Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
leeloo

#1 Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by leeloo »

Da li je iko ostvario olakšicu na Porez na promet nekretninama...

Malo sam citala ovaj zakon...

Član 17, stavka 4

Porez na promet nepokretnosti ne plaća se:
...
4. na prenos vlasništva na nepokretnostima kada je kupac član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u jedinicama Oružanih snaga RBiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a koji rješava svoje stambeno pitanje prvi put,

Otac mog muža je poginuo 92. godine na Trebeviću.

Da li je iko izbjegao plaćanje poreza po ovom zakonu. Iskustva?
leeloo

#2 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by leeloo »

Posto vidim da niko nema iskustva sa ovim, imam follow-up pitanje:

Čisto da vidim da li sam razumjela ovaj član, jer u razgovorima sa prijateljima stvorila se dilema tumačenja ovog člana.

Da li se ovo odnosi na tri kategorije stanovništva: na porodice šehida i poginulih boraca, na ratne vojne invalide i na borce koji su u jedinicama Oružanih snaga RBiH proveli najmanje 24 mjeseca..

Ili na samo jednu kategoriju... Osobe kojima je član porodice poginuo kao šehid/borac, uz to je RVI koji je u ratu proveo 24 mjeseca u OS BiH.
Savjetnik Premijera

#3 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by Savjetnik Premijera »

Odnosi se na sve kategorije, to je Zakon o dopunskim pravima boraca. Znam dosta osoba koje nisu platile porez na osnovu tog Zakona, samo što ti to u Poreznim ispostavama nece sami reci, treba da kazete da hoćete na osnovu tog Zakona da se oslobodite placanja poreza, i da pitate sta Vam je potrebno od dokaza.
Sretno!
jazzer

#4 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by jazzer »

leeloo wrote:Da li je iko ostvario olakšicu na Porez na promet nekretninama...

Malo sam citala ovaj zakon...

Član 17, stavka 4

Porez na promet nepokretnosti ne plaća se:
...
4. na prenos vlasništva na nepokretnostima kada je kupac član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u jedinicama Oružanih snaga RBiH proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na BiH, a koji rješava svoje stambeno pitanje prvi put,

Otac mog muža je poginuo 92. godine na Trebeviću.

Da li je iko izbjegao plaćanje poreza po ovom zakonu. Iskustva?
@ leeloo

Ja sam nedavno kupio stan i nisam platio ovaj porez je sam bio pripadnik Armije BiH.

Ne znam sta te konkretno interesuje? Procedura?
leeloo

#5 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by leeloo »

Savjetnik Premijera wrote:Odnosi se na sve kategorije, to je Zakon o dopunskim pravima boraca. Znam dosta osoba koje nisu platile porez na osnovu tog Zakona, samo što ti to u Poreznim ispostavama nece sami reci, treba da kazete da hoćete na osnovu tog Zakona da se oslobodite placanja poreza, i da pitate sta Vam je potrebno od dokaza.
Sretno!
Hvala ti puno. Znam da poreske ispostave kriju ovakve stvati kao zmija noge. Vec sam imala susret sa slicnom situacijom, kada zelis da ostvaris svoja prava propisana zakonom. Sami zakoni su veoma nedostupni građanima.

Da li mozda imas Zakon o dopunskim pravima boraca ili me uputiti gdje da ga preuzmem, jer ja ne mogu da ga nadjem. Kanton Sarajevo je u pitanju.
leeloo

#6 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by leeloo »

jazzer wrote:
@ leeloo

Ja sam nedavno kupio stan i nisam platio ovaj porez je sam bio pripadnik Armije BiH.

