Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Moderator: _BataZiv_0809
-
IstinitaPoruka
#1 Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Koliko je porez na platu kod nas? Koliki je min. koliko poslodavac mora uplatiti radniku?
Npr. 1000KM?
Npr. 1000KM?
Last edited by IstinitaPoruka on 10/01/2017 16:57, edited 2 times in total.
-
mirzet87sa
#2 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
To je pofin iznos da bi prosao neprimjetno.. definitivno se treba placati porez, nek ti odgovori neko ko se bolje razumije
-
IstinitaPoruka
#3 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Svejedno je ili 1000 ili 2000. Ako se treba placati, nek placa, bar ja tako mislim. A isto tako i onaj od 500. Nezahvalno je o ovome govoriti, posto znam dosta ljudi koji primaju novac od drugih familija iz inostranstva, stipendije i to nisu mali novci. Mislim da je najbitnije da ne krsi zakon i tzv.da nije namjenjeno pranju novcamirzet87sa wrote:To je pofin iznos da bi prosao neprimjetno.. definitivno se treba placati porez, nek ti odgovori neko ko se bolje razumije
-
mirzet87sa
#4 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
ima negdje koji iznos se ne oporezuje, a ovaj definitivno spada u taj.. krsi zakon, nema govora.. neko ce ti reci da ne placas, dok drugi da placas.. provale te, kad tad, a onda bude veselo.. sacekaj dok se neko javi ko se bolje razumijeIstinitaPoruka wrote: Svejedno je ili 1000 ili 2000. Ako se treba placati, nek placa, bar ja tako mislim. A isto tako i onaj od 500. Nezahvalno je o ovome govoriti, posto znam dosta ljudi koji primaju novac od drugih familija iz inostranstva, stipendije i to nisu mali novci. Mislim da je najbitnije da ne krsi zakon i tzv.da nije namjenjeno pranju novca
-
IstinitaPoruka
#5 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Mislim da je dobra tema sto sam pokrenuo, svakako i ja kontam brzo dici neku stranicu i isplacivati, npr kao sto klix radi. E sad da li oni placaju ista, to ne znam. Mada ne vjerujem da iko placa ko se bavi zaradom preko interneta
-
mirzet87sa
#6 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Klix placa, sve.. svaka iole ozbiljnija web stranica koja ima prihode placaIstinitaPoruka wrote:Mislim da je dobra tema sto sam pokrenuo, svakako i ja kontam brzo dici neku stranicu i isplacivati, npr kao sto klix radi. E sad da li oni placaju ista, to ne znam. Mada ne vjerujem da iko placa ko se bavi zaradom preko interneta
- mayab
#7 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Neka registruje firmu, pa sebi uplacuje jos i zivotno osiguranje i platu, i jos tih stvari, neka prikaze velike rashode
- Toffee karamela
#8 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
To nije nikakva svota koja bi privukla iciju paznju, osim ako ga neki zavidljivac iz vlastite okoline ne prijavi nekome, zato mu je najbolje da drzi jezik za zubima.
Ako u nasem zakonu nije predvidjena stavka placanja poreza za internet honorarne poslove u inostranstvu ili bilo sta drugo (cak i kladjenje) onda nema nikakve osnove da ga pozovu na bilo kakvu poreznu odgovornost.
Ako u nasem zakonu nije predvidjena stavka placanja poreza za internet honorarne poslove u inostranstvu ili bilo sta drugo (cak i kladjenje) onda nema nikakve osnove da ga pozovu na bilo kakvu poreznu odgovornost.
- cpu_fan
#9 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Ako mu plačaju izvan BiH i ako je samo usluga u pitanju onda nema poreza. Izvozi uslugu !
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#10 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Ali imaju drugi nameti na prihode koje ostvaruje. Ne mora platiti PDV, mora ostale zajebancije.cpu_fan wrote:Ako mu plačaju izvan BiH i ako je samo usluga u pitanju onda nema poreza. Izvozi uslugu !
