza nego da ga iskopaju za par godina pa da plati kaznu i zatezne kamate.
filozofija

#8 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by filozofija »

Ja koliko znam, ako si radio honorarno u BiH, onda ne moras placati porez, jer to placa kompanija za koju si radi. Medjuti, takodjer mislim da bi bilo okay da se plati porez na posao izvrsen u inozemstvu.

@Ringhio
Na osnovu cega tvrdi da ne mora. Postoji li neka zakonska regulativa ili?
Ringhio

#9 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ringhio »

Pogledaj afganisance, i iracane :)

Koliko je hiljada dolara doslo na njihove racune a niko nikad nije uplatio poreza marke. To traje vec nekih 10 godina. Jel ko od njih kad trazio da se nesto plati. Nije.

I ne trebaju, a i ja ne planiram dati marke.

Dosta je sto sam primao plate 400 maraka, a drzavi davao skoro 300 na razne poreze.
talić

#10 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by talić »

zakon o porezu na dohodak kaže:
Obveznik poreza na dohodak je rezident Federacije i nerezident koji ostvaruje dohodak, i to:
1) rezident koji ostvaruje dohodak na teritoriji Federacije i izvan teritorije Federacije,

dalje nabraja šta sve spada pod samostalnu djelatnost pa se tu nađi:
(1) Dohotkom od samostalne djelatnosti smatra se dohodak koji fizičko lice ostvari samostalnim trajnim obavljanjem djelatnosti kojom se bavi kao osnovnim ili dopunskim zanimanjem s ciljem ostvarenja dohotka.
(2) U dohotke od samostalne djelatnosti ubrajaju se dohoci od:
1) obrta i djelatnosti srodnih obrtu,
2) poljoprivrede i šumarstva,
3) slobodnih zanimanja,
4) drugih samostalnih djelatnosti.
(3) Slobodnim zanimanjima, u smislu stava (2) tačka 3) ovog člana, smatraju se:
1) samostalna djelatnost zdravstvenih radnika, veterinara, advokata, notara, revizora, poreznih savjetnika, samostalnih računovođa, inženjera, arhitekata, prevodilaca, turističkih vodiča i druge slične djelatnosti,
2) samostalna djelatnost naučnika, književnika, izumitelja i druge slične djelatnosti,
3) samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost i druge slične djelatnosti,
4) samostalna djelatnost novinara, umjetnika i sportista.
(4) Drugim samostalnim djelatnostima, u smislu stava (2) tačka 4) ovog člana, smatraju se:
1) djelatnost članova predstavničkih organa vlasti,
2) djelatnost članova skupština i nadzornih odbora privrednih društava, upravnih odbora, stečajnih upravitelja i sudija porotnika koji nemaju svojstvo zaposlenika u sudu,
3) povremene samostalne djelatnosti kao što su: povremene djelatnosti naučnika, umjetnika, stručnjaka, novinara, sudskih vještaka, trgovačkih putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost.
(5) Dohodak ostvaren korištenjem prirodnih bogatstava zemlje i upotrebom proizvoda dobijenih obavljanjem tih djelatnosti smatra se dohotkom od samostalne djelatnosti u poljoprivredi i šumarstvu. Fizičko lice koje ostvaruje dohodak obavljanjem poljoprivredne i šumarske djelatnosti obveznik je poreza na dohodak ako je, na osnovu ove djelatnosti, istovremeno i obveznik poreza na dodatu vrijednost.
Ringhio

#11 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ringhio »

Ovo pitanje se vjerovatno odnosi na nekog ko radi u Afganistanu ili slicnim zemljama, gdje Bosanci i mnogi drugi rade za Americke kompanije.

Recimo da se to svodi kao da radis na crno, jer penziono ti se ne uplacuje od strane firme, nisi osiguran kod domacih zrdavstvenih ustanova, nisi prijavljen, a i u birou za zaposljavanje si zaveden kao nezaposlen. Svaki mjesec ti kacne na racun a ti se nigdje ne vodis da radis.

Na kraju krajeva, u zemlji gdje politicari kupuju stanove koji su vrijednosti od 1 000 000 maraka za 300 000, gdje se stanovi kupuju za vrijednostne certifikate, gdje politicari koji uzimaju po 5 000 maraka plate imaju imovinsku karticu koje se ni Roman Abramovic nebi postidio, mislis da ce ti neko zavirit u racun i zapitat te, odkud tebi ovih 10 000 maraka, i sto nisi platio porez.

