Porez na plate i kršenje ustava BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
iz dna duše

#176 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by iz dna duše »

Što znači da ako nas sada masovnije pođu zvati na roštiljijadu, ovi zaposleni u državnim frimama, da znamo u kom grmu leži zec, dobili ljudi bonove MIMS-a :D
A što li baš MIMS-a, e tu bismo mogli otvoriti novu temu :-)
zonbirile

#177 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by zonbirile »

do apsurda je dovedeno stanje u Bosni.što se tiče socijalnih davanja.Osim što imamo svijetu nepoznat,a ekonomiji alarmantan odnos radnik/penzioner 1,2:1,sa daljom tendencijom pogoršanja,imamo i milionosoba,koji primaju neku pomoć po nekoj osnovi.Ne da je šema prenapregnuta,nego ne može se više trpiti uzimanje od onih koji imaju sreću da su zaposleni.Čak je i komično kada odem doktoru,ima spisak ljudi koji ne plačaju partipaciju,pa bolje bi mjesto 8 stavki da su napisali-plačaju samo osigurani,jer tako ispada.

@iz dna duše

lopovi se htjeli otkloniti od titine države,pa sada ipak sve vraćaju na staro.Ne samo topli obrok,nego i bonovi za prevoz.Time stimulišu domaću prodaju(koliko,toliko),a sa bonovima za prevoz pomažu pokradeni Gras.To je odlično samo da se Bimi(bivšem direktoru pljačkašu) oduzme imovina,ali kako kad je na isti Ganićevski,seljačko-sanđački fol,opravdao svoje bogatsvo.Čovjek piše stručne knjige.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#178 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by arman1 »

Kako uhapsiše ninđu i teme posta nepopularna. :sax:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#179 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Pera Trta »

arman1 wrote:Kako uhapsiše ninđu i teme posta nepopularna. :sax:
Zato što bez njega ne bi ni bilo teme. Čovjek se uhvatio za svoje stavove tvrdoglavio protiv nečega što je za sve druge najnormalnije :D . A tako je 90% nindjinih tema...sjećam se kad je htio da zabrani ljekarima da se zovu doktori jer nisu doktorirali :D . Džaba ga svi drugi podsjećali da je to tako oduvijek, on svoje pa svoje :-)
DobroJutroKolumbo

#180 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by DobroJutroKolumbo »

Evo za ove sto su se bunili za porez na plate i olaksice , nadam se da ce nam svima biti lakse , da vas obradujem gospodo , sada ce nam ovi cigani oporezovati i topli obrok... :x
zgembo_sa

#181 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by zgembo_sa »

DobroJutroKolumbo wrote:Evo za ove sto su se bunili za porez na plate i olaksice , nadam se da ce nam svima biti lakse , da vas obradujem gospodo , sada ce nam ovi cigani oporezovati i topli obrok... :x
I prevoz (ko ga uopste ima)
kockica_kockica

#182 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by kockica_kockica »

ma najbolje da mi njima damo sve sto zaradimo za mjesec dana .... :x :angry: :angry: :angry: :angry: tako ce nas dragi Brankovic imati budzet dovoljan da svog sina mazi i pazi i placa mu kojekakve izlete, da mu kupuje apartmane da dijete ima gdje slaviti rodjendane... i da ne zaboravim da nahranimo parlamentarce sa cevapima u grlu im zastali dabogda kad su nakaradni :x :evil: :x
sodom

#183 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sodom »

Mali ljudi treba da imaju svoja prava i treba da im se pomogne sto je moguce vise, stoga mojne mi te neke ravnopravnosti preko djecije grbače matere ti...
Da smo pametni i pola plate nek se skida, samo da nam djeca nisu gladna i da mogu normalno zavrsiti skolu, a kasnije, pa kasnije ce ti taj neko ponuditi mjesto u troli kad ostaris :lol: - sjetices se ti ovog mircerka, kada ti koljena budu klecala, a kosti boljele od starosti :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#184 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

sodom wrote:Mali ljudi treba da imaju svoja prava i treba da im se pomogne sto je moguce vise, stoga mojne mi te neke ravnopravnosti preko djecije grbače matere ti...
Da smo pametni i pola plate nek se skida, samo da nam djeca nisu gladna i da mogu normalno zavrsiti skolu, a kasnije, pa kasnije ce ti taj neko ponuditi mjesto u troli kad ostaris :lol: - sjetices se ti ovog mircerka, kada ti koljena budu klecala, a kosti boljele od starosti :D
sa ovakvom vladom cemo u mojoj starosti LETITI kakve trole kakvi tramvaji...sve zlatne kasike :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#185 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by pici »