- cpu_fan
#11 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Ma nek stavi na paypal i nek skida pomalo na racun da ne izaziva sumnju.un1ted wrote:Ali imaju drugi nameti na prihode koje ostvaruje. Ne mora platiti PDV, mora ostale zajebancije.cpu_fan wrote:Ako mu plačaju izvan BiH i ako je samo usluga u pitanju onda nema poreza. Izvozi uslugu !
Sent from mTalk
-
IstinitaPoruka
#12 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Po zapadu sam vidio da isto malo ko to plaća, čak štaviše youtuberi koji zgrnu hiljade nikome ništa ne plaćaju..mislim da mu je lako zaobići sve zakone, kad imaju danas dosta vidova isplate, payoneer, paypal (plaća proizvode tim novcem sa paypala itd.)..Znači isto bi trebali privatnici plaćati taj neki porez, a čovjek npr. privatno malteriše, stavlja fasadu itd., a barem 80% takvih ne plaća ništa.. samo što je problem što mu sutra nema penzije ako sam sebi ne bude uplaćivao (vidio sam negdje da su i to uveli kod nas)
-
nightvision
#13 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Ljudi koji su radili (i jos uvijek rade) po bliskoistocnim zemljama zaradjivali su po 5-6 pa i do 10 milja mjesecno, sve je uplacivano na racune u banke ovde u bih. Da je postojao bilo koji zakon po kojem drzava ima pravo naplatiti nekakav porez banke bi to prve morale ispostovale u smislu da bi takve iznose uplata morale prijavljivali nadleznim organima radi oporezivanja. Osim ako se u medjuvremenu nije nesto promijenilo, a nije, slobodno nek jaran kulira i trosi svoj krvavo zaradjeni novac. Novalic &co se mogu za usi uhvatiti i uzimati novi kredit od mmf-a. Evo zabranili su kockanje prema inostranstvu upravo zato sto dobitke ne mogu oporezovati.IstinitaPoruka wrote:Pozdrav ljudi, pisem za jarana.
Situacija je ovakva:
Radi stvari na internetu i zaradjuje preko toga cuda, ali je nezaposlen covjek i na birou rada je. Ne uplacuje nikakva sredstva za pio, mio, zdravstvo itd. Da li je moguce da bude predmet kontrole policije,tj.tuzilastva jer ima privil novca iz inostranstva (a niko mu nije rodbina) i da li mora da plati neki porez na to? Sta ako ga uhapse ili bilo koji nacinom provjere da on ima taj priliv novca? Mjesecno dobije oko 1500-2000 KM. Rekao mi je da ima jos naroda tako da radi preko interneta i isplacuju ih. Molim vas, bez ikakvih spekulacija, ja ne znam mnogo o tome, kao ni o zakonima pa da mogu da pomognem..nadam se da ima neko ovdje sa tim pravnim znanjem/iskustvom da pomogne.
Vidi ovu situaciju, meni prijatelji povremeno salju malo vece iznose novca namijenjenog njihovim roditeljima u bosni. Zamisli sad dodje drzava da uzme porez na to.
-
IstinitaPoruka
#14 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
To sam mu i ja rekao..masa ljudi primaju od drugih ljudi novcane pomoci, cak sam negdje vidio podatak da je to vise od budzeta BiH..ukoliko ti ne registrujes poduzece, nemaju sta od tebe naplatiti..isto tako sam cuo za ljude koji rade za firme u npr.Londonu, ovamo im salju novac, preko Paypala ili WU i sve ok, niko ih nikad nije provjeravao, ali nikad se ne zna u ovoj drzavi..mislim da se iznosi veci od 5000KM mjesecno prate zbog pranja novca i ostalih marifetluka, dok ovo ispod je za nas raju 
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#15 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Sve je to ok, ali se zakon ne slaze sa vama. Bilo koja usluga, ili posao koji je naplacen podlijeze dodatnim taksama ka drzavi. Davno sam citao zakon, ali je sve jasno navedeno i nazalost, ide do 30% od kompletnog iznosa.