Kad bi zavirivali tako narodu onda bi se pokrenuli procesi i zavirivanja u njihove politicarske racune, i u racune inih ljudi koji imaju mnogo para, a nesto slabo rade, pa bi se pokrenuli postupci, i oduzimanja imovine. Svaka cast pojedincima, i politickim, i obicnim ljudima koji rade i zaradjuju na posten i cestit narod, ali, oni koji ne zaradjuju, rado bi obustavili ili uradili sve da obustave tako nesto kao sto je provjera porijekla novca.
Ricken

#12 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ricken »

Dohodak je oporeziv, kako je već naveo drug Talić i to po stopi koja predstavlja razliku izemđu stope po kojoj je dohodak oporezovan u USA i porezne stope od 10% koja je u FBiH. Što znači ako je plačen porez od 8% u USA, neophodno je u FBiH dohodak oporezovati još sa 2%. Naravno neophodno je dobiti dokumente od pravnog lica iz USA s kojima s emože dokazati da je dio poreza plačen u USA. Ukoliko je porezna stopa u USA recimo 30%, tada nema plačanja poreza u FBiH, ali je neophodno izvršiti prijavu i podnijeti dokumentciju koja je dokaz da je porez plačen u USA. Rok za uplatu poreza i podnošenje prijave je 5 dana od primitka uplate. Što se tiče doprinosa, ovaj dio nije reguliran izravno propisima pa su tumačenja od općine do općine različita. U nekim općinama se traži i uplata doprinosa od 4% na teret primaoca prihoda, dok u nekim se ne traži. Nažalost nemam infomrciju da postoji neki opći stav ministarstva finansija.
Također problem je i obrazac jer neznam da postoji obrazac po kojem se može prijaviti dohodak iz inostranstva po osnovu povremenih samostalni djeltanosti, te uglavnom općinske porezne ispostave prihvataju i obrazac AUG 1031. Također ovaj prihod je potrebno uvrstiti i u godišnju poreznu prijevu.
Također potrebno je naglasiti da između BiH i USA nema međudržavni sporazuma po kojima bi se ovakav vid dohodka oporezovao samo u BiH.

Pošto se praksa razlikuje od porezne ispostave do porezne ispostave u pogledu ovevrste prihoda, najbolje bi bilo posjetiti poreznu ispostavu općine kojoj pripadaš i postupiti tačno po njihovim uputama vezano za pijavu i raspitati z anjihovu praksu u pogledu naplate doprinosa od 4%.

Što se tiče ovih Afganistanaca i Iračana, u zakonu znam da nisu explicitno spomenuti, ali i tu treba gledati širi kontekst. Ti prihodi su vjerovatno negdje oporezovani ali treba i dokazati gdje i kako i po kojoj stopi. Također treba imati na umu definiciju porenih rezidenata u skladu sa članom 2 Zakona stav 3:
(3) Rezidentom Federacije u smislu ovoga Zakona smatra se:
1) fizička osoba koja ima prebivali{te na teritoriju Federacije,
2) fizička osoba koja na teritoriju Federacije neprekidno ili s prekidima boravi 183 ili više dana u bilo kojem poreznom razdoblju,
Last edited by Ricken on 01/08/2012 15:35, edited 1 time in total.
Ricken

#13 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ricken »

Ringhio wrote:Ovo pitanje se vjerovatno odnosi na nekog ko radi u Afganistanu ili slicnim zemljama, gdje Bosanci i mnogi drugi rade za Americke kompanije.

Recimo da se to svodi kao da radis na crno, jer penziono ti se ne uplacuje od strane firme, nisi osiguran kod domacih zrdavstvenih ustanova, nisi prijavljen, a i u birou za zaposljavanje si zaveden kao nezaposlen. Svaki mjesec ti kacne na racun a ti se nigdje ne vodis da radis.

Na kraju krajeva, u zemlji gdje politicari kupuju stanove koji su vrijednosti od 1 000 000 maraka za 300 000, gdje se stanovi kupuju za vrijednostne certifikate, gdje politicari koji uzimaju po 5 000 maraka plate imaju imovinsku karticu koje se ni Roman Abramovic nebi postidio, mislis da ce ti neko zavirit u racun i zapitat te, odkud tebi ovih 10 000 maraka, i sto nisi platio porez.

Kad bi zavirivali tako narodu onda bi se pokrenuli procesi i zavirivanja u njihove politicarske racune, i u racune inih ljudi koji imaju mnogo para, a nesto slabo rade, pa bi se pokrenuli postupci, i oduzimanja imovine. Svaka cast pojedincima, i politickim, i obicnim ljudima koji rade i zaradjuju na posten i cestit narod, ali, oni koji ne zaradjuju, rado bi obustavili ili uradili sve da obustave tako nesto kao sto je provjera porijekla novca.
Nije oporezivo samo ono što je po zakonu navedeno kao neoporezivo odnosno lica i prihodi iz članova 3, 5 i 6. Eh ti sad to što si napisao o političarima, Abramoviću cetifikatima i sl. probaj uklopit u ta tri člana. Niđe veze.
Ringhio

#14 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ringhio »

Ricken wrote:
Ringhio wrote:Ovo pitanje se vjerovatno odnosi na nekog ko radi u Afganistanu ili slicnim zemljama, gdje Bosanci i mnogi drugi rade za Americke kompanije.

