Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

strong69

#1 Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by strong69 »

Na sajtu porezne uprave FBiH objavljena je lista duznika. 1.068.256.221,59 KM iznosi ukupni dug po osnovu direktnih poreza i doprinosa. Objavljen je spisak samo onih koji imaju duzni preko 1 milion KM.

Na vrhu ove liste nalaze se firme u vlasnistvu Vlade FBiH ili javna preduzeca u vlasnistvu kantona.

- JP ŽELJEZNICE FBiH SARAJEVO 142.492.407,56
- EPBiH JP ZD RUDNICI KREKA TUZLA 100.279.000,52
- KJKP GRAS D.O.O. SARAJEVO 12.391.176,00
- SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE USK BIHAĆ 29.172.091,00
- "VODOVOD" JP MOSTAR 11.414.726,97
- JP "GRIJANJE" ZENICA 9.187.713,40
- EPBIH" J.P. ZD R.M.U. "ĐURĐEVIK" ŽIVINICE 9.054.356,95
- MINISTARSTVO ZNANOSTI HBŽ LIVNO 9.029.710,96

O ovome niko ne govori. Danas je privreda i proizvodnja maksimalno opterecena raznim novim doprinosima i porezima na plate. Vlada pokusava nadoknaditi potrebna sredstva na racun kompanija koje koliko toliko rade. No, ako se ovo nastavi mislim da uskoro necemo imati ni proizvodnju kako primarnu tako ni preradivacku industriju. Naime, dodavanjem novih opterecenja na racun poslodavaca doci cemo u poziciju da ce plate stagnirati, poslodavci ce ici u sivu a zatim u crnu zonu dijeleci plate u kovertama a i sami radnici ce cutati i prihvatati takav nacin isplate pomireni sa cinjenicom da jedino tako mogu ostvariti veci licni dohodak pa makar on bio i u koverti.

O stanju u privredi niko ne govori. Firme su ugrozene, likvidnost je losa, rokovi placanja od strane kupaca (ovo se narocito odnosi na trzne centre) su od 90 pa cak i do 150 dana.

Svaka firma koja proda robu automatski postaje porezni obveznik po osnovu izlaznog PDV-a. Ako npr prodate 1000 KM platicete i 17% PDV-a sto znaci 1000 KM + 170 KM = 1170 KM. Ako fakturisete mjesecno PDV iznos od 170 KM*12 mjeseci = 2.040 KM. Ako vam neko placa u roku od 90 dana odnosno 3 mjeseca to znaci 170 KM*3= 510 KM. Istovremeno je to firmi koja kupuje robu od vas ulazni PDV i kao takav se obracunava bez problema od strane drzave.

Drzava trazi da joj prvo obracunate pa onda platite PDV do 10-og u mjesecu. Ukoliko to ne ucinite bicete kaznjeni i za svaki dan kasnjenja platiti kamatu. S druge strane cekaju vas obaveze prema zaposlenima i dobavljacima. No, drzava trazi svoje a kako cete izmirite obaveze prema ostalima ne zanima ih. Zasto niko u drzavi ne vodi racuna o tome isplacuju li se plate na vrijeme i zasto se ne isplacuju? Koji je razlog? Sta ako firma plati sve drzavi a nema za radnike jer ne ostane dovoljno zato sto u ovoj zemlji nije stvoren ambijent za poslovanje i vi molite i kumite da vam plate robu koju ste davno prodali.

A sada pogledajte duznike. Najveci duznici su drzavne firme a koje mi placamo kao poreski obveznici. Zasto drzava ne proglasi bankrot? Zasto se ne pozabavi brojem zaposlenih u ovim firmama i njihovim platama. Pa u tim Zeljeznicama pate su odlicne. Pa dokle ce nas unistavati na ovaj nacin. Gledam Irfana Ajanovica nedavno koji kaze da je MMF aranzman pitanje zivota i smrti. Da, ali za zaposlene u drzavnim institucijama i firmama koje su gore navedene. Ako nece da proglase bankrot a nece drzava mora podici PDV na luksuznu robu i time puniti budzet. No, ocito nas ceka isto sto i HR koja ima PDV 25% a uveli su joj ga EU i MMF kada su je dobro zaduzili.

