Porez na dohodak

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#1 Porez na dohodak

Post by hilmija frlj »

Imam jedno pitanje.
Pošto radim na BHRT, firma kasni sa svim uplatama PIO, ZZO, Porezna itd...
Pitanje, cuo sam da bi ako bi firma uplatila vise od 12 plata u godini po GIP obrascu, da bi morali placati dodatni porez na mjesece koji se ne odnose na licni odbitak. Jer kao porezna priznaje samo 12 licnih odbitaka u godini, za 12 plata. Ako bi ih bilo vise, da bi se onda morala platiti razlika u porezu, a to bi mogle biti stotine, ako ne i hiljade KM, jer neke stavke nisu placane godinama.
I ko bi to trebao platiti, ja kao radnik ili firma? To je firma sve obračunala kroz platne liste, ali pare nisu prebacene poreznoj zbog situacije u kojoj se firma nalazi

Valjda sam dobro objasnio i shvatate o cemu se radi, jer i mene je sve zbunilo.
ZoomZoomKiwi

#3 Re: Porez na dohodak

Post by ZoomZoomKiwi »

hilmija frlj wrote: 26/03/2026 15:33 Imam jedno pitanje.
Pošto radim na BHRT, firma kasni sa svim uplatama PIO, ZZO, Porezna itd...
Pitanje, cuo sam da bi ako bi firma uplatila vise od 12 plata u godini po GIP obrascu, da bi morali placati dodatni porez na mjesece koji se ne odnose na licni odbitak. Jer kao porezna priznaje samo 12 licnih odbitaka u godini, za 12 plata. Ako bi ih bilo vise, da bi se onda morala platiti razlika u porezu, a to bi mogle biti stotine, ako ne i hiljade KM, jer neke stavke nisu placane godinama.
I ko bi to trebao platiti, ja kao radnik ili firma? To je firma sve obračunala kroz platne liste, ali pare nisu prebacene poreznoj zbog situacije u kojoj se firma nalazi

Valjda sam dobro objasnio i shvatate o cemu se radi, jer i mene je sve zbunilo.
RMU Zenica godinama tako radio. Uplaćivali tek kad taj radnik treba u penziju. Prvi put čujem za dodatno oporezivanje odnosno nepostojanje neoporezivog dijela.

Jer to je uplata prema obračunatom i prijavljenom za prethodne godine, odnosno tamo gdje je prijavljeno a nije uplaćeno.

Nije to za jednu godinu pa da si imao 13. ili koju već platu.
kakabanja213

#4 Re: Porez na dohodak

Post by kakabanja213 »

U kolektivnom ugovoru u dijelu koji govori o platama i primanjima postoji clan kojo kaze da radnik treba primiti platu koja se racuna koeficijent x satnica x broj radnih sati. Nije naglaseno da li je to primanje prije ili poslije poreza na dohodak. Jedna firma koja podlijeze tom kolektivnom je obracunava kao da je to prije a jedna kao da ke to poslije tog poreza, tako da se za isto na ruke isplacuju prilicno razlicite plate.
Da li neko od pravnika zna ko tu radi pravilno, odnosno da li oba obracuna mogu biti ispravna.
Hvala
Post Reply