Nije oporezivo samo ono što je po zakonu navedeno kao neoporezivo odnosno lica i prihodi iz članova 3, 5 i 6. Eh ti sad to što si napisao o političarima, Abramoviću cetifikatima i sl. probaj uklopit u ta tri člana. Niđe veze.

To je napisano iskljucivo zbog toga sto se haman raja boji da ce ih neko provjeravati i preko suda naplacivati poreze koje nisu platili. Izvuci iz konteksta :)
Ricken

#15 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ricken »

Ni to nije isključeno jer zakonske ovlasti postoje, samo je pitanje dana kada će to profunkcionisati.
filozofija

#16 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by filozofija »

Gdje i kome treba prijaviti i platiti ovaj porez. Sta tacno da ucinim da bih prijavio i platio tih 10 odsto. Ja sam opcina Novo Sarajevo. Da li se to placa na kraju godine ili mogu odmah da platim, cisto da ne mislim?

Hvala na odgovoru unaprijed :D
victom

#17 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by victom »

NE PRIJAVLJUJ NIŠTA. Ako para uredno liježe na račun, ne čačkaj mečku.

U NAJGOREM SLUČAJU, može bit da ti traže naknadno 10%, ali i na to se vadi da nisi znao.
Meni nikad niko nije ništa tražio, a dobijaob sam pare iz inostranstva.
Što bi plaćo doprinose, nit imaš zdravstveno nit penziono, nit je posao što radiš predmet zemlje u kojoj živiš.
Drži se samo riječi "honorarno" i dobar si.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:59, edited 2 times in total.
talić

#18 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by talić »

filozofija wrote:Gdje i kome treba prijaviti i platiti ovaj porez. Sta tacno da ucinim da bih prijavio i platio tih 10 odsto. Ja sam opcina Novo Sarajevo. Da li se to placa na kraju godine ili mogu odmah da platim, cisto da ne mislim?

Dohodak koji ostvaruješ samostalnom djelatnošću ( honorarnim poslovima ) prijavljuješ za 2012. godinu početkom iduće godine u poreznoj koja je nadležna za tvoju općinu. Ukoliko nemaš drugih prihoda osim ovog honorarnog posla onda imaš neoporezivi dio koji iznosi 300 KM x 12 mjeseci. Dakle na 3.600 KM ne plaćaš porez. Ako imaš djecu koja su prijavljena na tebe onda je to iznos od maximalno 600 KM x 12 mjeseci.
Ne znam ( i ne treba da znam ) o kojim se iznosima radi do tebe je da li ćeš u januaru ili februaru iduće godine podnijeti poresku prijavu. Ako tu nema nekih većih doznaka vjerovatno te nikad ne bi našli pa odluči sam.
tester33

#19 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by tester33 »

Ne placa se nista. Tko je god bio preko 200 dana van BiH-a ne placas nista. Uglavnom trebao bi nesto u Afganistanu platiti ali posto je to tamo nesredjeno a neces vidjeti administrativne radnike u pustinji gdje su pauci koji trce 100 km/h i zmije ..... onda nisi duzan.

BiH NE TREBA NISTA PLACATI ..... ovdje zive odlicno samo paraziti.

P.S: trebate se cuvati ovih SDP komentatora .... oni su jedini paraziti koji "zagovaraju porez a sami su oslobodjeni" jer im je rodbina sva u politici i ne placaju ni feninga u BiH. A ove ostale jebu sto rade za 400 KM.

Dovoljno je samo reci da na kladionici planiraju da ljude dodatno osakate za 15% preko 10.000 KM 10% iznad 50 KM ..... i 5 % po svakoj transakciji od po 1 KM. I opet ce u drzavi biti deficit da Denis Becirevic moze potrositi 100.000 KM u RIo de Janeiru o trosku svih nas .... i govoriti kako mu je glavni grad BiH-a Beograd. 8-)
filozofija

#20 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by filozofija »

@talic - hvala na preciznom odgovoru.

Imam dijete koje je naravno prijavljeno na mene. To znaci da ne moram platiti porez do 7.200 KM godisnje, jer mi je to jedini prihod koji bih imao u BiH i koji bi se isplacivao u BiH. Radio se o cirka 10.000 KM. Ako sam dobro razumio, ja bih u ovom slucaju trebao platiti porez na 2.800 KM, tj nekih 280 KM? To je po meni sasvim okay i ne bih da se brinem o porezu za toliko iznos.
Ricken

#21 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ricken »

talić wrote:
filozofija wrote:Gdje i kome treba prijaviti i platiti ovaj porez. Sta tacno da ucinim da bih prijavio i platio tih 10 odsto. Ja sam opcina Novo Sarajevo. Da li se to placa na kraju godine ili mogu odmah da platim, cisto da ne mislim?