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4107428,00.html

Tema dana | 18.03.2009
Ekonomska kriza - najgore tek slijedi

Sredstvima iz federalnog budžeta nemoguće je podmiriti sve obaveze. Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH najavljuje poreze na tople obroke i regrese. Tome se protive sindikati i poslodavci. U RS-u nije toliko dramatično.

Ukoliko Vlada Federacije BiH uskoro ne ispuni uslove kreditiranja, umjesto teške finansijske situacije mogao bi uslijediti totalni krah budžeta. Smanjenje prihoda od 12 do 15 posto u prva dva mjeseca ove godine, u odnosu na prošlu, za federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevandu pouzdan je znak ekonomske krize.

"Bez uravnoteženja, bez odricanja i kombinacije štednje i preusmjerenja sredstava u poticaje, mislim da će kriza biti i puno dublja nego što i najveći pesimisti očekuju", predviđa ministar Bevanda. "Političari jednostavno neće da priznaju da se isuviše sredstava troši na složeni administrativni aparat", smatraju članovi Udruženja osoba sa invaliditetom koji su nedavno provalili u Federalni parlament kako bi se izborili za svoja prava.

Sindikati i poslodavci ne podržavaju mjere Ekonomsko-socijalnog vijeća

Vlada Federacije nema rješenje za kontinuirano podmirenje obaveza prema braniteljskoj populaciji kojoj je uoči izbora obećavala "kule i gradove". Manjak u budžetu nastoji se prevazići nepopularnim mjerama, da se, osim poreza na plaće, oporezuju topli obroci i regresi, kao i naknade za prijevoz, te da se smanje stope doprinosa za zdravstvo, zaključilo je sinoć na sjednici u Sarajevu Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije.

Sindikati i predsjednik Udruženja poslodavaca Nihad Imamović ne slažu se sa ovim rješenjima. "U proizvodnim firmama, ili nema toplih obroka ili su oni minimalni, dok topli obroci u pojedinim, pogotovo budžetskim korisnicima, idu do maksimalnog iznosa i do 15 maraka dnevno", upozorava Imamović.

RS bez inflacije, uz stabilne plate u javnom sektoru

Trenutna ekonomska kretanja u RS-u nisu toliko dramatična kao u Federaciji BiH. "Bankarski sektor je stabilan, a entitetski budžet se, u odnosu na plan, izvršava od 95 posto", kaže premijer Milorad Dodik. "Već treći mjesec se u RS-u bilježi deflacija koja iznosi 0,3 posto, što znači da nema inflacije", ističe Dodik. Premijer RS-a dodaje da se zadržavaju visine plata u javnom sektoru što bi, uz eventualno dodatno zapošljavanje, trebalo da dovede do povećanja kupovne moći zaposlenih u RS-u.

U Federaciji, međutim, to nije slučaj, čemu svjedoče i najave smanjenja primanja u sektoru obrazovanja, zbog čega su u Mostaru zabilježeni i prvi protesti. Predsjednik sindikata srednjih škola Ejup Mujić smatra da se radi o problemu "htijenja i znanja". "Ili će biti onako kako treba biti, ili oni (vlast) tu više neće biti", upozorava Mujić.

Neumoljiva statistika i redovi ispred javnih kuhinja

Na predstojeće teške dane upozoravaju i neumoljivi statistički pokazatelji prema kojima su hrana i piće u posljednjih 12 mjeseci poskupjeli za gotovo pet procenata, dok su "iznosi režija koje građani moraju plaćati u prosjeku povećani za više od 6 procenata", kaže zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH Maida Hasanbegović, dodajući kako su "najviše poskupjeli povrće, voće, mlijeko i mliječni proizvodi".