- cpu_fan
#16 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Ovo si u pravu. I on bi trebao podnijeti poreznu prijavu svake godine i to se slažem. Ne znam je li zakonski da banke obavještavaju državu o stanju uplata i isplata računa pojedinih građana bez sudskog naloga ?un1ted wrote:Sve je to ok, ali se zakon ne slaze sa vama. Bilo koja usluga, ili posao koji je naplacen podlijeze dodatnim taksama ka drzavi. Davno sam citao zakon, ali je sve jasno navedeno i nazalost, ide do 30% od kompletnog iznosa.
-
nightvision
#17 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Da, bilo koja usluga koja ima pisani trag u bosni. Ako je dovoljno budala prijavice. Ako je bar malo pametan nece. Nema tog zakona i osnova po kojemu ga mogu oporezovati bez toga.un1ted wrote:Sve je to ok, ali se zakon ne slaze sa vama. Bilo koja usluga, ili posao koji je naplacen podlijeze dodatnim taksama ka drzavi. Davno sam citao zakon, ali je sve jasno navedeno i nazalost, ide do 30% od kompletnog iznosa.
-
modem33
#18 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
IstinitaPoruka wrote:Pozdrav ljudi, pisem za jarana.
Situacija je ovakva:
Radi stvari na internetu i zaradjuje preko toga cuda, ali je nezaposlen covjek i na birou rada je. Ne uplacuje nikakva sredstva za pio, mio, zdravstvo itd. Da li je moguce da bude predmet kontrole policije,tj.tuzilastva jer ima privil novca iz inostranstva (a niko mu nije rodbina) i da li mora da plati neki porez na to? Sta ako ga uhapse ili bilo koji nacinom provjere da on ima taj priliv novca? Mjesecno dobije oko 1500-2000 KM. Rekao mi je da ima jos naroda tako da radi preko interneta i isplacuju ih. Molim vas, bez ikakvih spekulacija, ja ne znam mnogo o tome, kao ni o zakonima pa da mogu da pomognem..nadam se da ima neko ovdje sa tim pravnim znanjem/iskustvom da pomogne.
Svi te vole kad "novac stize u BiH"
Naravno da se sve transakcije prate .... ALI cifre poput 2000 KM mjesecno je potpuna "sica" ....
Jer obicna firmica d.o.o. ili obrt. ..... mora napraviti prihode minimum 6000 KM da bi sebi isplatili 1500 KM NETO plate ....
Razlika izmedu ovih gore i ovih dole ... jest sto ovaj gore nema PIO staz ....
P.S. u bankama rade zenske osobe ...... sumnjam da su one procitale ijedan zakon ... Vidio to u praksi ...
Pa ja se s njima zajebavam oko FATF-a
- ibi
#19 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
modem33 wrote:IstinitaPoruka wrote:Pozdrav ljudi, pisem za jarana.
Situacija je ovakva:
Naravno da se sve transakcije prate .... ALI cifre poput 2000 KM mjesecno je potpuna "sica" ....
Jer obicna firmica d.o.o. ili obrt. ..... mora napraviti prihode minimum 6000 KM da bi sebi isplatili 1500 KM NETO plate ....
sve ima svoj prednosti i nedostatke ....
P.S. u bankama rade zenske osobe ...... sumnjam da su one procitale ijedan zakon ... Vidio to u praksi ...
Na ovom foromu vecinom najveci moguci kokuzi pricaju o parama i kako imaju para, prvo npr hrle/zviz.