Sljedeca stvar koja bode oci u ovoj "drzavi" su kladionice. Pogledajte samo koliko su kladionice duzne. A da li ste vidjeli da je ijedna zatvorena?

- DERBY BET SHOP D.O.O. MOSTAR 39.936.356,26
- PREMIER WORLD SPORT D.O.O. ČITLUK 15.943.076,47
- WILLIAMS KLADIONICA ŠIROKI BRIJEG 4.675.410,35

Dakle, one mogu da rade bez problema i da duguju drzavi ovoliki novac? Pa do kada cemo se zavaravati da zivimo u drzavi. Zivimo u interesnom podrucju gdje se ljudi na vlast biraju da bi stitili interese svojih pretpostavljenih i svoje licne interese a ne interese gradana.

Izvinjavam se zbog opsirnosti posta. No, moramo znati da je ovaj put kojim idemo put u provaliju iz koje nema povratka. U svojoj zemlji i na svojoj vjeri u drzavi za covjeka!
soxx

#2 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by soxx »

Citam maloprije za kladionice.. I mislim da kladionicama zele nepravedno uzeti ove pare.. Jer kad su pitali dal trebaju placat porez na dobit igraca dobili su odg. ne. Sad nakon par godina traze milione. Ko ce im to isplatit? Da su trazili porez sta je falilo staviti postotak na dobit igracu? Ovako sad moraju iz svog dzepa ...

Inace ako zatvore kladionice i sad neke firme zbog poreza bit ce nas jos par hiljada ne zaposlenih.. :roll:
stidljiv

#3 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by stidljiv »

Lopovska i imbecilna drzava...samo daj daj daj da bi nahranila ogromnu parazitsku administraciju.

Zato ovdje ne moze nista ni da uspije...ako radi legalno.
strong69

#4 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by strong69 »

soxx wrote:
Inace ako zatvore kladionice i sad neke firme zbog poreza bit ce nas jos par hiljada ne zaposlenih.. :roll:
Dobro, kladionice obrcu milione KEŠA. Zaposljavaju ljude i ne prijavljuju ih na zdravstveno, penziono i socijalno. Po tom osnovu koliko tek duguju drzavi novca? Ako ne placaju poreze i doprinose drzava nije likvidna jer se budzeti drzave pune iz tih sredstava.

Drzava treba preko mojih leda da puni svoj budzet opterecujuci moju plati porezima? A to sto oni duguju to je ok?
Drvosjeca iz Dejcica

#5 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

soxx wrote:Citam maloprije za kladionice.. I mislim da kladionicama zele nepravedno uzeti ove pare.. Jer kad su pitali dal trebaju placat porez na dobit igraca dobili su odg. ne. Sad nakon par godina traze milione. Ko ce im to isplatit? Da su trazili porez sta je falilo staviti postotak na dobit igracu? Ovako sad moraju iz svog dzepa ...

Kladionica mi nije žao, iskreno treba ih zatvoriti. Biću tako hrabar pa ću reći da ovdje ima i politike pa tako "slučajno" sve kladionice dužnici poreza su u rukama Hrvata. Baš bih volio vidjeti to napismeno gdje im je rečeno iz UIO da ne trebaju plaćati porez na dobit igrača. To su priče za naivne i za malu djecu.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#6 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by antimobbing »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
soxx wrote:Citam maloprije za kladionice.. I mislim da kladionicama zele nepravedno uzeti ove pare.. Jer kad su pitali dal trebaju placat porez na dobit igraca dobili su odg. ne. Sad nakon par godina traze milione. Ko ce im to isplatit? Da su trazili porez sta je falilo staviti postotak na dobit igracu? Ovako sad moraju iz svog dzepa ...

Kladionica mi nije žao, iskreno treba ih zatvoriti. Biću tako hrabar pa ću reći da ovdje ima i politike pa tako "slučajno" sve kladionice dužnici poreza su u rukama Hrvata. Baš bih volio vidjeti to napismeno gdje im je rečeno iz UIO da ne trebaju plaćati porez na dobit igrača.
Naravno, nije normalno da kladionice ili bilo ko duguje ovoliko novca državi. Sigurno postoji neki uzrok ovom stanju jer opet ponavljam, ovo nije normalno. Mislim da za svu ovu situaciju je uzrok ratni period od kojeg se nećemo oporaviti u narednih pedeset godina.

