Poreska greska ministarstva finansija od 24,5 miliona KM

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
easy

#1 Poreska greska ministarstva finansija od 24,5 miliona KM

Post by easy »

Preuzeto sa avaz.ba: http://www.avaz.ba/vijesti/teme/greska- ... miliona-km

ŠTA KRIJE EVIDENCIJA O UMANJENIM PRIHODIMA ZA FIRME

"Greška" vlasti FBiH teška 24,5 miliona KM

Zbog činjenice da su Ministarstvo finansija FBiH odnosno određeni porezni uredi pogrešno obračunali prihode ili umanjili poreze firmama u Federaciji, država je do početka ove godine oštećena za 24,5 miliona KM, podaci su do kojih je "Avaz" došao u ovom ministarstvu.

Riječ je o sredstvima koja, praktično, građani plaćaju iz svojih džepova, a zbog grešaka napravljenih u federalnim institucijama kojima su zakinuta bh. preduzeća.

Međutim, još je skandaloznija činjenica da porezni obveznici "grešku" od 24,5 miliona KM, koju je prouzrokovala vlast, svakim danom kašnjenja s izmirenjem dugova plaćaju 0,04 posto po utvrđenoj obavezi.

Prema evidenciji u Ministarstvu finansija FBiH, najveći dio obaveza se zbog ranijih grešaka mora isplatiti "HT Mostar", i to 11.653.227 KM, zatim Mikrokreditnoj fondaciji EKI Sarajevo 6.097.253 KM te "Triglav osiguranju" d. d. Sarajevo 2.879.974 KM.

Kada je riječ o "Triglav osiguranju", ova osiguravajuća kuća dobila je u septembru 2012. godine sudski spor protiv Ministarstva finansija, na čijem je čelu Ante Krajina, zbog činjenice da im je ovo ministarstvo neopravdano umanjilo porez na dobit.

Zanimljivo je i da su u vezi s pogrešno obračunatim prihodima federalni revizori u svom izvještaju konstatirali da je popisna komisija Ministarstva jednu obavezu popisala dva puta, i to za Mikrokreditnu fondaciju EKI, u iznosu od 3,6 miliona KM. Ovaj teški propust će, ukoliko Ministarstvo finansija ne ispravi grešku, porezne obveznike dodatno koštati za navedeni iznos.

Da su u Ministarstvu finansija mutni poslovi u toku, svjedoče nalazi revizora, prema kojima se o ovoj problematici nije predočila adekvatna dokumentacija.

11,6 miliona KM - najveći dio obaveze mora se platiti "HT Mostar"

3,6 miliona KM - greška zbog dva puta popisane obaveze

0,04 posto iznosi zatezna kamata po danu za neizmirene obaveze
Moze li mi neko objasniti, kako je neka firma ostecena ako joj je umanjen porez na dobit? Valjda moze bit samo obrnuto, ili sam ja polupao ekonomske loncice?

Drzava je ostecena u svakom slucaju za porez ili za kamate, ali u prvom slucaju bi naplatili samo razliku u porezu i mirna Bosna. Ali razmisljam, pa nije valjda Triglav osiguranju toliko posteno, da sami tuze drzavu sto su im propisali manje poreza za platiit. Ako jesu... respect!
colt

#2 Re: Poreska greska ministarstva finansija od 24,5 miliona KM

Post by colt »

easy wrote:Preuzeto sa avaz.ba: http://www.avaz.ba/vijesti/teme/greska- ... miliona-km

ŠTA KRIJE EVIDENCIJA O UMANJENIM PRIHODIMA ZA FIRME

"Greška" vlasti FBiH teška 24,5 miliona KM

Zbog činjenice da su Ministarstvo finansija FBiH odnosno određeni porezni uredi pogrešno obračunali prihode ili umanjili poreze firmama u Federaciji, država je do početka ove godine oštećena za 24,5 miliona KM, podaci su do kojih je "Avaz" došao u ovom ministarstvu.

Riječ je o sredstvima koja, praktično, građani plaćaju iz svojih džepova, a zbog grešaka napravljenih u federalnim institucijama kojima su zakinuta bh. preduzeća.

Međutim, još je skandaloznija činjenica da porezni obveznici "grešku" od 24,5 miliona KM, koju je prouzrokovala vlast, svakim danom kašnjenja s izmirenjem dugova plaćaju 0,04 posto po utvrđenoj obavezi.

