Trenutni vlasnik želi pokloniti sinu od sestre sprat kuće = stan od 55 m2. Kuća je prvobitno sagrađena u šezdesetim, ali je u potpunosti renovirana poslije rata. Malo sam guglao i došao do ovih informacija:
Porez na naslijeđenu i poklonjenu nekretninu je u Republici Srpskoj se naplaćuje po principu kapitalnog dohotka od 10% kao i porez na promet nekretnina. Dakle, ukoliko je vrijednost naslijeđene ili poklonjene nekretnine u tom momentu procijenjena većom nego je kupljena odnosno naslijeđena, na razliku između te dvije vrijednosti potrebno je platiti porez na kapitalnu dobit koji je regulisan Zakonom na dohodak Republike Srpske. Praktičan primjer: ukoliko sin nasljeđuje od oca stan koji ima trenutnu tržišnu vrijednost 100.000 KM, a koji je njegovog oca prje 30 godina koštao 30.000 KM, na razliku od 70.000 KM potrebno je platiti porez na kapitalnu dobit koja u ovom slučaju iznosi 7000 KM.
Sadašnji vlasnik je kuću naslijedio od svog oca (ostavinska rasprava sprovedena 2014. godine, 8 godina nakon potpunog renoviranja objekta). Plaćen je porez na naslijeđenu imovinu pri prepisu.
Stan trenutno ima tržišnu vrijednost od najmanje 65 000 KM.
Nedoumice:
Je li moguće pokloniti nekretninu sinu od sestre? Kako se naplaćuje porez na poklon u ovom slučaju? Trenutna procijenjena vrijednost nekretnine – procijenjena vrijednost nekretnine na koju je trenutni vlasnik platio porez u ostavinskom postupku 2014. godine? U tom slučaju se ne bi trebalo puno platiti, 10% od u vrh glave nekih 10 000 KM, znači maksimalno 1000 KM. Ili se gleda trenutna vrijednost nekretnine – prva vrijednost nekretnine, iz šezdesetih, kad je kuća sagrađena? To bi mi bilo malo nelogično, a i iznad piše da se gleda vrijednost u trenutnku naslijeđivanja; ipak bolje pitati nekoga ko se možda u praksi susretao sa ovim.
P.S. Radi se o pravom poklonu, nije nikakva malverzacija u pitanju da se izbjegne plaćanje poreza. Stan zjapi prazan od 2012. godine, što je lako dokazivo računima od struje, vode itd. Osoba kojoj je poklon namijenjen je jedina koja još uvijek živi u ovom gradu od cijele porodice, što je također lako dokazivo.
Porez na poklon nekretnine u Republici Srpskoj
Moderator: _BataZiv_0809
- Haris.ba
#2 Re: Porez na poklon nekretnine u Republici Srpskoj
Je li etažirana kuća? Podijeljeno u papirima da je stan zasebna jedinica?
Tako bi trebalo biti.
-
kuli1961
#3 Re: Porez na poklon nekretnine u Republici Srpskoj
Koje poresko zakonodavstvo te zanima- Republika Srpska ili Federacija BiH- ima bitnih razlika, zato pitam?
-
tako to
#4 Re: Porez na poklon nekretnine u Republici Srpskoj
Republika Srpska je u pitanju. Kuća je etažirana i sve je uredno podijeljeno što se tiče stana, 1/1. Donji sprat pripada mami od osobe kojoj će biti poklonjen gornji stan, koja ne živi tu trenutno, ali je u potpunosti saglasna sa svim navedenim radnjama. Jedino je dvorište i pristupni put 1/2 na trenutnom vlasniku (koji poklanja) i njegovoj sestri, tako da pretpostavljam da će biti potreban i potpis sestre/mame da onih 1/2 pređe na sestrića/sina, što svakako nije problem. Možda mu i ona već pokloni i svoj dio, svakako to planiraju u budućnosti – to će oni dogovoriti. Malo komplikovano kad se čita, ali zapravo i nije u stvarnosti.
Meni je bitno ovo drugo, da se može sestriću pokloniti nekretnina i da se porez plaća na razliku procijenjene vrijednosti iz 2014. i 2019. godine. Ko i kako procijenjuje to? Svakako ću se raspitati i sa notarom kad se bude pravio ugovor o poklonu ili šta već ide, ali sam vidio da ovdje ima skroz kompetentih osoba, pa zašto ne pitati odmah. Hvala na odgovorima!
Meni je bitno ovo drugo, da se može sestriću pokloniti nekretnina i da se porez plaća na razliku procijenjene vrijednosti iz 2014. i 2019. godine. Ko i kako procijenjuje to? Svakako ću se raspitati i sa notarom kad se bude pravio ugovor o poklonu ili šta već ide, ali sam vidio da ovdje ima skroz kompetentih osoba, pa zašto ne pitati odmah. Hvala na odgovorima!