Naime, početkom rata sva progresivna inteligencija i srednja klasa je pobjegla vani. Samo mali dio se vratio nazad u BiH. U ratu je ostala sirotinja da brani BiH i sada poslije rata isti ovi ljudi malo bolje žive nego što su živjeli prije rata. Zato se niko i ne buni jer većina populacije koja trenutno živi u BiH nije ni navikla na bolje.

Poslije rata iz ove sirotinje se izdiže sloj ekstremnih bogataša multi-milionera koji su profitirali u najgore vrijeme rata kada je naš narod bio protjerivan i ubijan. Ovim haram krvavim novcem sada rade šta god požele donoseći sami sebi zakone koji ih oslobađaju bilo kakve odgovornosti, pa čak i plaćanja poreza državi što je apsurd nad apsurdima.

Ekstremnim bogatašima niko nema da se suprotstavi jer u BiH uopće nema srednje klase. Nasuprot njima postoji samo slaba sirotinja koja šuti i misli da dobro živi jer nije ni od prije rata navikla na bolje. Mrka nam je kapa.
strong69

#7 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by strong69 »

antimobbing wrote:

Poslije rata iz ove sirotinje se izdiže sloj ekstremnih bogataša multi-milionera koji su profitirali u najgore vrijeme rata kada je naš narod bio protjerivan i ubijan. Ovim haram krvavim novcem sada rade šta god požele donoseći sami sebi zakone koji ih oslobađaju bilo kakve odgovornosti, pa čak i plaćanja poreza državi što je apsurd nad apsurdima.

Ekstremnim bogatašima niko nema da se suprotstavi jer u BiH uopće nema srednje klase. Nasuprot njima postoji samo slaba sirotinja koja šuti i misli da dobro živi jer nije ni od prije rata navikla na bolje. Mrka nam je kapa.
Glavni duznici su FIRME U VLASNISTVU drzave. Prica o ekstremnim bogatasima i profiterima ovdje dolazi u drugi plan. Kao covjek koji je pokrenuo privatni posao kazem ti da ne mogu da ispunim sve obaveze koje imam jer mi drzava nije omogucila AMBIJENT za to.

Ako neko moze da drzi moj novac od 90 do 150 dana i da mi na kraju plati robom (KOMPENZACIJA) zasto onda drzava od mene trazi da joj platim PDV, poreze i doprinose? Evo, hipoteticki, po osnovu PDV-a, doprinosa i poreza, plata i obaveza prema dobavljacima imam mjesecno obavezu od ukupno 10.000 KM. A ja sam naplatio svega 2.000 KM koliko iznosi moja obaveza prema drzavi. Drzava mi kaze plati ti meni moje. Ako, opet hipoteticki, pitam drzavu a sta cu sa svojom i sa platom radnicima ona ce mi reci da to nije njen problem.

O tome se ovdje radi. Drzava puni budzet iz likvidnih firmi i opterecuje plate porezima kao nikada prije pokusavajuci tako namiriti ove drzavne GUBITASE i njihove lijene radnike. Ja sam mali, ali sam prestao sa biznisom a zaposljavao sam nas 5-ero. Bojim se da to ceka i mnoge druge firme i sta cemo onda raditi?
juzna_strana

#8 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by juzna_strana »

Jako dobra tema strong :thumbup:
Problem je sto vrlo malo ljudi razmislja o ovome,i sto smo generalno sebicni.
Imas armiju ljudi koji rade u drzavnim institucijama i uopste ih ne zanima odakle
njihova plata dolazi,kakva je privreda koja to finansira. Bitno je da kapa i da se sto manje radi.
Na to dodaj masu mladih ljudi koji mastaju o takvom poslu,kriminalnu privatizaciju i
dobijes danasnju situaciju.
Zalosno je da smo 70-ih godina sklapali prinz-a i bubu,a u 21 vijeku radimo neka kolica za dijelove.
Osamdesetih je na mjestu danasnjih Interex-a i Bagatele postojala firma koja se zvala
Energoinvest-Specijalne armature. Proizvodili su ( izmedju ostalog ) glave za busenje naftnih busotina.
Mjesecno su radili 6 komada(izvoz),a dvije su bile dovoljne da pokriju plate i troskove.
Nakon rata su radili a onda su masine rasprodate po mizernoj cijeni,danas tu imamo Bagatelu..
Ne treba dalje.. Kakvi smo i ovo nam je previse.
miki.ba

#9 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by miki.ba »

strong69 wrote: Glavni duznici su FIRME U VLASNISTVU drzave. Prica o ekstremnim bogatasima i profiterima ovdje dolazi u drugi plan. Kao covjek koji je pokrenuo privatni posao kazem ti da ne mogu da ispunim sve obaveze koje imam jer mi drzava nije omogucila AMBIJENT za to.