Prema evidenciji u Ministarstvu finansija FBiH, najveći dio obaveza se zbog ranijih grešaka mora isplatiti "HT Mostar", i to 11.653.227 KM, zatim Mikrokreditnoj fondaciji EKI Sarajevo 6.097.253 KM te "Triglav osiguranju" d. d. Sarajevo 2.879.974 KM.

Kada je riječ o "Triglav osiguranju", ova osiguravajuća kuća dobila je u septembru 2012. godine sudski spor protiv Ministarstva finansija, na čijem je čelu Ante Krajina, zbog činjenice da im je ovo ministarstvo neopravdano umanjilo porez na dobit.

Zanimljivo je i da su u vezi s pogrešno obračunatim prihodima federalni revizori u svom izvještaju konstatirali da je popisna komisija Ministarstva jednu obavezu popisala dva puta, i to za Mikrokreditnu fondaciju EKI, u iznosu od 3,6 miliona KM. Ovaj teški propust će, ukoliko Ministarstvo finansija ne ispravi grešku, porezne obveznike dodatno koštati za navedeni iznos.

Da su u Ministarstvu finansija mutni poslovi u toku, svjedoče nalazi revizora, prema kojima se o ovoj problematici nije predočila adekvatna dokumentacija.

11,6 miliona KM - najveći dio obaveze mora se platiti "HT Mostar"

3,6 miliona KM - greška zbog dva puta popisane obaveze

0,04 posto iznosi zatezna kamata po danu za neizmirene obaveze
Moze li mi neko objasniti, kako je neka firma ostecena ako joj je umanjen porez na dobit? Valjda moze bit samo obrnuto, ili sam ja polupao ekonomske loncice?

Drzava je ostecena u svakom slucaju za porez ili za kamate, ali u prvom slucaju bi naplatili samo razliku u porezu i mirna Bosna. Ali razmisljam, pa nije valjda Triglav osiguranju toliko posteno, da sami tuze drzavu sto su im propisali manje poreza za platiit. Ako jesu... respect!
Prvo, ne vjeruj 100 % Avazu i sve što oni pišu . A ovo za porez osiguranju, koliko znam osiguravatelji su oslobođeni poreza . . .
easy

#3 Re: Poreska greska ministarstva finansija od 24,5 miliona KM

Post by easy »

colt wrote: Prvo, ne vjeruj 100 % Avazu i sve što oni pišu . A ovo za porez osiguranju, koliko znam osiguravatelji su oslobođeni poreza . . .
Avaz posjetim, da vidim 1/10 naslovnih tema, koje se ne ticu velicanja Radoncica i diskreditiranja njegovih protivnika. Jeste da je ova jedna od preostalih 9 ali valjda kad iznosis ovakve cinjenice i brojke, treba ako nista da bude logicno...
karanana

#4 Re: Poreska greska ministarstva finansija od 24,5 miliona KM

Post by karanana »

nesto u ovom tekstu nije kako treba. u njemu 1+1 nisu 2. ne razumijem sta se desaje a vjerovatno ovo ne razumije ni prosjecni citatelj avaza kao niti novinar koji je ovo napisao.
Ricken

#5 Re: Poreska greska ministarstva finansija od 24,5 miliona KM

Post by Ricken »

Hoće to kad jadni novinari dobiju ključne riječi za napisati članak:

akutelna vlast, oštetitili porezne obveznike, plaćaju iz svojih džepova, greška ministarstva, još i kamta 0,04%, 24,5 miliona, Ante Krajina, 3,5 miliona, SKANDALOZNO, SKANDALZNO, mutni poslovi ministarstva finansija

Pa ti napiši pošten članak.

Ako nekome treba prevod: Neosnovano naplaćeni porez od ovih subjekata je došao na naplatu, naravno uz kamatu za držanje tuđeg novca.
Znam da je HTu ova kazna odrezana 2008. godine isto kao i BH Telecomu (isti osnov), ali se eto ovaj drugi se nepominje (valjda nije došao sa ključnim riječima).

Ove tzv greške datiraju od prije 2010. godine, kada je aktuelna vlast, došla na vlast (nemam ih namjeru braniti, nezanimaju me, ali činjenica radi). Ako su već htjeli po Anti Krajini onda je puno gore što je stopirao naplatu porezne kazne od jednog hotela iz Neuma (što, ako je već uradio, je trebao dati uz pravno tumačenje izvozne usluge u turizmu i odgovorom na žalbu dostavljenu u zakonskom roku).

No međutim naše novinarstvo poznaje čitave informativne emisije pravljene od ključnih riječi. Ništa novo.
Post Reply