Porez kod registracije vozila!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Salemas
#1 Porez kod registracije vozila!
Da li mi neko moze objasniti, ali bez ironije, po kojem ustavnom pravu osobe sa vozilom mladjim od 7 godina moraju za kaznu, jer imaju novo sigurnije, ekoloskije vozilo, platiti dodatan harac od 100 KM?
Nadam se da ljudi koji su pravili ove regulative nisu imali drugo opravdanje nego: "kad levat ima za novo auto neka plati jos poreza". U svijetu je praksa da sto imas starije auto to placas veci porez!
Ko zna odgovor na ovu "logiku"?
Nadam se da ljudi koji su pravili ove regulative nisu imali drugo opravdanje nego: "kad levat ima za novo auto neka plati jos poreza". U svijetu je praksa da sto imas starije auto to placas veci porez!
Ko zna odgovor na ovu "logiku"?
-
530i
#2 Re: Porez kod registracije vozila!
Luksuz, brate...šta hoćeš, sve se nema a mlado auto se voza 
-
IlijaLadin
#3 Re: Porez kod registracije vozila!
ni meni to nije jasno. 200 KM, a za starije valjda 30, tako nesto
-
Salemas
#4 Re: Porez kod registracije vozila!
530i hvala, ali eto kako sam vec rekao ironicni komentari ne pomazu bas!
- drndalo
#5 Re: Porez kod registracije vozila!
Nije to ironicno, nego je tako... Ako ne vjerujes, napisi im pismo zalbe, i da ti odgovore zasto je to tako... 
-
Salemas
#6 Re: Porez kod registracije vozila!
Cekaj, znaci onaj ko kupi luksuzni mercedes slk stariji od sedam godina je manje "luksuzno" od novog twinga?
Da li shvatate sta je moje pitanje?
Da li shvatate sta je moje pitanje?
- kurty
#7 Re: Porez kod registracije vozila!
to ti je porez na luksuz...
tako pise u zakonu i tako je...
shvatamo mi tebe, ali ti neces da shvatis nas
- drndalo
#8 Re: Porez kod registracije vozila!
*ebote, ovaj ko da je Holandjanin po DNKu pa ne konta nista... Ko da smo Danska, pa je ovo samo anomalija, a ne obicaj... 
- agent_zero
#9 Re: Porez kod registracije vozila!
To nije, narodski rečeno, porez na luksuz, nego porez na novo. Što bi ljudima bilo kako olakšavali da voze noviji autić i time ceste učinili sigurnijim, kako za vozače, tako i druge učesnike u saobraćaju, nego bolje vozite stare, orhndane, nesigurne krntije i ne plaćajte haman ništa. 
-
Salemas
#10 Re: Porez kod registracije vozila!
kurty wrote:to ti je porez na luksuz...
Ne postoji porez na luksuz! Sta tu treba shvatat? Ja mislim da se niko nije ozbiljno pokrenuo ovo pitanje. Kao sto vidimo da svi imamo standardan letargicni odgovor: "sta ces, to ti je tako i nemoj se bunit".
- Hemera
#11 Re: Porez kod registracije vozila!
šta ima ne postoji porez na luksuz...ako uopce znas sta je luksuz
- kurty
#12 Re: Porez kod registracije vozila!
a jerane, zovi ti to kako hoces, ali to ti je to...Salemas wrote:kurty wrote:to ti je porez na luksuz...
Ne postoji porez na luksuz! Sta tu treba shvatat? Ja mislim da se niko nije ozbiljno pokrenuo ovo pitanje. Kao sto vidimo da svi imamo standardan letargicni odgovor: "sta ces, to ti je tako i nemoj se bunit".
kad ti auto napuni 7godina, jeftinije ces prolaziti i to je to...
i evo sta sad mozemo??? pisati online peticije?? praviti FB grubu neku "svi mi koji imam auto mladje od 7 godina"???
Jel imas neki konstruktivni prijedlog???