Ako neko moze da drzi moj novac od 90 do 150 dana i da mi na kraju plati robom (KOMPENZACIJA) zasto onda drzava od mene trazi da joj platim PDV, poreze i doprinose? Evo, hipoteticki, po osnovu PDV-a, doprinosa i poreza, plata i obaveza prema dobavljacima imam mjesecno obavezu od ukupno 10.000 KM. A ja sam naplatio svega 2.000 KM koliko iznosi moja obaveza prema drzavi. Drzava mi kaze plati ti meni moje. Ako, opet hipoteticki, pitam drzavu a sta cu sa svojom i sa platom radnicima ona ce mi reci da to nije njen problem.

O tome se ovdje radi. Drzava puni budzet iz likvidnih firmi i opterecuje plate porezima kao nikada prije pokusavajuci tako namiriti ove drzavne GUBITASE i njihove lijene radnike. Ja sam mali, ali sam prestao sa biznisom a zaposljavao sam nas 5-ero. Bojim se da to ceka i mnoge druge firme i sta cemo onda raditi?
Slažem se u potpunosti i ja sam zatvorio firmu, sad sam sretan coek.
Radim na crno i šta me briga, poso je takav da se može.
Ovdje kad samo pomisliš da bi mogao otvoriti privatni biznis pocnu ti uzimati pare i da u pravu si uopšte ih ne zanima kako biznis funkcioniše.

Što se tice kladionica cudi me da nema neki zakon kojim bi se regulisao broj kladionica u jednom kvartu, bas ih je previše. Pored toga svaka kladionica u jednoj poslovnici ima jednog prijavljenog i jednog neprijavljenog.

Što se tice duga poreza u državnim firmama to je smješno, pa država može to oprostiti, bar bi trebala.
Odmah bi se popravio buđet doticnih firmi.
Sa druge strane kad bi penzionisali višak radnika (starijih) firme bi pocele pozitivno poslovati, a država bi bila opet u plusu, jer je bolje neefikasnom radniku davati penziju 400 KM nego plato 1000 KM.

Ma ne piše nam se dobro.
JThomas

#10 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by JThomas »

svako ko išta pokušava u privatnom biznisu, bez obzira ima li granap ili firmu od 200 zaposlenih, zna da porezni dug ne možeš nabiti ako te ne puste.

a sitnu ribu i normalnog, poštenog čovjeka neće pustiti nikad. on svaku marku mora platiti u dan tačno.
JThomas

#12 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by JThomas »

svi pljuju po kladionicama, ali mislim da je u tom konkretnom slučaju premier kladionica u pravu. a tako misli i kantonalni sud.
miki.ba

#13 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by miki.ba »

JThomas wrote:svi pljuju po kladionicama, ali mislim da je u tom konkretnom slučaju premier kladionica u pravu. a tako misli i kantonalni sud.
I ja mislim da su kladionice u ovom slucaju u pravu.
ultima_palabra

#14 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by ultima_palabra »

U srodstvu imam jednog poreznog inspektora, pa malo poznajem problematiku... u dosta slučajeva direktori javnih preduzeća (pogotovo ovih opštinskih) su izbjegavali plaćanje poreza na promet u godinama iza rata, a neki i donedavno :shock: Korumpirani inspektori i njihovi nadležni su to godinama tolerisali, a direktori su taj višak para preusmjeravali u zapošljavanje novih rođaka, i isplaćivanje raznih beneficija postojećim.