Ko ima para, niti gubi sate i sate na forumu, a niti o tome prica, a jos manje da o tome prica po forumu nekom, takvi ljudi rade, a kada ne rade uzivaju u zivotu, dok hrle/zviz od jutra do sutra po forumu visi i prica kako on ima pare, ima jahte, ima vikendice, ima biznise, ima poslove tamo poslove vamo, ima mnogo skupog vina i sve sto postoji on ima, al kada bi se lagalo, covjek kokuz mrtvi, ni kucete ni maceta, kompeksi.
99% onih koji to ovdje tvrde, eura nemaju.
-
modem33
#20 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
ibi wrote:modem33 wrote:IstinitaPoruka wrote:Pozdrav ljudi, pisem za jarana.
Situacija je ovakva:
Na ovom foromu vecinom najveci moguci kokuzi pricaju o parama i kako imaju para, prvo npr hrle/zviz.
Ko ima para, niti gubi sate i sate na forumu, a niti o tome prica, a jos manje da o tome prica po forumu nekom, takvi ljudi rade, a kada ne rade uzivaju u zivotu, dok hrle/zviz od jutra do sutra po forumu visi i prica kako on ima pare, ima jahte, ima vikendice, ima biznise, ima poslove tamo poslove vamo, ima mnogo skupog vina i sve sto postoji on ima, al kada bi se lagalo, covjek kokuz mrtvi, ni kucete ni maceta, kompeksi.
99% onih koji to ovdje tvrde, eura nemaju.
Ja sam primijetio da ovdje na forumu ima dosta "nabijaca novih tema" .... valjda u cilju zarade "reklama" ...
kao i ovih politickih potrckala ...da pisu "hvalospjeve i fiktivne ankete" ... kao i "mamce sto prave" ...
Npr. ja volim komentarisati a pogotov kad dodju neki specijalni "ispiraci mozgova" . .. da ih pobijedim u debatama ... a specijalno budem raspolozen tek kad se provozam s autom ... dobijem neke "inspiracije"
A ima nekih ljudi koji zele info ili npr. da im se pomogne oko nekih konkretnih stvari i ja takvima pomognem ako je to neko moje podrucje ili oblast u kojoj se superiorno razumijem. Nekad je ovaj forum dobar oko nekih stvari da cujes misljenje i drugih ljudi , kao i razna iskustva. Jer nemoguce je "sve proci" .... zato sto mnogi ljudi se nisu zadesili u razlicitim situacijama.
- ibi
#21 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Odlicno, obrati onda paznju na nick hrle/zviz, taj je teski pacijent, covjek misli da zna sve najbolje i aktivan je na svih 22 podforuma.modem33 wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja sam primijetio da ovdje na forumu ima dosta "nabijaca novih tema" .... valjda u cilju zarade "reklama" ...
kao i ovih politickih potrckala ...da pisu "hvalospjeve i fiktivne ankete" ... kao i "mamce sto prave" ...
Npr. ja volim komentarisati a pogotov kad dodju neki specijalni "ispiraci mozgova" . .. da ih pobijedim u debatama ... a specijalno budem raspolozen tek kad se provozam s autom ... dobijem neke "inspiracije"![]()
A ima nekih ljudi koji zele info ili npr. da im se pomogne oko nekih konkretnih stvari i ja takvima pomognem ako je to neko moje podrucje ili oblast u kojoj se superiorno razumijem. Nekad je ovaj forum dobar oko nekih stvari da cujes misljenje i drugih ljudi , kao i razna iskustva. Jer nemoguce je "sve proci" .... zato sto mnogi ljudi se nisu zadesili u razlicitim situacijama.
Dakle od prava, preko, Politika, Ekonomija, Nauka, umjetonost, kultura, racunari, priroda, ekologija, relgija, filozofija, historija, zdravlje, i u svim tvrdi za sebe da zna sve i najbolje, te bolje od rugih
Npr on je pravo naucio tako sto ga je sva rodbina koju ima tuzila, i posto je isao dugo po sudovima, sada misli i da je pravnik.
Nema ni kuceta ni maceta.