Uz inflaciju u vidu godišnjeg prosjeka, koja je u januaru na nivou države iznosila više od sedam procenata, sve duži redovi ispred javnih kuhinja više nikoga u ovoj zemlji ne iznenađuju. "Ništa, evo da mi nije kruh 'Svetog Ante' ne bi imala ništa danas jest", kaže građanka Sarajeva, a čovjek u redu do nje dodaje da se "ne može nikako živjeti u BiH, a kamo li režije plaćati".

Ovako je, ne samo ispred "Kruha Svetog Ante", već i ispred "Merhameta", "Karitasa", "Crvenog krsta" i "Dobrotvora". Prema naciji se u ovim redovima niko ne dijeli. Svi preživljavaju od milostinje, nadajući se da će vlasti, sa "krupnih političkih problema", konačno preći na životne.

Image

nedjad branković je najvece hoštaplersko-lopovsko djubre....treba pitati njega i njegove ministre dje je 4 milijarde KM tj 2 milijarde eura od prihoda za 2008 godinu....pojela maca il nedjo i ministri.....
atko

#186 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by atko »

predvidjam da ce vec u sepdembru/oktobru biti dramaticno iz granapa kesu unijet u stan a da ti je ne otmu
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#187 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Pera Trta »

atko wrote:predvidjam da ce vec u sepdembru/oktobru biti dramaticno iz granapa kesu unijet u stan a da ti je ne otmu
Predviđam da će i tada narod šutjeti i trpjeti.
atko

#188 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by atko »

Pera Trta wrote:
atko wrote:predvidjam da ce vec u sepdembru/oktobru biti dramaticno iz granapa kesu unijet u stan a da ti je ne otmu
Predviđam da će i tada narod šutjeti i trpjeti.
Mislio sam na narod, da ce jedni drugima otimati .. ali ce svakako sutiti i dalje dok se velike vodje vozaju u prijeko potrebnim vozilicama q8, jedu kavijar i piju dzin ...
veljaca

#189 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by veljaca »

Je li se ovim krsi Dejtonski ustav BiH ????
Ako neko zna - neka navede Clan koji se krsi - da imamo zakonsko uporiste za tuzbu ......
Dozer

#190 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Dozer »

Ja da imam granap sutra bi mi litar milejka bio 100 KM, struca hljeba 80KM, kila brasna 70KM, itd.
Mozda ne bih nista prodavao prvih par dana, ali ubrzo bi se mojim prirmjerom poveli i ostali, kako to vec kod nas ide, i onda bih bas volio vidjeti sta bi ovaj nas maloumni narod...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#191 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by pici »

*** SPAM *** - Ekonomska kriza će na globalnom planu trajati do 2010. godine kada će krenuti oporavak, a mi u BiH nećemo dugo izaći iz krize sa vladama kakve imamo.

Ovo je u intervjuu za Nezavisne kazao Anto Domazet, direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Kaže da su od problema uzrokovanih globalnom recesijom za nas mnogo teži oni izazvani lokalnim specifičnostima, a najveći problem jeste zastoj u reformama.

Zalaže se za novi stend baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali ne zbog novca koji ćemo dobiti, jer je, kako navodi, on jako skup, nego da bismo podigli kredibilitet i prihvatili obaveze za provođenje reformi.

- Do kada će ekonomska kriza trajati?

DOMAZET: Zaoštravanje krize na globalnom planu treba očekivati sve do 2010. godine, kada bi trebalo da dođe do preokreta, ali nema nikakve garancije da ćemo mi u BiH po automatizmu prevazići krizu. Lokalne vlade moraju preduzeti vanredne adekvatne mjere i trebate njih pitati koliko će kriza trajati. Ja kao nezavisni ekspert mogu da kažem da sa ovakvim vladama dugo nećemo izaći iz krize.

- Zbog čega to mislite?