E onda kad dođe vrijeme da se naplati što se popilo, onda je drvlje i kamenje prema onom inspektoru koji je došao da konstatuje stanje... direktor eventualno bude smijenjen, ali ne odgovara krivično, kao ni NO koji je morao znati za kršenje zakona. Ne odgovaraju niti inspektori ni načelnici koji su znali za to... ali ovaj inspektor koji je podvukao refu bude izložen preziru okoline jer je prekinuo "blagostanje" :-) Nema više bonusa, regresa i sličnih qraca, plate neredovne, zatezne kamate se gomilaju itd...
JThomas

#15 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by JThomas »

s tim da neplaćanje uredno prijavljenog poreza i nije KD porezne utaje :D

već pogrešno prijavljivanje...
Ricken

#17 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by Ricken »

Članak 34 Zakona o porezu na dohodak:
Neznam problematiju niti po osnovu čega je dug, niti iz kojeg je razdoblja, ali ako je vezan za dobitke, slijedeće kaže zakon u primjeni od 2009 do danas:
(1) Porez na dohodak od nagradnih igara i igara na sreću iz članka 23. stavak (1) ovoga zakona plaća se po odbitku primjenom stope od 10%, bez prava na umanjenje osnovice za osobne odbitke iz članka 24. ovoga Zakona.
(2) Porez na dohodak prema stavku (1) ovoga članka, koji je utvrđen, obustavljen i uplaćen, smatra se konačnom poreznom obvezom i porezni obveznik ovaj dohodak ne unosi u godi{nju poreznu prijavu.
(3) Obračun i obustavu poreza na dobitke od nagradnih igara i igara na sre}u vrši organizator nagradnih igara odnosno priređiavanja igara na sreću pri svakoj isplati dobitka fizi~koj osobi koja je ostvarila dobitak, a obustavljeni porez dužni su uplatiti do 15. odnosno posljednjeg dana u mjesecu u kojem je porez obustavljen.
miki.ba

#18 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by miki.ba »

Stvarno mi nije jasno za koga je bolje uvaljivati firmu u još vece dugove nego je zatvoriti.
Vracam se na onaj klip i vidim da se konstanto osvrce na neki socijalni mir, zar je nekom radniku bolje raditi 10 god bez uplacenih doprinosa nego nikako ne raditi, to ce ih svakako stici.
I kako je moguce da ta postrojenja i hale ništa ne vrijede, pa jbg vrijede kolko vrijede, proda ce se nekome.
Ne znam koja je strategija al ova dosadašnja ne valja, trebali bi poceti oduzimati imovinu tih firm i ako ne vrijedi, jer bi to bio znak ostalim da ovako ne ide.
Što je najgore i ovi koji imaju para nece da placaju znajuci da porezna ništa ne može. :-)
JThomas

#19 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by JThomas »

e probaj ti obični privrednik ne platiti, pa ćeš vidjeti može li. prinudna naplata će ti doći u roku dz i naplatiti sve sa troškovima i zateznim kamatama ako imaš para na računima. a njima, "svojima", jednostavno nisu slali prinudnu naplatu, odobravali su odgađanja i reprograme do plus beskonačno i onda dobiješ toliki nagomilani dug. vjeruj, tebi se ne bi mogao nagomilati. ili bi ga platio, ili bi se ugasio zato što nemaš da ga platiš.

i to je čista diskriminacija i selektivni tretman.
miki.ba

#20 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by miki.ba »

JThomas wrote:e probaj ti obični privrednik ne platiti, pa ćeš vidjeti može li. prinudna naplata će ti doći u roku dz i naplatiti sve sa troškovima i zateznim kamatama ako imaš para na računima. a njima, "svojima", jednostavno nisu slali prinudnu naplatu, odobravali su odgađanja i reprograme do plus beskonačno i onda dobiješ toliki nagomilani dug. vjeruj, tebi se ne bi mogao nagomilati. ili bi ga platio, ili bi se ugasio zato što nemaš da ga platiš.

Toga sam svjestan, al se cudim da EP nije platila tolki porez.
ultima_palabra

#21 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by ultima_palabra »

miki.ba wrote:
JThomas wrote:e probaj ti obični privrednik ne platiti, pa ćeš vidjeti može li. prinudna naplata će ti doći u roku dz i naplatiti sve sa troškovima i zateznim kamatama ako imaš para na računima. a njima, "svojima", jednostavno nisu slali prinudnu naplatu, odobravali su odgađanja i reprograme do plus beskonačno i onda dobiješ toliki nagomilani dug. vjeruj, tebi se ne bi mogao nagomilati. ili bi ga platio, ili bi se ugasio zato što nemaš da ga platiš.

