Porez na platu

Post Reply
madner

#1 Porez na platu

Post by madner »

Da izdvojim 5 minuta za ozbiljnu temu koja se tice vecine.

Dakle godinama trubim da imamo dosta niza opterecenja od prosjeka Evrope na porez i dohotke. Poslodavci godinama lazu ljude da zbog ogromnih opterecenja ne mogu zaposliti vise ljudi.

Fadilj ima sada konkretan i korektan (po meni) prijedlog reforme, gdje bi se izbacio poresku olaksicu TO i prijevoza i sve bi ulazilo u poresku osnovicu. Ujedno bi doprinosi bili smanjeni za 10%.
Naravno, to za niske plate znaci vece porezno opterecenje, ali uz stopu doprinosa koja je znatno manja :D

Sada logicno je da poslodavci zele placati sto manje doprinosa, no uloga sindikata je sramna. Ovim prijedlogom bi pozicija radnika bila bolja, bilo bi manje sansi za rad na crno, veci doprinosi na zdravstvo, obrazovanje itd... No opet ne podrzavaju reformu, iz samo njima poznatih razloga.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2 Re: Porez na platu

Post by pici »

teško će ti na ovu temu iko zalaziti jedino da si napisao u naslovu KRAĐA NA PLATU imo bi nekih upisa :mrgreen: ... donekle sve stoji što si napisao ampak, nismo skandinavci već balkanci, tako da :sad:
hizo ramidovic

#3 Re: Porez na platu

Post by hizo ramidovic »

trebalobi uvest vece poreze idoprinose namale plate avece plate razteretit jerbo oni koi zive odmali plata takosu naucili pahin vise ninetreba aovi svecim nisu tako naucili pahin treba vise para takocese drzavi placat isto alce barem ovi svisokim platama moc ljepo zivijet
statixx

#4 Re: Porez na platu

Post by statixx »

madner wrote: No opet ne podrzavaju reformu, iz samo njima poznatih razloga.
Mozda ce to u praksi znaciti manja primanja za radnike jer uz ovakvu poresku osnovicu nema vise prostora za izbjegavanje poreza.

Ali sredice to oni, valja im povuci narednu transu... :D
The authorities plan to:

Reduce the labor tax wedge. The high overall tax burden on labor, especially in the FBiH, needs to be lowered. An important element is reducing the social security contribution (SSC) rate in both entities, while broadening the Personal Income Tax (PIT) and SSC bases by taxing all work-related income (including allowances; effective from January 2017). The authorities will lower SSC in a deficit neutral manner. Improvements in tax administration will also help make up for the SSC rate reduction;
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr ... r16291.pdf
madner

#5 Re: Porez na platu

Post by madner »

To je suludo razmisljanje.

Nelojalna konkurencija koja radi na crno onemoguvaca firmama koje su radile posteno da bude konkurentne. Dakle sindikat brani firme koje ne placaju punu platu, smanjuju penzije bivsim radnicima i urusavaju zdravstveni sistem. Kakva je to logika? :roll:

Da ne spominjem da radnik koji dio plate prima na crno nije zasticen u slucaju odkaza, bolovanja itd...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Porez na platu

Post by Truba »

ne znam ja ništa sem da mi je plata manja za 7 marki pa vi računajte kolika sam sirotinja :lol: :lol: :lol: :lol:
statixx

#7 Re: Porez na platu

Post by statixx »

madner wrote:To je suludo razmisljanje.

Nelojalna konkurencija koja radi na crno onemoguvaca firmama koje su radile posteno da bude konkurentne. Dakle sindikat brani firme koje ne placaju punu platu, smanjuju penzije bivsim radnicima i urusavaju zdravstveni sistem. Kakva je to logika? :roll:

Da ne spominjem da radnik koji dio plate prima na crno nije zasticen u slucaju odkaza, bolovanja itd...
Slazem se s tobom.
sabanss

#8 Re: Porez na platu

Post by sabanss »

Otkaza, kolega, otkaza :D

Imas navedenu situaciju na temi IT poslodavci. Ljudi odu sa nize plate na koju su placeni svi doprinosi na stoju vecu platu u firmu gdje se isplacuje na crno. PIO, zdravstveno i ostalo ko jebe...

Doduse, kakvo je stanje u drzavi, za razumjeti je... Bolje stoja sad nego penzija nikad!
Tomahawk11
Globalni moderator

#9 Re: Porez na platu

Post by Tomahawk11 »

Black swan wrote:ne znam ja ništa sem da mi je plata manja za 7 marki pa vi računajte kolika sam sirotinja :lol: :lol: :lol: :lol:
Srezali ti topli?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Porez na platu

Post by Truba »

Tomahawk11 wrote:
Black swan wrote:ne znam ja ništa sem da mi je plata manja za 7 marki pa vi računajte kolika sam sirotinja :lol: :lol: :lol: :lol:
Srezali ti topli?
prevoz :|
Tomahawk11
Globalni moderator

#11 Re: Porez na platu

Post by Tomahawk11 »

Black swan wrote:
Tomahawk11 wrote:
Srezali ti topli?
prevoz :|
Cuj to.

Doduse, ne placaju ni meni.
Jednom davno sam pitao, kaze pise da moze, ali ne mora :mrgreen:

Al nisu dirali topli obrok, tako da :thumbup:
madner

#12 Re: Porez na platu

Post by madner »

sabanss wrote:

Otkaza, kolega, otkaza :D

Imas navedenu situaciju na temi IT poslodavci. Ljudi odu sa nize plate na koju su placeni svi doprinosi na stoju vecu platu u firmu gdje se isplacuje na crno. PIO, zdravstveno i ostalo ko jebe...

Doduse, kakvo je stanje u drzavi, za razumjeti je... Bolje stoja sad nego penzija nikad!
Bezvucno k nije u sistemu :D

Znam, kada skontam kolika bi mi plata bila da ne radim posteno.
To je glupost radnika, a to je penzija njihovim ne njima.

Sve mi je jasno, ali da sindikati rade protiv radnika...
Dr. Kuca

#13 Re: Porez na platu

Post by Dr. Kuca »

Sindikat je odavno izgubio sovju svrhu. Pojedinci ga koriste radi svojih privatnih interesa.
KB9

#14 Re: Porez na platu

Post by KB9 »

sindikati sluze onako za druzenje i da pomognes striktno sebi, ugledali se na politicke stranke
Post Reply