Ne znam sta te konkretno interesuje? Procedura?
Pretpostavljam da je papirologija nesto drugacija, ali i procedura bi mi bila od koristi. Nismo jos kupili stan, nadam se da ce to biti okoncano za dvije sedmice... Od potpisivanja kupoprodajnog ugovora kako ide dalje....
Miki123

#7 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by Miki123 »

Ja znam da kupci koji su bili u ratu i prvi put rješavaju stambeno pitanje ne plaćaju ovaj porez. Za to im treba potvrda od odrana BIZ-a i ovjerena izjava kojom izjavljuju pod punom mor. mat i kriv. odgovornošću da im je stambeni prostor u kojem žive premali i da zato kupuju veći :D Na osnovu toga se oslobađa poreza.

Po meni trebali bi osloboditi tvoga muža po tom osnovu jer mu je otac šehid.
The Nightwatchman

#8 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by The Nightwatchman »

a ako je neko platio porez na promet nekretnina kod naslijedjivanja nekretnine jer nasljedstvo nije bilo od prvog koljena (po zakonu takvi su duzni platiti porez na promet nekretnina), a tek poslije saznao da moze koristiti olaksicu jer je clan uze porodice sehida? moze li se podnijeti neki zahtjev za povrat uplacenog iznosa poreza?
jazzer

#9 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by jazzer »

leeloo wrote:
Pretpostavljam da je papirologija nesto drugacija, ali i procedura bi mi bila od koristi. Nismo jos kupili stan, nadam se da ce to biti okoncano za dvije sedmice... Od potpisivanja kupoprodajnog ugovora kako ide dalje....[/quote]

Kupoprodajni ugovor ovjeren od strane notara, potvrda po kojoj ostvarujes poresku olaksicu (mozda kopiaj LK
ili nesto slicno) i sa tim dokumentima ides u opstinu u kojoj se nalazi nekretnina koja se kupuje. U opstini popunis neki formular. Saceka se nekih7 - 10 dana i dobijes rjesenje. I to je to.
leeloo

#10 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by leeloo »

@jazzer

Ako smijem da udjem u domen glupih pitanja... Posto je stan u Novom Gradu, idem poresku u opstini novi grad? Ustvari, kako se zove sluzba?
jazzer

#11 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by jazzer »

leeloo wrote:@jazzer

Ako smijem da udjem u domen glupih pitanja... Posto je stan u Novom Gradu, idem poresku u opstini novi grad? Ustvari, kako se zove sluzba?
Da. Ja zivim u opstini Novo Sarajevo a stan stan koji sam kupio je u Novom gradu pa sam
porez zavrsavao u Novom gradu. Ne znam kako se tacno zove taj odjel ali mozes pitati dole na recepciji pa
cete oni uputiti.
Miki123

#12 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by Miki123 »

jazzer wrote:
leeloo wrote:@jazzer

Da. Ja zivim u opstini Novo Sarajevo a stan stan koji sam kupio je u Novom gradu pa sam
porez zavrsavao u Novom gradu. Ne znam kako se tacno zove taj odjel ali mozes pitati dole na recepciji pa
cete oni uputiti.
Zove Poreska uprava FBIH - Kantonalni poreski ured Sarajevo - Poreska ispostava Novi Grad :D

I siguran sam da im moraš dokazati da si član šehidske porodice.
drndalo

#13 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by drndalo »

E ja kupih stan prije donosenja tog zakona, i naravno platih porez... :x

Sto sa stanovista cijene stana nije bilo lose, sao nikako da prezalim onih >5.000 poreza... :cry:

Zna li neko ima li tu kakve retroaktivnosti...? :wink:
Savjetnik Premijera

#14 Re: Porez na promet nekretnina, poreska olakšica

Post by Savjetnik Premijera »

drndalo wrote:E ja kupih stan prije donosenja tog zakona, i naravno platih porez... :x

Sto sa stanovista cijene stana nije bilo lose, sao nikako da prezalim onih >5.000 poreza... :cry:

Zna li neko ima li tu kakve retroaktivnosti...? :wink:
Ma kakva retroaktivnost, nemaju pare da vrate ljudima po 100-200 KM za porez na dohodak :x
Post Reply