Toga sam svjestan, al se cudim da EP nije platila tolki porez.
To je dug rudnika Kreka, datira iz perioda prije nego što su rudnici ušli u sastav EP.
starii

#22 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by starii »

meni samo nije jasno kako cemo vratiti kredit od 800 miliona MMFu...pa zar nije lakse bilo pritisnuti ove da plate porez...jos smo prije ovoga uzeli jedan kredit... :?
bizet

#23 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by bizet »

ovako laicki
nije mi jasno kako je moguce da drzava koja ima uslove za stocarstvo, poljoprivredu i ima rudna bogatstva moze uopce postati siromasna...imamo sve da bi mogli zivjeti normalno, a firme nam propadaju, zatvaraju se, prodaju strancima za male pare
po meni bankrot nije rjesenje...kuda sa ljudima koji su tu zaposleni kad nam nista u drzavi ne finkcionise...niti mogu zivjeti od socijalne pomoci, niti mogu dobiti novi posao jer mahom nisu strucni za nesto drugo i prestari su za prekvalifikacije, a i to bi im drzava trebala obezbijediti, a covjeka preko 40. godina tesko da ce iko ponovo zaposliti

imamo primjer firmi koje su stranci kupili, takve boli briga za nas narod i radnike, tu su da izvuku dobit i glupo se nadati da ce nam zivot biti bolji kad nas pokupuju

sta sa ljudima kojima doprinosi nisu uplaceni godinama?...kako rijesiti njihov problem?...kako ih ponovo zaposliti ako je vec firma propala?
kako je moguce da ljudi strajkaju danima, mjesecima ispred vlade, a da se tek povremeno neko nadje da rjesava njihove probleme, koji obicno zavrse na obecanjima i samo da ih raspute kucama jer im mrsko gledati ih...zar neko misli da se ide u strajk radi zabave

nije mi jasna ovakva politika drzave...ne mogu da vjerujem da je toj saci ljudi koji se vrte po parlamentu jedino bilo bitno zaposliti nekog svog ili zaraditi dodatni dinar, na crno i jos prodju nekaznjeno

licno nisam pristalica strajka kako bi se povecala placa npr. ali kad ljudi koji nisu dobili placu mjesecima ili kojima nisu uplacivani doprinosi godinama izadju da strajkaju svi bi trebali taj dan izaci sa njima...oni su problem svih nas, jer svako se sutra moze naci u njihovoj poziciji

takodje zdravstveno za koje svako malo cujem od radnih kolega kako kukaju i pozele da taj novac dobijaju uz placu pa da sami uplacuju gdje hoce, gdje je naravno bolja usluga, odnosno u privatne klinike...razumijem ja tu potrebu ali cesto zanemarujemo da se od naseg odbitka svaki dan lijeci jedan penzioner ili dijete ili ljudi koji nemaju zdravstveno osiguranje, socijalna kategorija....meni licno ne smeta i nikada ne bih voljela da se ovaj nacin zdravstvenog osiguranja ukine, ma koliko traljavo bilo....to je druga vrsta problema koja se treba rijesiti a ne jednostavno reci zaposlenicima imate pravo puniti budzet privatnicima a drzavne bolnice neka se svedu na nivo nadri-ljekara...kao i penziono...ovo je human vid organizacije i solidarnosti...istina sa mnogo rupa, kao i sve u nasoj drzavi...ali nije rjesenje reci idemo sad sve ukinuti pa neka se snalazi kako ko umije...vratimo se na pitanje radnika koji su posteno godinama zaradjivali svoju placu i danas vise nemaju posla...ko ce se u tom slucaju brinuti o njima...naravno ima tu i nase krivice...svako samo kuka kako mene moj zub boli i nije ga briga za probleme drugih gradjana nase zemlje...solidarnost, fali je

napisah se, jbg ponese...boli stanje kakvo jeste...ne mozes da vjerujes da zemlja koja ima sve da svi zivimo dobro ganja licne interese pojedinaca...ma ima garant i postenih politicara sa rjesenjem, ali nas problem je sto svi nesto filozofiraju a niko da se lati posla...kako kazu najgore je kad mozak stane da se q.ci a ona stvar filozofira