Dohodak koji ostvaruješ samostalnom djelatnošću ( honorarnim poslovima ) prijavljuješ za 2012. godinu početkom iduće godine u poreznoj koja je nadležna za tvoju općinu. Ukoliko nemaš drugih prihoda osim ovog honorarnog posla onda imaš neoporezivi dio koji iznosi 300 KM x 12 mjeseci. Dakle na 3.600 KM ne plaćaš porez. Ako imaš djecu koja su prijavljena na tebe onda je to iznos od maximalno 600 KM x 12 mjeseci.
Ne znam ( i ne treba da znam ) o kojim se iznosima radi do tebe je da li ćeš u januaru ili februaru iduće godine podnijeti poresku prijavu. Ako tu nema nekih većih doznaka vjerovatno te nikad ne bi našli pa odluči sam.
Ovdje se radi o povremenoj samostalnoj djelatnosti jer ista očigledno nije registrovana, a onda nema ličnih odbitaka.
Ricken

#22 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by Ricken »

Dobio si odgovor samo treba pročitati. Ti nemaš registrovanu djelatnost? Ako nemaš registrovanu djleatnost, nikakve lične odbitke nemožeš koristiti jer nemaš ni poreznu karticu, već samo pravo na priznavanje troškova. Nažalost tvoj slučaj nije riješen precizno zakonom u smislu koje doprinose i da li doprinose plačati (4% i 6%) i kako postupati sa pravom priznavanja troškova jer isplate takvog tipa nisu predviđene zakonom. U teoriji porezna obaveza nastaje sa danom isplate.

Zbog svega navedenog trebaš otići u poreznu upravu općine prebivališta i vidjeti s njima na kojem će obrascu insistirati, da li možeš priznati troškove. Također trebaš se raspitati da li ti je dohodak već oporezovan u inostranstvu (to su informacije koje ti daje kompanija za koju si radio) i naravno ako jeste, a trebalo bi da jeste, trebaju ti poslati dokaze na osnosvu ćega ćeš se ovdje osloboditi od poreza ili umanjiti poreznu osnovicu.

MOgu ti reći za iskustvo domećeg prevodioca koji je na ugovor o djelu sticao dohodak od strane kompanije. Njegov prihod nije vani oporezovan već je po uplati izvršio prijavu u PU Općine NS na obrascu AUG 1031, priznali su mu troškove od 20% a na umanjenju osnovicu je platio porez 10%, doprinos 4%, vodne naknade 0,5% i elemntarne nepogode 0,5%.

Naravno kako ti kažu ovi gori forumaši porez možeš i da neplatiš ali onda je rizik samo tvoj.
talić

#23 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by talić »

Ako se radi o samo 10. 000 KM koji će biti isplaćeni sa više uplata onda ja na tvome mjestu ne bi prijavljivao povremene prihode jer je vjerovatnoća da će te naći 0,001 %.
Na kraju krajeva nisu ni oni tebe pogurali kada si bio bez ikakvih prihoda.. ;-)
talić

#24 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by talić »

Ricken wrote:
talić wrote:

Ovdje se radi o povremenoj samostalnoj djelatnosti jer ista očigledno nije registrovana, a onda nema ličnih odbitaka.
Nijemci kažu Steuerfreibetrag i kod njih je to iznos od 8.000 eura i nije bitno na koji način je ostvaren prihod. Naravno ne iznenađuje me mnogo što to kod nas nije tako.
Bitno je da nisu oporezovani kamata od depozita i dividenda tako da ljudi koji godišnje pokupe i preko milion maraka od kamate i dividende ( a ima i takvih ) ne plate ni marku poreza a da čovjeku bez stalnih prihoda treba oporezovati par hiljada maraka.
Nisam siguran ali vjerovatno spadamo u jednu od rijetkih zemalja u kojoj se prihod od 1.000 maraka i prihod od 1.000.000 maraka oporezuju istom stopom od 10 %.
Last edited by talić on 13/08/2012 09:14, edited 1 time in total.
filozofija

#25 Re: Porez na rad u inozemtvu

Post by filozofija »

Radi se o medjunarodnoj organizaciji sa sjedistem u USA. Kako sam nezvanicno cuo, neke medjunarodne organizacije ne podlijezu porezu u BiH, tj. dobit od njih. Koliko je ovo tacno i koje su organizacije u pitanju, ako neko zna?
Post Reply