-
AmirBaa
#22 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
AKo kojim slucajem ima nekih psihickih problema odlucit ce placati drzavi porez, u suprutnom nek radi i skida sa paypala sebi na karticu i miran je. Pisam ja ovu drzavu i vas koji podrzavate svako cijedjenje para iz djepa obicnih - normalnih ljudi kojima drzava nije omogucila da normalno zaradjuju pa moraju preko interneta raditi za strance. Ako onaj ko ti posalje pare za tvoju uslugu ne plati nikakav porez u svicarskoj, njemackoj, austriji ili gdje li vec vi bi se pravili pametni i uplacivali ovom pokusaju od drzave jos para ? Jebo kradje politicara od stotine miliona KM, zaobilazenja njihova poreza i slicnih stvari, hajmo se natovariti na nekog ko zaradjuje fino na internetu postenim putem ? Pored toga sto smo medju najgorima na svijetu kad je u pitanju placanje poreza za plate radnicima, trebaju jos oporezivati upwork, elance pa cak i kickstarter ? De nek i stave poraz na bajramluk, pa kad vam nana da cenera, vi 7 km date drzavi a sebi ostavite 3 KM

- ibi
#23 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
Ma ovo je komedija iznos o 2000 KM mjesecno je smjesan i nikakav problem na pravi.AmirBaa wrote:AKo kojim slucajem ima nekih psihickih problema odlucit ce placati drzavi porez, u suprutnom nek radi i skida sa paypala sebi na karticu i miran je. Pisam ja ovu drzavu i vas koji podrzavate svako cijedjenje para iz djepa obicnih - normalnih ljudi kojima drzava nije omogucila da normalno zaradjuju pa moraju preko interneta raditi za strance. Ako onaj ko ti posalje pare za tvoju uslugu ne plati nikakav porez u svicarskoj, njemackoj, austriji ili gdje li vec vi bi se pravili pametni i uplacivali ovom pokusaju od drzave jos para ? Jebo kradje politicara od stotine miliona KM, zaobilazenja njihova poreza i slicnih stvari, hajmo se natovariti na nekog ko zaradjuje fino na internetu postenim putem ? Pored toga sto smo medju najgorima na svijetu kad je u pitanju placanje poreza za plate radnicima, trebaju jos oporezivati upwork, elance pa cak i kickstarter ? De nek i stave poraz na bajramluk, pa kad vam nana da cenera, vi 7 km date drzavi a sebi ostavite 3 KM![]()
Problem je jedino ako ide preko 30.000 KM mjesecno na racun u manje od 30 dana, to bi imalo sumnju i moralo bi se porezovat i dokazat porijeklo tolikog novca u intervalima manjim od 30 dana raspona.
-
IstinitaPoruka
#24 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
HahahahahahahaAmirBaa wrote:De nek i stave poraz na bajramluk, pa kad vam nana da cenera, vi 7 km date drzavi a sebi ostavite 3 KM![]()
Bukvalno je tako..nazalost..neki dan sam kupio neku kamericu i platio oko 200 KM dadzbina..najvise od tog PDVa. A sinoc se gospoda vozaju po Sa i odose za Mostar. Valja onim audijima i dzipovima natociti gorivo. Djubrad neotesana.
- problemnatravunu
#25 Re: Porez na 'platu' - gotovinu/keš
E vala, PIO staž treba da mu bude najmanji problem, kakav ba pio staž, čisto bacanje para!modem33 wrote:IstinitaPoruka wrote:Pozdrav ljudi, pisem za jarana.
Situacija je ovakva:
U redu, nekad u starosti neće dobijato ovu crkavicu što se ovde naziva penzijom, ali ako ima imalo mozga fino plaća nesto slicno u privatnom aranzmanu, neku vrstu zivotnog osiguranja, ali tu dobro zna koje su njegove pare, i sta ce imato od toga, a ne čekati milostinju od države