nevjerovatno je, ispravicete me ako grijesim u broju, da su dopustili da sebi izglasaju nasi vrli parlamentarci da nakon 2 ili 3 mandata mogu ici u penziju, koja ce biti jako visoka naravno...onih godinu dana primanja parlamentarske place dok se trazi drugi posao je lakrdija...mi godinu dana placamo nekog da ne radi nista, placamo ga skupo za nerad i to smo dopustili...to je ipak luksuz u drzavi kao sto je nasa...slazem se da nije lako upravljati drzavom, ali na nacin na koji oni to rade to moze i malo inteligentnije dijete, obzirom na nebuloze koje su izglasavali, pocev od ove recene...place su im previsoke za nivo produktivnosti, a drzavu svjesno i bez griznje savjesti vode u propast

covjece u Japanu onolika katastrofa i par mjeseci poslije sve normalno funkcionise...ne mozes vjerovati da su ti ljudi pametniji od nas, ne prihvatam to kao opciju...ali organizovaniji jesu...tamo nekad u Njemackoj se donosi zakon da zbog zlatica se narednih x godina ne smije saditi krompir i svi to postuju....a kod nas te prvi tvoj covjek gleda pokrasti, jos kuka da mu je tesko i jadan trazi sadake...i tako je vec 17. godina...normalan covjek vise ne zna za koga bi glasao i prestaje se nadati da ce ikada biti bolje...nemam pojma na koji nacin se ovo stanje moze popraviti a da ne idemo dublje u govna
PWS

#24 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by PWS »

Ricken wrote:Članak 34 Zakona o porezu na dohodak:
Neznam problematiju niti po osnovu čega je dug, niti iz kojeg je razdoblja, ali ako je vezan za dobitke, slijedeće kaže zakon u primjeni od 2009 do danas:
(1) Porez na dohodak od nagradnih igara i igara na sreću iz članka 23. stavak (1) ovoga zakona plaća se po odbitku primjenom stope od 10%, bez prava na umanjenje osnovice za osobne odbitke iz članka 24. ovoga Zakona.
(2) Porez na dohodak prema stavku (1) ovoga članka, koji je utvrđen, obustavljen i uplaćen, smatra se konačnom poreznom obvezom i porezni obveznik ovaj dohodak ne unosi u godi{nju poreznu prijavu.
(3) Obračun i obustavu poreza na dobitke od nagradnih igara i igara na sre}u vrši organizator nagradnih igara odnosno priređiavanja igara na sreću pri svakoj isplati dobitka fizi~koj osobi koja je ostvarila dobitak, a obustavljeni porez dužni su uplatiti do 15. odnosno posljednjeg dana u mjesecu u kojem je porez obustavljen.
PREMIER terete od 2001-2008 kad ga nisu uzimali igračima po nalogu Federalnog ministarstva financija!
što se tiče drugih obaveza Premier nema duga ni po kojem osnovu (doprinosti MIO PIO sve plaćeno oduvjek)
problem je sto nas se stavlja u isti koš sa Derbijem i ostalim klošarima koji nisu platili
ništa od kad rade.
Želim samo napomenuti da postoji razlika
miki.ba

#25 Re: Poreski duznici ili koliko cemo jos "zivjeti"

Post by miki.ba »

PWS wrote:
Ricken wrote:Članak 34 Zakona o porezu na dohodak:
PREMIER terete od 2001-2008 kad ga nisu uzimali igračima po nalogu Federalnog ministarstva financija!
što se tiče drugih obaveza Premier nema duga ni po kojem osnovu (doprinosti MIO PIO sve plaćeno oduvjek)
problem je sto nas se stavlja u isti koš sa Derbijem i ostalim klošarima koji nisu platili
ništa od kad rade.
Želim samo napomenuti da postoji razlika
Cinjenica je da po tom pitanju niste samo vi krivi, al što se tice izrabljivanja radnika po 10 sati dnevno 6 dana sedmicno jeste itekako krivi i najgori. Pored toga znam i da u svakoj poslovnici koja malo više ima posla radi po jedna djevojka na crno.
Ne morate se lažno predstavljati ovo je mahala.
Post Reply