DOMAZET: Recesija jeste počela na globalnom planu, ali u BiH postoji mnoštvo lokalnih problema koji se mogu pravdati globalnom recesijom. To su veliki troškovi u javnoj potrošnji, zaustavljene reforme, nedovoljna atraktivnost za strane investitore, niska konkuretnost pri izvozu. Globalna kriza je dobila odgovore u mjerama vezanim za finansijsku konsolidaciju, smirivanje nervoze u bankama, osiguranje depozita. Sad je pitanje kako riješiti probleme visoke javne potrošnje. To neće ići bez reformi u socijalnom sektoru, zdravstvenom i penzijskom sistemu. Ta pitanja ne mogu ostati neriješena. Čak i ako globalna recesija bude savladana, to će ostati naš lokalni problem. Siguran sam da imamo mnogo više toga da uradimo od odupiranja efektima globalne recesije. Prije svega, kako podići konkurentnost, kako iskoristiti mogućnosti razvoja u poljoprivredi, turizmu, malom i srednjem poduzetništvu, kako razviti prilike u elektroenergetskom sektoru, kako proizvodnju za izvoz podići na viši nivo, kako mala i srednja preduzeća podstaknuti da rastu i postanu efikasnija, kako privući strane investitore, kako razviti javno-privatno partnerstvo, kako nastaviti privatizaciju. Toliko problema unutrašnje prirode nema odgovora. Zato mislim da vlade nemaju alibi kad kažu kako je ova situacija izazvana samo globalnim faktorima. Ona se jako temelji na zastojima u reformama, a to je čisto domaći proizvod.

- Mogu li odluke u borbi protiv krize samostalno donositi entiteti ili je nužan koordinirani pristup?

DOMAZET: Mislim da je najracionalnije postići koordinaciju koja neće značiti ni unitarizaciju ni ekstremnu autonomiju. Dakle, radi se o tome da sve aktivnosti koje su vezane za promociju reformi, za odlučivanje u parlamentu moraju biti koordinirane. Mora postojati plan i Vijeće ministara i entitetske vlade moraju pokazati predanost da takve odluke pripremaju, što prije prosljeđuju u parlament i provode.

- Ima mišljenja da u ovoj krizi treba podsticati kupovinu domaćih proizvoda, pa čak i uvoditi zaštitne mjere po cijenu protekcionizma.

DOMAZET: Mislim da zaštitne mjere koje su vezane za protekcionizam, dakle, klasične mjere zabrane uvoza, nemaju uporište. To vodi zemlju ka izolacionizmu i jako je opasno. Ali mjere promocije domaće proizvodnje su poželjne, uz učešće vlada, odnosno javnih sredstava sa dobro osmišljenjim programima i mjerenjem efekata. Tu mogu postići velike rezultate.

- Vjerujete li da bi bio od koristi kreditni aranžman sa MMF-om, o kojem se sve više govori?

DOMAZET: Aranžman sa MMF-om je važan i potreban ne zato što ćemo dobiti finansijsku injekciju. Znam da je to skup novac. Dok sam bio ministar u Vladi plaćali smo kredit po stend baj aranžmanu sa više od devet posto kamate dok su koncesioni krediti koje smo dobijali od Evropske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke bili sa kamatom od 0,7 posto. Prema tome, taj kredit nije razvojni. Ali, ključno je što kad zaključite kreditni aranžman, imate veći kredibilitet i obavezu da provodite reforme. Zbog toga mislim da stend baj treba zaključiti što prije.

(nezavisne)

Zaduženje kod MMF-a sa ovakvom destruktivnom vladajucom elitom :shock:
Zalaže se za novi stend baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali ne zbog novca koji ćemo dobiti, jer je, kako navodi, on jako skup, nego da bismo podigli kredibilitet i prihvatili obaveze za provođenje reformi.
Mislim profesore da u normalnim drzavama to bi i prošlo al kako sami velite u ovom bosanskom loncu.....nek nam dragi bog pomogne. :cry:
karanana

#192 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by karanana »

posto se priblizava kraj godine interesuje me zna li iko hoce li zaziviti i hoce li se moci kao odbitak na ovaj porez na dohodak korisiti i troskovi stambenog kredita odnosno kamata?

zna li neko kako ce to funkcionisati? hoce li biti neki obrasci za popunjavanje? hoce li banke ucestvovati u izdavanju nekih potvrda o iznosima tih placanja stambenih kredita?

dabogdo da ista bude od ovoga, ali haj reko da pitam da neko nije nesto cuo ili zna o ovome?
maajaa

#193 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by maajaa »