- insomnia78
#13 Re: Porez kod registracije vozila!
Nije to samo u BiH i u Francuskoj je tako
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
- devito
#14 Re: Porez kod registracije vozila!
Standard zivljenja tamo i ovamoinsomnia78 wrote:Nije to samo u BiH i u Francuskoj je tako
s' moje sokoćalo
- drndalo
#15 Re: Porez kod registracije vozila!
drndalo wrote:Ako ne vjerujes, napisi im pismo zalbe, i da ti odgovore zasto je to tako...
-
Salemas
#16 Re: Porez kod registracije vozila!
Koliko ja vidim ljudi odobravaju ovakve poteze drzave i ne vide nista vrijedno uzrujavanja. Dok je ovaca bice i dzempera!
- kurty
#17 Re: Porez kod registracije vozila!
jerane, ti fakat isto da si se probudi iz zimskog sna...Salemas wrote:Koliko ja vidim ljudi odobravaju ovakve poteze drzave i ne vide nista vrijedno uzrujavanja. Dok je ovaca bice i dzempera!
godinama se bruji i na ovom forumu oko nelogicnosti ovog "zakona", ali sta sad???
da izvucem 5 litara goriva iz auta mladjeg od 7 godina, i da se spalim u znak protivljenja???
-
Salemas
#18 Re: Porez kod registracije vozila!
kurty wrote:jerane, ti fakat isto da si se probudi iz zimskog sna...Salemas wrote:Koliko ja vidim ljudi odobravaju ovakve poteze drzave i ne vide nista vrijedno uzrujavanja. Dok je ovaca bice i dzempera!
godinama se bruji i na ovom forumu oko nelogicnosti ovog "zakona", ali sta sad???
da izvucem 5 litara goriva iz auta mladjeg od 7 godina, i da se spalim u znak protivljenja???
Super to bi bilo nesto!
- kurty
#19 Re: Porez kod registracije vozila!
a sta ces ti uraditi u znak protesta???

- drndalo
#20 Re: Porez kod registracije vozila!
Za pocetak, neka si izvuce 5 litara goriva, i spali svoj auto u znak protesta, pred BiH, FBiH, i Kantonalnim organima zakonodavstva... Ne mora sebe...
Ima godina i godina da su nekol'ka BiH magazina sa auto tematikom "ispirala usta" ovom temom, ali kao sto vidimo, vlastodrsci su se bas nasekirali oko toga...
Ima godina i godina da su nekol'ka BiH magazina sa auto tematikom "ispirala usta" ovom temom, ali kao sto vidimo, vlastodrsci su se bas nasekirali oko toga...
-
ins
#21 Re: Porez kod registracije vozila!
To se zove "dodvoravanje glasackom tijelu" tj. onima koji voze Kadette i kombi T3...
Što bi Avaz rek'o "narodu".
Primjenjuje se samo u KS, ostali kantoni koliko znam nemaju takvu odluku.
Što bi Avaz rek'o "narodu".
Primjenjuje se samo u KS, ostali kantoni koliko znam nemaju takvu odluku.
- insomnia78
#22 Re: Porez kod registracije vozila!
Vidi, isti kurac i vani.
Za moje auto saobracajna 400€, ako je starije od 10 godina 200.
Ako je mladje od 8 godina imas neku eko taksu, za mene preko milje, placa je svaki kupac sve dok auto ne dostigne 8 godina makar sto vlasnika promjenilo.
Sad koja je logika placati eko taksu za novije auto, koje samim tim i manje zagadjuje...
s' moje sokoćalo
Za moje auto saobracajna 400€, ako je starije od 10 godina 200.
Ako je mladje od 8 godina imas neku eko taksu, za mene preko milje, placa je svaki kupac sve dok auto ne dostigne 8 godina makar sto vlasnika promjenilo.
Sad koja je logika placati eko taksu za novije auto, koje samim tim i manje zagadjuje...
s' moje sokoćalo