Zakon o porezu na dohodak, clan 24
Rezidentnim poreznim obveznicima lični odbitak može se uvećati u poreznom periodu i za iznos kamate plaćene na stambeni kredit koji je porezni obveznik uzeo zbog kupovine ili izgradnje odgovarajućeg stana kojim rješava svoj stambeni problem. Lični odbitak po ovom osnovu može se uvećati za iznos kamate plaćene u poreznom periodu za koji se utvrđuje porez na dohodak

pretpostavljam da ce biti obrazac koji ce se popunjavati na kraju godine. a ostali detalji (potvrde od banke i sl) i mene zanimaju
_dulcela_

#194 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by _dulcela_ »

Lesli Eldridž wrote:Jednostavna konstatacija-porez na plate je kršenje ustava BiH. Kako? Fino!
Po novom obračunu plata i poreza na iste, prednost imaju ljudi koji imaju više djece, čiji su bračni drugovi nezaposleni, izdražavaju nekoga i slično. I šta se dešava? Ako sam ja npr. samac ili sam oženjen i nemam djece, bračni drug radi, meni je odbijanje veće nego kod onoga koji nekoga izdržava, ima buljuk djece ili mu je bračni drug zaposlen. Znači ako radim na istom radnom mjestu kao i taj radnik koji ima ove pogodnosti, ako imam istu polaznu osnovu, isti koeficijent složenosti posla, meni će se odbijati više od plate, a ako ne griješim i uplate u PIO su meni manje (Ovo za penziono možda i nije tačno). I sada ja dobijem manju platu (nebitno je da li mi je ista uplata u PIO), onaj koji ima pogodnosti, može čak i više na ruke da dobije nego ja koji nemam te pogodnosti. Znači pravo na plaću mi je redukovano u odnosu na kolegu, vjerovatno su i PIO izdavanja manja i penzija će biti manja, a ulazi se u intimu i broje se djeca, ganja se koga se izdržava, ugrožava se privatnost...

Po meni ako treba da neko ima pogodnosti zbog nabrojanih razloga, to treba da ostvaruje na druge načine (dječiji doplatak, soc. pomoć,... ), a ne da se favorizira njegova plata u odnosu na moju.
Na ustavnom sudu treba sročiti tužbu i oboriti ovaj diskriminatorski Zakon (pravnu uredbu). Ugrožavaju se prava na platu, jednak tretman svih građana, pravo na privatnost i intimu i ko zna šta još. Ovo je diskriminatorska pravna uredba (Zakon) Ima li iko inicijativu da se ovo obori? Zinzigu nas pravo, a narod šuti i ne brani svoja ustavom zagarantovana prava.
Nisam citala temu do kraja ni sve postove.. ako je neko 'objasnio', sorry sto ponavljam. Dakle, ovo gore je apsolutno netacno i pogresno interpretirano.
Kao prvo, tvoja plata je bruto plata, ne samo ono sto ti primis na ruke. Na zalost, 99% ljudi kod nas to ne gleda tako. Dakle, bruto plata, a ne neto. Bruto plata je jednaka kod tebe i kod kolege. Time je zagarantovana jednaka isplata doprinosa na i iz plate i za tebe i za kolegu, tako da nema govora o umanjenju izdvajanja za PIO ili zdravstvo.
Osnovica za porez je veca kod onoga koji ima manji koeficijent oslobadjanja, samim tim je veci i iznos koji se placa po osnovu poreza na licno primanje. Ali dakle, samo po tom osnovu.
Dalje, ako tvoj kolega, koji ima djecu, odnosno njegova djeca, ostvaruju prava na doplatke ili neka druga primanja koja su veca od 300,00KM mjesecno, on nema pravo da koristi odbitak na djecu.. ili zenu, ako ona ima primanja veca od 300,00KM mjesecno i sl.
Kada u nekom trenutku svoga zivota steknes pravo na neki od dodatnih odbitaka, tvoja neto plata, ono sto primis na ruke, ce biti uvecana, sto nije bio slucaj do sad (ja nisam jos srela firmu u kojoj je neko dobio povisicu jer se ozenio, udao, dobio dijete i slicno..). Ovaj zakon nikako ne krsi niti jedno tvoje ustavno pravo, a u vecini slucajeva je povoljniji od predhodnog.
Post Reply